Keress egy receptre, vagy összetevőre

ECETES OLAJOS PAPRIKA TÉLÉRE


Egyik nagy kedvencem ez a savanyúság!

5 kg piros paprika, a húsosabb fajtából finomabb (kápia, kaliforniai vagy paradicsompaprika)
3 dl 9-10 %-os ecet
2 dl olaj (vagy minden üvegre ½-1 ujjnyi olaj)
1l + 2 dl víz
350 g cukor
6o g só
babérlevél
szegfűszeg
fekete szemes bors
szalicil a tetejére


A paprikát alaposan megmosom, nem csumázom ki, csak a szeleteket, körbe forgatva a paprikát, levágom róla. A fűszeres lében kisebb adagokban főzöm ki, egyszerre annyit, hogy a lé ellepje. Pár percig forralom a szeletelt paprikát és szűrőkanállal kiszedve steril üvegekbe rakom. A legvégén a levét újra forralom és a paprikára öntöm. Rákanalazom az olajat és csipetnyi szalicilt rakok minden üvegbe az olaj tetejére. Száraz dunsztban, párnák közt pihen másnapig.

Ez egy másik ecetes paprika recept, ezekkel a hozzávalókkal és arányokkal főztem be ecetes gomba salátát is.

2.5 l víz

100 g cukor

100 g

2-3 dl 10 % ecet

babérlevél

fekete bors, szemes, ízlés szerint


Én olajosan szeretem, így itt is az első recept szerint járok el és a tetejére öntöm az olajat, rászórom a csipetnyi szalicilt.

Üveg többfajta sterilizálásáról befőzéshez itt található részletes leírás, a kék színű linkre kattintva.

Következzen egy családi recept leírása, régi, megkopott szakács-füzetünkből:

Piros paradicsompaprika télére. 
   
Egy kg tisztított, mosott nagyobb darabokra, negyedekbe vágott, piros, vastag paradicsompaprika, egy liter víz, egy deka só, 12 szem feketebors, 12 mokkáskanál cukor, két deci ecet, egy nagy zeller szár, leveles.

Ezeket mind felfőzzük, a paprikát beletéve félpuhára főzzük, épp hogy megkapatjuk a forrásban lévő szirupban, 03 v 05 dl-es üvegekbe szedjük, minden üvegben legyen zeller levél, a levet még egyszer felfőzve ráöntjük és kis szalicilt téve rá, lekötjük vagy lezárjuk. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Különleges, nem mindennapi savanyúság.

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

ECETES TUSKÓGOMBA ÉS GALAMBGOMBA TÉLÉRE


A természet ajándéka számunkra az erdei gomba. Népszerűek, hiszen sokoldalúan lehet elkészíteni konyhánkban- nyersen (champignon), sütve, főve vagy sósan, ecetesen üvegekben télére, salátaként, de szárítva is finom ízesítő. Gondolom, hogy nehéz olyan embert találni, aki ne szeretné a gombát. Azonban nem mindenki tudja azt, hogy mennyire gazdag ásványi anyagokban, vitaminokban és kiváló fehérjeforrás.

Most a csoportos tuskógomba (Armillaria tabescens) befőzését mutatom meg, mely a fák törzsén és tuskókon található lomberdőben terem júniustól októberig. Kárpátalján bokros gombaként ismert. Profi gombaszakértő ismerősömhöz- Fődi Attilához fordultam segítségért, hogy határozza meg az átküldött fotó alapján, mi a becsületes neve ennek a gombának magyarul no és a könnyebb azonosíthatóság miatt latinul. 

A másik általam befőzött gombafajta a galambgomba, amit egy ecetes paprika recept szerint főztem, spájzoltam be. Mindkét gombasavanyúság nagyon finom lett! 

Konzerválásra a ropogós, merev húsú gombák a legalkalmasabbak.


Szeretnék röviden kitérni a befőzés kapcsán az üvegek sterilizálására, mert sokan nem tudják, mennyire fontos az élelmiszerek biztonságos eltarthatósága miatt.
Első körben alaposan átmossuk (lehet szódás vízben) a hibátlan szájú üvegeket új (!) mosogató szivaccsal és legalább kétszer öblítjük. A mosogatógép bevethető 60-70 fokon, miután megmostuk már az üvegeket, habár mivel nem 100 C fokon mossa az edényeket, ezért nem tudja teljesen csírátlanítani őket. De sokan használják ezt a módszert és szerintük bevált.
Ellenőrizzük le, hogy mindegyik üvegre van megfelelő méretű fedőnk.
Én a  fedőket, kupakokat kis fazékban vízben felfőzöm és 10 percig forralom.
Egy szélesebb lábasban 3-4 ujjnyi vizet forralunk, ráteszünk egy rácsot (pl a sütőrácsot vagy olyan hálós olaj-spriccelő gátlót, amit serpenyőkre használunk) és erre szájjal lefelé sorakoztassuk az üvegeket, amennyi ráfér. ½ l-es üvegnél-7-10 perc, 1 l-es üvegnél 15 perc, 2-3 l-es üvegeknél 25-30 perc szükséges. Kesztyűvel óvatosan leszedjük, tiszta, vasalt konyhakendőre fejjel lefelé helyezzük. 2 napig steril marad így. Ugyanígy a konyharuhára szedjük ki a fedőket is.
Nagyon egyszerű módszer az elektromos sütő használata, a még vizes üvegeket 100-120 C fokra állítva 15 percre berakjuk.
Mikrohullámúban 800-900 kwatton 3 percig sterilizáljuk, kevés vizet öntve üvegjeink aljába. Nagyobb méretű üvegeket szintén 1-2 ujjnyi vízzel töltve és lefektetve forgatjuk meg a mikróban
Előző napon érdemes így előkészíteni őket!

Olvastam, hogy vannak olyanok, akik nem dunsztolják a befőttjeiket, hanem csordultig töltik a lével és úgy zárják le, hogy túlcsordul az üveg száján. Kiszorítva a levegőt! Ki fogom próbálni :)

ECETES BOKROS- vagyis CSOPORTOS TUSKÓGOMBA

3 kg erdei bokros gomba
ízlés szerint vagy pedig 2 l vízhez számítva: szükséges
2 evőkanál só
8-10 szem egész fekete bors
5 db babérlevél
150 g ecet, 10 %-os
néhány szegfűszeg
3-4 evőkanál cukor
aki szereti, tehet hozzá 1-2 cikk fokhagymát, én kihagytam ezt a lehetőséget


A gombák földes tövét levágtam, alaposan megtisztítottam a falevelektől, fűszálaktól, a rovarrágta részektől. Vízben átmostam (nem szabad áztatni a gombát), majd szűrőben leöblítettem a gombákat, hogy az esetleges homokszemek is távozni tudjanak a vízzel. A nagyobb, hosszabb gombaszárak végéből levágtam kb az 1/3-át-1/2-ét. Egy nagyobb fazékba átraktam, felöntöttem hideg vízzel és 40 percig főztem közepes lángon, forrás után a habját leszedegettem.
Leszűrtem, alaposan átöblítettem. Elkészítettem az ecetes lét a fűszerekkel és a gombát kb.10-15 percig abáltam, rögtön steril üvegekbe szedtem, lazán raktam, felöntöttem a páclével és a tetejére csipetnyi szalicilt szórtam, lezártam és száraz dunsztba menekítettem 1-2 napra.


Érzékenyebb gyomrúak csak a gomba kalapját főzzék be, mert a tönk a rostossága miatt hasmenést okozhat náluk (gombaszakértő tanácsa)

MÁSIK KONZERVÁLÁSI MÓD, úgy főztem be, ahogyan az ecetes paprikát szoktam. Ezzel a recepttel készítettem galambgombát.


2,5 l vízhez
100 g cukor
100 g
2-3 dl ecet, 10 %-os
10 szem egész fekete bors
4-5 babérlevél

A marinádot ízlésünk szerint módosítsuk, kóstolgassuk, hogy számunkra kellemes ízt kapjunk. Ha kevesebb gombát főzünk be, akkor a mennyiséget arányosan csökkentsük le.

A gombákat megtisztogattam, a tönkjét késsel finoman lekapartam, a kalapjáról lehúztam a héját, szeletekre vágtam, megmostam, hideg vízben főni raktam, forrástól számítva 5 percet főztem. 3x leszűrtem, öblítettem.
Az ecetes lében 15 percet főztem, steril üvegekbe szedtem, a tetejére csipetnyi szalicilt tettem, lezárva száraz dunsztban hagytam kihűlni (párnák között, alatt).


Az ecetes (marinált) gombát télen felbontva frissen karikázott hagymával szoktuk fogyasztani!


GOMBÁK SZÁRITÁSA

A gombát nem kell megmosni, elég csak lepucolni vagy levágni a sáros részeket és nyáron a napon vagy ősszel a sütőben 70-80 C fokon (néhány órát) csontszárazra szárítani, a sütő ajtaját nem kell teljesen bezárni. Lehet többszöri sütő bekapcsolással. Feldarabolásnál vegyük figyelembe, hogy a gomba 3-4X-re kisebbre szárad méretben. Tüllzacskóban vagy üvegben tároljuk. Egy részét le lehet darálni, üvegben lezárni.
Használatkor beáztatjuk hideg vízbe, de lehet tejbe is, lágyabbá teszi az intenzív ízét. Utána átmoshatjuk, hogy az esetlegesen ráragadt homokszemek is lekerüljenek a gombáról. Egy liter szósz elkészítéséhez elég egy maroknyi belőle. Főzéskor ugyanúgy el kell távolítani a képződött habot, mint a frissnél. Teljesen egyenértékűen használható a frissel, de 6-8X kevesebbet kell használni belőle, pl. ha a recept 300 g friss gombát ír, akkor 50 g szárítottnál többet ne használjunk.Leves ízesítéséhez darált szárított gombát használjunk. A tárolása is kevesebb helyet foglal.

GOMBÁK FAGYASZTÁSA

A gombát megtisztítjuk, folyó víz alatt megmossuk, feldaraboljuk. Nagy fazékban vizet forralunk, a gombát 5 percet főzzük, kanállal leszedjük a keletkezett habot, leszűrjük. Hagyjuk jól lecsöpögni.
Zacskókba adagoljuk és lefagyasztjuk. Tilos újrafagyasztani! A legoptimálisabb kiolvasztás, ha lassan enged ki a hütőszekrény polcán pl. egy éjszaka folyamán. Ha szükséges, utána szobahőmérsékleten olvadjon ki teljesen a gomba.


Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

KILIMANDZSÁRÓ PADLIZSÁNOS TÖLTÖTT PAPRIKA TÉLÉRE


Különleges savanyúság csemege zöldségekből- befőzés télére. 
Rendkívül finom, nagyon-nagyon, és elegáns, mutatós savanyúság, szalicil és egyéb tartósító mentesen. 

3 kg rotunda piros paprika (paradicsompaprika)

1,5 kg karfiol

5 db hagyma

15 db 12 cm-es sárgarépa

1,5 kg padlizsán

150 ml olaj


darált bors

Marinád (arány pl. 5 db literes üveghez 2 l víz):

1 l vízhez

350 ml 9 %-os ecet

350 g cukor

7 szem fekete bors

minden üveg aljába egy cikk vékonyra szeletelt fokhagyma

A sárgarépát tisztítás után nagylyukú reszelőn lereszeltem.



A padlizsánt vékony szeletekre, majd hosszában ketté vágtam és kisujjnyi méretűre csíkoztam.
A hagymát kis kockákra aprítottam és az olajon megfuttattam, hozzákevertem a sárgarépát és a padlizsánt. Sóztam, borsoztam és fakanállal időnként megkeverve készre pároltam a zöldségeket (ez kb 30 percnyi idő volt).


Miközben a párolt zöldség hűlt, addig a karfiolt rózsáira szedve 5 percig enyhén sós vízben előfőztem. Szűrőkanállal kiemeltem egy tálba.
A paprikák tetejét levágtam, teáskanállal kikapartam az ereket a kis apró magokkal együtt és a kis csészécskéket ugyanebben a vízben 3-4 percig blansíroztam. Kiszedtem, hűlt.


Az előkészített literes üvegek aljába szeleteltem 1-1 fokhagymacikket. Minden paprikát megtöltöttem a párolt zöldségekkel és lezártam egy-egy karfiolrózsával úgy, hogy a töltelék ne essen ki. 


Óvatosan az üvegbe helyeztem. A maradék helyet kitöltöttem a kertben szedett koktélparadicsommal és egy-egy szál petrezselymet csúsztattam a résekbe, de csak a színe miatt :) , szórtam minden üvegbe néhány szem borsot.
Előkészítettem egy széles lábast, az aljába került 3 tiszta konyhakendő, a betöltött üvegeket belesorakoztattam, felöntöttem az üvegek nyakáig vízzel és alágyújtottam. Amikor már majdnem felfőtt a víz, akkor megfőztem a marinádod, kb 5-7 perc alatt és leforráztam az üvegek tartalmát. Ráhelyeztem mindegyikre a fedőt. 15-18 percig sterilizáltam. Az üvegeket óvatosan kiemeltem, mert forróak ám, rácsavartam a fedőt és fejre állítottam őket, így hagytam kihűlni.
Szalicil vagy egyéb tartósítószer nem szükséges!


Facebookon is követhetőek a receptjeim!

vicuska13.blogspot.hu

ERDÉLYI ZAKUSZKA PADLIZSÁNNAL


A zakuszka egy zöldségkrém, eredetileg örmény étel (закуска- előétel, harapnivaló), melyet a moldovaiak közvetítettek Erdélybe. A receptet Csergő Judithtól kaptam, egy tündéri Székelyudvarhelyen született szomszédasszonytól Budapesten :)  Édesanyjától tanulta a zakuszka elkészítését- Ő is mindig így főzi be, ehhez az adaghoz szoktak padlizsán helyett 1 liter főtt szemes babot adni, a „fuszulykás” is nagyon finom. A babot lehet egészben vagy darálva felhasználni. A gombakedvelők készíthetnek gombásat. De létezik sárgarépás, tökös, rizses változat is. Az egyik örmény változatban olvastam, hogy a padlizsános zakuszkához raknak 0.5-1 kg almát is, amitől olyan… lágyabb lesz az íze. A csípős ízek kedvelői megvadíthatják egy kis „erős” paprikával.
Most a legnépszerűbb vitaminbombát főztem be télére, a padlizsánosat (vinettásat).


A hozzávalókat tisztán mérjük. Ezért kicsit nagyobb mennyiséget kell venni.

3 kg padlizsán
2 kg hagyma
2 kg piros húsos paprika (vastag héjú)
1 l házi befőzésű paradicsomlé (vagy leturmixolni paradicsomot)
1 l olaj
bors
néhány babérlevél
szalicil

Először is sütőben (ha van rá lehetőség, akkor faparázson vagy a gáztűzhelyen fémlapon) kb 40-50 perc alatt kb. 180C fokon megsütöttem a villával megszurkált, egészben hagyott, sütőpapírra sorakoztatott padlizsánt.  Akkor jó, ha a héja sötétebb lesz és a padlizsán kicsit összeesik. Nem kellett megfordítanom, mert alsó-felső lángon légkeveréssel sütöttem, A héját lehúztam és kidobtam. Lehet darabosan hagyni, vágódeszkán fakanállal szétnyomkodva, de én daráltam. A levét le lehet darabolás előtt csorgatni, de a mai padlizsán fajták ritkán keserűek.
A hozzávalókat megpucoltam. Ledaráltam a hagymát majd külön a paprikát, a legvégén a megsült padlizsánt is.
A megmelegített olajban üvegesre pároltam a hagymát, hozzákevertem a paprikát. Sót, borsot, babérlevelet beledobva tovább pároltam, időnként megkevertem. Amikor  a paprika megpuhult, akkor beleöntöttem a paradicsomlevet és hozzáadtam a padlizsánt is, amivel még 20 percet rotyogtattam. Akkor van kész, amikor az olaj megjelenik a szósz tetején. Összességében egy bő órát főztem a zakuszkát lassú tűzön. Fémtepsire állított üvegekbe mertem, a tetejére kevés szalicilt csippentettem (lehet belekeverni), és lezárva száraz dunsztban csírátlanítottam, amíg kihűltek. Az utolsó három üvegbe reszelt fokhagymát kevertem. Szoktak a tetejére még félujjnyi olajat önteni, ha kevés lenne.

A felbontott üveget hűtőben kell tárolni és pár napon belül elfogyasztani.

  

Kenyérre, pirítós kenyérre kenve, húsokhoz, ragukhoz, saslikhoz nagyon finom!!!!


Fogyókúrázóknak is kiváló, hiszen alacsony a kalória tartalma.

NÉHÁNY JÓ TANÁCS:

A Székely Konyha kedves és segítőkész felelős szerkesztője, Jánossy Alíz, aki nem mellesleg nagyon jól tud főzni, mint zakuszka specialista, adott néhány nagyon jó tanácsot, pl. többek között megkönnyítendő a munka terhét. Megengedte, hogy a receptemhez a facen megjelent hozzászólását közkinccsé tegyem. Köszönöm, Alíz :)

Alíz-  „Vicus, ha a paprikát is megsütöd - ugyanúgy a sütőben, mint a padlizsánt - lehúzod a héját és úgy adod a többi zöldséghez, még finomabb változatát nyered a zakuszkának.  Ebben az esetben növelheted a paprika mennyiségét is, még jobb lesz, ha többféle paprika van benne.  Ma én is zakuszkázom, kétfélét főzök, egy babosat és egy vegyeset - ez utóbbiban minden lesz: tök, sárgarépa, erdei gomba, bab, padlizsán a hagyma és a paprika mellett. Hagymát kétfélét teszek bele, vöröset és lilát, paprika háromféle lesz benne, kápia, paradicsompaprika és zöldpaprika.”
Én- „A paprikát mennyi ideig sütöd, amíg kicsit összesik?”
Alíz- „Addig, amíg a vékony héja kezd barnulni imitt-amott és látszik, hogy könnyen lehúzható. Ha megsült, rakd bele egy tálba és rétegenként sózd, úgy könnyebben lejön a héja. Úgy szoktam, hogy a tálba terítek egy nagy zacskót és abba rakom rendre a paprikát, ahogy sülnek, sózom, majd ráborítom a zacskó széleit, hogy a meleg gőz járja át. Marad leve is a paprikának, azt sem öntöm el, hanem a zakuszkához adom, mert kell bele az a paprikalé. Nem baj, ha kicsit sötét a lé.

Nekem most sül a paprikám, egy része már bezacskózva várja haza a lányomat, az ő feladata lesz megpucolni. Másik tanács, hogy hamarabb menjen, mert eléggé időigényes és macerás a zakuszkafőzés, hogy több fázisban is el lehet készíteni. Tegnap megsütöttem a padlizsánt, megpucoltam a gombát, és kevés olajon megdinszteltem - ezek mind a hűtőben várják, hogy felhasználjam. Ma reggel korán megfőztem a babot, sül a paprikám, most reszelem le a sárgarépát és a tököt - ezeket együtt külön megdinsztelem. Amíg ez készül, megpucolom a hagymát, ledarálom, de ezt már abban a nagy fazékban dinsztelem, amiben összerakom a zakuszkát. Ha kész, adom hozzá a dinsztelt sárgarépát és tököt, majd megkészült gombát és a főtt babot, majd a padlizsánt. Közben meghámozom és ledarálom a paradicsomot és egy lábosban felforralom, hogy ne hűtse le a zakuszkát. Amikor ezt is hozzáadtam fűszerezem és addig főzöm, amíg az olaj feljön a tetejére.”

Facebookon is követhetőek a receptjeim!
vicuska13.blogspot.hu

DIÉTÁS EGYTÁLÉTEL- KARALÁBÉS CSIRKEMELL


Ezt a könnyű, diétás (fogyókúrás), finom ételt Éva blogján találtam, aki egy nagyon kedves gyermekorvos ismerősétől kapta a receptet. Érdemes kipróbálni, mert nagyon finom és gyorsan elkészül!

3-4 kis zsenge karalábé
1 csirkemell kifilézve
1 nagy csokor petrezselyemzöld

Az alapanyagokat előkészítjük.
A csirkemellet megmossuk és a karalábéval csíkokra illetve hasábokra vágjuk, a petrezselymet felaprítjuk.


A húst kevés zsíradékon átsütjük (én első alkalommal vajat használtam, szerintem jól illik a karalábé ízéhez), majd hozzáadjuk a karalábét, megsózzuk. Fedővel letakarva puhára pároljuk, ha igényli, akkor kevés vizet öntünk alá. Amikor készen van- beleforgatjuk a petrezselymet.
A paleolit étrendbe is ajánlja a blog szerzője!



Ha hagyjuk kicsit megpirulni a karalábét- fennséges íze lesz!

Facebookon is követhetőek a receptjeim! :)
vicuska13.blogspot.hu

MÁKOS TURBÁNOK


Ezt a frappáns, dekoratív formázást először trollanyunál láttam, Erzsó fahéjas, vaníliás, kardamomos vajjal töltötte meg, majd Gabicseknél is, aki mogyorókrémmel. Bármilyen kalács tésztából megformázható és tulajdonképpen bármivel tölthető!
Nagyon egyszerű és élvezet készíteni (hát még enni)! :) Kezdő háziasszonyoknak is ajánlom- biztos siker!
Ez dupla adag, lehet fele mennyiségből is készíteni, de nem érdemes, mert nagyon finom :)


Hozzávalók a tésztához: 16 darabhoz

600 g liszt
100 g puha vaj
3 dl langyos tej
2 evőkanál cukor
1-2 csomag vaníliás cukor
2 tojássárgája
30 g friss élesztő

Töltelék:

a mák alá összesen 100 g puha vaj 
mák
ízlés szerint (kevés) cukor
1 citrom reszelt héja
Kevés tejben átfőztem, lehűtöttem.

A tetejére:

- 1 tojássárgája
- 1 evőkanál tej
- csipet cukor

Cukros, langyos tejben felfuttattam az élesztőt. A hozzávalókból bedagasztottam a tésztát, letakarva duplájára kelesztettem. 

A megkelt masszát 12 egyenlő részre osztottam, egyenként vékony ovális formára nyújtottam, lekentem vajjal, a mákos keverékkel, a széleinél 1-2 mm-t kihagytam, és átlósan, ferdén bevagdaltam pizzavágó koronggal, lehet késsel is. Rúddá feltekertem és a szélétől csigavonalban beforgattam, ahogyan a fotókon látható. Készen is van a formázás, nem bonyolult!

A fotók este készültek, nem megfelelő fényviszonyok között, de megosztom, hogy könnyebbé és érthetővé tegyem az elkészítését.






Sütőpapírra helyezve még negyed órát kelesztettem és 180C fokra előmelegített légkeveréses sütőben 10-12 perc alatt készre sütöttem a csinos kis turbánokat.



Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

SELYMES-KRÉMES EPERLEVES TÚRÓGOMBÓCCAL


A fotón látható gyönyörű üvegtálka Csaba Ildikó (Tiffanylda) kezemunkája 

Egyszerű és könnyen elkészíthető nyári gyümölcsleves eperből. Mindkét lányom sikerrel készítette el ezt a túrógombócos eperlevest, így elkértem a receptet és magam is nekiálltam. Köszönöm drágáim A. és R.- ez így isteni volt!!!

Túrógombócok:

250 dk túró
1 tojás sárgája
ízlés szerint pici cukor (kb 1-2 evőkanállal)

2,5 dk vaj
5 dk búzadara (egy evőkanálnyival érdemes megtoldani)
vaníliáscukor
+ a tojásfehérje habbá verve (1/2-1 órát áll hűtőben),
majd 20-50 Ft-os kisgombócokat gyúrunk és kifőzzük enyhén sós, nem lobogó vízben.  Ahogy a felszínre emelkedtek a kis gombócok, elég nekik 5 perc főzés.
Picit lágy lesz, de ha kihűl, már ok.


Leves

2 dl tejszín + 2 dl tej
+1 kis kókusztej-konzerv (főzőtejszín vagy joghurt)
0,5 kg
 megtisztított eper turmixolva, vagy villával összetörve
4-6 evőkanál porcukor (nyugodtan tehetünk bele mézet, úgy is finom)
+ vaníliáscukor
Mindezt összerottyantani  és ha kész + a 2 dl tejszín

Hidegen tálaljuk!



Díszíthetjük frissen szedett mentalevéllel vagy citromfű levélkékkel.
Jó étvágyat!

Villámgyors eperkrémleves és szintén finom változat!

Múlt héten nem főzve, hanem nyers formában fogyasztottuk az eperlevest, amibe a következők kerültek- eper villával szétnyomva, 1 citrom héja, méz és kefir (vagy bármilyen más savanykás tejtermék). Ehhez is tálalhatjuk a kis túrós gombócokat. Testet-lelket frissítő lett!
Nemcsak eperből- málnából, szederből, ribizliből, de akár meggyből is hihetetlenül ízletes!


Facebookon is követhetitek a receptjeimet! 

Ma újra elkészítettem- de dupla adag túrósgombóccal! Nem tudok vele betelni, annyira finom! :)

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

EPERREL DISZITETT KRÉMESKOSARAK


Ez a sütemény mutatós és nagyon finom, egyik kedvencünk a családi recepttárból, mindig sikere volt a vendégek körében, bármilyen alkalomból készítettük. A 90-es évek elején-közepén még öcsém esküvői asztalán is méltó helyen díszítette a sokszínű süteményes kínálatot.


Gerdi panaszolta, hogy csak erélyes biztatásra jöttek ki a kosárkái a formából. Említettem a hozzászólásban, hogy nekem olyan finom receptem van, ahol a kosárka magától ugrik ki a fémformából.
Éva majd Okki is panaszolta, hogy sütés után a mosogatás még szörnyűbb! Erre is van megoldásom, mert én csak kitörlöm konyhai papírkendővel és elrakom a helyére a legközelebbi felhasználásig.
A másik leírt recept szintén családi, Ági nénitől, még 1976-ban körmöltem be kalligrafikus írásommal szakácsfüzetembe:)
Egyszerre a fele mennyiség is elég fogyasztásra, de én ennyit szoktam egyszerre kisütni, mert 1-2 hétig eláll a kisütött forma, amit később is beosztva, be lehet tölteni.


Hozzávalók, ebből a mennyiségből 60 db kosárka lesz:

500 g liszt
200 g margarin (vaj)
200 g porcukor
1 egész tojás (vagy 1 tojás sárgája)
3 dk jó fajta kakaó
2 dl (200 g) tejföl (tejet nem, mert rágóssá teszi)
késhegynyi szódabikarbóna vagy ½ csomag sütőpor
pici só

Vigyázzunk, hogy a margarin ne olvadjon meg! Először egy mélyebb tálban kézi habverővel jól átforgatom a tejfölt a tojással, a porcukorral, majd a kakaóval. Utána összezárt ujjal dolgozzunk, ne tenyérrel- jól kidolgozzuk a hozzávalókat. Félórát pihentetjük a hűtőben. Vékonyra nyújtjuk, pohárral kiszaggatjuk. Én úgy szoktam, hogy a 2 hüvelykujjam segítségével a kosárforma falához nyomkodom a tésztát, elvékonyítva és a tetejéről lesimítom a peremről lelógó felesleget. Nem kell a formát kizsírozni sütés előtt!!!!!
Tepsibe sorakoztattam és kb 60 db kosárkát kisütöttem. 25 perc alatt készen voltak kb 180C fokon sütve. Konyhakendő segítségével még melegen kiborítgattam őket egy nagyobb tálcára. Ezt a mennyiséget a kisebb sütőmben 3-szorra sütöttem ki :)


Elkészítettem a pudingos krémet.

Fele mennyiségű kosárka betöltéséhez fél adag krémet készítsünk! 1 l tejhez 4 csomag vaníliás (vagy lehet banán ízűt) pudingot a szokott módon kifőztem. Hagytam kihűlni. 400 g vajat habosra kevertem ízlés szerinti kevés porcukorral és egybevarázsoltam a főtt résszel és fakanállal alaposan kihabosítottam.
Mehet bele- rum vagy rumeszencia, egy citrom reszelt héja, egy csomag beáztatott mazsola, megpörkölt, héjától megszabadított kisebb darabokra tört dió, főtt, apróra vágott narancshéj.
A kosarakat megtöltjük ezzel a finom tartalommal és tetejébe nyomunk egy szem mosott epret vagy meggyet esetleg meggybefőttet.


A kisütött kosarak kemények, de ehetőek lesznek, a krém betöltése után már másnap megpuhulnak.


A másik receptet ide másolom a nagybecsű füzetemből:

„Kosár

300 g liszt
100 g vaj
2 tojás sárgája
5 dk vaníliás cukor
2 szegfűszeg
reszelt citromhéj (vagy citromlé)
rum
1 kávéskanál sütőpor

Krém:

150 g vaj
80 g cukor
vanília
2 dl tej
40 g liszt
2 tojás sárgája

Díszítés:

80 g szép eper

A bevonathoz: 30 dkg ribizli vagy eper, 300 g cukor, citromlé, 2 dl zselatinpor (hab)

A szegfűszeget a vaníliás porcukorral mozsárban összezúzzuk. A lisztet a vajjal és a csipetnyi sóval összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojássárgákat, a cukrot, fél citrom levében elkevert késhegynyi sütőport, kevés reszelt citromhéjat, kanálnyi rumot és linzertésztát gyúrunk belőle. Ezt jól lehűtjük, majd vékonyra kinyújtva, nagyobb kerek kiszúróval 25 tésztalapot szaggatunk ki belőle. Ezekkel kisebb fémformákat bélelünk ki, majd a tésztát kisütjük.

Közben a krémhez való anyagokat keverőtálba tesszük és forró vízgőz felett (nem fontos) habverővel kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik. Ekkor levesszük a tűzről és lehűtjük. Ezután jól kikeverjük, amíg könnyű, habszerű krémet kapunk. Likőrrel ízesítjük és megtöltjük vele a tésztakosárkákat. Tetejüket jól megmosott, szitán lecsurgatott eperrel diszítjük és hűtőbe tesszük. Az eperre jöhet egy kis tejszínhab is.”



Még egy nagyon finom túrós kosárkát ajánlok citrom kurddal, fehér csokival és gyümölcsökkel Ljubany blogjáról. Érdemes megkóstolni!

120 g puha vaj
2 evőkanál porcukor
2 tojás sárgája
210 g liszt

 A vajat kikeverjük a porcukorral, egyesével hozzáadva- a tojás sárgákkal. Belekerül a liszt, gyorsan összeállítjuk a nem túl kemény tésztát. Folpackba csomagolva a hűtőbe helyezzük. 12 darab, 180C fokon kisütött kosárka lesz belőle. Hűl.

Túrós krém:

300 g friss zsíros túró ledarálva
150 g tejföl vagy zsíros tejszín
100 g porcukor
200 g olvasztott fehér csokoládé

A fente leírt sorrendben összeállítjuk a krémet, a legvégén beleforgatjuk a mikróban megolvasztott csokoládét

Citrom kurd:

2 tojás
1 nagyobb citrom leve
100 g cukor

Kis lángon folyamatosan kavargatva sűrűre főzzük.


A kosárkát betöltjük a krémmel, rákanalazzuk a citrom kurd-ot, gyümölcsökkel és fehér csokoládéból készült figurákkal díszítjük.

Facebookon is követhetitek a receptjeimet! 
vicuska13.blogspot.hu

ÜNNEPI ÚJKRUMPLIKÖRET MINDEN NAPRA


Ez a recept nem új a blogon, őzgerincben készült sajtszószos hús mellé készült. De mivel nagyon jól sikerült , ezért elég gyakran készítem. Hámozgatni sem kell az újkrumplit, ami szintén előnyt jelent! :)
A recept könnyebb megtalálása végett külön posztot szentelek neki. 
Mesefinom!
Az újkrumplit kefével megsikáljuk, de csak finoman, hogy a héja rajta maradjon. Kuktában 15-20 perc alatt megpároljuk. Ízlés szerint feldaraboljuk és erős tűzön, lefedve, hogy ne spricceljen, átsütjük. A fokhagymát szétnyomjuk, hozzáadjuk az apróra vágott kaprot, kevés sót, és óvatosan, gyengéden, szeretettel átkeverjük a krumplival.
Fogyaszthatjuk különböző zöldséges salátákkal!

Őzgerincben készült sajtszószos hússal isteni! :) 


Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

EPER TORTA, SÜTÉS NÉLKÜL


Ez a torta egy üde, könnyű és könnyed, nyári, gyümölcsös finomság! Gyorsan készül! Mindenféle idénygyümölccsel gazdagíthatjuk! Tejföl helyett lehet mascarponét és tejszínt használni, joghurtot.


A forma mérete: 11x28 cm tégla alakú üvegforma, amely lefelé enyhén szűkül


1 kg friss, zamatos földieper (többféle más gyümölcsöt is lehet beletenni)
(1 evőkanál liofilizált eper porrá törve (a lányomtól kaptam, Bécsből hozta))
16 db babapiskóta
1 csomag zselatin , 30 g     
2 dl meleg víz
porcukor ízlés szerint (kb 80-100 g)
1 citrom reszelt héja

1 vedres 450 g-os tejföl (lehet joghurt helyette)


A tejfölt mixerrel felvertem a porcukorral, közben néhány szem puhább epret és egy evőkanál porrá tört liofilizált epret is belekevertem. Utóbbi nélkül is tökéletes :)
A zselatint az előírásnak megfelelően előkészítjük (attól függően, ki milyet használ). Én felöntöttem jó meleg vízzel és kanállal alaposan elkevertem. Ahogy feloldódott, hozzáöntöttem a tejfeles krémhez, beleforgattam a citromhéjjal együtt.
Egy hosszúkás üveg kekszformát (lehet gömbölyű, mély üvegtálat használni) kibéleltem folpackkal, az aljára kanalaztam 1 cm-t a krémből, kiraktam egy sor babapiskótával. Rásorakoztattam az eper felét. Újabb réteg krémet simítottam rá, hogy ellepje. Újabb sor babapiskóta, krém, majd eper következett. A maradék zselatinos-tejfeles masszát rákentem, a formát megütögettem, hogy ne maradjanak benne légrések. Folpackkal lefedtem és pár órára betettem a hűtőbe dermedni (ez minimum 2 óra legyen, de a legjobb egy éjszakéra).
Óvatosan egy tálra kiborítottam és gond nélkül levettem róla a folpackot. Liofilizált és friss eper szeletekkel díszítettem.



A liofilizálás fagyasztva szárítást jelent. Az így tartósított gyümölcs megőrzi eredeti intenzív ízét és illatát, aromáját és vitaminjait. Nem tartalmaz mesterséges tartósítószert!
Jégkrémbe, csokikba és sütikbe is lehet tenni.

Köszönöm A-nek, hogy kipróbálhattam :)


Az előtérben a liofilizált eper (a szeletelt)

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)
vicuska13.blogspot.hu

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők