Keress egy receptre, vagy összetevőre

HOGYAN EHETTEM FINOM KUBAI KENYERET ITTHON, BUDAPESTEN?


Hogyan ehettem finom kubai kenyeret, Budapesten? Ehhez alapvető hozzávaló a forradalmi kubai kenyér! Forradalmi, mert langyos víz helyett forró vizet használunk hozzá!
Mindenképpen érdemes kipróbálni, ha valaki ropogós héjra és foszlós, kalácsszerű, de mégis kenyérízű belsőre vágyik! Nem puhul be a ropogós héja később sem, mint pl. a dagasztás nélküli kenyérnél. Egykettőre készen van, szinte észre sem veszi az ember! :)
A receptet Ágikánál találtam itt
Eredeti recept innen- Bernard Claytons: New Complete Book oF Breads
Én a rétes és finomlisztből készült kubai kenyeret választottam szezámmaggal megszórva.

200 g rétesliszt
300 g finomliszt
2 teáskanál tengeri só
1 teáskanál cukor
25 g friss élesztő
300 ml FORRÓ víz

Felforraltam a vizet. A kenyérsütő üstjébe tettem az átszitált (hogy levegősebb legyen) liszteket, rászórtam a sót, cukrot, rámorzsoltam az élesztőt és beindítottam a gépezetet. Gyors mozdulattal felöntöttem a forró vízzel. Annyi ideig dolgoztattam a gépet, amíg összeállt a tészta. Addig előkészítettem egy nagyobb fémtálat, amit leheletnyi vékonyan kiolajoztam. A tepsibe beleraktam a sütőpapírt.
Kézzel alaposan átgyúrtam a kellemesen meleg tésztát, bő 6 percen keresztül. Puha, sima, rugalmas gombolyagot kaptam. Áttettem az előkészített tálba és lefedtem egy fémtálcával.
15 percre állítottam az időrelét és beraktam a tésztámat a 30 C fokos sütőbe.


A vízforralóban felfőztem egy l vizet. A negyed óra gyorsan eltelt. Kiemelve a tepsi közepére a tésztát- megformázgattam, vizes tenyérrel megsimogattam és megszórtam szezámmaggal.

A liternyi vizet lábaskában a sütő aljára helyeztem. A kenyér tetején kereszt bemetszést vágtam. A 30 fokos sütőbe helyeztem a tepsit a kenyértésztával, megemeltem a hőfokot 190 C fokra és 40 perc után kiemeltem a gyönyörűen megemelkedett kubai kenyeret.


Az utolsó negyed órában letakartam sütőpapírral, mert a szezám kezdett pirulni. A sütési fokot mindenki igazítsa saját sütőjéhez. Az enyém nem légkeveréses. A cipó inkább fölfelé nő és nem terül el.
Ez a recept bagetthez is felhasználható.



Viva Cuba!

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

ESZTERHÁZY GRÓF ÉS A RÓLA ELNEVEZETT TORTA



Mindenki ismeri, ha nem is sütötte még a legklasszikusabb magyar főnemesi Eszterházy grófról elnevezett tortát, mely a mai napra méltán világszintű hírnévre tett szert! 

Az eredeti receptben még vajkrémet használtak, ma már főzött diókrémtől a tejszínhabig többféleképpen készül. 

Ez a leírás kisebbik Leányzóm tortája, melyet a vőlegénye születésnapjára készített szeretettel!!! :)
Nem csoda, hogy az ünnepelt nagy kedvence!

Több áttanulmányozott receptből lett összeválogatva a legjobb arányokkal, figyelembe véve a különböző jó tanácsokat, ötleteket, hőfokot.

Lapok:

• 210 g tojásfehérje (ha nagyobb a tojás ~7-8 db, ha kisebb 10-11 db)

• 120 g cukor

• 130 g őrölt, pörkölt mandula


A tojásfehérjét kemény habbá verjük, közben apránként hozzáadjuk a cukrot is. A mandulát megőröljük, megpörköljük, majd ha kihűlt, lazán a tojáshabba forgatjuk. A tortaformát kibéleljük sütőpapírral, melyet vajjal kenünk be (ez is lényeges momentum), majd erre kb. 3 fakanálnyi masszát simítunk. Előmelegített sütőben 160 C -on kb. 25 percig sütjük. Ha átsült, a sütőpapírt bevizezzük egy kenőecsettel, és csak ezután húzzuk le a lapról óvatosan, kíméletesen, mert könnyen törhet. A bevizezés amúgy egy ideális ötlet, mert így nem ragad le a lap a papírhoz, amire olyan sokan panaszkodtak,- ezt a praktikus ideát egy külföldi fórumon ajánlotta valaki. A masszából összesen 5 vékony, szárított mandulás lapot sütünk.
Jó és finom (meg egyszerűbb)10 db tojásból készült piskótalapokkal is (tortaformához kb. 5 lap lesz)!

Krém:

• 220 g vaj

• 160 g Danette vanília puding

• 500 g tej

• 120 g cukor

• 160 g tojássárgája (~10 db tojássárgája, de függ a tojás méretétől)

• 15 g liszt és keményítő felesben

• 1 csomag vanília puding


A pudingport, lisztet, keményítőt egy kevés tejjel csomómentesre keverjük. Tojássárgáját a cukorral habosra keverjük, majd apránként hozzáadjuk a lisztes+keményítős+pudingos masszát. A többi tejet felforraljuk, majd a tojásos masszát beleöntjük, és folyamatos keverés mellett krém- sűrűségűre főzzük.
A vajat a Danette pudinggal habosra keverjük, majd robotgépet használva, apránként egyesítjük a kihűlt, főzött krémmel.
A krémet betöltjük a lapok közé. Úgy gazdálkodjunk vele, hogy maradjon valamennyi a torta oldalának bevonására is, amit utolsó fázisként finom őrölt, pörkölt mandulával szórunk meg.

Máz:

200 g fehércsoki

2 evőkanál tejszín

50 g tej- vagy étcsoki


A fehércsokit a tejszínnel megolvasztjuk, majd a torta tetejére simítjuk. A tejcsokit szintén megolvasztjuk és a torta közepétől indítva vékony csíkot rajzolunk csigavonalban, a lap széle felé haladva. Ezután egy fogpiszkálóval 24 csíkot húzunk rajta határozott mozdulatokkal, felváltva belülről kívülre, kívülről belülre. 

Ez a minta adja meg az Eszterházy torta jellegzetes rácsos motívumát.
Jó tejszín nélkül is!


PS: A felső lapra került ugyan egy réteg házi baracklekvár, de nem volt jó ötlet, mert nehéz volt rávarázsolni a fehér csokit ezért a receptből ki lett hagyva ez a hozzávaló. Készülhet természetesen dióval is (lásd legalsó fotón). Ha kisebb körformát fogtok sütni, magasabb tortát kaptok, de akkor több lap kisütésével kell megküzdeni :)



Nagyon-nagyon finom íze volt, kóstoltam :)

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

VALENTIN NAPI SZÍVBŐL SZERETETTEL KEKSZ



Ez az az 5 cm a széléből, ahova a kiszúrás utáni maradékot daraboltam, ez sem mutat rosszul :)






Közeledik Valentin nap, a szerelmesek napja :) A legcsodálatosabb, mindent felülmúló érzés, mely bearanyozza napjainkat. Sokan és sokféleképpen definiálták a szeretet lényegét, én mégis Szent Pál apostol örök érvényű gondolataiból idéznék a SZERETETRŐL:

„Szólhatok az emberek vagy az angyalok nyelvén
ha szeretet nincs bennem, csak zengő érc vagyok
vagy pengő cimbalom.
Lehet prófétáló tehetségem,
ismerhetem az összes titkokat és mind a tudományokat,
hitemmel elmozdíthatom a hegyeket,
ha szeretet nincs bennem, mit sem érek.
Szétoszthatom mindenemet a nélkülözők közt,
odaadhatom a testemet is égő áldozatul,
ha szeretet nincs bennem,
mit sem használ nekem.
A szeretet türelmes, a szeretet jóságos,
a szeretet nem féltékeny,
nem kérkedik, nem is kevély.
Nem tapintatlan, nem keresi a maga javát,
nem gerjed haragra, a rosszat nem rója fel.
Nem örül a gonoszságnak,
örömét az igazság győzelmében leli.
Mindent eltűr, mindent elhisz,
mindent remél, mindent elvisel.
A szeretet nem szűnik meg soha.”

Kedvenc énekesem- Vanilla Ágnes: A szeretet himnusza



Egy kis figyelmességgel kedveskedtem férjemnek, hiszen a szeretet tettek nélkül mit sem ér :)

Az ötlet- laralaramtól az orosz koolinar.ru weboldalról.

A csésze 250 ml-es

175 g vaj vagy margarin szobahőmérsékleten (a hűtőből kiemelve fél percre mikróba teszem)
1,5 csésze cukor (nálam 400 g-ra jött ki, lemértem, de csak kb. 300 g-ot adtam hozzá)
3 egész tojás
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
¼ teáskanál só
2,5 csésze liszt (nálam 400 g-ra jött ki, lemértem)
1 és 1/3 csésze tej
piros ételfesték málnából

GLAZÚR:

250 g porcukor
1 citrom kifacsart leve (eredetileg- néhány evőkanállal)
piros ételfesték málnából

Előkészítettem minden hozzávalót. A tepsibe sütőpapírt terítettem, a kekszformát kikentem alaposan margarinnal. A sütőt 180C fokra melegítettem.
Mixer segítségével felvertem a margarint a cukorral, hozzáadtam a sütőport, sót és vaníliás cukrot. felváltva a tejet a liszttel (háromszorira), folyamatosan tovább használtam a konyhai jobb kezemet, a mixer gépet.
Az egyharmadát kisebb tálba kanalaztam át, ebből készítettem a szívecskéket, ezért belekevertem az ételfestékből 1-2 evőkanálnyit. A sütőpapírra simítottam a nem túl piros tésztát és 18-20 perc alatt kisütöttem. Hűlni hagytam. Ezután kiszúrtam a szívformákat. Eredetileg 2-3 evőkanállal félre kell tenni a szívek összeillesztéséhez. Mivel a 24x30 cm-es tepsiben kevésnek, vékonynak találtam a masszát, nem raktam belőle félre, de felhajtottam a sütőpapírt és így egy 24x25 cm nagyságú rózsaszín lapot kaptam.

A megmaradt natúr színű tészta felét a kekszformába kanalaztam, beleállítottam a szíveket oly módon, hogy egymáshoz illesztettem előtte mindet libasorba. Ehhez a kikevert glazúrból használtam nagyon vékonyan megkenve a szíve(i)met. Akkurátusan a gondolatban kijelölt középvonalba helyeztem el, bal kezemmel tartva a jobbal belekanalaztam köré a megmaradt tésztát. A két végében kimaradt egy kis hely, nem volt elég a szívforma, ezért a kiszúrt tészta után megmaradt "hulladékot" összetördeltem és kitöltöttem a hézagos részt. Az én sütőmben 40 perc alatt sült készre (eredeti leírásban 25-30 perc kellett neki.

Miután kihűlt, ráöntöttem a tetejére a glazúrt. Nem kell simítgatni, mert nem is lehet. Olyan sűrűnek kell lennie, hogy ne tudjon lecsorogni a keksz tetejéről. Ha nem lenne elég sűrű, akkor porcukorral szabályozzuk, vagy ha kell, hígítjuk citromlével.
A „szerző” szerint nem jó szilikonos formát használni, mert neki teljesen eldőlt a kekszben a "szíve".

A Valentin nap a III. században kezdődött egy kivégzéssel és a XV. században indult el világhódító útjára. Hozzánk a múlt század 90-es éveiben került . A leggyakoribb magyarázata az eredetének egy Valentin nevű paphoz kapcsolódik, aki egy római templomban teljesített szolgálatot II. Claudius császár idejében. A császár betiltotta a katonái körében a házasságkötést, mert úgy gondolta, hogy egyedülállóként odaadó, jobb katonák lesznek. Az „áruló” Valentin pap titokban adta össze a jelentkező párokat, amiért halálra ítélték.
Kivégzése előtt hite erejével visszaadta a börtönőr vak lányának a látását. Február 14.-ére esett a kivégzése napja, előtte búcsúüzenetet küldött a lánynak, amit úgy írt alá- „a Te Valentinod”.


Boldog szeretetteljes Valentin napot, legyetek figyelmesek az év többi napján is párotokkal!!! :)

 vicuska13.blogspot.hu

PÁROLT HÁZI- VAGY VADNYÚL ZSEMLEGOMBÓC KÖRETTEL







Még decemberben kaptam egy vadnyulat, a feléből ez a pecsenye készült krumplifánkkal , a másik feléből pedig egy rendkívül ízletes párolt húst készítettem el, melynek receptjére Horváth Ilona szakácskönyvében találtam rá. Nem változtattam a hozzávalókon, tényleg nagyon finom lett.

A feldarabolt nyulat lábasban annyi vízzel öntöttem fel, hogy ellepje. Enyhén megsóztam és főni tettem. 3 nagy sárgarépát és 2 petrezselyemgyökeret meghámoztam, felkarikáztam, egy nagy fej hagymát szintén karikára vágtam. Az előkészített zöldségeket hozzáadtam a fövő húshoz. Rádobtam 2 babérlevelet, 4 gerezd fokhagymát, pár szál kakukkfüvet, 1 pohár vörösbort, 1 evőkanál ecetet, néhány szem egész borsot. Amikor félig megpuhult a nyúlhús, 5 dk zsírral és 3-4 dk liszttel világos rántást készítettem, a zöldséges lével felengedtem és a húshoz kevertem. Két evőkanál cukrot karamellizáltam, kevés vízzel felöntöttem és hagytam a karamellt teljesen feloldódni. A mártáshoz öntöttem. Leheletnyi citromhéjjal, egy evőkanál mustárral ízesítettem. Lassú tűzön puhára, készre pároltam a nyulat. 2 dl tejfölt hozzákevertem, hagytam egyet forrni és lekapcsoltam a tüzet alatta.
Zsemlegombóccal tálaltam.

Hajóka, alias seafalcontól lestem el a zsemlegombóca receptjét , annyi picinyke különbséggel készítettem el, hogy ő sütőben pirította a kenyeret és nem adta meg a tej és liszt mennyiséget.
Vadas húsok kiváló, nagyon finom körete a zsemlegombóc, amit ma már képtelenség jól elkészíteni a gyors eljárással készült, felfújt zsemlékből, „hiszen ma már nem kapni olyan zsemléket, mint hajdanán, amikor kitalálólodott a recept.”

4 adaghoz:

7 szikkadt kenyérszelet, héját lehámozzuk
füstölt szalonna felkockázva
2 tojás

bors
egy csomó petrezselyemzöld
300 ml tej
300 g búzaliszt

Gyorsan készül, ezért oda teszünk lefedve, mert így energiatakarékosabb, egy fazék vizet forrni.
Az apró kockákra vágott szalonnát átsütöttem, szűrőkanállal kiszedtem a zsírjából és félretettem.
A kenyérről levágtam a héját, 1x1 cm-es kockákra vágtam. Az eredeti recept szerint tepsiben lett átpirítva, én a szalonna kisült zsírjában kis lángon majdnem aranybarnára átsütöttem. Egy nagyobb tálban egyneműre kevertem a tojásokat a sóval, borssal, hozzáadott tejjel és beletettem a pirított kenyeret, átkevertem, hogy megszívja magát a tejjel. Társítottam az apróra vágott petrezselyemmel (jelen esetben a fagyasztóból), szalonnapörcökkel, és összekevertem az egészet a liszttel.
Közben felforrt az enyhén megsózott víz is, ezért kis tálkában odakészített hideg vízbe mártott kézzel, rutinos mozdulatokkal gombócokat formáztam (kb. kétdiónyi nagyságúakat), újraforrás után 10 percig főztem közepes lángon. Frissen, forrón tálaltam a nyúlhoz.

PS: a zsemlegombóc tulajdonképpen a nokedli tészta gazdagabb és kicsit más változata, a szószos húsokat, de szerintem a gomba pörköltöt is nagyon feldobja. Szerintem a párolt nyúl alapján ugyanezzel a metódussal másféle húsokkal is el fogom készíteni ezt a receptet.

vicuska13.blogspot.hu

KÉT FAJTA HŰTŐBEN KELT CSODATÉSZTA




A hagyományos foszlós francia péksütemény receptemben Tiffanylda írta, hogy „hallottam olyat, hogy kelt tésztát le lehet fagyasztani - vagy simán a hűtőbe tenni - és akkor reggel csak be kell dugni a sütőbe. Igaz ez???”. Igen, létezik az a csodatészta. Íme két recept, amit régóta használok és bevált:

CSODATÉSZTA:

½ l aludttej (vagy kefir, tejföl)
4 tojás
200 g olvasztott margarin vagy vaj
2 kávéskanál só
10-15 evőkanál cukor, tölteléktől függően
5 dk friss élesztő vagy 1 evőkanál száraz élesztő
kb. egy-másfél kg liszt ( lehet több vagy kevesebb is, az a lényeg, hogy kicsit ragadós legyen a tészta állaga)

A tojást jól kikevertem a cukorral és a sóval, hozzáadtam az aludttejet és az olvasztott margarint, alaposan kikevertem. Rászitáltam a lisztet, hozzáadtam az élesztőt. Annyi liszt kell hozzá, hogy puha állagú, kicsit ragadós tésztát kapjunk. Jól kidolgoztam, sima tésztává, meghintettem kevés liszttel és letakarva beraktam a hűtőbe éjszakára. Már 3 óra múlva használhatjuk sütéshez, de tovább is tartható a hidegben, akár következő nap estéjén is süthető. Reggel is összeállítható és estére munkaidő után kisüthető, kinek hogy a jó.
A hűtőből kivéve átgyúrjuk lisztezett táblán, ha szükséges, pici lisztet belegyúrhatunk, letakarva kicsit pihentetjük.

Ebből a tésztából bármi süthető! Tölthetjük túróval, lekvárral, dióval, mákkal, gyümölccsel, virslire tekerhetjük csíkokban, fűszeres-hagymás darált hússal is finom, vagy sajttal, dinsztelt káposztával, gombával töltve, „rózsának” töltve, pirog, süthető sütőben, zsírban, olajban.
Sütőben mindig 170-180 fokon sütöm 25-30 percet. Ugyanígy bármihez használható és jó az alább leírt, szintén bevált recept:

A HRUSCSOVI TÉSZTA. 4-7 napig hűtőben pihentethető kelt tészta tojás nélkül!
Larisza Iszarova „Gyorsan érő ételek. Történetek a kulináris ötletekről” könyvből- Л. Исарова "Блюда-скороспелки. Рассказы о кулинарных выдумках"
A jó humorral és iróniával megírt könyv témája- életképek és kulináris tanácsok a reális életből. Elolvastam egy interjút Hruscsov szakácsával. A szakács szerint ezt a tésztát nagyon szerette Nikita Szergejevics is. Leszűrve a kvintesszenciát hosszú évekkel ezelőtt beépítettem a mindennapi háztartásomba ezt a receptet. Olvastam róla Hruscsovi tészta elnevezésként is. Larisza Iszarova véleménye szerint 2-3 hónapig is lehet a hűtőben tárolni. Én nem kísérleteztem ekkora mennyiséggel, egy-két-négy napig tároltam csak! :)

1 csésze=250 ml

kb. 500 g liszt (3,5 csészével)
2-2,5 teáskanál száraz élesztő (9-10 g, nem teljes csomaggal), ez a mennyiség kb. 50 g friss élesztőnek felel meg
1 csésze tej (vagy savó, 1%-os kefir, aludttej)- 250 ml
0,5 teáskanál só
2 evőkanál cukor
200 g vaj vagy margarin

Az élesztőt meleg folyadékban feloldjuk, belekeverjük a sót és a cukrot és egy kevéske lisztet. Meleg helyen hagyjuk kicsit kelni.
Közben minden fanatizmus nélkül szétdörzsöljük a puha margarint a liszttel. Azért kellő ehhez 10-15 perc. Hozzáöntjük a kovászt. Homogénné keverjük és hozzáadjuk a lisztet. Egy pohárnyit hagyjunk meg a nyújtáshoz. Ne legyen sűrű és nehéz a tészta.

KÉSZ. Hűtőszekrénybe rakjuk a tálban, amiben dagasztottuk, vagy fazékban, letakarva, hogy ki ne száradjon, és 4 órára elfeledkezünk róla (tapasztalatom szerint kell 5-7 óra neki). A hűtőben hagyhatjuk pihenni 4-7 napon át!
Nagyon finom, puha, jó állagú, plasztikus, kiváló struktúrájú élesztős kelt tésztát kapunk. Erős élesztő illatot érezni, de a kisütött terméken nem tapasztaltam az illatát. Bármit süthetünk belőle, még pizzát is!
Az élesztő az alacsony hőmérsékleten lelassítja „tevékenységét”, de nem állítja le. Amikor elővesszük, feléled. Betöltve sütés előtt 20 percet pihentetem. Ha a süteményünk megkívánja, kenjük le sütés előtt tojás sárgájával.
A tölteléket készítsük el előre. Mire kivesszük a kelt tésztát a hűtőből, legyen a kezünk alatt…
Piroghoz tepsibe nyomkodom a tészta felét, rárakom a tölteléket- sós vagy édes, betakarom a tészta másik felével és a szélein összecsípem, zárttá teszem. A közepére egy lyukat szúrok, elősegítve a felesleges gőz távozását vagy villával megszurkálom. Ha híg a töltelék állaga, szórhatunk alá keményítőt vagy grízt (darát).

Próbáljátok ki, nem bánjátok meg!!!

Az elmúlt héten bedagasztott tésztából a következők készültek pár nap kihagyással:
diós kalács meggyel:



almalekvárral töltött pirozski olajban kisütve:





és pizza:


Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

 vicuska13.blogspot.hu

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők