Keress egy receptre, vagy összetevőre

DIÓS PADLIZSÁN SALÁTA GRÚZIÁBÓL






1 padlizsán
2 paradicsom
1 pohár dió
3-4 nagyobb cikk fokhagyma

bors
majonéz

Ezt a mennyiséget érdemes sokszorozni, mert nagyon finom, kellemes ízű harapnivaló, most csak egy padlizsánom volt a hűtőben, de két főnek pont elegendő adag egyszeri fogyasztásra.
A padlizsánt héjastól kockára vágtam és nagyon kevés olajon készre pároltam, kb 15 perc alatt, időnként megkavartam.
Lehetne több olajban átsütni, de a padlizsán képes szivacs módjára mindet magába szívni, ezért nem adtam neki sokat, ha készen van, szűrőben le kell csepegtetni a felesleges olajat (nem tettem, mert eleve alig adtam alá). Amíg ez a folyamat tartott, addig megpucoltam a fokhagymát, késsel apróra vágtam. A paradicsomot előbb szeletekre, majd kockára aprítottam, összekevertem a fokhagymával, sóztam, borsoztam. Hozzáadtam a darált diót, amit kicsit darabosabbra hagytam.

A kész, kihűlt padlizsánnal és a majonézzel összekevertem.

Egyszerűen imádnivaló!!!

Grúzia az egykori Szovjetunió, ma már önálló állama. A grúz gasztronómia előszeretettel használja az ételeibe a különböző fűszereket és a diót. Az utóbbi húsokba vagy mellé szószként elképzelhetetlen (lásd például- szacivi), de zöldség és akár hal kísérője is ez a komponens. Nekem nagyon bejön ez a társítás! :)

vicuska13.blogspot.hu

NAGYON FINOM CSODATORONY FASÍRTBÓL SÜTŐBEN


FASÍRT:

1 kg darált hús
száraz kenyér
fokhagyma
1 nagyobb hagyma
darált paprika sóban
2 tojás
petrezselyemzöld
só, bors

FELTÉTEK A FASÍRTRA:

ketchup
2 fej hagyma
majonéz
3 paradicsom
2 paprika
kemény sajt 150 g

Összeállítottam a fasírt masszát a megszokott módon, alaposan kidolgoztam. Egy tepsibe terítettem sütőpapírt és megolajoztam, erre fektettem a megszokottól valamivel nagyobb húsgombócokat enyhén meglapítva.
Felkarikáztam a hagymát, a paradicsomot és a paprikát. Lekentem egy kis ketchuppal a felületét, ráhelyeztem egy vékony karika hagymát. Rásimítottam egy kis majonézt, befedtem egy karika paradicsommal, majonézzel takartam, köré akartam helyezni a paprikából vágott karikát, de csak kalapként sikerült odabiggyeszteni, mert kisebb volt az átmérője a paradicsomnál.

Koronaként rákerült a sajtszelet. Nem volt itthon trappista sajtom, de akadt a hűtőben kecskesajt. Enyhén lenyomtam mindegyik tornyot a tenyeremmel, hogy stabilabban álljanak.

180-190 C fokra előmelegített sütőbe toltam és 40-45 perc alatt készre sütöttem.
Nagyon finom melegen és hidegen tálalva egyaránt, nem száraz a lédús zöldségektől, mennyei ízhatású.
Salátával, körettel, sima szelet kenyérrel is fogyasztható.

Diós padlizsán salátát készítettem mellé és vacsorára tálaltam.

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

A TÖKÉLETES ALMÁS-ROPOGÓS MORZSÁS KEKSZ


15-30 perc alatt készül + a sütési idő.

Ausztrália legjobb receptjei blogról egy hétköznapi (mert nem lehet megunni) kedvenc!

1 és ½ csésze liszt (200 g)
1 tk sütőpor
1/2 csésze kristálycukor (130 g)
100 g vaj
1 db enyhén felvert tojás
1/3 csésze tej (kb. 80 g)
1 teáskanál vaníliás cukor

TÖLTELÉK:

500 g alma kb. 4 db (lehet sárgabarack, őszibarack és körte, akár vegyesen)

MORZSA:

50 g margarin
2 evőkanál barnacukor (legközelebb 3/4 csésze)
50 g zabpehely (legközelebb 1/4 csésze)
(fahéj opcionálisan)

Nagyon gyors és nagyon finom desszert!

A lisztet a sütőporral összeszitáltam. A tojást egy kis tálban villával enyhén felvertem.
A meghámozott almát kockákra vágtam, eredetileg puhára kell főztni, leszűrni, hűlni hagyni. Én leegyszerűsítettem az alma puhítás eljárását- mikróba raktam lefedve az almával tele mélytányért és 2x rákapcsoltam kb 5-6 percre összesen. Hagytam kihűlni, csak két teáskanálnyi almalé gyűlt össze az edény aljában, azt kiszűrcsöltem :)

A morzsakeverékhez megolvasztottam a vajat egy edényben, hozzáadtam a zabpelyhet és a barnacukrot, majd kevergetve 3-5 percig átmelegítettem, míg felolvadt a vaj. Sorsára hagytam, had hűljön. Legközelebb nagyobb adagot készítek, mert olyan finom a sütin!!! A zabpelyhet helyettesíthetjük liszttel vagy házi kenyérmorzsával.

Egy 11X28 cm tégla alakú üvegformát, amely lefelé enyhén szűkül, kikentem vékonyan margarinnal, beterítettem sütőpapírral oly módon, hogy a két hosszanti oldalon jóval túllógjon. Ennek segítségével fogom kiemelni a kisült süteményt a formából. Újra kikentem a zsiradékkal.

Egy mélyebb tálban mixerrel könnyed-habosra kevertem a cukrot a margarinnal, fokozatosan adtam hozzá a felvert tojást (3X-ra) és szintúgy a lisztet a tejjel, felváltva. Hozzáadtam a vaníliás cukrot.
A masszát belelapátoltam a sütőformába, elegyengettem és az oldalait kicsit felhúztam. Ráterítettem az almát és rászórtam a zabpelyhes morzsát :)

180° C fokon sütöttem 45 percen át, tűpróbáig. Hagytam negyed órát pihenni és a sütőpapír segítségével kiemeltem a kekszet és hagytam teljesen kihűlni. Na jó, ez nem teljesen fedi a valóságot, mert még langyosan megkóstoltam azt a pici nagy szeletet...


Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

nyílik már a kis virág...

"Erdő mélyén megszólalt egy árva kis madár.
Mire vársz még, ó, mondd, kis virág?
Azt mondják, ha hívnálak, te eljönnél hozzám.
Kire vársz még, ó, mondd, kis virág, háááá, kis virág, kis virág?"
(Illés együttes, dalszöveg részlet)



Köszönöm a kedves díjat Szabinának , a tobbmintmartas blog szerkesztőjének :)



No és ezúton is köszönöm Gerdinek , a gerdisuti blog írójának ezt a másik díjat! :)

A KELET EURÓPAI BORSCSLEVES FOKHAGYMÁS-VAJAS ZSÖMLÉVEL


A borscsleves egy klasszikus kelet európai első fogás, szláv országok tradicionális nemzeti levese, melynek a cékla adja meg a karakterét és szép piros színét. Tartalmas, gazdag és vitaminokkal telített, laktató erőt adó sűrű zöldségleves. Készítik Ukrajnában (XIV.-XV. sz-tól ismert), Oroszországban, Lengyelorszában (barszcz, a XVIII. sz-ban jelent meg), Fehéroroszországban (боршч), Romániában (borş), Moldáviában, Litvániában (barščiai). Egy a verdikt- a sok variánsból tulajdonképpen mindenki jól főzi az igazi borscslevest, csak éppen a helyi szokásoknak megfelelően.
A mai napig vitáznak az eredetén. Minden nép a magáénak vallja. Készülhet hússal vagy anélkül is.

Millió variációja van. Én évek óta így készítem:

800 g sertés oldalas (mindenképpen csontos húst veszek, lehet vegyesen marhával készíteni)
2-4 fej cékla (egyet nyersen lereszelünk a kész levesbe)
fél fej káposzta (télen akár savanyú káposztával)
egy csomag piacon vett zöldség csomag (3 nagyobb sárgarépa és 2 gyökér)
kb. egy kg burgonya
2 fej hagyma (1 aprítva, egy meg egészben a húsleveshez)
3-4 gerezd fokhagyma

bors
1-2 babérlevél
1 kis doboz sűrített paradicsom vagy 1 pohár paradicsomlé
2-4 érett paradicsom
friss petrezselyemzöld, sok
friss kapor
½-1citrom leve (ezzel vagy 1-2 evőkanál ecettel savanyítjuk)
2 kávéskanál cukor (ahol paradicsomot használok, mindig teszek)
tejföl a tálaláshoz

A húst odatesszük hideg vízben egy egész hagymával főzni egy 3 l-es edényben. Ha felforrt, akkor leszedjük a habját és lefedve, mérsékelt lángon puhára főzzük, félidőben sózzuk, borsozzuk, rádobjuk a babérlevelet, amit a kész borscsból ki szoktam dobni. Ez olyan másfél- két óra, attól függ, mikor puhul meg a hús. Kiszedjük a húst és kicsontozzuk (miután kicsit lehűlt, mert megégetjük a kezeinket). Visszahelyezzük a levesbe.

A céklát lereszeljük nagylyukú reszelőn, ha nem szeretnénk, hogy befogja a cékla a kezünket, védjük zacskóval. A sárgarépát, petrezselyemgyökeret megpucoljuk és karikára, nagyságától függően félkarikára vágjuk. A hagymát és a fokhagymát apróra. Aprítjuk a petrezselyemzöldet és a kaprot. A káposztát vékonyra, a burgonyát kockára (hideg vízben tartjuk, hogy ne barnuljon). A paradicsomot héjastól felkockázzuk.

Egy széles, magas edényben olajon megfuttatjuk a hagymát, rádobjuk a sárgarépát és petrezselyemgyökeret, a céklát, hagyjuk kicsit párolódni (15 perc). Jöhet a paradicsom majd csatlakoztatjuk a vidám társasághoz a káposztát és a paradicsompürét. Egy kis húslével meglocsolhatjuk. Sózzuk, borsozzuk, adunk hozzá 2 kávéskanál cukrot és a zöldek egy részét.


A legvégén adjuk hozzá a nyersen apróra lereszelt céklát- ez olyan íz-bársonyosságot és élénk színt ad a levesnek, mivel nem veszíti el a saját szín gammáját.


Egyet rottyan és elzárjuk alatta a lángot. Megszórjuk az előkészített zöldekkel.

Ha előre főzött céklát használok, akkor csíkokra szoktam vágni.
A borscs sokáig eláll, másnapra már tökéletesen összeérik.
Gombával készítve is finom (ehhez a mennyiséghez úgy 300 -500 g gomba), vagy mint a beloruszoknál- füstölt hússal és sokszor káposzta nélkül, előrefőzött céklával. Ettem már csirkehúsból készített könnyed változatot sőt, a hússal együtt főzött száraz babbal. Vagy éppen vegetáriánusan- hús nélkül.

Ez a receptem csirkehúsból készült sóskával- isteni finom, akárcsak a gombás változat!!!! Itt található a szárított gombával egy vega borscsleves receptje!

Ami mindenképpen megy a borscslevesbe: sertéshús, marhahús, különböző szárnyasok, hal (ilyenről is olvastam már-kárász illetve potykából), édes káposzta, savanyú káposzta, krumpli, bab, hagyma, kukorica (Moldova egyes részein), sóska, csalán, grecska (tatárka), gyöngykása, citrom, gomba, csípős paprika, főtt és nyers zöldségek, torma, zöldbab, padlizsán, szalonna, ecet (amikor a recept született, nem igazán láttak még citromot!), babérlevél, kapor, petrezselyemzöld, bazsalikom, paradicsom. Fogyasztják hidegen és melegen.

Nagyon finom vajas-fokhagymás zsömlét (pampuskát) kínálhatunk mellé!

Tészta:

20-22 g friss élesztő (2,5 kávéskanál száraz)
1 kávéskanál só
2 ek olaj vagy disznózsír
2 evőkanál méz vagy cukor (esetleg juharszirup)
450-500 ml liszt (nem gramm!), vegyíthetjük 1:5 zabpehellyel
200 ml tej vagy víz, akár ásványvíz

Töltelék:

60-70 g vaj
2-4 gerezd fokhagyma
50 ml aprított petrezselyemzöld (lehet kaprot használni)


Meleg vízben (fele adag) feloldjuk az élesztőt és 10 percig hagyjuk állni. Hozzáadjuk a többi vizet és mézet. A lisztet apránként hozzászitáljuk, összeállítjuk a tésztát, a végén adagolva a sót és a vajat. Labdát gyúrunk, leolajozzuk a tállal együtt és folpackkal letakarva 30 percig kelni hagyjuk.
Egy 20 cm átmérőjű kör alakú formába sütőpapírt helyezünk (vagy kikenjük vajjal). A tésztát 12 részre osztjuk és kis zsömléket formázunk belőle. Középre elhelyezünk egyet és körberakjuk a többivel. Letakarva még fél órát kelesztjük. A fokhagymanyomón átpréselt fokhagymát összekeverjük a petrezselyemmel és a vajjal és hengert formázva betesszük a mélyhűtőbe.
Mindegyik zsömle közepébe mélyedést nyomunk az ujjunkkal és belehelyezünk egy ilyen vajdarabkát.
Előmelegített sütőben 13-15 perc alatt készre sütjük az alsó rácson 220 C fokon.
A vajat ízlésünk szerint fűszerezhetjük. Tehetünk picit több cukrot, megint csak ízlés szerint.


Ajánlatom- az ebéd előtt 50 g vodka, de nem több! és megértitek azt, hogy igenis létezik a boldogság!!!

Egészségetekre! :)

A CÉKLAGUMÓ. Az egyik legkedvesebb zöldségem a cékla. Tumorellenes, mert a festékanyaga gátolja a tumorsejtek szaporodását, regenerálja a vörösvértesteket, vérszegénység, leukémia ellen fogyasszák. Jót tesz a májműködésnek, segíti, szabályozza az anyagcserét. Nagyon sok ásványi sót, vitamint tartalmaz, amely fontos a szervezetünk működéséhez. Igazi gyógyító!!!!

A nyers és a főzött céklát le szoktam zacskóban fagyasztani- felkockázva vagy lereszelve és a szokott módon használom fel.

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők