Keress egy receptre, vagy összetevőre

KÖTÖTT KALÁCSKÁK FORRÓ MÁLNALEKVÁRRAL


Príma Konyha magazin, 2010 április.
Ha sütöm, mindig sikere van!

2,5 dk élesztő
2 dl langyos tej
5 dk vaj
6-7 dl (kb. 40 dk finomliszt)
fél kiskanál szalalkáli
csipetnyi só
1 tojás
2 kiskanál kristálycukor
a formáláshoz: liszt

a tetejére:

5 dk olvasztott vaj
2 csomag vaníliás cukor
4-5 evőkanál kristálycukor
1 kiskanál kardamom (el is maradhat)

a tálaláshoz: 8-10 evőkanál málnalekvár

„Az élesztőt egy tálba morzsoljuk és egy kevés langyos tejet (semmi esetre sem meleget!), ráöntünk egy kevés cukor kíséretében. A tésztához való vajat felolvasztjuk, majd ráöntjük a maradék tejet és kb. 37 C fokosra melegítjük (ennél melegebb ne legyen!).
A lisztet a felfuttatott élesztőre szórjuk, a szalalkálit és a sót hozzáadjuk. Beleütjük a tojást, rászórjuk a maradék cukrot. A tejes vajat is ráöntjük, majd szép, sima tésztává dagasztjuk. Letakarva, meleg helyen kb. 40 perc alatt a duplájára kelesztjük.
Ezután meglisztezett gyúrólapra borítjuk, egy kicsit megdögönyözzük (átgyúrjuk), majd kisujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk. Fontos, hogy 20-25 cm-nél szélesebb ne legyen!


A tetejére való vajat éppen csak megolvasztjuk, hogy kenhető legyen, majd lekenjük vele a kisodort tésztalapot. A kétféle cukrot összeforgatjuk, egyenletesen a vajjal lekent tésztára szórjuk. Ezután keresztben kb. ujjnyi vastag szalagokra vágjuk, majd kettőt-kettőt összefogva egyszerűen laza csomót kötünk belőlük (megjegyzésem: és aláigazgatjuk a tésztacsíkok végeit, gömbölyűre formálva).


Egymástól jókora távolságra sütőpapírral bélelt vagy kivajazott sütőlapra rakjuk és 25 percen át langyos helyen kelni hagyjuk. Végül előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (200 C fok, légkeveréses sütőben 180 C fok) 12-15 perc alatt megsütjük.
Tálalhatjuk langyosan vagy akár hidegen is, felforrósított málnalekvár vagy hideg vaníliamártás kíséretében.”


A recept eredetétől annyiban tértem el, hogy egy evőkanál fahéjat kevertem a cukrokhoz, somlekvárral tálaltam és tejet ittunk hozzá. Teljesen kürtős kalács íze volt! :)

18-24 db jön ki mérettől függően.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

GYÖNYÖRŰ RÓZSÁK PALACSINTÁBÓL





Palacsintát sütöttem tegnap és úgy terveztem, hogy édes és sós tölteléket is készítek hozzá. Céklát főztem (kuktában 30 perc alatt) és gondoltam, félreteszek 3 főtt gumót és megtöltök vele egy-két palacsintát.
Ágikánál találtam erre a napsütötte gyömbéres sárgarépa/zeller salátára . Mindenképpen szerettem volna elkészíteni és megkóstolni. Így jött létre ez a fúzió! Ezzel a két töltelékkel készültek a Tavasz színeit és hangulatát árasztó rózsáim. Egyszerű, de ugyanakkor dekoratív díszítése lehet egy salátának, hidegtálnak, de önmagában is nagyon finom és egészséges harapnivaló.

A sárgarépás töltelék hozzávalói Ágitól:

300 gr sárgarépa
300 gr zeller
3 cm gyömbér
tengeri só
frissen őrölt bors
olívaolaj
frissen facsart citromlé

A zöldségeket és a gyömbért hámozás után apró lyukú reszelőn lereszeltem, meglocsoltam a frissen facsart citromlével és az olívaolajjal. Sóztam, borsoztam.



Céklás töltelék:

3 cékla
3 cikk fokhagyma

pici bors
majonéz helyett- 2 evőkanál tejföl + 1 kk mustár, pici olaj, 1 mk porcukor, kevés facsart citromlé

A céklát és a fokhagymát lereszeltem, a céklából kézzel kinyomkodtam a levét (amit jóízűen megittam) és befűszereztem.

Két palacsintát megkentem külön-külön a töltelékekkel, feltekertem és kb. 2-3 cm-es részekre vágtam szélesebb éles késsel.


 A széleket levágtam és előkóstolást végezve elégedetten konstatáltam a ízek harmóniáját. Petrezselyemmel lehet díszíteni, a zöld szín jól harmonizál a rózsáinkkal.



Ha nagyobb rózsákat szeretnénk, akkor két palacsinta közé kenjük a tölteléket és a tetejére is- úgy tekerjük fel tekerccsé. Ha az alját összecsípjük, szétnyílnak a rózsaszirmok.
Bármi mással is lehet tölteni és dekorálni- pástétom, főtt tojásból krém, sajtok, rák, hal, spenót. Mindent pürésíteni kell és megfelelően fűszerezni, kenhetővé tenni.



Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

MAJONÉZES TONHALSALÁTA RIZZSEL






1 natúr tonhalfilé konzerv, kb. 200 g-os
2 zöldhagyma
1 lilahagyma
1 fej vöröshagyma
250-300 g rizs megfőzve, átmosva hideg vízben, lecsepegtetve
3 főtt tojás
majonéz

fél citrom leve

Gyorsan készülő saláta könnyű vacsorához- nagyon finom és gyorsan készül!
A rizst mostam, bő, sózott vízben megfőztem, szűrőben hideg vízzel átöblítettem. Hagytam lecsöpögni.
A tojásokat 10 perc alatt megfőztem, hideg vízben hűlni hagytam. Hosszában nyolcadolva, kockákra vágtam., lazán a rizshez kevertem.
A hagymát aprítva hozzáadtam. A tonhalat villával kisebb darabokra tépkedtem, a levével együtt adtam a salátához. Sóztam, picit borsoztam, ráfacsartam a citromlét és a majonézzel elvegyítettem.


Rövid ideig hűtőben hagytam összeérni az ízeket és tálaltam.
Lehet hozzáadni egy levétől lecsepegtetett kukorica konzervet.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu  

GAZDAG SÜTEMÉNY AVAGY CSIKOS KRÉMES


Ennek a süteménynek az a története, hogy a múlt század végén, 1998 havas decemberében a fodrászom megkínált egy nagyon finom, mutatós, „Gazdag sütemény nevű” íz-bombával. Lejegyeztem szépülés közben a receptet, és mostanáig elfelejtkeztem róla. Egyik szakácskönyvemben találtam meg a lefirkantott receptet. 

A gasztroblogok világában rengeteg helyen végig futott a „Csíkos krémes” sütemény, mutatva népszerűségét. A Príma Konyha nevű újságban is megjelent, sőt könyvben is szerepelt már. Megsütöttem, méltán lett népszerű. A két recept valamelyest eltér egymástól, de mégis szinte majdnem ugyanaz. Ezért mindkettőt leírom. Kezdem az általam elkészítettel és folytatom az általam anno csak megkóstolttal. Hamarosan az utóbbira is sort kerítek :)

Először is elkészítjük a krémet, hogy amíg a lapok sülnek, addig töltésre készen álljon a krém:

8 dl tej

8 evőkanál búzadara (gríz)

20 dk margarin vagy vaj

20 dk porcukor

1 evőkanál vaníliás cukor



A tejet a sóval felforraljuk, állandó keverés közben beleöntjük a grízt és kis lángon készre főzzük. Kihűtjük. A vajat a porcukorral és a vaníliással habosra keverjük. Elegyítjük a kihűlt tejbegrízzel, habosra keverjük.
Megjegyzés- soha nem várom meg a gríz tejbe keverése előtt, hogy felforrjon a tej, amikor már meleg, akkor kezdem állandó keverés közben sugárban beleszórni- így soha nem lesz csomós.

A sütőt előmelegítjük 175-180 C fokra. Egymás után 3 lapot sütünk ki. 3 sütőpapírt készítettem ki, amikor kisült a lap, papírral együtt borítottam át egy tálcára és lehúztam róla a papírt. Tepsim mérete: 25x30 cm, de magasabb lap eléréséhez elég a 20x25 cm is.


I.lap:
5 evőkanál kristály cukor
1 tojás
1,5 dl tejfel
5 evőkanál liszt
1 mokkáskanál szóda

5 evőkanál darált mák

II. lap:
5 evőkanál kristály cukor
1 tojás
1,5 dl tejfel
5 evőkanál liszt
1 mokkáskanál szóda

5 evőkanál darált dió

III. lap:
5 evőkanál kristály cukor
1 tojás
1,5 dl tejfel
5 evőkanál liszt
1 mokkáskanál szóda

3 evőkanál holland kakaó

A hozzávalókat összekeverjük, kicsit folyósabb, nagyjából piskóta állagú tészta lett. A lapokat kisméretű tepsiben sütőpapírra simítva 15 perc alatt kisütjük. Amíg sül az egyik, addig össze tudjuk állítani a következőt. Hogy a lapok közepe ne emelkedjen fel (ha nem süt egyenletesen a sütő), rakjunk mellé egy edényben vizet.
Összeállítjuk a süteményt. Kakaós, diós, mákos lap sorrendben raktam össze. A kakaóssal a közepén talán jobban mutat :) A tetejét vékony réteg krémmel kenjük le és megszórjuk dióval vagy tortadarával, de csokimázat is kenhetünk a felső lapra. Megpörköltem darabos diót egy vastagabb falú lábasban és megszórtam 2-3 evőkanál kristálycukorral, hagytam karamellizálódni. Ezzel szórtam meg- szép is, finom is lett :)

Nekem picit tömörnek tűntek a lapok, de ha a régi (fodrászos) receptet veszem figyelembe, akkor már látom, hogy a szalalkáli pont megoldja ezt a hiányosságot. A laphoz használt diót is pörkölni fogom legközelebb, markánsabb ízű lesz. Hogy kevésbé legyen száraz a sütink, úgy gondolom, érdemes átitatni (meglocsolgatni) például citromos sziruppal: 20 ml víz + 60 g cukor + 1 citrom leve- 3-4 percet főzni, vagy ha porcukrot használunk, keverni, amíg feloldódik a cukor. Jó lehet hozzá a tejfeles krém is- tejfelt szűrőben vásznon keresztül lecsepegtetni a savójától és porcukorral habosra keverni. Nagyon finom!














GAZDAG SÜTEMÉNY 1998-BÓL

Esküvőre készült

60 dk cukor
3 tojás
60 dk liszt
6 dl aludttej
3 kávéskanál szalalkáli (tejben felfuttatott)
3 kávéskanál pezsgő (ecetben felfuttatva)
3 evőkanál olaj

Háromfelé osztani, külön lapokban sütni.

1.lap + 6 evőkanál mák
2. lap + apróra vágott pirított dió vagy tortadara
3.lap + 2 evőkanál kakaó

Jól zsírozott tepsiben sütni.


A krém 3 vaníliás- vagy tejszínes puding megfőzve 9 dl tejben és kihűlve összekeverve 25

 dk vaj (vagy margarin) + 25 dk porcukor keverékével.

Tetejére krém kerül, vagy csokimáz vagy kókuszreszelék.


Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

FAHÉJAS KEKSZEK REGGELIRE

Fahéjas keksz


Finom, porlós, nagyon fahéjas!
Ezt a receptet a hlebopechka.ru- n találtam (Коричные булочки к завтраку), ők a "Bon Appétit" étterem oldaláról készítették el.
6-8 darab elkészítéséhez a fele mennyiség elegendő. Én megdupláztam a hozzávalókat a 12 darabos formámhoz. A receptet már felszorozva írtam le. Gazdagítható szárított áfonyával, darabos dióval, vaníliával.

Tehát 12 darabhoz:

kristálycukor 1 csészével
2 tojás
liszt 3 csészével
1 csomag sütőpor (3 teáskanál)

szerecsendió ½ teáskanál
tej vagy tejfel 1 csészével
margarin vagy vaj, mikróban megolvasztva 170 g

A tetejére:

200 g vaj , mikróban megolvasztva

külön:

1 csésze kristálycukor + 2 teáskanál fahéj


A sütőt előmelegítettem 175 C fokra. A formákat kikentem margarinnal.
A tejfelt, a tojást, a felolvasztott (nem forró) vajat fakanállal összekevertem. A száraz hozzávalókat szintén, majd hozzáadtam a tojásos masszát. Alaposan kikevertem.

! Ezt kellett volna tennem, de én a megszokott folyamatot racionalizáltam- a tojást a cukorral jó habosra mixereltem, és apránként felváltva adtam hozzá a többi hozzávalót, de már fakanállal lazán kevergetve.
A formába osztottam a tésztát és betoltam a sütőbe.



30 perc alatt készre sült, gyönyörűen megemelkedett kupola formában a teteje. Picit hagytam hűlni, kiemeltem a kekszeket, mindegyik tetejét az olvasztott vajban egy pillanatra megmártottam, megfürdettem és beleforgattam a fahéjas cukorba.




Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők