Székelyudvarhelyről adta adásba a Székely Konyha lelkes
csapata március elején a nőnapi komplett ebéd ajánlatukat. Jánossy Alíz
műsorvezető és Dávid Botond, főzni szerető mesterszakács és fotóművész, remekeltek
egy komplett ebédet finom borok kóstolgatása közben. Rozmaringos nyúlhúst sütöttek,
amíg sült a hús a sütőben, addig, kellemes beszélgetések közepette, elkészült
hozzá a krumpliköret és a fokhagymakrémleves. Élvezet volt őket nézni, ihletet adtak, én is ihletet kaptam belevágni ebbe a finom, ünnepi ebéd elkészítésbe.
Sült sertésoldalas- kezdem azzal, hogy nyulat nem tudtam hirtelen beszerezni, de
volt itthon kb 1.5 kg sertésoldalas. Nem daraboltam fel, egyben sütöttem ki, hogy
jó zaftos maradjon, elfelezve, hogy a tepsibe férjen. A húst megsóztam, megborsoztam és egy lábasban forró
zsírban megkapattam. Áthelyeztem tepsibe, aláöntöttem kb 2 deci bort és
rozmaring helyett kakukkfű ágakat és szárított leveleit helyeztem rá (kertből,
saját). Aki nyulat készít, rozmaringgal fűszerezze, mint Botond. Fóliával lefedve a tepsit 30 percig előpároltam 200C fokon. Közben
füstölt szalonnát kisebb szeletekre vágtam és megpucoltam egy fej fokhagymát. A
húsra helyeztem a szalonnát és már a fólia nélkül újabb 30 percre a sütőbe
toltam. Újabb félórát sütöttem a közben megfordított húst, tetejére újabb szelet
szalonnadarabok kerültek, most már mellé társítottam a fokhagymát is. Botond egész cikk
fokhagymát tett a nyuszi mellé, héjastól.
A körethez meghámoztam egy kiló krumplit és felkockázva sós
vízben megfőztem.
Menet közben készítettem el a nagyon egyszerű és finom 10
perces tejszínes fokhagymakrémlevest. Kenyérszeletekről levágtam a héját,
felkockáztam és olíva olajon serpenyőben megpirítottam, picit sóztam. Kihalásztam
egy tálba, félretettem.
Vajon (Boti olíva olajon) lisztes rántást készítettem, felöntöttem
kb 1 dl vízzel, beletettem egy fej megpucolt fokhagymát, amikor felforrt, a
tejszínt (kb 2-3-4 dl, személyek számától függően), ízlés szerint sóztam,
borsoztam. Készen is van.
A körethez egy nagy és egy közepes fej hagymát apró kockára
vágtam, megpirítottam és a megfőtt, leszűrt krumplit beleforgattam. Adtam hozzá
kis vajat és tejet is. Durván szétnyomtam oly módon, hogy szinte majdnem egészben
maradjon a krumpli egy része. Megkóstoltam, picit még sóztam.
Kenő kence-fice pirítósra egy séfbaráttól Boti módra ajánlva:
10 cm-es csabai kolbászt 5-6 szeletre felvágunk, egy kisebb
lilahagymát pedig nagyobb darabokra, majd késes aprítóba helyezzük, párat
forgatunk rajta, kiszedjük egy tálkába. Ugyanígy járunk el a kolbásszal, de előbb
2 kis ecetes uborkát is erre a sorsra juttatunk. Sózzuk, borsozzuk, kb 100 g krémsajttal
átkeverjük. Ha túl sűrű lenne, kis tejfellel lazíthatjuk. Pirítóskenyérre kenve
aperitifként elfogyasztjuk.
Itt megtekinthető a Hargita TV adása:
https://www.youtube.com/watch?v=Il8bVWAjvS8
Megjelent
a Gyergyói Ízőrző blogon is a műsorban látható rozmaringos nyúlsült tört krumplival recept, amit
a TV műsorban készítettek.
Facebookon is követhetőek a receptjeim :)