Keress egy receptre, vagy összetevőre

MEDITERRÁN FŰSZEREZÉSŰ CUKKINI SÁRGARÉPÁS-SAJTOS RIZSÁGYBAN SERTÉSPÖRKÖLTTEL





Vettem egy darab friss, zsenge cukkinit, gondoltam kisütöm sütőben, szezámmagban megforgatva és elnassolgatjuk. Finom és egészséges! De köretet kívánt a sertéspörkölt, amit a szokott módon készítettem, jó sok hagymával stb. ezért gondoltam egyet és homlokegyenest megváltoztattam a cukkini sorsát, plusz esztétikai feladatot kapott, nem akárhogyan :). Isteni finom lett!!! Érdemes utánam készíteni- ízek élvezete a végeredmény :)
Hús nélkül is szívesen enném, állaga könnyű, szinte levegős, a rizs a sajttól krémes hatású, hamar megvan, csak a sütési időt kell kibírni és rettentően finom...
A provance-i fűszerkeverék, mint a nevében is benne van- dél-Franciaországból származik. Eredetileg. Mert én Édesanyámtól kaptam egy méretes üveggel és nagyon megszerettem. Üde, mediterrán keverék, tartalmaz kakukkfüvet, amely a francia konyha nélkülözhetetlen kelléke, tárkonyt, petrezselymet, szurokfüvet, bazsalikomot, rozmaringot, majorannát, levendulát, babért. Nemcsak illatorgia, de ízében is lehengerlő. Jól ízesíti a zöldséges ragukat, grillezett halakhoz és húsokhoz remek. Ünnepi asztalon is üde színfolt!

Hozzávalók:

2 pohárnyi rizs
2 sárgarépa- egy lereszelve, 1 zöldséghámozóval hosszúkás leheletnyi vékony szeletekre vágva
2 db natúr kenhető félzsíros ömlesztett sajt 100 g

1 vagy 2 db. cukkini lereszelve
3 egész tojás
2 evőkanál tejföl
1 evőkanál provance-i fűszerkeverék
1 teáskanál curry

Előkészületek- a megmosott cukkinit héjastól lereszeltem, besózva hagytam állni. 

                              

A rizst alaposan átmostam, többször váltva a vizet, és a sárgarépákkal együtt megsózva készre pároltam kétszeres vízmennyiségben. Kellemesre lazítottam a hozzákevert sajtokkal, és belesimítottam egy körformájú pitesütő edénybe oly módon, hogy kanállal felhúztam az oldal falára teljes magasságban, peremet képezve. 

Egy tálba felütöttem a lemosott tojásokat, sóztam, egy evőkanál provence-i keverékkel és egy teáskanálnyi curryvel megfűszereztem, a tejfellel jól elkevertem. Érdemes használni a kézi habverőt a keveréshez.
A kész keveréket ráöntöttem a rizsre, elegyengettem és a peremet kicsit ráhajlítottam a kezemmel és egy fakanál segítségével.   

                                  
                                  

Előmelegített sütőben 180-200 C fokon 30 perc alatt átsütöttem. 
                                                                                                                                                                  
  
A pörkölt mellé köretként tálaltam. Lehet tejfelt kínálni a cukkinis rizspite mellé. A rizs nagyon jól kiemeli a cukkini kifinomultságát :)


Jó étvágyat! :)

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

ZABPELYHES CSOKIS SÜTI SÜTÉS NÉLKÜL





 
Omlós, finom, gyorsan készülő egészséges rágcsálnivaló, nagyon egyszerű elkészíteni! Klasszikus amerikai recept, csokiimádóknak kötelező! Bónuszként leírom a süthető három az egyben zabpelyhes keksz receptjét is.

200 g cukor
50 ml tej
50 g kakaó (holland, mert az sötét barna színű és finom)
50 g vaj

50 ml mogyoró vaj (vagy Nutella)
1 teáskanál vaníliás cukor

200 g zabpehely, nagy méretű


Először előkészítünk egy sütőpapír darabot, amit az asztalra, nagyobb tálcára vagy tepsibe terítünk.
Összekeverjük és egy vastag falú mélyebb lábasban vagy mély serpenyőben odatesszük a tűzhelyre az első 4 komponenst melegedni- cukor, tej, kakaó, vaj.
Ha amerikai módon mérőpoharat használunk, az megkönnyíti az előkészületeket, sokkal könnyebb dolgunk van- 2 csésze cukor, kakaó, tej, vaj ½ csésze. Mindegy a mértéke.
Közepes lángon felfőzzük, állandóan kavargatva. Ahogy felforrt, ez gyorsan bekövetkezik, tehát buborékokat látunk megjelenni a felületén, akkor pontosan 2 és fél percig kavargatjuk. Hozzáadjuk a második szakasz hozzávalóit- mogyoróvaj vagy Nutella (1/2 csésze) és vanília. Leemeljük a tűzről az edényt és gyors mozdulatokkal összekeverjük a 4. szakaszban a zabpelyhet (3 csészével). Darabosat érdemes használni.
Kanállal kekszeket formázunk a sütőpapíron és bármivel díszíthetjük, amink van. Hagyjuk kihűlni, azalatt kinyalogatjuk az edényt :) Ahogy hűl, keményebb lesz!
A süteményünk készen van!

Mogyoróvaj (ledarálunk sós mogyorót robotgépben+ pici vaj vagy olaj, hogy krémesebb legyen, mehet hozzá egy kanálka méz) helyett nyugodtan használhatunk Nutellát vagy egy marék darált diót, itt elsősorban az íz a lényeg.


Ha mindenképpen be akarjuk kapcsolni a sütőt, akkor használjuk a következő zabpelyhes receptet:
Három az egyben vagyis Zabpelyhes keksz háromféle tartalommal


150 g zabpehely
200 g liszt
100 g cukor
120 ml méz (1/2 pohár)
150 g tejföl
1 tojás
100 g vaj
½ teáskanál szódabikarbóna
1 tábla csokoládé
100 g dió (elhagyható)
100 g mazsola

A lisztet a szódával átszitáljuk. A vajat a cukorral nagyon habosra, fehéredésig keverjük. Hozzáadunk egy tojást, majd a tejfölt, a mézet és a zabpelyhet, mindegyik komponens után jól átkeverjük. Apránként a lisztet, nem sűrű állagú tésztát kell kapnunk, ami ragad a kézhez, ezért nem manuálisan elegyítjük.
A sütőt előmelegítjük 200 C fokra, a tepsire sütőpapírt terítünk.
A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, az elsőbe keverjük a reszelt csokit, a 2.-ba a darabos diót, a 3.-ba a mazsolát (esetleg kis fahéjat).
Kanállal kirakjuk a keksznek valót a tepsire 3-5 cm távolságra egymástól, hogy ne ragadjanak egymáshoz. 10-15 percet sütjük 200 C fokon, sütőnktől függően.
Melegen, hidegen nagyon finom 3 féle zabpelyhes kekszet kaptunk! :)

Első recept az orosz foodclub oldaláról, Ljubov Shukacheva receptje.
A második lil-8888-tól a koolinarról.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

MEDVEHAGYMÁS SONKÁS ÓRIÁSCSIGA NAPRAFORGÓMAGGAL




A medvehagyma íze, aromája frissen a legintenzívebb, legélvezhetőbb, a maradékot apróra vágva lefagyasztottam zacskóban. Több ételnél sikerült felhasználnom, mindenütt méltóan megállta a helyét és beváltotta a hozzá fűzött gasztro-reményeket :) , tehát jól debütált, megszerettük! Ma Laci blogjáról készítettem el egy finom töltött óriáscsigát kissé átvariálva. Megfordult a fejemben, hogy tej helyett paradicsomlevet fogok használni, de aztán másképpen alakult. Színben-ízben csak a javára vált volna :) Legközelebb megvalósítom az ötletemet!

Tészta:

700 g liszt átszitálva

50 g rétesliszt

2,5 dk friss élesztő (kevés tejben oldva a lisztcsomó közepében) (7 g száraz élesztőnek felel meg)

bő 2 tk tengeri só

1 tk cukor

2 evőkanál burgonyapehely

4-4,5 dl langyos tej


Bedagasztottam a tésztát. Legalább 1 órát kelt, letakarva.
Előkészítettem a gáztepsit, sütőpapírral béleltem.

Töltelék:

jó nagy, 2 maréknyi medvehagyma

1 doboz tejfel (kb. 3 dl volt)

1 gerezd fokhagyma

só, bors

kockázott füstölt sonka, amit előfőztem kevés vízben (vagy bacon)

100 g reszelt trappista sajt

egy marék hántolt sótlan napraforgómag


Közben a sonkát kisebb kockákra vágtam, medvehagymát apróra.
A tésztát téglalap alakúra nyújtottam, lekentem a medvehagymás-fűszeres tejfellel, meghintettem a sonkával és a sajttal.



A pizza-vágó koronggal 3 cm széles csíkokat vágtam. Az első csíkot feltekertem és a tepsi közepére helyeztem.



A többit egyesével köré tekertem, tapasztottam, amíg a végén egy óriás csigát alkottam, Megszórtam a napraforgómaggal, amennyi a tenyerembe fért. Bő félórát kelni hagytam. A sütőt előmelegítettem 200 fokra és 30 perc alatt készre is sült. 

Nagyon finom lett!


Alapötlet Szentirmay László blogjáról.
Szerintem a magyar gasztroblogosok között Ő Limara méltó férfinemű képviselője :) Érdemes körülnézni a Tanár úrnál!

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

CSIRKEROLÁD MEGLEPETÉSSEL TÖLTVE



Elegáns és finom, akár ünnepi ételként is tálalható! Aszalt szilvával, reszelt sajttal és saját készítésű darált piros paprikával töltöttem a csirkemellet, a tetejét medvehagymával szórtam és aszalt paradicsommal társítottam.

1 kendermagos csirke nagyobb méretű melle
sóval elrakott darált piros paprika (vagy sima száraz piros paprika, de akkor sózzuk a húst)
reszelt trappista sajt
egy kis zacskó aszalt szilva
tengeri só
bors
maroknyi medvehagyma (vad fokhagyma)
aszalt paradicsom
olaj


Csirkemellet mindig bőrös-csontos változatban vásárolok. 
Leöblítem. Ha nem töltöm, akkor határozott mozdulattal leszedem a bőrét. Vagy egészben használom fel, vagy kicsontozva.
Most csak a filét használtam fel, ezért kicsontoztam. Nem kell ehhez hentes iskola, a mellett középen éles késsel a csont mentén végigvágtam, mindkét oldalon lefejtettem a kés segítségével. A húsokat keresztben kettészeltem, a két vékony húscsíkot is, ami a mellnél található, leheletnyit megklopfoltam, éppen csak annyira, hogy formásabbak legyenek. Így lett 6 szeletem, 2 nagyobb, 2 valamivel kisebb és két kicsi méretű. Egy mellnél ez azért előny (a forma :)). A bőrt és a csontot elraktároztam a mélyhűtőben húslé készítéséhez a többi mellé.

A húst nem sóztam, mert a sóban elrakott paprikakrémmel kentem le mindegyiket. Receptje itt található.

Megszórtam a reszelt trappista sajttal, ráhelyeztem libasorban pár szem aszalt szilvát.


Feltekerni nem lett volna egyszerű feladat a szeletek mérete miatt, ezért csak összetűztem hústűvel a töltelék fölött hosszában összefogott szeleteket. Kiolajozott tűzálló üvegtálba helyeztem.



Tengeri sóval, borssal, apróra vágott medvehagymával megszórtam, mellé helyeztem 5-6 aszalt paradicsomot.



Fél deci vizet öntöttem alá. Fóliával precízen lefedtem. Előmelegített sütőben kb. 190-200C fokon 35 perc alatt készre sütöttem.



Holnapi ebédre készült. Melegen, hidegen egyaránt finom. Tört krumplival, rizzsel tálaljuk.



Az ötletet innen merítettem:
Rita írta a címkéknél- gluténmentes, tejmentes, tojásmentes…

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

DIÓS-MÁKOS-TÚRÓS RÉTESFORMÁTUMÚ PALACSINTATEKERCS









Az eredeti palacsintatekercs dió, túró és meggy-töltelékkel készült, én ezt kicsit átvariáltam.
Nagyon finom, mutatós desszertet kaptam, érdekes és élvezetes volt számomra a készítés folyamata. Gerincforma helyett hosszúkás és mély üvegedényt használtam, ezért elmaradt a bordázat mintája.

Hozzávalók:

eredetileg 18 db palacsinta, nekem elég volt 14 db.  

3 tojásból fele tejjel-fele buborékos ásványvízzel kevés cukorral, sóval palacsintatésztát kevertem. Amíg előkészítettem a töltelékeket, addig hagytam a lisztszemeket megduzzadni.
Palacsintasütőm átmérője 22 cm. Kisebb méretűben sültből természetesen több kell.
Formám mérete: alja 8x25, fent kiszélesedő 11x28, mélysége 7-8 cm.

Töltelékek:

Túrós- 25 dk ment az eredetibe, nekem kevésnek tűnt, ezért megdupláztam.
kevés cukor, reszelt citromhéj, 1 csomag vaníliás cukor, 1 tojás sárgája.

Diós- 300 g darált dió, kevés cukor, egy kk rumesenc, +- ½ dl tejjel leforráztam. Ne legyen híg, arra vigyázzunk! Addig öntögessük hozzá, miközben rögtön átkeverjük, hogy felvegye a szárazanyagot, hogy kellő sűrűségű legyen, összeálljon. Kb összesen bő 1-1,5 dl tejet forraltam fel és feleztem meg, azért írtam a plusz-minuszt.

Mákos- 300 dk darált mák, kevés cukor, maréknyi meggybefőtt.
A tojás fehérjét habbá vertem és felesben lazán hozzákevertem a dió- és a máktöltelékhez.
Kivajaztam a formámat és 4 palacsintával kibéleltem oly formán, hogy lelógjanak oldalt a hosszanti széleken, egy palacsintát kettévágva az oldalakhoz illesztettem, lelógva. Ezekkel a lelógó fülekkel fogjuk egybecsomagolni a töltött tekercseket.

A szerző folpack fólián készítette a roládokat én nem láttam szükségességét, könnyedén tudtam áthelyezni a sütőformába őket. Tehát egy sima felületen a forma hossza szerinti méretben leterítettem 3 palacsintát úgy, hogy részben fedjék egymást. A közepére hosszában rákanalaztam a tölteléket. Ráhajtottam az oldalát, majd először alulról, majd felülről ráhajtogattam a szabadon maradt részeket, rudat formálva. Áthelyeztem a palacsintákkal bélelt üvegtálba. Mindhárom töltelékkel analóg módon jártam el.
15 percig előmelegített 180C fokos sütőben átsütöttem.
Sima aljú hosszúkás tálcára borítottam ki és hagytam kihűlni. Hidegen, főleg másnap a hűtőből kiemelve gyönyörűen szeletelhető! Porcukorral hintve tálaljuk.

Finom, mutatós, kicsit más tálalásban.

A desszert ötletét innen vettem: http://www.oliva.eoldal.hu/cikkek/desszertek/palacsintatekercs.html

Érdekes adatok a palacsintáról:

"A palacsinta szó a Kolozsvári Glosszákban fordul elő először 1577-ben. Olasz származtatását a nyelvtudomány elvetette. Román eredetű jövevényszóként a vlach terminológiából származtatják. Eredetileg vastag lepényt jelentett. Az újkori magyar közkultúrában használatos ’vékony palacsinta’ jelentése jelentéselkülönüléssel jött létre. Ezt a tésztát románul másként nevezik (TESz).
palacsinta szó kiinduló területén, Erdélyben, valóban kétféle palacsinta használatos még a legújabb korban is. Ujjnyi vastag parasztpalacsinta kelt tésztából és urason (urasan) készült vékony palacsinta folyékony, nem kelesztett tésztából. A vastag kelt palacsintának is mindkét oldalát sütötték zsíron, olajon serpenyőben vagy sütőkövön. Nem töltötték, lehetőleg cukorral meghintették. Az erdélyi parasztságnál a 19. század elején a vékony palacsinta is igen elterjedt volt. Serpenyőben vagy sütőkövön sütötték, az utóbbi esetben a Székelyföldön, Alsó-Fehérben kőre-leppencsnek is nevezték. Ha a vékony palacsintát megtöltötték, a szilvaízre, túróra a tészta felét ráterítették (Ponori Thewrewk J. 1829). A palacsinta sütő kő (1759: Háromszéki OklSzj. 1943: 112) lapos kerek kő (később vas), amit a tűzhelyen kövekre vagy vasháromlábra állítottak, zsiradékkal megkenték. A vastag tésztát ráfektették, a hígat öblös fakanállal rátöltötték. A sütőkőre csepegtetett tészta nevét vette át a bukovinai székelyeknél az ujjnyi vastag, kelesztett árpalepény leppalacsinta (árpapalacsinta) elnevezése."
Idézet- Szalál László: Régi ünnepek a konyhában. Minerva Kiadó 1985.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők