Keress egy receptre, vagy összetevőre

Fahéjas tekercs SZUPER gyors kelesztéssel


Nagyon ajánlom kipróbálásra ezt a finom, puha, illatos süteményt, amely röpke másfél óra múlva már frissen tálalható! 

Elviseli a hűtőben, mélyhűtőben való tárolást (extra esetekre). Fogyasztás előtt ajánlatos 15-30 másodpercre mikróban átmelegíteni- nagyon emlékeztet a világhírű cinnabon-ra :)

Amúgy az első Cinnabon pékség 1985-ben nyílt Seattle-ben (Washington állam, USA). A cinnamon angolul fahéjat jelent, a latin bone pedig azt, hogy jó.

Tészta:

250 ml meleg tej (45 fok)
6 ek. olaj
450-500 g liszt átszitálva
1 db. szobahőmérsékletű tojás
2 ek. cukor
1 csomag száraz élesztő (11 g)
1 kk. só

Töltelék:

cukor (lehetőleg barna, avagy fehér)- 100 g
barna cukor ¼ pohárral (50 g)
50 g liszt
2 ek. (30 g) keményítő
50 g puha vaj + 25 g a lekenéshez
2 púposan mért kk. fahéj- 8 g

Glazúr:

1 pohár (75 g) porcukor
2 ek. (25 g) puha vaj
2 ek. (40 g) villával enyhén felvert tejszín (30 %)
1 tasak van.cukor

A lisztet megszitáljuk és összekeverjük az élesztővel. 50 g lisztet meghagyunk a nyújtáshoz. A tojáshoz keverjük a sót és a cukrot. A tejhez adjuk az olajat.
A sütőt előmelegítjük 180 C ˚-ra, ez kb.15 perc. Az összes komponenst elegyítjük, és aktívan addig dagasztjuk, amíg elválik a tészta a kezünktől, tilos pihenni közben ;)
10-15 perc múlva, már semmiképpen nem szabad ragadnia :)
Liszttel meghintjük az asztalt és gombóccá formáljuk a tésztamasszát. Mély tálba áttesszük és letakarjuk sütőpapírral és konyhakendővel. Még egy kendőbe bugyolálva az időközben felmelegedett sütőbe helyezzük rögtön kikapcsolva azt! Kereken 20 perc múlva kiemeljük a tálat- a tésztánk készen van!

A töltelékhez egyszerűen összekeverjük a hozzávalókat.
Lisztezett asztallapon téglalappú nyújtjuk a tésztát, 60 cm szélesre. Lekenjük a megolvasztott 25 g vajjal és rászórjuk a tölteléket, elegyengetjük és a tapasztalat azt mutatja, hogy jobb a tenyerünkkel enyhén belenyomni a tésztába, ahogyan az eredeti sinnabont is készítik. :)


Szorosan feltekerjük, 12-13 részre vágjuk- ideális magassága a tekercsnek: 4,5 cm.


A tekercs tésztavégét összecsíphetjük, hogy sütés közben ne tekeredjen ki.
Sütőpapírral bélelt formába fektetve őket konyharuha alá bújtatjuk 20 perc pihenőre.


Le lehet kenni tojással a tetejét, én kihagytam ezt a lehetőséget, és 180 C ˚-on 25-30 perc alatt készre sütjük.
A sütőből kivéve a belső kiálló kónuszt enyhe presszióval visszanyomjuk lefelé és megint letakarva egy kendővel 20 percen át pihentetjük.
És most jön a glazúr: a vajat kikeverjük a porcukorral és a vanília esszenciával vagy 1 zacskó kész vaníliás cukorral. Hozzáadjuk a tejszínt. Jól kikeverjük és a majdnem kihűlt tekercsek tetejére kenjük.


Elhihetitek, hogy nagyon finom!!!!!

A recept alakeyk (Tonya) ötlete az orosz netről.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

Emeletes csirkemell mozzarellával töltve


Receptklub TV adásából

2 csirkemell
200 g mozzarella sajt
½ kg krumpli
4 db. paradicsom
1-2 cikk fokhagyma
2 ek. olíva olaj
1-2 kk. darált pirospaprika
bazsalikom
petrezselyem zöldje

bors

Nagyon megtetszett a TV adásban bemutatott többemeletes csirkemell látványa. El is készítettem ebédre- azon kívül, hogy mutatós még nagyon finom is!

A melleket bevagdossuk, de nem az aljáig oly módon, hogy szét tudjuk teríteni egy nagyobb lapba, enyhén kiklopfoljuk. Az egyik mellet, egy oldalát, sózzuk, borsozzuk, a másikat szintén, de előtte aromatizáljuk bazsalikom levelekkel és apróra vágott fokhagymával, ezeket az ízesítőket finoman belekalapálgatjuk a húsba.
Nehezék alatt sütjük forró olajban, először a sóval-borssal. A sózott oldala legyen felül… Én egy vízzel telt fazékkal „súlyzóztam” le. Amikor megpirult, megfordítjuk a húst és a másik oldalának is szép színt adunk, megint csak a nehezék alatt.
A meghámozott krumplit apró kockára vágjuk, és sózott vízben megfőzzük, majd leöntjük a levét.
A sajtot és a paradicsomot felkarikázzuk. A petrezselyem zöldjét apróra vágjuk.

Amikor a második hússzeletet egyik oldalát megsütve átfordítjuk- ráhelyezzük a szeletre a paradicsomot és a mozzarellát, betakarjuk a már előzőleg aranyra sült csirkemellel és így egyőtt átmelegítjük.

A visszamaradt olajban átsütjük a krumplit megszórjuk paprikával, petrezselyemmel, ízlés szerint utánasózzuk, borsozzuk.
Tálaljuk!
Nekem 125 g-os mozzarellám volt, de elégnek tűnt ez az adag. DE, legközelebb a krumpliadagot megduplázom, mert nagyon finomra sikeredett! Bátrabban használom a fokhagymát, jót tett neki és valószínűleg a bazsalikomot sem fogom sajnálni hozzá :)

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

SAJTOS, BACONOS KENYÉRROLÓ


Barátnőm T. Mari küldte a receptet, Ő interneten találta másfél-két évvel ezelőtt (nem találom az eredetit…).
Azóta a család nagy kedvence lett! (2009-től)

Hozzávalók:

750 g liszt
450 ml langyos tej
3 tojás sárgája
40 g friss élesztő
75 ml olaj
15 g só
1,5 kk. cukor

Töltelék:
375 g bacon, kockára vágva

1-2 ek. napraforgó- és tökmag, nagyon finom megpirulva
volt egy csomag pirított kesudióm, egy maréknyit használtam fel
250 g reszelt sajt, trappista és füstölt sajt vegyesen


Bekevertetjük a tésztát a kenyérsütő gépben. Technika híján- manuálisan, vagyis kézzel a megszokott módon bedagasztjuk.
A kenyérsütőben alulra kerül a tej a sóval, rászórjuk a lisztet… a legtetejére kerül a megkelt élesztő (az élesztőt feloldjuk kevés langyos tejben, hozzáadunk egy kiskanál cukrot, meghintjük a tetejét liszttel. Összekeverjük-, olyan sűrű palacsintatészta állagú legyen. Állni hagyjuk, amíg a sapkája megemelkedik.)

Labdát formálunk belőle és tiszta konyhakendővel letakarva meleg, huzatmentes helyen kelni hagyjuk.


Körülbelül egy óra múltán duplájára emelkedik. Átemeljük enyhén lisztezett gyúrótáblára és átgyúrjuk. Kinyújtjuk és egyenletesen megszórjuk a sajtokkal, majd a bacon kockákkal.


Nem túl szorosan feltekerjük tekerccsé és felvágjuk háromszögekké. Lekenjük a megmaradt tojásfehérjével. Megszórjuk a magokkal és a maradék reszelt sajttal.


A sütő tepsijébe zsírpapírt terítünk és a rolókat ½ órára 50 C ˚-ra tesszük, hogy még keljen. 170-180 C ˚-ra emelve a hőmérsékletet körülbelül fél óra alatt készre sütjük.
Még pihentetjük 5 percig és rácson hűlni hagyjuk. Nálunk frissen-melegen fogy.
Bacon helyett sonkát is használhatunk, alákenünk egy kis vajat, ettől leveles lesz a hajlatokban.
Nekem nagyon tetszik ezzel a tésztával dolgozni- könnyű, puha és foszlós az eredmény!

Az angol „bacon”, vagyis szalonna szó igazából magyar eredetű. Még az 1850-es években is megtörtént, hogy a nagyon jó minőségű zsírral Bakony erdeinek makkján felhizlalt disznócsordákat a pásztorok „nyugatra” hajtották. Így ismerte meg a világ a jó minőségű magyar eredetű bakonyi húsos szalonnát, vagyis bacont.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

Ropogós sült hagymakarikák egyszerűbben

Sokan szeretik a karikázott, ropogósra sült hagymakarikákat- én is :)

Leírom, hogy én hogyan készítem- felkarikázom a kívánt hagyma-mennyiséget és belerakom egy nylonzacskóba, rászórok pár evőkanál lisztet és összefogva a zacskó száját alaposan összerázom. Egyenletesen befedi a liszt a hagymánkat! Most már lehet bő olajban adagonként ropogós-aranyszínűre pirítani!

Finommmm…

Jó sörkísérő :)

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

Pöstyéni szeletek dupla adag karamell krémmel



Drága öcsém születésnapjára készült szeretettel, mindenképpen dupla adag krémmel, ezért így is írom le.

A LAPOK:

500 g liszt
250 g margarin
150 g porcukor
1 tojás
½ sütőpor (6 g)
3 ek.tej + 1 dkg élesztő- megkel

Összedolgozzuk a tésztalapokhoz valót, rúddá formálva 4 felé vágjuk, és 15 percet pihentetjük.

Lehet kisebb tepsi hátulján sütni, akkor 5-6 lapunk lesz és magasabb a süteményünk. Zsírozott-lisztezett nagy tepsi hátán világos barnára sütjük egymás után kb. 15 perc alatt 170-175 C fokon.

KRÉM:

200 g porcukor
200 g vaj
Üvegedényben nagyon habosra keverjük.

1 liter tej
8-9 bő ek.liszt (lemértem, kb 125-130 gramm)
8-9 ek. kristálycukor

A lisztet csomómentesre keverjük a fele tejjel, amit fokozatosan öntünk a habarásunkhoz. A cukrot karamellizáljuk közepes tűzön, mert ha megég, akkor keserű ízt kap. Amikor szép aranybarna színt kapott, felöntjük a tej másik felével és türelmesen hagyjuk feloldódni a forró tejben a karamellt. Amikor összeolvadt a tejjel, beleöntjük folytonos kavarás mellett a habarásunkat és sűrűre összefőzzük.
Ha kihűlt- elegyítjük a habos cukros vajjal. Már ez maga a mennyország!!!

Betöltjük a lapokat a krémmel és hagyjuk puhulni. A széleket levagdossuk és szétosszuk toporgó családtagjaink között.
Porcukorral szórva, keskeny szeleteket vágva tálaljuk.

 Mennyei finomságú karamell krémes sütemény!!!!!

Pöstyén (szlovákul Piešťany, németül Pistyan,[Bad] Püschtin, lengyelül Piszczany) város Szlovákiában, a Vág partján fekszik. Tehát szlovák származású a receptünk.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

TEJSZÍNES SPÁRGALEVES CSIRKESZÁRNNYAL ÉS VAJAS GALUSKÁVAL


Nagyon finom ez a spárgaleves!!!

300-500 g csirkeszárny
4-6 sárgarépa
300-500 g fehér spárga
1 fej hagyma + 1-2 zöldje (jól illik a póré is)
1 tk. cukor
25 g vaj
egy nagy csokor petrezselyemzöld
200 g tejszín
só, bors, pici szerecsendió ízlés szerint

Vajgaluska:

25 g vaj
1 tojás
liszt- amennyit felvesz (kb. 100 g)

petrezselyemzöld

A csirke szárnyat (a vékony végeket levágom) vízben közepes lángon majdnem készre főzzük, leszedjük a habját. Amíg fő, megtisztítjuk a zöldségeket- a sárgarépát karikázzuk, a spárgát alulról felfelé megtisztítjuk a fás részektől, a rügyekig vékonyan meghámozzuk (ha zöld spárgát használunk, akkor meg is hagyhatjuk a zsenge héját), levágjuk a fás végeket (kb. 2 cm) és 2-3 cm-es darabokra vágjuk. A petrezselymet felaprítjuk.
A hagymát és a sárgarépát a fűszerekkel a húslevesünkbe dobjuk, a spárgát csak később, neki elég 10-15 perc gyenge főzés. Az ideálisra főzött spárga finom puha kívülről és ropogós belülről. Spárgához jól illik ízben a pici cukor, ezért ne felejtsük ki.
Belekeverjük a tejszínt és a levesbe rakjuk a vajat.


A galuskát hagyományosan készítjük el, csak vajjal- villával enyhén felverjük a tojást a sóval, hozzáadjuk a petrezselymet , a vajat és annyi lisztet, amennyit felvesz ahhoz, hogy kemény masszát kapjunk. A tányér széléről a majdnem kész levesbe szaggatjuk villával a hosszúkásra formázott galuskákat. Körülbelül 6-8 percig főzzük és tálaljuk ezt a fenséges, tavaszi ízű levest.

A vajgaluska jól illik a különböző levesekhez: karalábé-, karfiol-, zöldborsó- vagy gombaleveshez.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

Darált piros paprika sóban télére nyersen

1 kg piros paprika
250 g só
ahány üveg, annyi kanál olaj

Itt az ideje eltenni pár üveg darált paprikát sóban télére.
A paprikát alaposan megmossuk, kicsumázzuk. Ledaráljuk ősrégi húsdarálón vagy elektromos darálóban, de nem túl apróra.


Összekeverjük a sóval, lehetőleg nem jódozottal. Pár órán át hagyhatjuk állni és tiszta üvegekbe adagoljuk.


Mindegyik tetejére egy kanálka olajat öntünk. Aki nem diétázik, rakhat hozzá egy kis csípős paprikát is. Az üvegeket lezárjuk és mehet a spájzba.

Felhasználáskor vegyük figyelembe a sót!
Ízesítésre alkalmazzuk- húsokhoz, levesekbe, gulyáshoz, szószokhoz, csak úgy vajas kenyérre kenve és így tovább.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

TAGANROGI BORSCSLEVES CSIRKÉBŐL ÉS SÓSKÁVAL


Irina családi receptjeiből

Ezt a levest télen és nyáron egyaránt szívesen készítem. Nyáron friss paradicsommal, télen pedig paradicsomléből. Számomra érdekes fordulat a borscsban a sóskalevél.

Csirke (lehet csontos borjúhús is), 1-2 csirkemell
500-600 g krumpli
1-2 sárgarépa
1-2 cékla
1 paprika
2 fej hagyma
200 g paradicsomlé vagy paradicsom
1 üveg 0,7 l sóska vagy frissen vásárolt levelek vagy fagyasztott
4 főtt tojás
50 g tejföl
petrezselyemzöld és kapor szabad mennyiségben
só, bors, cukor

2 db csontos csirkemellet vettem hozzá, amit 3 l vízben főni raktam a megmosott hagymával, héjastól. Amíg főtt, megpucoltam a zöldségeket, a céklát lereszeltem, a sárgarépát karikáztam, 1 hagymát apróra vágtam. Félidőben hozzáadtam a borscshoz a céklát.
A sárgarépát, hagymát, kockázott paprikát serpenyőben megpároltam és felöntöttem a paradicsomlével.
Amikor a cékla elvesztette a színét, a leveshez adtam a kockázott krumplit és párolt zöldségeket. Felfőtt, még 2-3 percig főztem. Hozzáadagoltam a kockázott főtt tojásfehérjét és a kiolvasztott mirelit sóskát és a sárgájával kikevert 50 g tejfölt. Ahogy újra felforrt, fűszereztem a só-bors-cukorral + a petrus és kapor, pár percet rottyant és készen is volt.
10 percet pihentetettem és tejföllel tálaltam!
Mehet bele aprított zöldhagyma szára és fokhagyma is.

Felejthetetlenül finom ízvilága van !!!!

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

PADLIZSÁNKRÉM


Pirítós kenyérre kenve fogyasztandó!

Először sógornőmnél, Orsinál ettem ebből a finomságból kb. 10 évvel ezelőtt. Felejthetetlenül finom, a padlizsánkedvelőknek szívből ajánlom ezt a verziót!

60-70 dk padlizsán, ez kb. 2-3 nagyobb db.
2 nagy paradicsom
1 dl Oliva olaj (vagy napraforgó olaj)
1 nagy tubus 170 g majonéz, bármilyen fajta, amit preferáltok vagy saját készítésű
2 ek. mustár
3-4 húsos piros paprika
8-10 cikk fokhagyma
só, bors ízlés szerint


A padlizsánt sütőben átsütjük, újabban csak mikrózom, mert rövidebb ideig tart a folyamat, de a sütős változat szerintem finomabb (nyáron grillen süssük át, hogy füstös ízt kapjon).

Lekaparjuk egy tálba a húsát. Le lehet darálni.


A paprikát apró kockákra vágjuk és átsütjük, belevegyítve a hozzávalókat a majonézen és a fokhagymán kívül.

Miután kihűlt, az utóbbiakkal alaposan kikeverjük. Kenyérre kenve mennyei finom!
Majonéz nélkül le fagyasztható, ezért egy adagot el szoktam rakni a mélyhűtőbe, kis zárható, műanyag dobozban. Kiolvadás után hozzákeverem a tört fokhagymát és a friss majonézt.

Tudtátok, hogy a bolgárkertészek honosították meg hazánkban a padlizsánt?!

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

HÁROM BANÁN pirog

Azerbajdzsán recept

Már többször sütöttem ezt a banános finomságot, igazából az első kóstolás után bele is szerettem a banán sütiben való ízéhez. Tegnap többszöri nekifutásra jött össze a pirog, mert az utóbbi időben ahányszor félretettem a megvalósításához 3 banánt, valaki a családból megevett belőle egyet. Azóta már tudom, ki volt a „bűnös” :)
A jelenlegi is 2-ből készült, de kiegészítettem 1 almával- fel sem tűnt senkinek!

Hozzávalók:

4 csésze liszt
2 csésze cukor
250 g margarin
4 tojás
2 csésze kefir 3,2 %-os (most fele tejfellel készült)
1 sütőpor

3 db banán a tetejére karikázva
(egyéb gyümölccsel, dióval, meggyel stb. is finom)

A pirog ízre és állagra a keksz és a piskóta között van- egyszóval finom!!!
Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport a cukorral, a lereszelt margarinnal és a két tenyerünk között hosszabb ideig összedörzsöljük. A liszt felveszi a margarint, és végeredményében olyan darált dió állagúvá kell válnia. 1 csészényit félreteszünk belőle, ez a tetejére lesz szórva. A többihez hozzáadjuk a tojást, a kefirt, jól kikeverjük. Hígabb masszát kapunk.

A tepsit kilisztezzük és beleöntjük a tésztát, elegyengetjük. A tetejét kirakjuk a felkarikázott banánnal, nem nyomjuk bele.
Egyenletesen megszórjuk a félretett száraz résszel, ez olyan ropogósabb réteget képez majd sütés után.
Előmelegített sütőben 180 C fokon világos aranyszínűre sütjük kb 35 perc alatt . Nekem kellett majdnem 45 perc- ez sütőfüggő.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők