A XII. Blogkóstoló 61 résztvevőjéből nekem Piroska blogját
sorsolták ki a sorsoló bizottság ifjú tagjai teller-cake blogján. Ebben
a játékban a gasztrobloggerek egymás blogjáról főznek egy általuk kiválasztott
ételt.
Először a finn vajas pullát
választottam ki Piroskától, aztán módosítottam és a diós kelt virágokat
sütöttem ki, rögtön dupla adagot, mert sejtettem a leírás és fotók alapján,
hogy az eredeti mennyiség kevés lesz! :)
Piroska kalács receptje
Terikétől származik, egy tökéletes recept, foszlós, puha kalácstészta a
végeredmény, én is szívből ajánlom kipróbálásra.
KALÁCSTÉSZTA:
600 g liszt
20 g élő élesztő
3 evőkanál cukor
200 ml langyos tej
2 teáskanál só
50 g puha vaj (kicsit
megmikróztam)
100 g tejföl (vagy joghurt, aludttej)
2 tojás sárgája
+ 1 tojás vagy tojás sárgája a lekenéshez
TÖLTELÉK:
300 g dió ledarálva
6 evőkanál kristálycukor
1,5 dl tej (eredetileg 2 dl, de az soknak bizonyult),
szóval ne legyen túl lágy a massza
opcionálisan mazsola, én most
anélkül készítettem
Előkészítettem a tölteléket- a
hozzávalókat összekevertem.
Az élesztőt felfuttattam a
cukros, langyos tejben. A dagasztótálban a lisztet összekevertem a felfuttatott
élesztővel és a többi hozzávalóval, a tojás sárgáját elegyítettem a tejfellel,
az egyenletesebb elosztás miatt.
Konyharuha alatt duplájára
kelesztettem. Alig több mint egy óra elteltével finoman átgyúrtam a megkelt
tésztát. Hosszabb hengert formáztam es egyenletes 16 részre osztottam, mindig
felezve a részeket. Egyesével kis kör formákat nyújtottam, a felosztott dióból
egy laza evőkanálnyit rákentem a közepére és batyunak összefogtam a tetején a
kör széleit, amit az ujjaimmal összecsíptem. Kicsit megtekertem és a göböt
alulra fordítva enyhén szétlapítottam a nyújtófával, óvatosan lenyomva.
Sütőpapírral bélelt tepsibe
raktam 6 lepényt, éles, hegyes késsel (legközelebb zsilettpengét használok,
azzal élesebb a vágás, ezért egyszerűbb megvágni a kelt tésztát) 6 vágást
ejtettem a felületén. Utólag látom, hogy egyszerűbb lett volna 8 vágást ejteni-
ami egy plusz jel és egy nagy X!
Lekentem tojás sárgájával és a
közepébe nyomtam egy negyed diócikket.
Bekapcsoltam a sütőt, amíg
ismételten kelt a diós kalács a formázás után. 175 C fokon légkeveréssel 16-20
perc alatt aranyszínűre sültek. Piroska gázsütőben 5-ös fokozaton sütötte ki
20-25 perc alatt.
16 db diós virágom lett, nagyon
tetszik a színe, íze, formája, a foszlós kalácstészta különösen elnyerte a
tetszésemet, virágos kedvem lett tőle :D köszönöm, Piroska!
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim
vicuska13.blogspot.hu