Keress egy receptre, vagy összetevőre

Univerzális krumplifánk köret, élesztős, cukormentes. Húsokhoz, gombához, lekvárosan is



Nekem régóta nagyon nagy kedvencem a krumplifánk, ami attól univerzális, hogy ugyanolyan finom húshoz, tejfölös gombához, vadashoz, mint lekvárral vagy mogyorókrémmel fogyasztva! Másnap is teljes értékű, csak meg kell mikrózni, ha melegen szeretnénk tálalni.

KRUMPLIFÁNK:

50 dk főtt krumpli (megtörve ennyi) (lehet lereszelni)
50 dk liszt (ebben volt 15-20 dk teljes kiörlésű búzaliszt)
2 tojás
2 evőkanál gríz (búzadara)
2 evőkanál olaj vagy sertészsír
45-50 g élesztő
2 dl tej langyosan


A krumpli és a liszt aránya fele-fele legyen. Cukor nem megy a fánkba. Mély tálban összeállítottam, összegyúrtam a hozzávalókat, ne legyen kemény, inkább közepesen lágyabb, elnyújtottam, kiszaggattam. Lehet diónagyságú labdacsokat formázni. Egyszer van kelesztve. Másfél órát pihent konyhakendővel letakarva.

Olajban kisütöttem, hogy ússzon benne (közepes hőfokon, így nem szívja meg magát olajjal), konyhai papírtörlőre kiszedtem egy tálba. Annyit tegyünk az olajba, hogy elférjen, sülés közben még nőni fog. Egyszeri alkalomra fele mennyiség is elég.

A maradékot baracklekvárral majszolgattuk be:



Igazi csemegében volt részünk!!!!

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

SAJTOS, BACONOS KENYÉRROLÓ újra



Ezzel a recepttel szeretnék benevezni Katalin blogjátékára "Mindennapi kenyerünk". 

Barátnőm T. Mari küldte nekem anno a receptet, Ő interneten találta. Azóta a család nagy kedvence lett! (2009-től). Mindig nagy sikert arat!

https://vicuska13.blogspot.com/2010/10/sajtos-bacon-szalonnas-kenyerrolo.html

Kenyérroló


Hozzávalók:

750 g liszt

450 ml langyos tej

3 tojás sárgája

40 g friss élesztő

75 ml olaj

15 g só

1,5 kk. cukor


Töltelék:


375 g bacon, kockára vágva

1-2 ek. napraforgó- és tökmag, nagyon finom megpirulva
volt egy csomag pirított kesudióm, egy maréknyit használtam fel,

250 g reszelt sajt, trappista és füstölt sajt vegyesen.


Bekevertetjük a tésztát a kenyérsütő gépben. Technika híján- manuálisan, vagyis kézzel a megszokott módon bedagasztjuk.
A kenyérsütőben alulra kerül a tej a sóval, rászórjuk a lisztet… a legtetejére kerül a megkelt élesztő (az élesztőt feloldjuk kevés langyos tejben, hozzáadunk egy kiskanál cukrot, meghintjük a tetejét liszttel. Összekeverjük-, olyan sűrű palacsintatészta állagú legyen. Állni hagyjuk, amíg a sapkája megemelkedik.)

Labdát formálunk belőle és tiszta konyhakendővel letakarva meleg, huzatmentes helyen kelni hagyjuk.

Körülbelül egy óra múltán duplájára nő. Átemeljük enyhén lisztezett gyúrótáblára és átgyúrjuk. Kinyújtjuk és egyenletesen megszórjuk a sajtokkal, majd a bacon kockákkal.



Nem túl szorosan feltekerjük tekerccsé és felvágjuk háromszögekké. Lekenjük a megmaradt tojásfehérjével. Megszórjuk a magokkal és a maradék reszelt sajttal.


A sütő tepsijébe zsírpapírt terítünk és a rolókat ½ órára 50 C ˚-ra tesszük, hogy még keljen. 170-180 C ˚-ra emelve a hőmérsékletet körülbelül fél óra alatt készre sütjük.
Még pihentetjük 5 percig és rácson hűlni hagyjuk. Nálunk frissen-melegen fogy.
Bacon helyett sonkát is használhatunk, alákenünk egy kis vajat, ettől leveles lesz a hajlatokban.
Nekem nagyon tetszik ezzel a tésztával dolgozni- könnyű, puha és foszlós az eredmény!

Az angol „bacon”, vagyis szalonna szó igazából magyar eredetű. Még az 1850-es években is megtörtént, hogy a nagyon jó minőségű zsírral Bakony erdeinek makkján felhizlalt disznócsordákat a pásztorok „nyugatra” hajtották. Így ismerte meg a világ a jó minőségű magyar eredetű bakonyi húsos szalonnát, vagyis bacont.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

CHAPATI INDIAI KENYÉR



Előfordult már veletek, hogy nem volt idő friss kenyeret venni és nem tudtátok mi legyen a vacsora? 
A csapati/chapati egy élesztő mentes lapos kis kenyérke - gyors és egyszerű megoldás arra, hogy valami újdonság kerüljön az asztalra. Isteni lehet köretként, de a kedvencem a padlizsánkrémmel megkent verzió.

A lányom odavan az indiai kultúráért és ő osztotta meg velem ezt a receptet. 


Hozzávalók: 
140 g sima liszt
140g teljes kiőrlésű liszt
2 ek olaj (én mos olívaolajat használtam
1,5 dl kézmeleg víz (amennyit felvesz a tészta)

A száraz összetevőket egy tálba tesszük, hozzáadjuk az olajat és apránként adagolva a meleg vizet. 
Addig gyúrjuk, amíg a tészta leválik a tál oldaláról és még 5-10 percet. A tészta nem lesz ragadós és ha belenyomjuk az ujjunkat, megmarad a nyoma. Letakarva kb. fél órán át pihentetjük. Elosszuk a tésztát hat részre, kis gombócokat formálunk belőle, majd kinyújtjuk a tésztát kör alakúra. 

Forró palacsintasütőbe tesszük és hagyjuk sülni kb 30 másodpercig, megfordítjuk, majd a másik oldalát is megsütjük, miközben a kenyérkét tiszta konyharuhával megnyomkodjuk. A kenyérkében képződő levegőtől szépen megemelkedik. 
Amikor elkészült ghível megkenjük, majd letakarjuk, hogy a képződő pára puhán tartsa a kenyérkéket. 
Szinte bármihez jó köretként. akár csak teával vagy házi kencékkel is (paprikakrém, padlizsánkrém)

Jó étvágyat!



vicuska13.blogspot.hu

Sütemény tészta (puszedlihez, mézeskrémeshez és mézeskalácshoz)

Norbi dadusának karácsonyi mézessüti receptjei, lejegyezte Tóth Vera előadóművész.

Sütemény tészta (puszedlihez, mézeskrémeshez és mézeskalácshoz)

Hozzávalók:

500g finomliszt
300g méz
200g vaj
2 tojás
15g szódabikarbóna
Mézeskalács fűszer

Ezeket összedolgozzuk.
Mézeskrémes tésztából 3 lapot készítünk. Ezt sütjük meg.

Mézeskrémes töltelék:

5 dl tej
100 g búzadara
25 dkg margarin
20 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
1 db tojássárgája

Töltelék készítése: A tejet felforraljuk és a lassan beleöntjük a grízt, ha megfőtt, keverve kihűtjük. Amikor langyos, hozzáadjuk a cukorral, vaníliás cukorral és tojássárgával habosra kevert margarint.
Lehet úgy hogy az egyik lapra a búzadarás tölteléket kenjük, a másikra pedig sárgabarack lekvárt.

A csokimázhoz
20 dkg étcsokoládé
20 dkg vaj

Forró gőzfürdő fölött kiolvasztjuk a vajjal az étcsokit és ezt kenjük a tetejére.

A tésztákat háromféle hőfokon kell megsütni:
Mézes krémes tészta:

170 fok 20-22 perc
Mézes puszedli tészta:
180 fok 12-15 perc
Mézeskalács tészta:
190 fok 10-12 perc

Máz a puszedlihez,
vagy a mézeskalács díszítésére:

3 tojásfehérje
180g porcukor

Ha nem sűrű, akkor még porcukor hozzáadásával tudjuk sűríteni.
A masszát addig keverjük intenzív mozdulatokkal, míg selyemfényű nem lesz.
A díszített kalácsot vagy puszedlit 100 fokos sütőben 20 perc alatt kiszárítjuk.

A mézes krémest 8 órára hűtőbe tesszük, hogy szépen összeérjen és megpuhuljon a tésztája, utána vágjuk csak meg.

vicuska13.blogspot.hu

SAJTOS FOKHAGYMÁS PARADICSOMKARIKÁK


Nagyon finom harapnivaló, vendégváró, saláta helyett,  hidegtál mellé kínálva, köszönöm az ötletet, Anita Hajnali-Gőczi.

1 rózsaszín paradicsom, érett
100 g kemény sajt, pl. hollandi, ementáli
kb ½ deci majonéz
2-3 cikk fokhagyma
kevés petrezselyemzöld, saját kiegészítésként
és pici bors frissen darálva

A sajtot lereszeltem apró lyukú reszelőn, egy maroknyit félretettem. A fokhagymát, petrezselyemzöldet apróra vágva hozzá kevertem, a majonézzel együtt. Ne legyen se sűrű, se lágy.
A jó érett paradicsomot karikára vágtam. Egy tányérkán elhelyeztem őket és szétosztottam mindegyikre a sajtos keveréket. Leheletnyi borsot daráltam rá. A félretett sajttal megszórtam, hogy borzas legyen. Anita szerint semmilyen más fűszer nem kell rá! Nem lehet eleget csinálni belőle... 😋

Egy hosszúkás francia bagettet karikára vágtam, kevés vajjal megkentem és rátéve egy sajtos paradicsomot, jó étvággyal elfogyasztottuk.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők