Keress egy receptre, vagy összetevőre

KEDVENC FRANCIA TONHAL SALÁTÁM RIZZSEL


Ez a saláta egyszerű és gyorsan elkészül! Több évtizedre nyúlik vissza a recept készítése, nagyon népszerű a vendégeim körében és olyan finom!

5-6 főtt tojás (4-be vágtam, majd feleztem, lehet karikára is)
3 csészényi főtt rizs
½ l majonéz
6-10 ecetes savanyú uborka, nagyságtól függően, de jó a több is benne
2-3 kis tonhal konzerv (Rio Mare) + a leve is
opcionálisan: hagyma- lila hagyma vagy zöldhagyma, de vöröshagyma is jó- kockára vágva

A rizst megfőztem és átöblítettem hideg vízzel (ne tapadjanak össze a rizsszemek), lecsepegtettem. Nagyobb darabokra vágjuk a hozzávalókat és összekeverjük. Aki szereti a hagymát, tegyen bele. Én hol vele, hol nélküle készítem, mert így is úgy is jó!


Hűtőben érleljük kevés ideig.
Bon appétit!:)

Most egy kerámia halformát kibéleltem folpackkal és belesimítottam a salátát. Tálra borítva stílusosan díszítettem.


A tonhal fogyasztása konzerv formában is nagyon egészséges (olcsóbb is a friss halnál)! Gazdag vitaminokban, foszforban, a nátrium és kálium tartalma optimális. Az omega3 zsírok védik szervezetünk érrendszerét, elősegítik szívünk munkáját és hasznosnak bizonyulnak agyműködésünk számára. 

Saját levében készített konzervet szoktam venni.
Nem volt itthon majonézem és nélküle fogtam bele a tonhalas saláta előkészítésébe. Szerintem nagyon finom majonéz nélkül is!!!!

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

AVOKÁDÓ KRÉM PERCEK ALATT


Egyszerűen, gyorsan és sokféleképpen elkészíthető diétás kence kenyérre, pirítósra, tortillába, chipshez, palacsintába, de akár mártogatósként is nagyon finom. Tejjel, tejszínnel mártásként fogyasztható húsok, köretek mellé. Cukorbetegek is fogyaszthatják! 
A közép-amerikai indiánok évezredek óta termesztik ezt a rücskös, sötétzöld héjú gyümölcsöt, melyet aligátorkörtének is neveznek külseje miatt.
Kockára vágva különböző salátákhoz keverhetjük, levest is készíthetünk belőle, hiszen nagyon egészséges a fogyasztása, bővelkedik vitaminokban és telítetlen zsírsavakban, csökkenti a koleszterin szintet. 
Az avokádó krém illetve guacamole a mexikói konyha specialitása, az aztékoktól vették át a még a XVI. században.
A receptet Renáta lányomtól kölcsönöztem, ezúttal is köszönöm! :)


Az alap:

2 db érett avokádó
só, bors- ízlés szerint
½ citrom leve
2-3 cikk fokhagyma lereszelve
2 dl joghurt (vagy tejföl, majonéz)

Opcionálisan (tehát választható, nem kötelező):

kaliforniai piros paprika (darált paprikámból tettem bele 2 kanállal)
paradicsom (most kimaradt)
100 g tömlős krémsajt, nálam gouda került bele
koriander zöld, friss, a kertből (mediterrán guacamole-hoz bazsalikom)
chili


Frissen készítsük el az avokádókrémet, hogy elkerüljük a barnulását. Vágjuk ketté héjastól az érett, puha avokádót (pár nap alatt az asztalon pihenve teljesen megpuhul), egy csavaró mozdulattal válasszuk el egymástól a két felet, emeljük ki a hatalmas magját és kanalazzuk ki a belsejét. Villával összetörjük. Ha van botmixerünk, nyugodtan használjuk az avokádó pépesítéséhez, ki is habosítja. Fakanállal a többi hozzávalóval együtt krémes állagúra kikavarjuk. Nagyon szép tavaszi színe van.
Mivel az avokádó semleges ízű, ezért nagyon jól ízesíthető!


A mártogatóshoz sárgarépát és szárzellert kínáltam.

Így néz ki, ha minden belekerül a recept szerint: paradicsom, kaliforniai piros paprika, krémsajt, stb.


Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

DIÓS SZIVEK CSODATÉSZTÁMBÓL


A gyönyörű szívek megformázás ötlete Barbi blogjáról való, olyan egyszerű a megformázása, engem a látványa teljesen lenyűgözött. Ő mákkal és nutellával töltötte meg, tehát ez is egy jó töltelék- alternatíva.

A tölteléket előre készítsük el. A diós krém alapjait Barbi mákosa alapján készítettem el (nagyon finom):

Diós krém:

200 g darált dió (mák is lehet)
80-100 g kristálycukor
2-3 evőkanál házi baracklekvár
1-2 evőkanál méz
½ dl tej (50 ml)

Tulajdonképpen dupla adagot készítettem, mert ez a krém került a diókrémes narancsos napocskákba is. Összekevertem a diót a cukorral és a tejjel és kavargatva felmelegítettem. Levettem az edényt a tűzről és hozzákevertem a mézet meg a baracklekvárt. Félre tettem.

A diós szívekhez a blogomon leírt csodatésztát használtam, aminek az elkészítését itt felidézem, a fele adagot használtam fel, a másik részét a hűtőben hagytam.

A hagyományos foszlós francia péksütemény receptemben Tiffanylda írta, hogy „hallottam olyat, hogy kelt tésztát le lehet fagyasztani - vagy simán a hűtőbe tenni - és akkor reggel csak be kell dugni a sütőbe. Igaz ez???”. Igen, létezik az a csodatészta. Íme az egyik recept, amit régóta használok és bevált:

CSODATÉSZTA:

½ l tejföl (aludttej vagy kefir)
4 tojás
200 g olvasztott vaj
2 kávéskanál só
10-15 evőkanál cukor, tölteléktől függően
5 dk friss élesztő vagy 1 evőkanál száraz élesztő
kb. 1 kg liszt (lehet több-kevesebb)

A tojást jól kikevertem a cukorral és a sóval, hozzáadtam az aludttejet és az olvasztott vajat, alaposan kikevertem. Rászitáltam a lisztet, belekevertem az élesztőt. Annyi liszt kell hozzá, hogy puha állagú, kicsit ragadós tésztát kapjunk. Jól kidolgoztam, sima tésztává, meghintettem kevés liszttel és letakarva beraktam a hűtőbe éjszakára. Már 3 óra múlva használhatjuk sütéshez, de tovább is tartható a hidegben, akár következő nap estéjén is süthető. Reggel is összeállítható és estére munkaidő után kisüthető, kinek hogy a jó.

A hűtőből kivéve átgyúrjuk lisztezett táblán, ha szükséges, pici lisztet belegyúrhatunk, letakarva kicsit pihentetjük. 

Ebből a tésztából bármi süthető! Tölthetjük túróval, lekvárral, dióval, mákkal, gyümölccsel, virslire tekerhetjük csíkokban, fűszeres-hagymás darált hússal is finom, vagy sajttal, dinsztelt káposztával, gombával töltve, „rózsának” töltve, pirog, süthető sütőben, zsírban, olajban. Sütőben mindig 170-180 fokon sütöm kb. 20-30 percet.

A tésztát hagytam egy fél órát a konyhaasztalon kiengedni. A sütőt előmelegítettem. A 12 részre osztott csodatésztát egyesével vékony körré nyújtottam, rákentem a dió-tölteléket és szorosan felsodortam, kettéhajtottam.




A hajtás oldalán éles késsel bevágtam és a kapott két részt kifordítottam, 2 szirmot kapva. A sütőpapírra téve lekentem tojás sárgájával és a sütőbe tettem.




Köszönöm Barbinak a megformázás ötletét és külön örülök annak, hogy előszeretettel használja és népszerűsíti a hűtőben kelt csodatészta receptjét :)




Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

DIÓKRÉMES, NARANCSOS NAPOCSKA



Ez egy egyszerűen elkészíthető, dekoratív sütemény diós krémmel ízesítve, narancskarikával a tetején- nagyon találó ízkombináció! Készen vásárolt leveles tésztából egy-kettőre elkészül :)

Sütési idő: kb 15-20 perc, 180°C

1 csomag leveles tészta
1 narancs
fahéj
½ banán
1 tojás sárgája a sütemény lekenéséhez
sütőpapír

Diós krém:

200 g darált dió
80-100 g kristálycukor
2-3 evőkanál házi baracklekvár
1-2 evőkanál méz
½ dl tej (50 ml)

Összekevertem a diót a cukorral és a tejjel és kavargatva felmelegítettem. Levettem az edényt a tűzről és hozzákevertem a mézet és a baracklekvárt. Félre tettem.
A narancsot alaposan átmostam és szárazra töröltem. A héját lereszeltem. Meghámoztam és karikára szeltem. A fél banánt szintén karikára vágtam. 
A leveles tésztát vékonyabbra nyújtottam enyhén lisztezett gyúrótáblán. Kivágtam egy tálka segítségével 6 nagyobb méretű kört, majd üvegpohárral 6 kisebbet.
Pizzavágó korong segítségével (vagy hegyes végű késsel) a nagyobb köröket elosztottam 8 felé 4 vágással, a szélétől 1 cm-re.



A korongokat- a kör közepétől kifelé hajtottam a kapott háromszögeket. A korong közepébe helyeztem a kisebb körtésztát. Rákentem a diós krémet, ráhelyeztem a narancskarikát, amit megszórtam kevéske fahéjas cukorral és reszelt narancshéjjal. 6 narancsos és 2 banános napocskám lett.


A tészta részeket lekentem tojás sárgájával.
Előmelegített sütőbe téve készre sütöttem.


A diós krém ötletét Barbi mákkrémjéből merítettem. A diós szívek receptje nemsokára a blogomon! :)
Köszi Barbi!

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

FINOM PÁSTÉTOM- ZSIDÓ TOJÁS VAGY ZSIDÓ KAVIÁR


Anyukám adta a vacsora-ötletet! Finom lett!

Ez egy nagyon régi specialitása a lengyel és magyar zsidóknak (gondolom, hogy nem csak az ő receptjük). Hagyományos zsidó tojás-pástétom, amelyet a híres budapesti „Rosenstein” étteremben szolgáltak fel és az étterem receptjeinek menüjében a "legnépszerűbb specialitás" címnek örvendett.
Azt olvastam valahol, hogy zsidó kaviárnak is nevezik.
Készülhet máj nélkül is!

6-8 tojás

1 nagyobb lilahagyma

1-2 teáskanál mustár


bors

1 teáskanál darált piros paprika

200 g kész libamáj pástétomot használtam (tyúkmáj, libamáj, kacsamáj, vagy nyúlmáj)

100 g libazsír



A tojásokat átmostam, 10 perc alatt keményre főztem. Hideg vizet engedtem rá és hagytam kihűlni.
Közben a hagymát apró kockára vágtam (a hagymát át lehet sütni).
A tojásokat megszabadítottam a héjától és tojásvágóval előbb hosszában csíkokra, majd keresztbe fordítva a szeletelő mélyedésében- kockára vágtam.

Libazsíron átsütöttem a kisebb darabokra vágott májat, vigyázva, hogy ne süsljön túl. Amikor kihűlt, akkor villával összetörtem. Máj híján gyszerűen felbontunk egy libamáj konzervet, ahogy én is tettem más alkalommal. A hozzávalókat alaposan összekevertem, utánaízesítettem és beraktam a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek (legalább fél óra).

Friss kenyérrel jóízűen elfogyasztottuk!
Kínáljunk mellé friss zöldséget vagy savanyúságot.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők