Keress egy receptre, vagy összetevőre

FARSANGI FÁNK ÉS CSŐRÖGE


VIZKERESZTTŐL HAMVAZÓSZERDÁIG

A blogomom már szereplő fánkok:

Doughnuts könnyű és finom fánkok sütőporral


Túrós fánk


Szalagos farsangi fánk


Gizike hétvégi receptajánlójában olyan étvágygerjesztő fotókkal kívánt szép hétvégét és jó fánksütést, hogy kedvet kaptam magam is hozzá, kiválasztva a repertoárból a csörögefánkot. Ősidők óta sütöm, de más recept alapján, azt is leírom a mai bejegyzésben.
De jöjjön a Gizi-féle nagyon finom csörögefánk , amit mi amúgy emlékeim szerint mindig is csŐrögeként emlegettünk otthon, így, hosszú ő-vel ejtve (?!).

Nekem 67 darab lett ebből a mennyiségből.

250 g liszt
150 g tejföl
1 evőkanál porcukor (20 g)
50 g margarin
3 tojás sárgája

saját házi baracklekvár a tálaláshoz

A lisztet tálba szitáltam és elmorzsoltam a margarinnal. Hozzáadtam a többi hozzávalót és összegyúrtam. Folpackban a hűtőbe tettem negyed órára. Az alatt az idő alatt előkészítettem az edényt az olajjal, amiben kisütöttem, a gyúrótáblát, nyújtófát, derelyevágót és egy nagyobb tálat, amit kibéleltem konyhai papírkendővel, porcukorszórót.
Megliszteztem a táblát és vékonyra kinyújtottam előbb a tészta egyik felét, majd a másikat is. Vastagabb csíkokra, majd a csíkokat rombuszokra vágtam. Mindegyik közepét a derelyevágóval bevágtam, ezen a lyukon áthúztam az egyik csücskét.

Kisütöttem, szűrőlapáttal kiemeltem, mindegyik adag csörögét rögtön megszórtam porcukorral.
Egy részéből krizantémokat kreáltam- kb. 10 cm hosszú és 2 cm széles téglalapokra vágtam a tésztát, a hosszú részén rojtokat vágtam bele, feltekertem és a közepén összenyomtam.

Forró olajban aranysárgára sütöttem. Porcukorral szórva baracklekvárral és narancsos zöld teával tálaltam vacsorára.


GYORS ALUDTTEJES VAGY TEJFÖLÖS CSÖRÖGE

Az általam évtizedek óta használt kedvenc gyors aludttejes vagy tejfölös változatot is leírom, hogy egy helyen legyen mind. Szemre készítem, de megadom az arányokat. Persze ez nagy mennyiség, lehet felezni, de negyedelni is, persze arányosan, mert frissen a legfinomabb :)

1 kg liszt
2 egész tojás

egy kávéskanál pezsgő (szódabikarbóna)
kb.10-15 dk cukor (ízlés szerint)
és annyi aludttej vagy tejföl, ez kb.600-1000 ml, hogy olyan se kemény, se lágy állagú tésztát kapjunk,
opcionálisan pici rum (többnyire elmarad)

A formázás a fentiek szerint történik, de a szódától nagyon szépen megnő a csöröge a szemünk láttára a forró zsiradékban. Porcukorral szórjuk. Néha a fele masszát zacskóban lezárva lefagyasztom. Előveszem a mélyhűtőből és szobahőmérsékleten hagyom kiolvadni, kinyújtom, formázom és sütöm. Ez az előnye, ha nagy adagot gyúrunk be :D Ebéd kiegészítésére, vacsora utánra, ha hirtelen betoppan egy vendég, kiránduláshoz, vagy ha csak úgy megkívánuk valami süteményt- már csaksütni kell és élvezettel megenni.

Troll a konyhámban is elkészítette a receptemet, íróval, itt meg lehet nézni." Ezután maradok is ennél a változatnál, mert annyira gyors és egyszerű"- írta blogjában Erzsi. Örülök, hogy nektek is ízlett!!! :)


Van még egy nagyon gyorsan elkészülő cukormentes változatom:
3 egész tojást egy csipet sóval, villával felverek és 2 pohárnyi liszttel összeállítom a csöröge tésztáját. Vékonyra nyújtva formázom, és bő olajban kisütöm. Porcukorral meghintem.

Diétás változat sütőben sütve (recept a koolinar.ru-ról):

4 pohár liszt
250 ml víz
500 g vaj

1 tojás sárgája a csöröge lekenéséhez

A lisztet átszitáljuk, a puha vajjal kézzel szétmorzsoljuk. Hideg vízzel összeállítjuk. Folpackkal letakarva néhány órára a hűtőbe rakjuk., miközben időnként kivesszük és átgyúrjuk.
Lisztezett felületen kinyújtjuk, 5x2 cm-es csíkokat vágunk és megcsavarjuk spirállá. A sütőt előmelegítjük 200 C fokra, a sütőlapra helyezve lekenjük mindegyiket a tojás sárgájával és 10-15 perc alatt aranyszínűre sütjük. Porcukorral szórva tálaljuk.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu  

„Magyarok asztala” díj, "Szépség, mosoly és inspiráció" díj

Nagyon szép fotóval ellátott „Magyarok asztala” díjat kaptam Katalintól , szívből köszönöm Neked! A felvétel Kunszentmiklós-Bösztörpusztán készült a Kurultáj nevű rendezvényen 2008-ban a Magyarok Asztala elnevezésű estebéden, ahol így látták vendégül a magyarok a kazahsztáni madjar törzs képviselőit. A fotó az összetartozás érzését erősíti! Ismerős számomra a rendezvény, bár Pesti vonatkozásban. Az Orczy kertben is volt egy ilyen találkozó, ahol a férjem vett részt, én akkor nem tudtam menni, műtét után voltam, de 2011 őszén már mindketten vendégek voltunk, mint tolmácsok egy kedves vacsoraesten, ahol erről a rendezvényről is voltak meghívottak és többek között különleges kazah ételeket is ehettünk- például mantit, ami egy nagyon finom darált bárányhússal töltött tészta (derelyének is mondhatjuk, de gőzön főzik). Recept lesz, de később... Rendkívüli embereket ismerhettünk meg, akik Kazahsztánból jöttek Magyarországra és szeretnek itt élni, szeretik a magyar embereket.
Nekem már csak ezért is nagyon kedves :)



A díj szabályai:
1. Vedd fel a díjat!
2. Köszönd meg, annak akitől kaptad!
3. Tedd ki a blogodba!
4. Add tovább annyi blogtársadnak, amennyit meg szeretnél jutalmazni ezzel a díjjal!

Nem akartam foglalkozni a díjtovábbítási macerákkal, de aludtam rá egyet és arra a következtetésre jutottam, hogy ezt a méltóan magyar stílusú díjat mégis kötelességem továbbadni :) Én a következő kedves, jól sütő-főző blogtulajdonosoknak szeretném átnyújtani nagyon sok szeretettel, további jó recepteket, ételeket, süteményeket várva tőlük :)-
Vikvi
Márti
Liza és Anikó
Gizi
Gerdi
Éva
Petra
egycsipet
Gabriella
Hankka
Mónika


A következő 2 díjat nagyon köszönöm Csillának , Gerdinek és Tündinek .



Többen jeleztétek, hogy nem tudjátok, mit írtak oroszul a díjakra, ezért leírom- "A blog, mely mosolyt ajándékoz" és „Szépség, megihletés (inspiráció)”.
Szeretettel adom tovább a blogomat olvasóknak!!!!!

vicuska13.blogspot.hu

LEFAGYASZTHATÓ SÓS ROPOGÓS SAJTOS CSIGA


Ez is az az „este összeállítom, ha jön a vendég, gyorsan kisütöm” kategória. Nyersen lefagyaszthatóak a rudak, de ki lehet a fele mennyiséget sütni és csak a másik felét elraktározni a mélyhűtőben. Amikor sor kerül rá, elővéve feldaraboljuk, nem kell teljesen kiengednie, így könnyebb szeletelni és már süthetjük is.

Tehát este összeállítottam a rugalmas tésztát:

50 dk liszt
25 dk margarin
1 teáskanál sütőpor
1 evőkanál só
1 egész tojás
200 g tejföl

Hosszúkás rudat formáltam belőle, amit kettéosztva elvágtam, majd újra feleztem mindkét darabot- így 4 egyenlő részt kaptam. Mindegyiket egyesével kinyújtottam és rákentem a sajtos krémet:

200 g vaj
200 g reszelt sajt
1 teáskanál só
vagy ½ teáskanál só és 1 teáskanál piros Arany
én a saját elrakású darált piros paprikát sóban
használtam- 1 bő evőkanálnyit

Amennyire lehetett, szorosan feltekertem és fóliába (folpack) csomagolva, mint egy szaloncukrot, a hűtőbe küldtem másnapig.
Következő napon elővettem egy rudat, 2 mm-esre szeleteltem éles szélesebb késsel és sütőpapírral bélelt sütőlemezre sorakoztatva a csigákat 200 C fokon 10 perc alatt kisütöttem.


Amíg sült, azalatt felszeleteltem a következő rudat.

A 4 rúdból négy gáztepsinyi sós ropogós sajtos csigát kapunk. Frissen, de pár napig dobozban tárolva is nagyon finom sós rágcsa.

Recept Limarától, innen 

vicuska13.blogspot.hu

EGYSZERŰ ÉS GYORS TEJLEPÉNY A SÜTŐBŐL


Finom, egyszerűen és gyorsan elkészíthető tejlepényt vacsoráztunk a minap, nem kell hozzá szinte semmi, gyorsan elkészül :) a receptjét Tücsök és Bogár blogján találtam. Ő lusta asszony vacsorájának titulálta :) Lekvárral, gyümölccsel, vaníliás öntettel vagy csak egyszerűen porcukorral hintve fogyasztható. Olvastam valahol, hogy a tepsi alját kirakhatjuk szeletelt almával vagy meggybefőttel és az előkészített nyers masszát arra öntjük, így sütjük. Mi ribizli lekvárral fogyasztottuk, porcukor nélkül, mert nem szeretjük a kellemesen édes süteményeket.

Elkészítésénél figyelembe vettem a hozzászólásokat, kinél mi nem sikerült- nekem tökéletes lett. Vastag falú kerámia tepsit használtam, mérete 30x17x5cm. Vajjal kikentem. A sütőt előmelegítettem az előírt 250 C fokra, de félidőben lecsökkentettem 220-230 C-ra és 30 perc helyett 35 percet sütöttem. Úgy gondolom, hogy ez sütőfüggő. Annyit változtattam a hozzávalókon, hogy 1/3 rétes liszt alkalmaztam, a többi sima liszt.

Nagyobb üvegedényben a megszokott módon habverővel csomómentes palacsintatésztát kevertem ki a hozzávalókból. Az én sütőm éget alulról, ezért az aljában elhelyeztem egy gáztepsit, mindig használom. Félidőben ebbe öntöttem bele egy kis vizet, hogy véletlenül se piruljon túl a lepényem. Sütés végére helyenként aranybarnára sül és enyhén felfúvódik a teteje. A sütőből kiemelve ellenben szépen elterül, visszaülepedik a helyére. Langyosan, kihűlve is könnyed, kellemes lepényke.

1 l tej
12 dk liszt
8 dk rétes liszt
3 db egész tojás
1 csomag vaníliás cukor
csipet só

Másnap is nagyon finom volt! Érdekes, ahogyan a lisztes rész leszáll az aljára- ott sűrűbb az állag, a teteje pedig krémesen lágy, de összeáll, rezgős.

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

MEGGYES KRÉMES KEKSZ CSOKOLÁDÉ ALATT


A forma mérete: 11X28 cm tégla alakú üvegforma, amely lefelé enyhén szűkül

4 db tojás
100 g cukor
10 dk margarin vagy vaj
200 g liszt
1 kávéskanál sütőpor
2 evőkanál holland kakaó
egy üveg leszűrt meggybefőtt
200 g krémszerűen kenhető tejszínes krémsajt, tömlős (2X100g) (lehet túrót vagy mascarponet használni)
1 dl 33 %-os tejszín
1 mosott citrom reszelt héja (rch)

1 tábla 100 g-os csokoládé
70 ml tejszín

egy hosszúkás kekszforma (az enyém üveg)

A margarint nagyon habosra vertem a cukorral, egyesével hozzákevertem a tojásokat. Apránként belekevertem a sütőporos lisztet. A tésztamasszát kétfelé osztottam, kisebb tálba átkanalaztam a massza 1/3-át. A nagyobbik részbe alaposan beleforgattam a kakaót. A sütőt bekapcsoltam, 175 C fokra állítottam. A kekszformát kibéleltem sütőpapírral, alulra raktam a kakaós tésztát, erre rá a világos színűt és villával 1-2 cm mélye megkevergettem, egymás mellé kis köröket forgatva, hogy márványos legyen. A tetejét megszórtam a meggyel. Majdnem egy órán át készre is sütöttem.
A tejszínt kemény habbá vertem a porcukorral (előtte jól le kell hűteni, hogy könnyen verődjön), hozzá kevertem-kavartam a kenősajtot a citromhéjjal és még egyszer gyengéden felvertem (a legkisebb fokozaton).
A mázhoz megmelegítettem a tejszínt, de nem szabad!!! forrnia, csak annyira legyen meleg (80-90 C fok), hogy a csokoládé feloldódjon benne. A sűrűsége a tejszínnel szabályozható. Ha kihűlt a glazúr, ráöntjük a keksz tetejére.


Vendégségbe vittük ezt a finom meggyes kekszet és éppen hogy készen lettem a glazúrral, indulnunk kellett. Nem érkezett volna tisztességgel rádermedni. A kocsiban való tortaszállítás baleseteit figyelembe véve nem mertem ráönteni a csoki öntetet, nehogy aztán mindenhová eljusson a kárpiton, ezért hűtőbe tettem, majd később boldogan bekóstolgattuk. Helyette csokiból készült virágokkal díszítettem a krémet.

vicuska13.blogspot.hu

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők