Keress egy receptre, vagy összetevőre

A HIRES NAPÓLEON TORTA


Hobsbawm angol történész szerint Napóleon elkápráztató, sokoldalú, intelligens és gazdag fantáziájú ember volt. Bonaparte vezetésével a franciák meghódították egész Európát- Anglia és Oroszország kivételével.
Ezt a gazdag és rendkívül ízletes torta Moszkvában készült 1912-ben Napóleon feletti győzelem 100. évfordulójának emlékére. Az akkori orosz arisztokraták részére alkották, akik ismerték a jó konyhát, ez egy igazán ünnepi asztalra való édesség.

Eredetileg háromszög alakú volt a vajas-leveles sütemény, ami a híres Bonaparte kalapra hasonlított, aztán kettőbe vágták a körformájú tortát, innen is kapta a nevét. Gyorsan hódított, népszerűvé vált az egész világon. A franciák mille-feuilles [mil fœj], ezer lapocskának hívják, vagyis réteges torta vagy sütemény (ezer lapocska) krémmel töltve. Amerikában- Napoleon, Angliában vanilla slice vagy cream slice a neve a wikipédia szerint.

A lapok:

750 g liszt
vaj 600 g (jól lehűtve)
tej 300-320 ml vagy tejfel (hideg legyen!)

(én tettem hozzá 2 tojást is és egy evőkanál ecetet)

(Találtam más receptet lapokhoz, ami szintén jó arányú:

850 g liszt
450 g vaj
100 g tejföl

3 teáskanál ecet)

Krém:

4 tojás
4 púpos evőkanál liszt
180-230 g cukor (ízlés szerint, én kevesebbet használtam, de még az is csökkenthető)
1 csomag vaníliás cukor
½ l tej
400 g vaj (szoba-hőmérsékletű)

Dekoráció:

2 keményebb alma
300 g cukor
300 ml víz
1 tasak piros (szintelen)tortazselé
fakultatívan krém alá, fölé- 2 evőkanál barackdzsem és 2 marék dió (a klasszikus receptben nem szerepel!)

A vajat (esetleg margarint) használat előtt betesszük a fagyasztóba. Átszitáljuk a lisztet. Hogy könnyű legyen elkészíteni a tésztát, egy hűtött tálba reszeljük a vajat és közben megszórjuk rétegenként a liszttel és a sóval. Ez a keveredés azért fontos, hogy minden vajdarabkát lisztszemek vonjanak be, ennek köszönhetően lesz majd leveles a tésztalapunk.
Felöntjük a hideg tejjel és késsel könnyedén összekeverjük. Táblára borítjuk és rudat formálunk belőle, igyekezzünk nem gyúrni. Jól formázható, nem ragadós, rugalmas tésztaalapot kell kapnunk!
10-12 részre osztjuk a rudat, mindegyik darabka két oldalát meghintjük liszttel, tányérra rakjuk és lefolpackozva 1-2 órára a hűtőbe rakjuk hűsölni. én este állítottam össze és másnap sütöttem ki a lapokat és töltöttem be a tortát.
Egyesével vesszük elő a hűtőtérből, 1-2 mm vékony kör alakra nyújtjuk és lisztezett sütőlapra helyezve 190 C fokon aranysárgára sütjük mindegyiket. Mérettől függ, hány lapot kapunk. Egyszerű megoldás a kinyújtott tésztalapra helyezni egy fedőt és körbevágni. A tésztahulladékot (addig is hűtőben tárolva) utoljára sütjük ki és összemorzsolva- ezzel díszíthetjük a tortát.
Forrón leszedjük a tepsiről a ropogós, finoman vékony lapokat és egymásra rakjuk. Egy nappal előre ki lehet sütni a lapokat is.
A krémhez a tojásokat habosra keverjük a cukorral, hozzákeverjük a vaníliás cukrot, a lisztet, esetleg csipetnyi sót. A hideg tejjel felöntve habverővel alaposan kikeverjük, majd sűrűre főzzük. Hagyjuk jól lehűlni. Hideg vizes tálban elhelyezve felgyorsíthatjuk a folyamatot.
A vajat habosra mixereljük, fokozatosan adagolva bele a kihűlt főzött krémet.
A diót enyhén megpörköljük a sütőben vagy száraz serpenyőben és apró darabokra törjük a kezünkkel. Pár éve mikróban szárítom néhány percig, gyors és tiszta folyamat.

Összeállítjuk a tortát!


Alsó lapra kenünk kb. 3 evőkanálnyi krémet, meghintjük kevés dióval (ismétlem, a dió el is maradhat, csak vele sokkal finomabb, főleg akkor, ha valaki szereti az ízét). Az 5. lapra kenhetjük a krém alá a dzsemet vagy lekvárt. Pár összerakott lap után rányomtam egy körtálcát a tetejére, hogy kicsit összenyomjam a növekedő tortát, nem kell megijedni, ha kicsit meg is törnek a lapok, senki nem fogja észrevenni a tortában.
Az utolsó lapot, mielőtt lekennénk a krémmel, újra lenyomtatjuk kissé. A maradék krémmel lekenjük, a dióval megszórjuk, ha maradt és a kisütött és szétmorzsolt hulladék tésztával beszórjuk az oldalát és a tetejét. Legalább egy napra hűtőbe rakjuk.

Általában nem szokták a Napóleont díszíteni, de hogy ünnepélyesebb külsőt kapjon, készítettem rá néhány rózsát almaszeletekből.
Az almát jól megmossuk, a héját rajtahagyjuk. Szebben mutat a piros héjú alma. Közepét kivágjuk és négyeljük. Vékony szeleteket szelünk. A vizet felfőzzük a cukorral és ebben a szirupban adagonként megpároljuk az almát, átlátszóvá. Lecsepegtetjük. Rózsaszirmokat tekergetünk a kis szeletekből, lekenjük a tasakon leírt módon készített tortazselével és a tortára helyezzük.


Nagyon finom változat mézes lapokkal készítve:

150 g vaj
100 g margarin
3 tojás
1/4 pohár cukor
250 g méz
1,5 teáskanál szódabikarbóna
3-4 pohár liszt

Egy lábasban felmelegítjük a mézet, a vajat és margarint, hozzákeverjük a szódát.
Egyesével a tojásokat, mindegyikkel jól felverjük a habverővel vagy mixerrel. Plusz a cukor. Folyamatosan hozzákeverjük fakanállal a lisztet is.A továbbiakban úgy járunk el, mint az előző tortánál.

Ehhez a következő krém illik, amit habosra verünk mixerrel:

1,5 l tejföl
cukor ízlés szerint
1 kávéskanál nescafe + 1 kávéskanál víz

A torta tetejére darált dió és a hulladék tésztából sütött és összetört morzsa kerül.

Ajánlok még egy finom főzött krémet, jó Napóleonba, mézes lapok közé és képviselő fánkba stb:

1,5 l tej
7 tojás sárgája
350 g cukor
100 g liszt (jó kukorica keményítővel is)
200 g szoba-hőmérsékletű vaj (80 % fölötti zsírtartalommal, mert az a valódi vaj és jó az íze)

A tojás sárgáját néhány evőkanál tejjel és a cukorral elektromos mixerrel vagy kézi habverővel habosra keverjük. Összeelegyítjük a rászitált liszttel és beleöntjük a tejfel sűrűségű masszát a felforrt tejbe, miközben folyamatosan, kitartóan kavargatjuk. Kis lángon, hogy ne forrjon, sűrűre főzzük. 
Amikor kihűlt, akkor mixerrel kihabosítjuk a vajjal.
Ízesíthetjük 1-2 csomag vaníliás cukorral vagy csipetnyi vanília maggal.


Nagyon finom NAPÓLEON OLGA ALTMANTÓL (Ausztrália)

300 g vaj
400 g liszt
2 tojás
100 g tejföl
1 evőkanál ecet

A vajat a liszttel késsel megdolgozzuk. A tojásokat összekeverjük a többi hozzávalóval, a vajas liszthez öntjük, gyorsan homogén tésztává gyúrjuk. Legalább 2 órát álljon hűtőben, de még jobb, ha egy éjszakára ott hagyjuk. 8 részre osztjuk. De eloszthatjuk rögtön az összeállítás után is. 220C fokon egy lapot 7 percig sütünk (az én sütőmben 200C-on 6-7 perc a sütési idő).
Az ecet rugalmasságot ad a tésztának.

Főzött krém vajjal kikeverve, 750 g krémhez szükséges:

1 vaníliarúd
500 ml tej
130 g cukor
35 g kukorica keményítő
15 g liszt
6 tojás sárgája (120 g)
50 g vaj

A vaníliarudat hosszabán ketté vágjuk, kikaparjuk a magjait, minderre ráöntjük a tejet és forráspontig felfőzzük (tehát majdnem felforraljuk).
15-30 percre oldalra tesszük állni.
Tűzálló edényben összekeverjük a fele mennyiségű cukrot, a keményítőt és a lisztet, hozzáadjuk a tojás sárgáját és habverővel simára kevergetjük.
A tejből kihalásszuk a vaníliarudat, beleszórjuk a cukor megmaradt felét és újra majdnem forraljuk.
Állandó keverés mellett a tojássárgájás keverékhez öntjük a fele forró tejet. Az edény tartalmát a maradék tejhez öntjük és mérsékelt lángon , állandóan keverve a lábas alját, sűrűsödésig főzzük, amíg újraforr. Alulról fel kell emelkednie néhány nagy buboréknak: puff, puff.
Ekkor leemeljük a tűzről, átöntjük egy sütőformába, hogy lapos felületet kapjunk, rádobájuk a vajdarabkákat és folpackkal befedjük. Szobahűmérsékletűre hagyjuk hűlni.

Betöltjük a lapokat.

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

Megint díjakat kaptam, köszönöm :)

Nagyon szépen köszönöm és öröm számomra, hogy megkaptam :)
Köszönöm, Csillának és Flórának
„A szép blogoknak, akikben van némi extra” díjat!!!

A Pink Lady díjat, melynek szabálya szerint a nemrég felfedezett blogtársaimnak kell továbbadnom, köszönöm
Vikinek !


Az a feladatom a díj mellé, hogy 10 általam választott blogtársamnak kell továbbadnom a díjat, a teljesség igénye nélkül szívem szerint minden általam böngészett blog tulajdonosának elküldeném, hiszen éppen azért követem nyomon az írásaikat, mert tetszenek valamiért :)
Tehát egyszerre nyújtanám át sok szeretettel a kétféle díjat kedves blogtulajdonosok egy nagy köszönettel, hogy olvashatom írásaitokat, gondolataitokat és jobbnál jobb receptjeiteket:

Alíz
István
Nempiskóta
Anazar
Wanna
Veruss
Márti
Barbi
Kriszti
Tálaló
Gerdi
Laci
Juci
Endre
trollanyu
Petra
Szabina
Éva
Gizi
Mesi
cook chick
Roza
Marcsi
Nelli
María
borsandpepper
Bianka
Katalin

Nagyon szépen köszönöm Nektek!

vicuska13.blogspot.hu

MEGBABONÁZÓ, CSÁBITÓ MEGGYSZEMEK


szokekonyha Marcsijának  ajánlom kipróbálásra ezt a bevált, elronthatatlan finom süteményt, ígéretem szerint! No és mindenki másnak, mert egyszerű összeállítani, sok van belőle és nagyon finom. Rengetegszer sütöttem már!

Ezt a receptet több mint 30 éve kaptam Babi nevű szomszédasszonyomtól, akivel, mint ifjú asszonykák, feleségek és friss anyukák állandóan családi recepteket cserélgettünk és vittük a kóstolókat a frissen sütött finomságokból :)
Bármilyen gyümölccsel jó, készítettem már barackkal, körtével, szilvával és eperrel, de meggyel szeretem a leginkább… Ha kevésbé savanyú gyümölcsöt szeretnénk felhasználni, kicsit csökkentsük a cukor mennyiségét a tésztában.

4 egész tojás
500 g cukor
500 g margarin
1 evőkanál vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
500 g liszt
1 púpos teáskanál szódabikarbóna
0,5 l kefir, aludttej vagy tejfel, esetleg tej
½-1 kg meggy (friss, vagy lecsöpögtetett befőtt)
egy marék dió (nem fontos, de finom)

Ha friss meggyet használunk, akkor első körben kimagoljuk, miközben azt dúdolgatjuk-, …felmegy a legény a fára, meggyfa tetejére, lerázza a meggyet, Te meg babám szedjed a rózsás kötényedbe ...

A sütőt előmelegítjük 175 C fokra.
A cukrot a tojásokkal egy nagy keverőedényben mixerrel nagyon habosra verjük. Hozzáadjuk a darabokra vágott vagy lereszelt margarint. Tovább habosítjuk. Beleszórjuk a vaníliás cukrot és a citromhéját. Lemérjük a szükséges lisztet, beleelegyítjük a szódát. A tejfelt a liszttel felváltva fakanállal hozzáadagoljuk. Ennyi. Sűrű masszát kell kapnunk.
Egy nagy tepsit (enyém 30X37) kizsírozunk, belisztezünk, a felesleges lisztet kiszórjuk a masszára, beleforgatjuk.
Beleöntjük a tésztát, megszórjuk a meggyszemekkel, mehet rá egy kis dió, ha van, olyan finom, ahogy megpirul a süti tetején! 40 perc kell neki, hogy szép barna színe legyen a süteménynek!

Tapasztalatom szerint aludttejjel és tejfellel készítve magasabb piskótarészt kapunk. Szeretem ezt az összetételt, jó az állaga, harmonikus az íze, se hozzáadni, se elvenni belőle nem kell.
Ja, tortaformában is jól süthető!

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

MUSZAKA, AHOGY AZ ATHÉNIAK KÉSZITIK, NÉMI MÓDOSITÁSSAL


Egyik Görögországban élő ismerősöm receptjét vettem alapul a muszaka elkészítésénél, de átkreáltam saját ízlésemre és egészségemnek megfelelően. Ő a krumplit olajban elősütötte, én megfőztem kuktában héjastól, meghámoztam és felkarikáztam. A szeletekre vágott padlizsánt olajban szokták többnyire átsütni, ő sütőben sütötte, én diétásabb módot eszeltem ki, és nekem nagyon bevált- vasplatnin (lehet száraz serpenyőben) kapattam meg a padlizsáncsíkokat. 

Tökéletes lett és olajmentes! Nekünk nagyon ízlett!!!

4 közepes padlizsán, legalább 1 kg
4 cukkini (most nem raktam bele)
8-10 közepes krumpli

A húsos raguhoz:

1 kg darált hús (sertés és marha vegyesen)
1 nagyobb fej hagyma
1 kis paradicsomsűrítmény
1 fahéj rudacska
50 g vörösbor
csipet cukor
3 cikk fokhagyma
bazsalikom
babérlevél
1 édes piros paprika
1 kg érett paradicsom

Besamelmártáshoz:

6-7 dl tej (600-700 g)
125 g vaj
5 evőkanál liszt

bors
3 tojás

mehet sajt, például ementáli a sorok közé (nálam hanyagolva volt)
150 g sajt a tetejére (lehet parmezán, én kecskesajtot használtam)
egy nagyobb tepsi vagy üvegedény

A hagymát, fokhagymát apróra vágtam, olajban kissé átsütöttem, hozzákevertem a darált húst. A paprikát négybe, majd vékony csíkokra vágtam. 4 paradicsomot felkockáztam. Mindkettőt beleraktam a paradicsomsűrítménnyel és a fűszerekkel együtt. Időnként megkeverve közepes tűzön készre pároltam.
A megmaradt paradicsomot vékony karikákra szeleteltem.
A padlizsánt (és a cukkinit) hosszában felszeleteltem. Ki lehet sütni olajban vagy sütőben tepsibe terítve, ecsettel megolajozva, ahogy Natasha tette.
A krumplit olajban ki lehet sütni és papírkendőn hagyni lecsöpögni az olajat. Én héjában kuktában 15 perc alatt megpároltam, hagytam kicsit hűlni és meghámozva felkarikáztam.
A kivajazott tepsit kibéleltem a krumplival, sóztam, borsoztam. Ráterítettem egy sor zöldséget, erre egy réteg húsos ragut.
Újra padlizsánsor, rá a hús. A zöldségekre lehet egy kis sajtot szórni.


Elkészítettem a besamelt, vastag falú lábasban megolvasztottam a vajat és állandó keverés mellett beleszórtam a lisztet. Kicsit átsütöttem és apránként hozzáöntöttem a tejet. Addig főzzük, amíg a mártás rottyanni kezd- készen is van. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Amikor kicsit kihűlt (én hideg vízbe raktam az edényt, felgyorsítva a folyamatot), akkor belekevertem egyesével a tojásokat, alaposan kikevertem.
Lágyan betakargattam a besamellel a legfelső réteg húst és előmelegített sütőbe tolva a tepsit 30-40 perc alatt készre sütöttem. Az utolsó 10-15 percre a sütőből kiemelve megszórtam a muszakát a reszelt sajttal.

Forrón tálaltam!

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

FEHÉR HABOS RIBIZLIS SÜTEMÉNY



Évtizedek óta nagy kedvencem ez a gyönyörű, mutatós, édes-savanyú, pikáns, nagyon finom sütemény! Most vettem csak észre, hogy még nem került fel a blogomra :) A recept Anyukámtól származik. Ő Irénke nénitől- anyai nagyapám testvérétől kapta Besztercebányáról régen. Nagyon egyszerű elkészíteni, olyan harmónia van benne- a savanykás piros ribizli íze keveredik az édes ropogós habbal. Számomra ez a sütemény külsőleg (vizuálisan) és belsőleg (mint ízvilág) is tökéletes!

 30x40-es tepsi

5 tojás sárgája
180 g cukor
250 g margarin
350 g liszt
2,5 evőkanál tej

½ kg piros ribizli

A HABHOZ:

5 tojás fehérje
300 g cukor
Előkészítjük a hozzávalókat. Egy nagyobb tálban alaposan kikeverjük a tojás sárgáját a cukorral és a tejjel, hozzáadjuk a puha margarint, melyet korábban kiveszünk a hűtőből, és a lisztet. Jól kidolgozzuk és táblán vékonyra nyújtjuk.
A tepsibe sütőpapírt terítünk, de ha éppen nem akad otthon, ne veszítsük el a fejünket, egyszerűen kenjük ki margarinnal a tepsinket és lazán hintsük meg liszttel. A felesleges lisztet szórjuk ki. Kézzel, tenyérrel is elegyengethetjük a vékony tésztát a tepsi méretére (én így tettem) és 180 C fokra előmelegített sütőbe toljuk. Elősütjük 180 C fokon 20 percig.
Ez alatt az idő alatt a tojásfehérjét félig habbá verjük, beleöntögetjük közben a fele mennyiségű cukrot folyamatosan tovább mixerelve, majd a megmaradt részt is lassan beleszórva- kemény habbá verjük, amit vízgőz fölött (forró vízbe állítva az edényt) folytatunk. Nekem van egy duplafenekű tejforraló fazekam, aminek az aljába vizet kell önteni egy erre a célra képzett résbe, amin aztán felforrás után a gőz sípolva kiszökell. A folyamat kb. 15-20 percig tart, amíg fényes, kemény, masszív állagot kap a hab.
Azért kell vízfürdőben vagy gőz fölött felverni a habot, hogy a nyers tojásfehérje hőkezelést kapjon és tartósan megtartsa a formáját és állagát, levegővel telítve, miközben a hófehér felhőben milliónyi apró hólyagocska képződik (könnyebb és magasabb lesz).

2013-as kiegészítés- a cukorral felvert tojásfehérjét mikrózható edénybe halmozom és beteszem 3-4x 1 percre a mikrohullámú sütőbe. Közben az ujjammal ellenőrzöm, milyen az állaga. Tulajdonképpen átgőzölöm a tojáshabot macera nélkül. Egyszer kipróbáltam, mert így készítem a habot a madártejhez- bevált. Azóta csak így csinálom!!!

A még forró, kisült tésztára rászórjuk a mosolygó ribizli szemeket (lehet fagyasztott ribizlit használni, de előtte sűrű szűrőn lecsepegtetjük alaposan).

Óvatosan szétosztva rákanalazzuk a habot és 140-150 C fokú sütőben ropogósra szárítjuk, nálam ez kb 25 perc. Ezt is kézzel szoktam ellenőrizni, megtapintva, hogy megfelelően roppanós legyen a teteje. Ahhoz, hogy hófehér maradjon a hab, ilyen kisebb hőmérsékleten süssük, ha enyhén barna színt szeretnénk kapni, akkor emeljük picit a hőt a sütőben.

Facebookon is követhetőek, olvashatóak a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők