Keress egy receptre, vagy összetevőre

TÚRÓ GNOCCHI FOKHAGYMÁS SAJTKRÉMES SZÓSSZAL és SZÉKELY MÓDON ELRAKOTT FOKHAGYMAKRÉM




A túróból készült gnocchy (ejtsd nyokki!) sokkal gyorsabban kerül időtényezőt tekintve a tányérunkra, mint a krumplis, de szerintem ráadásul finomabb is! Eddig csak a krumplisat ismertem, még ha több változatban is. Az Ágitól (mági) kapott házi túróból http://vicuska13.blogspot.com/2012/04/finn-turodesszert.html a finn túródesszertet és ezt a rendkívül finom gnocchit állítottam elő, a férjemnek mákos nudliként is tálalva (megszórtam cukros mákkal és pirított morzsával). Mert egyik nap nudlinak ette, másnap meg gnocchiként nagyon lelkesen :). 

Mire lefotóztam volna a mákkal, el is fogyott :D

Ági kéksajt szószt készített hozzá natúr zöldekkel, én más szószt variáltam az ötlete és a hozzávalóim alapján. Tőle „tanultam”, hogy a nudli és a gnocchi ugyanaz, csak tálalásában különböző… Ha édesen készítem nudli, ha sósan gnocchi.

Azt olvastam a gnocchiról, hogy a római légiósok fő tápláléka volt és anno eredetileg nem raktak bele krumplit. Európában elterjedve már burgonya is került bele, hiszen már nem kellett hosszan szállítani, rögtön felhasználhatták.

Hozzávalók:

500 gr túró ( vagy ricotta ), a szárazabb fajtából

250 gr rétesliszt

2 db tojás

20 gr puha vaj (vagy 1 ek olaj)

tengerisó


Sajtkrémes szószhoz (nagyon finom):

1 kanál vaj

100 g tömlős, kenhető, ömlesztett sajtkrém

2-3 cikk fokhagyma

1,5 dl tej

½ dl tejszín

zöldhagyma zöldje apróra vágva

só, bors

Tálaláshoz reszelt trappista sajt.


Egy nagyobb edényben odatettem főni a vizet sóval. A túrót összekevertem a tojással, tengeri sóval, olajjal és a rétes liszttel. A liszt mennyisége függ a túró nedvességtartalmától! Az a fontos, hogy olyan állagú tésztát kapjunk, ami nem ragad a kezünkhöz, de könnyen gyúrható, homogén állagú.

Lisztezett táblán 4 rudat formáztam és késsel egy cm széles darabokra vágtam, lobogó forró vízben, több adagban 4-5 perc alatt készre főztem, szűrőkanállal lecsepegtetve kiemeltem és forró vajba forgattam. Amíg főtt az első adag, felvágtam a következő rudat és már raktam is a forró vízbe. A túróból készült gnocchit nem kell öblíteni!!! Az egyik oldalát meg lehet villával cifrázni, bordázni, ha időnk engedi, de nyugodt lelkiismerettel lehet csak vagdalni, ahogy én is tettem. 

Ezek a mélyedések jobban felveszik magukhoz a sűrű szószt, tehát nem hiábavaló fáradtság. A nudlihozvalót pedig egyesével megsodorhatjuk a tenyerünk között, hogy mindkét vége hegyesebb legyen. Jól fagyasztható, ezért érdemes ráérős hétvégén nagyobb mennyiségben készíteni! Amikor elővesszük felhasználásra, elég forró olajban, lefedve hagyni, hogy felolvadjon, megmelegíteni. És már mehet is rá bármilyen karakteresebb ízű szósz.
A szószhoz még az ősszel eltett erdélyi (székely) módon ledarált fokhagymakrémet használtam, egy bő teáskanálnyit. Megfuttattam a vajon, felöntöttem a tejjel és a tejszínnel, belenyomtam a sajtot, fűszereztem. Kettőt kevertem rajta és készen is volt.

Nem túl fotogén étel, de higgyétek el, Isteni finom volt!!!! 

PS: zöld szárba szöktek a maradék hagymafejek, ollóval levágtam, megmostam, aprítottam és egy zacskóban a mélyhűtőbe raktam. A szószhoz abból használtam...

SZÉKELY MÓDON ELRAKOTT FOKHAGYMAKRÉM
adalékmentes

Még az ősszel nagyobb fokhagymamennyiséget vásároltam és kezdett csírázásnak indulni, de szerencsémre ráakadtam Viki blogjában erre a receptre, nagyon hálás vagyok érte, mert a mai drága és értékes fokhagymafejek igencsak romlandóak:

A fokhagymákat megpucoltam, ledaráltam késes robotgépben és csavaros tetejű üvegekbe nyomkodtam a fokhagymakrémet. Ennyi, rakhatjuk is el a spájzba. Nem romlik, nagyon finom ízre, csak a színe sötét sárgás-barnára vált a hónapok folyamán. Gyomorra, epére nem hat irritálóan, ez sem mindegy, hiszen nagyon egészséges a fogyasztása. Az üvegeket nem szabad telerakni, én 4-5 cm-t is hagytam a fedőig. Kell a hely az intenzív illatnak :D



Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

TAVASZI DUPLÁN MEDVEHAGYMÁS TOJÁSOS NOKEDLI


Sógornőm megörvendeztetett egy nagy zacskónyi medvehagymával, amit Gerecséren kirándulva szedtek, ahol tömegesen nő. Gyönyörű látvány a fák tövében az a rengeteg medvehagyma!


A fotón látható zöld szőnyeg- mind medvehagyma!!!! (medvehagyma "paradicsomot" akartam írni, csak furcsán hangzana :) )
Mivel a hagyományos nokedli semleges ízű étel, ezért kiválóan alkalmas különböző ízesítésekre (spenóttal is szeretem), szószok, húsok mellé tökéletes köret. A medvehagyma íze teljesen új értelmet ad a megszokott nokedlinek. Nálam most dupla alkotóelemként szerepelt, mert a nokedli tésztájába és mellé is került belőle, mivel a hagyma a legkorábbi vitaminforrások egyike, márciusban, áprilisban, májusban szedhető.
A hibernált medve téli álmából ébredve eszegeti ezt a füvet és hamar visszanyeri tőle erejét :)
Nemcsak vadon nő, kertben is termeszthető.


500 g liszt
2 tojás
só, bors
legalább 2-3 dl tej (vagy víz)
1 marék medvehagyma
1 kis csokor petrezselyemzöld
pici olaj

olaj
1 marék medvehagyma
5 tojás

tálaláshoz reszelt trappista sajt (lehet parmezán sajt)

A nokedlihez odatesszük a vizet egy nagyobb fazékban főni, nem kell sózni. A medvehagymát megmossuk, hosszában csíkokra, majd apróra vágjuk, vagy ledaráljuk késes robotgépben. Előkészítjük a galuskaszaggatót és majd használat előtt be lehet vékonyan olajozni, könnyebb lesz elmosogatni :) vagy a forró vízbe mártjuk, akkor meg könnyebb szaggatni. A tojást megmossuk és egy nagyobb tálba ütjük, sózzuk, hozzáadjuk a medvehagymát és petrezselymet, egy pici olajat és annyi tejet vagy vizet (lehet felesben), hogy közepes keménységű tésztát kapjunk, de könnyen tudjuk keverni.
Amikor már majdnem forr a víz, akkor gyorsan összeállítjuk a nokedli tésztáját, melyet nem szabad túlkeverni, kidolgozni- ez a fő titka! Tehát az sem baj, ha csomós marad, tehát éppen csak összekeverjük! Fontos, hogy kellően sós legyen! A szaggatót a forró vízbe mártjuk és a tésztát a lobogó vízbe szaggatjuk, időnként megkeverjük, hogy ne ragadjanak össze a nokedlik, vigyázzunk, ne fusson ki, vegyük lejjebb alatta a lángot. Amint elkezd a tészta térfogata nőni és feljön a víz felszínére, pár perc főzés után leszűrjük, folyó hideg vízzel leöblítjük. Hagyjuk alaposan lecsöpögni a szűrőben.

Ha nagyobb mennyiségű nokedlit szaggatok, akkor szűrés után visszaborítom a fazékba és abban öblítem át a hideg vízzel és apránként leszűröm, tálba öntöm.

Addig is olajat melegítünk, 2-3 percig átforgatjuk, pároljuk benne a másik adag medvehagymát, sózzuk, borsozzuk, ráütjük az 5 tojást, amikor összekap, átkeverjük a galuskával (nokedlivel). Tálaláskor a tetejére szórunk egy kis reszelt sajtot. Még melegen tálaljuk!!!
A medvehagyma-levelektől nagyon kellemes, fűszeres ízű, tonizáló, tavaszt idéző nokedli lett :)


A medvehagyma egy ősi gyógynövény, amit már a németek, kelták és a rómaiak is használták, amely baktériumölő, külsőleg gombaölő hatású, megakadályozza a koleszterin felhalmozódását a vérben, serkenti a szívműködést, csökkenti a vérnyomást és a vércukorszintet és segít normalizálni az anyagcserét, hasznos az érelmeszesedés gyógyításában. Nagy a szerepe a májtisztításban.  Állítólag javítja a memóriát, ha jól emlékszem :) 
Jellegzetessége, hogy ha levelét megdörzsöljük az ujjaink között, akkor fokhagyma illatot áraszt. Ha szagtalan vagy gyöngyvirágillatú, akkor az nem medvehagyma és árt az egészségnek!!!
Nyersen is fogyasztható, keverhetjük joghurtba, salátákba, mártásokba és mártogatósokba, palacsintába és kenyérbe, köretekbe, lasagnet készíthetünk vele, levesben is finom, húsokhoz adhatjuk, sós süteménybe csempészhetjük. Lehet kísérletezni!
Naponta 10 maximum 20 levél fogyasztása ajánlott, ennél nagyobb mennyiség irritálhatja a gyomor nyálkahártyáját. Az a mennyiség, amit nem használunk fel pár nap alatt, jól fagyasztható, szárítható.


FONTOS kiegészítést találtam a Wikipédián:

"FIGYELEM!!
Enyhe vérlemezke- (trombocita-) összecsapódást gátló aktivitással is rendelkezik. Véralvadásgátló szerekkel együtt fogyasztása nem javasolt, mert a vérzés kockázatát fokozza. Ugyanezért nem szabad hagymát enni műtétek előtt, és rendszeres fogyasztása a nem szteroid véralvadásgátlót, gyulladáscsökkentőt szedő betegek számára csak orvosi felügyelettel engedhető meg."

Forrás: wikipédia.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

FINN TÚRÓDESSZERT


Ezt a finom, könnyed túrós desszertet Finnországban nagyon gyakran készítik Húsvétra. Könnyen és gyorsan elkészül. A finneknél a sárga és a zöld a hagyományos húsvéti szín, ezért ehhez az édességhez sárga színű gyümölcsöket használnak.A házi túrót nagyon figyelmes mági blogos barátnőmtől, Ágitól kaptam! Ezúton is szeretettel köszönöm :) . Készült az ajándékból gnocchi és nudli is, később posztolom.

200 ml zsíros tejszín
250 g sárga színű gyümölcs (őszibarack, narancs, ananász)
250 g házi túró
2 evőkanál tojáslikőr (ízlés szerint bármilyen lehet, helyettesíthető 1 evőkanál citromlével)
50 ml cukor
2 teáskanál vaníliás cukor (vagy 1 kávéskanál természetes vanília kivonat)


A gyümölcsöt kis kockákra vágjuk (lehet konzerv is), én ananász konzervet használtam hozzá, ezért leszűrtem a gyümölcsöt.
A túrót felvertem mixerrel a vaníliás cukorral és a likőrrel, hozzákevertem a cukorral habbá vert tejszínt. Az eredeti recept szerint a túrót össze kell keverni a gyümölccsel, de én Karina tanácsára raktam egy sort a pohár aljára és egy sort a túrókrém fölé a tetejére, így esztétikusabb a látványa. 

A recept innen: carina-forum

A fotón látható édes báránykát Tiffanylda, azaz Ildikó blogjátékán nyertem, nagyon szépen köszönöm!

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu 

A VILÁG LEGFINOMABB KÉTEMELETES TÚRÓS SÜTEMÉNYE



A recept  http://elaizik.livejournal.com/458688.html  Elena blogjáról, Izraelből. Gyönyörűek a fotói a sütiről!!!

Egyszerűen nem lehetett szó nélkül elmenni mellette. Az alsó részét mazsolásan szoktam sütni, de ez a felső réteg elcsábított engem is- nagyon finom lett. Az elkészítése meg gyerekjáték, egyszerűen készül és egészséges, hasonlít egy cheescake-re!
20X20 cm-es formába vagy kb.20-22 cm-es körformához. De lehet kis individuális adagokat készíteni kisebb, de mély keksz sütőformákban.
A zárójelben az eredeti hozzávalók, mennyiségek szerepelnek vagy az én megjegyzésem.

Első réteghez:

1 kg túró 25  % zsírtartalommal (750 g 5 % zsírosság)
2 nagy és egy kisebb tojás (2 nagyobb méretű)
2 evőkanál rétes liszt (vagy sima gríz, azaz dara) (vagy helyette + 1 tojás)
1 jó marék lefagyasztott ribizli (szárított áfonya, aszalt barack vagy mazsola, meggy, málna stb.)
1 kis pohár cukor, 100-110 g (2-3 evőkanállal, vagy több, ízlés szerint)
1 kávéskanál vanília kivonat
1 citrom reszelt héja (nem hagyható ki)


Második réteg, a krém:

300 g tejfel
1 tojás
1 jó evőkanál cukor (vagy 2 evőkanál tejkonzerv, azaz sűrített tej)

Bekapcsoljuk a sütőt, 160-170C fokra előmelegítjük.
Az első réteghez összekeverjük a hozzávalókat, az előkészített formánkba simítjuk. Nem kell kikenni semmivel, sütőpapír sem szükséges hozzá. 25-30 percig sütjük, amíg az edény szélén nem lesz feszes, de a közepén továbbra is lágy. Nekem kellett a 30 perc sütés.
Összekeverjük a második réteg összetevőit és ráöntjük a majdnem készre sütött túrórétegre, csúsztatgassuk kicsit az asztalon, hogy egyenletesen elterüljön. Addig sütjük, amíg az öntet megsűrűsödik, ez kb. jó 10 perc.
Kiemeljük a sütőből és éles késsel körbehúzzuk a sütőtál pereménél, elválasztva a süteménytől.

10-15 perccel a sütés után már jóízűen fogyasztható, nem kell arra sem várni, hogy kihűljön, de hidegen is ugyanolyan finom. Megkóstoltam, rendkívül finom- üdítő, nedves, légies, nagyon krémes állagú! Kihűlve természetesen kötöttebb formájú.

A fotón persze még kicsit remegős, de kihűlve már szépen szeletelhető. Hagyunk holnapra is kóstolót, hogy elmondhassam, milyen :)


Lehet nagyobb adag tejfeles krémet tenni rá és belekeverni például pürésített szárított sárgabarackot, látványos és finom lesz! Vajon mákkal készítve milyen lehet?
Persze diétázóknak azért leírom, hogy minél zsírosabb a túró és a tejföl, annál krémesebb az eredmény, de a kevesebb zsírtartalmú hozzávalókkal sem fognak csalódni :) Házi túróból szinte tortát kapunk.

Ki tud ennek ellenállni? A világ legfinomabb túrós desszertje!!!

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu 

ÉDESSÉGAJÁNLATOK HÚSVÉTRA

A takarékoskonyha blog szerzője, Évuska meginvitált ma egy hasznos játékra, amely így Húsvét előtt segít eldönteni, tippeket ad abban, hogy mit is készíthetünk el a közeledő ünnepekre. A következő, régebben felkerült receptekből válogattam össze két listát étel- és édességekkel (azért a régebben felkerültekből, mert a friss ötleteket mostanában majdnem mindenki látta):

1. MÉZES KORONGOK KRÉMMEL TÖLTVE

2. ESZKIMÓ szelet

3. MÁLNÁS A´LA TIRAMISU ROLÁD ADRIENNEK

4. FENSÉGES ÜNNEPI TORTA GYÜMÖLCSÖS-TEJSZÍNES KRÉMMEL

5. HÚSVÉTI NYUSZI TORTA

A blogjátékot Csupacsoki indította el, a tavalyi nagy sikerre való tekintettel. Eredetileg 10 blognak ajánlott továbbadni a stafétát, 10 receptig bármilyen ételt vagy süteményt ajánlani, bemutatni egy válogatást és bejegyzést készíteni minderről. Természetesen ne felejtsük el, ki hívott meg bennünket a játékra :) Játékra fel, bloggerek!
Akinek tetszik az ötlet, magától is kirakhatja ajánlatát! Akiknek tovább adom a stafétát:

1. Márti 
2. Anikó
3. Gizi
4. Tündi
5. magi- Ági 
6. Timi
7. Kiskertem
8. Boszi
9. Sütikuckó
10. Gabi

Előző bejegyzésben szerepelnek az ételek fotókkal, amiket ajánlanék. Kellemes, vidám készülődést Mindenkinek!

vicuska13.blogspot.hu

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők