Keress egy receptre, vagy összetevőre

TÖLTÖTT CSIRKE SÓÁGYON SÜTVE


Sóágyon sült töltött csirke- ez az egyik kedvenc ételem egész csirkéből (töltelékkel és töltelék nélkül is tökéletes). A só porhanyóssá párolja és pont megfelelően járja át a húst, Imádom!

Töltelék nélkül ugyanúgy készül, megmossuk a tyúkot vagy csirkét, leitatjuk a nedvességet róla, a sóágyra fektetjük, a hátára, sütés közben nem kell megfordítani. Nem kell sózni!, de a belsejébe tehetünk sómentes, szárított fűszereket, provancei fűszerkeveréket, borsozhatjuk, 2 fej fokhagymát,  de a külső héját szedjük le. 180C fokon sütjük 1 órát. Utána megemeljük a hőfokot és kicsit  aranyszínűre pirítjuk. Ha megszúrjuk késsel vagy villával és átlátszó a kibuggyanó húslé, akkor átsült, készen van a sóágyon sült szárnyasunk.

2 kg-os egész csirke
1 kg nem jódozott! só tepsiben elterítve

Töltelék:
kb. 10-15 db szárított vékonyra szelt kenyérszelet (mérettől függ)
2 nagy fej vöröshagyma, sütve
1-2 cikk fokhagyma
4 tojás
2 sertés májkrém (vagy nyers csirkemáj, disznómáj elkaparva)
bors
bő teáskanál majoranna
1 piros paprika csíkokra vágva
sok-sok petrezselyemzöld

A kizsigerelt csirkét előkészítettem, megmostam, csipesszel kiszedtem a tollmaradványokat. Törlőkendővel leitattam a nedvességet róla.
A szárított kenyérszeleteket hideg vízben beáztattam, majd 10 perc múlva jól kifacsartam. Egy nagy öblös tálban összekevertem a hozzávalókkal, alaposan átgyúrtam. Megkóstoltam, utána sóztam, borsoztam ízlés szerint.
Közben apró kockára vágtam a hagymát. Vegyesen melegítettem egy mély serpenyőben disznózsírt és olajat, közepes lángon sütni kezdtem a hagymát. Félidőben beleforgattam az előkészített tölteléket, átforgattam, legalább 10 percen át hagytam egy kicsit sülni, összeállni.

Előkészítettem egy közepes lapos gáztepsit, egyenletesen beleterítettem az egy kiló sót.
Miután a töltelék közben valamennyi hőt leadott magából, langyos-melegen betöltöttem az enyhén sózott hasüregbe. Ha töltelék nélkül sütjük a csirkét, ez nem szükséges momentum. A felsőcombnál és a melle fölött fellazítottam ujjaimmal a bőrt és alátöltöttem a májas töltelékből. 
A nyakánál és a- hm! hátsó fertályánál összetűztem a réseket, elállva a töltelék útját a külvilág felé. Kívülről nem kell sózni, fűszerezni a csirkét. Esetleg kevés olajban elkevert 1 kávéskanál szárított darált piros paprikával le lehet testápolózni. A sütőt előmelegítettem 180-185 C fokra és a lefóliázott csirkét betoltam a sütő alsó részébe. Beállítottam az időrelét 35 percre. Miután letelt a félóra, dús idomú csirkém a fóliát lebontva visszakerült a sütő mélyére még 25 percre, hogy becsületesen átsüljön, megpiruljon.


Amikor már isteni illatokat érzünk és a csirkénk aranyló grillszínt vett fel, kiemeljük a sütőből- készen is van.
Körettel vagy anélkül – nagyon finom!
A sót egyszer használjuk fel.




Sóágyon halat is lehet sütni, nagyon finom lesz!

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim 

vicuska13.blogspot.hu

DIÓVAL ÉS SZILVÁVAL TÖLTÖTT CSIRKE, KEBAB ÉS SÜLT ZÖLDSÉGEK- PERZSA MÓDRA


Kedves barátunk meginvitált minket egy nagyon finom vacsorára, tudvalévő, hogy a perzsa vendéglátás közismert, a vendégszeretet messze földön híres.

A perzsa konyha az egyik legínycsiklandóbb és legfinomabb konyha a világon. Legalább két és félezer éves múltra tekint vissza a kulináris történelmében. Az ősi perzsa udvar ételei (az 1930-as évekig Iránt Perzsiának nevezték) tartalmazták a fahéj, menta és gránátalma ízesítésű gulyásokat, díszes töltött zöldségeket és gyümölcsöket, finoman sült húsokat-, olyan ételeket, amelyek még az oly messze lévő országokra is hatással voltak, mint India vagy Marokkó.
A modern perzsa konyha még mindig nem felejtette el az ősi eredetét.
A perzsákról eszembe jut a perzsa irodalom, valamint a kézzel készített szőnyegek, selyem szövetek és hímzések, ékszerek és művészeti miniatúrák, no és a fenséges építészet. Varázslatos világ!
A következő ételsor megéri a ráfordított időt, mert az íze és aromája tökéletesen finom!

Íme, a receptek, hogyan készült a sok finomság!

Hozzávalók:

1 db nagyobb csirke

Töltelék:

bors
darált dió
5-6 db mirabella szilva (sárga színű apró vadringló) magostól, ha savanykásabb ízt szeretnénk, akkor több is lehet
1-1 hagyma (1 a hasüregbe, egy a csirke mellé)
3 db fokhagyma (a hasüregbe és a csirke mellé elosztva)

A csirke köré:

gránátalma koncentrátum (szirup, paszta)
kb 10 apró koktél paradicsom

A csirke bőrét átmasszírozzuk gránátalma koncentrátummal, meglocsoljuk sáfránnyal és belerakjuk a csirke mellé a paradicsomokat. A belsejét fűszerezzük, megtöltjük - egy éjszakára hűtőben pihentetjük. Másnap sütőzacskóban 200 C fokon 2 órán át sütjük.
 
Iránban a szupermarketek tele vannak gránát pasztával, olvastam valahol, hogy helyettesítették paradicsom pürével, hozzá citromlé és egy kis cukor (én nem próbáltam). Vagy a gránátalma szirupot hosszabb ideig főzzük, hogy a folyadék elpárologjon.

Sajtos sült zöldség:

hagyma
krumpli
sárgarépa
padlizsán
cukkini
kurkuma
rozmaring
bors

reszelt sajt


Kisebb tepsit kiolajozunk, 1 db hagymát nagyon finomra darabolunk és lerakjuk az első réteget, megsózzuk. Erre jön egy sor krumpli, sózzuk, borsozzuk. 1 réteg sárgarépa, kurkumával megszórva. Következő réteg padlizsán és cukkini, kevés rozmaring, de bármilyen fűszer jó lesz hozzá.Minden zöldség karikára lett vágva.
Amikor készre sül, megszórjuk reszelt sajttal és visszatesszük a sütőbe még 10 percre.



A kebab:

1 kg darált hús (jelen esetben marhahús, de lehet sertéshúsból, bárányból is készíteni)
1 db nagy hagyma lereszelve
bors
kurkuma

pár paradicsom

Kézzel összekeverjük a hozzávalókat, száraz, hideg és széles serpenyőbe nyomkodjuk, tenyerünkkel jól ellapítva, tehát olaj nélkül tűzre tesszük, közepes lángon. Sütjük-pároljuk és amikor kicsit megpirult, akkor lapos fakanállal csíkokra és ujjnyi darabokra szabdaljuk, mindegyik darabot megforgatgatjuk majd sütés közben. A tetejére paradicsomot szeletelünk. Megint átforgatjuk a húsdarabokat. Amikor elpárolog a víz alóla, akkor kis olajat öntünk alá. Készre sütjük.
Részletes leírás és fázisfotók róla itt találhatóak a blogomon.


Köretnek basmati/jázmin rizs lett készítve iráni rizsfőzőben, ami arany-ropogósra pirítja a rizs alját és oldalát! Amennyiben nincs ilyen rizsfőzőnk, akkor vastag falú edényben lassú lángon egy kendővel és fedővel letakarva piríthatjuk a rizst.


Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

TÁLKA, BÁRÁNYKA ILDITŐL



Június elején ünnepelte blogszületésnapját  a Tiffanylda blog tulajdonosa- Csaba Ildikó üvegkészítő http://tiffanylda.blogspot.hu/2012/06/szulinapi-nyeremenyjatek.html . Az állandó látogatók kategóriában nekem kedvezett Fortuna asszonya és boldog tulajdonosa lehetek alkotásainak- ennek a kínáló tálnak és ráadásként egy aranyos báránykának :)
Drága Ildikóm! :) Szeretettel gondolok Rád, ahányszor a látókörömbe kerül!!!! Köszönöm!!!! Remélem, egyszer személyesen is találkozunk :)
Ugye, mennyi báj van bennük?

vicuska13.blogspot.com

MÁLNÁS A´LA TIRAMISU ROLÁD VERUS JÁTÉKÁRA



Ezt a nyári, üde finomságot Verus játékára hoztam, http://veruskonyhaja.blogspot.hu/2012/06/johet-desszertjatekra-fel.html
Egy gyümölcsös recepttel lehet jelentkezni, időhiányban szenvedőknek régebben publikált finomsággal. Én is ezt teszem most :)  Recept itt http://vicuska13.blogspot.hu/2011/07/malnas-ala-tiramisu-rolad.html

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

BACONOS SERTÉSHÚS SAJTSZÓSSZAL ŐZGERINC FORMÁBAN FOKHAGYMÁS ÚJKRUMPLI KÖRETTEL



A baconos sertéshús őzgerincben sütve az egyik nagy kedvencem- egyszerű a készítése, rendkívül finom, mutatós- ünnepi alkalomra, vendégeknek vagy hétvégi ebédre, vacsorára ajánlom elkészíteni! :) Külön felhívom mindenki figyelmét az újkrumpli köretre- nem kell lekaparni a héját, ami már előny, de ahhoz képest, hogy milyen egyszerű, különösen finom! A káposztasalátánk két változatát többnyire együtt szoktam készíteni, nekünk régóta bevált ez a recept.


1,5 kg sertéshús (vagy csirkemell, az eredeti receptben 80 dkg)
200-250 g bacon szelet
150-200 g kemény sajt, reszelve
bors
petrezselyemzöld
4 evőkanál tejföl
3 evőkanál liszt
2 tojás

prézli

KÖRET:

1 kg újkrumpli
olíva olaj
chili paprika/ vagy fekete bors
3 cikk fokhagyma
kapor

Tepsi mérete: 32x12x7 cm, a sima, nem bordás

A húst kisebb darabokra vágtam. Elkészítettem a szószt: 3 evőkanál tejfölt összekevertem a tojással, liszttel, megsóztam ( a sót csak módjával használjuk, mert a bacon és a sajt is sós!!!), borsoztam, és határozottan összekevertem a petrezselyemmel és reszelt sajttal. Ráöntöttem a keveréket a húsra, amíg barátkoztak egymással, addig a gerincformát kiolajoztam, megszórtam a zsemlemorzsával (prézlivel) és kiraktam a baconnal úgy, hogy a szeletek vége lelógjon az oldalán. Belekanalaztam a formába a szószos húst, befedtem a kilógó baconnal. Fóliával letakartam.

  A baconnal kirakjuk az őzgerincformát

 Felvágjuk a sertéshúst

A baconszeletekkel betakarjuk

170 C fokra előmelegített sütőbe toltam a betöltött gerincformát 50 percre. Ekkor óvatosan kiemeltem, megszabadítottam a fóliaborítástól, a maradék tejföllel lekentem a felületét és megszórtam a reszelt sajttal, ami kimaradt. Visszaraktam a meleg sütőbe 15 percre.
Ha csirkéből készítjük el, akkor elég 40 perc is a sütéshez.
Amikor elkészült, akkor igény szerint kiboríthatjuk a formából egy sütőpapírra és átpiríthatjuk a tetejét (ami az alja volt). Méltó, finom étel- forrón és hidegen tálalva egyaránt.
Hidegen is nagyon finom volt és esztétikusabban lehet szeletelni.
Szilikonformában is lehet sütni.
Bacon híján nélküle elkészítve is nagyon finom, de lehet vékony szelet füstölt szalonnát rakni helyette a forma aljába.
Egy pohár finom borral kísérve- nem lehet neki ellenállni! :)
Csirkemellből készítve- márványcsirke a neve :)

ÜNNEPI ÚJKRUMPLIKÖRET MINDEN NAPRA:

 Mesefinom!!!! 

Az újkrumplit kefével megsikáljuk, de csak finoman, hogy a héja rajta maradjon. Kuktában 15-20 perc alatt megpároljuk. Ízlés szerint feldaraboljuk és erős tűzön, lefedve, hogy ne spricceljen, átsütjük. A fokhagymát szétnyomjuk, hozzáadjuk az apróra vágott kaprot, kevés sót, és óvatosan, gyengéden, szeretettel átkeverjük a krumplival. Abbahagyhatatlan!!!

KÉTFÉLE KÁPOSZTA SALÁTÁT készítettem hozzá, mindkettőt nagyon szeretjük: 


egy fej káposztát legyalultam, kevés sóval alaposan átnyomkodtam, hogy levet engedjen és megfeleztem az adagot:
1-höz adtam- kaprot, darált fekete borsot, tejfölt, kevés majonézt.
2.-hoz adtam,  + 3 evőkanál cukrot, 1 evőkanál darált száraz piros paprikát, kevés chili paprikát, darált fekete borsot és ecetet, ízlés szerint. Utóbbit nem mértem. Kellemesen ecetes legyen az íze! 

Eredeti receptet: "Csirkemell őzgerincformában sütve" innen merítettem.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

MODERN ARANYGALUSKA




Modernnek neveztem el, mert nem a megszokott, hagyományos módon készítettem.
Nagyon jó ez a dagasztott alap tészta, sokszor bizonyított a receptje, finom, foszlós és könnyű vele dolgozni.

1 kg liszt
5 dk élesztő
6 dl langyos tej
4 tojás sárgája
12 dk vaj
8-10 dk cukor

Vanília-sodó:

1 l tej
3-4 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás puding
1 evőkanál vaníliás cukor

2 dl tejet megmelegítettem egy kis cukorral a mikróban és belemostam a kezemmel a csomag élesztőt. Felfuttattam.
Egy kis tálban felolvasztottam megint csak a mikrohullámú sütő segítségével a vajat. A tojássárgáját villával kicsit szétvertem, felöntöttem a meglangyosított maradék tejjel.
A lisztet az öblös dagasztó tálamba szitáltam. A közepében kialakított mélyedésbe öntöttem a fent előkészített hozzávalókat és 10-15 perc alatt bedagasztottam a tésztát. Konyhakendővel letakarva 1 órán át hagytam megkelni.
Finoman átgyúrtam a gyönyörűen megkelt tésztát, ami már domborúan megemelte a konyhakendőt. 


 Nagyobb diónyi darabokat lecsipkedve, tenyerem között kihúzva, ellapítva, megtöltöttem és összecsípve a széleket gombóccá formáltam. Olvasztott vajba forgattam és a kivajazott tepsibe sorakoztattam. A töltelék változó volt, de közkívánatra készült, mivel elfogyott a tavalyi dióm, eddig mindig cukros dióban fürdettem meg. Került a belsejébe rejtve: sűrű házi szilvalekvár, ribizli lekvár anyukámtól, mogyorókrém, és egy sor szilvalekvárral töltött, de cukros mákba forgatott aranygaluska is. Az összes tetejét megszórtam vaníliás cukorral és a jótékony hatású sótlan (tehát a NEM sózott változatú!) napraforgó maggal. Utóbbival isteni finom és különleges almásat szoktam sütni, ezért mindig van itthon tartalékban.  Magas E vitamin tartalma (és egyéb kémiai részei- Mg, K, Ca stb.) erősíti immunrendszerünket, csökkenti a magas koleszterinszintet és a magas vérnyomást is!
Újra letakartam konyharuhával és a duplájára kelesztette 25-30 perc alatt a tepsiben. 175-180 C fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt aranyszínűre sütöttem.



A modern sodóhoz megfőzzük a pudingport a tejben a szokott módon, de hígabb formában. Kihűlve, hidegen az aranygaluska mellé, alá, fölé tálaljuk :)

HABCSÓK

A megmaradt 4 tojás fehérjét kemény habbá vertem, aztán tovább mixereltem sok cukorral (kb egy csészényi- 20 dkg, mehet bele egy kiskanál citromlé) és belekevertem előző édesség készítéséből maradék kókuszreszeléket és maradék tortadarát. Csókok készültek, habcsókok :) belőle. Sütőpapíron és alacsony hőfokon szárítva… Ha már könnyen leemelhető, az annak a jele, hogy készen van!
Olvastam valahol arról, hogy 1,5 óra 100 C fokon való szárítás után (én kicsit magasabb hőfokon sütöm) bent kell felejteni éjszakára a sütőben, zárt ajtók mögött, mert különben rögtön kiszökik a meleg. Nem véletlenül nevezik „elfelejtett süteménynek”. Hogy másnap ne puhuljanak meg, zárt edényben vagy zacskóban tároljuk, mert különben magukba szívják a nedvességet és elvész a ropogósságuk.

Nálunk a habcsók is gyorsan fogy :D Az előírásoktól eltérően és 150-160 fokon sütöm többnyire a habcsókot, régebben gyufaskatulyával támasztottam ki a sütő ajtaját, manapság fémből készült kiskanállal. De ily módon sütve nem hófehér az eredmény, hanem enyhén világos-sárga. De finooommm!!  Torta díszítéséhez készítve például a kisebb hőfokot kell használni- hófehéren mégis csak esztétikusabb látvány a habcsók :)

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

TÚRÓS KŐRÖZÖTTEL TÖLTÖTT KRUMPLICSÓNAKOK




8-10 darab krumpli
500 g túró
túró állagától függően- néhány evőkanál sűrű tejföl
piros arany, hogy íze, színe harmonikus legyen
4-5 zöldhagyma a szárával együtt
1 kis fej vöröshagyma
bors
1 teáskanál őrölt köménymag
kapor

füstölt kecskesajt lereszelve a tetejére

A kőrözött készíthető csak juhtúróból, vagy fele-fele arányban tehéntúróból és juhtúróból, de sokan használnak csak tehéntúrót, mint én is jelen esetben. A tölteléknek való kőrözöttet alaposan összekevertem, utána ízesítettem.

A krumplit meghámoztam, kettévágtam hosszában és megfelelő edényben mikróban, lefedve, körülbelül 10-15 percig előpároltam. Teáskanál segítségével kikanalaztam a belsejét, előkészítve a helyet a tölteléknek. Vajjal kikent tepsibe raktam, mellé a forgácsokat és megsóztam. Betöltöttem a kis csónakokat.

Meglocsoltam olívaolajjal, kevés vizet öntöttem a töltött csónakok alá. Lefedtem fóliával és betoltam a tepsit az előmelegített sütőbe. 45 perc alatt készre sütöttem. A reszelt sajtot 10 perccel a sütés vége előtt rászórtam.

Tálalásnál a tetejükre helyeztem ízfokozóként 1-1 serpenyőben átsütött füstölt sonka szeletet. Tejfölt kínálunk mellé, de anélkül is finom, úgy hidegen, mint melegen, egymagában, köretként, máskor is fog szerepelni konyhai repertoárunkban :) .  


Az alapötletet Gizus http://gizi-receptjei.blogspot.com/2009/11/kapros-turoval-toltott-krumpli.html receptje adta. Izgalmasan hangzott a kapros túróval töltött krumpli, ezt a receptet egy kicsit saját ízlésemre formáztam, tekintettel a hozzávalóimra. Őt idézem- „Ma a sült oldalas mellé köretnek tálaltam fel. Nem is tudom miért vártam vele ennyi ideig, mert nagyon finom lett. Szerintem még csak úgy magában, egy kis savanyúsággal is kitűnő fogás lehet. Egy biztos, a receptet nem teszem a süllyesztőbe, mert hamarosan újra elfogom készíteni.”


Gizus hozzávalói:

3-4 db krumpli
30 dk túró
1 ek tejföl
sajt

őrölt fehérbors
szerecsendió
kapor
olíva olaj

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

ALMATORTA (SÜTÉS NÉLKÜL)


Nagyon finom, könnyed, nem túl édes ízű, gyors és egyszerű tortát készítettünk almából és babapiskótából. A lányom munkahelyére hozta ezt a nagyszerű tortát az egyik férfikolléga (H.Zsolt) a születésnapjára, amivel megkínálta a kollektívát. Amikor úgy döntöttünk, itthon is elkészítjük, kíváncsian vártam a végeredményre, milyen is lesz… Nagyon ízlett, azóta már többször „sütöttük”! :) Az interneten több helyen is láttam a receptet, nagyon népszerűnek tűnik!

Hozzávalók:
1 kg savanykás alma (+ 1-2 darab ráadásnak)
2 dl víz
150 g cukor (lehet kevesebb vagy több, ízlés szerint)
1 citrom leve
opcionálisan fahéj, nélküle is finom

1 csomag babapiskóta

2 pudingpor- vaníliás vagy tejszínes ízű, akár mindkettőből 1-1 db
2,5-3 dl víz

tejszínhab a tálaláshoz


Az almát meghámozzuk, lereszeljük a reszelő nagyobb méretű lyukán. A pudingport csomómentesre keverjük a vízben. Egy széles, magas lábasban az almát megpároljuk a vízben a cukorral, ízesítjük a citromlével és a fahéjjal.


A pudingot ráöntjük, és sűrűsödésig főzve keverjük. Kirakjuk babapiskótával a kiválasztott formát, szögletes vagy kerek, több kicsi vagy egy nagyobb tortaformába.  Rákanalazzuk a fele almás-pudingot, újabb sor babapiskóta, a kerek széleknél kettétörjük, úgy illesztgetjük egymás mellé. Rásimítjuk a másik fele krémet. Mikor kihűl, akkor hűtőbe tesszük pár órára. Tejszínhabbal lesz tökéletes, de akár csak díszíthetjük is vele, csokit reszelve rá, ha úgy tetszik.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

MEDITERRÁN FŰSZEREZÉSŰ CUKKINI SÁRGARÉPÁS-SAJTOS RIZSÁGYBAN SERTÉSPÖRKÖLTTEL





Vettem egy darab friss, zsenge cukkinit, gondoltam kisütöm sütőben, szezámmagban megforgatva és elnassolgatjuk. Finom és egészséges! De köretet kívánt a sertéspörkölt, amit a szokott módon készítettem, jó sok hagymával stb. ezért gondoltam egyet és homlokegyenest megváltoztattam a cukkini sorsát, plusz esztétikai feladatot kapott, nem akárhogyan :). Isteni finom lett!!! Érdemes utánam készíteni- ízek élvezete a végeredmény :)
Hús nélkül is szívesen enném, állaga könnyű, szinte levegős, a rizs a sajttól krémes hatású, hamar megvan, csak a sütési időt kell kibírni és rettentően finom...
A provance-i fűszerkeverék, mint a nevében is benne van- dél-Franciaországból származik. Eredetileg. Mert én Édesanyámtól kaptam egy méretes üveggel és nagyon megszerettem. Üde, mediterrán keverék, tartalmaz kakukkfüvet, amely a francia konyha nélkülözhetetlen kelléke, tárkonyt, petrezselymet, szurokfüvet, bazsalikomot, rozmaringot, majorannát, levendulát, babért. Nemcsak illatorgia, de ízében is lehengerlő. Jól ízesíti a zöldséges ragukat, grillezett halakhoz és húsokhoz remek. Ünnepi asztalon is üde színfolt!

Hozzávalók:

2 pohárnyi rizs
2 sárgarépa- egy lereszelve, 1 zöldséghámozóval hosszúkás leheletnyi vékony szeletekre vágva
2 db natúr kenhető félzsíros ömlesztett sajt 100 g

1 vagy 2 db. cukkini lereszelve
3 egész tojás
2 evőkanál tejföl
1 evőkanál provance-i fűszerkeverék
1 teáskanál curry

Előkészületek- a megmosott cukkinit héjastól lereszeltem, besózva hagytam állni. 

                              

A rizst alaposan átmostam, többször váltva a vizet, és a sárgarépákkal együtt megsózva készre pároltam kétszeres vízmennyiségben. Kellemesre lazítottam a hozzákevert sajtokkal, és belesimítottam egy körformájú pitesütő edénybe oly módon, hogy kanállal felhúztam az oldal falára teljes magasságban, peremet képezve. 

Egy tálba felütöttem a lemosott tojásokat, sóztam, egy evőkanál provence-i keverékkel és egy teáskanálnyi curryvel megfűszereztem, a tejfellel jól elkevertem. Érdemes használni a kézi habverőt a keveréshez.
A kész keveréket ráöntöttem a rizsre, elegyengettem és a peremet kicsit ráhajlítottam a kezemmel és egy fakanál segítségével.   

                                  
                                  

Előmelegített sütőben 180-200 C fokon 30 perc alatt átsütöttem. 
                                                                                                                                                                  
  
A pörkölt mellé köretként tálaltam. Lehet tejfelt kínálni a cukkinis rizspite mellé. A rizs nagyon jól kiemeli a cukkini kifinomultságát :)


Jó étvágyat! :)

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

ZABPELYHES CSOKIS SÜTI SÜTÉS NÉLKÜL





 
Omlós, finom, gyorsan készülő egészséges rágcsálnivaló, nagyon egyszerű elkészíteni! Klasszikus amerikai recept, csokiimádóknak kötelező! Bónuszként leírom a süthető három az egyben zabpelyhes keksz receptjét is.

200 g cukor
50 ml tej
50 g kakaó (holland, mert az sötét barna színű és finom)
50 g vaj

50 ml mogyoró vaj (vagy Nutella)
1 teáskanál vaníliás cukor

200 g zabpehely, nagy méretű


Először előkészítünk egy sütőpapír darabot, amit az asztalra, nagyobb tálcára vagy tepsibe terítünk.
Összekeverjük és egy vastag falú mélyebb lábasban vagy mély serpenyőben odatesszük a tűzhelyre az első 4 komponenst melegedni- cukor, tej, kakaó, vaj.
Ha amerikai módon mérőpoharat használunk, az megkönnyíti az előkészületeket, sokkal könnyebb dolgunk van- 2 csésze cukor, kakaó, tej, vaj ½ csésze. Mindegy a mértéke.
Közepes lángon felfőzzük, állandóan kavargatva. Ahogy felforrt, ez gyorsan bekövetkezik, tehát buborékokat látunk megjelenni a felületén, akkor pontosan 2 és fél percig kavargatjuk. Hozzáadjuk a második szakasz hozzávalóit- mogyoróvaj vagy Nutella (1/2 csésze) és vanília. Leemeljük a tűzről az edényt és gyors mozdulatokkal összekeverjük a 4. szakaszban a zabpelyhet (3 csészével). Darabosat érdemes használni.
Kanállal kekszeket formázunk a sütőpapíron és bármivel díszíthetjük, amink van. Hagyjuk kihűlni, azalatt kinyalogatjuk az edényt :) Ahogy hűl, keményebb lesz!
A süteményünk készen van!

Mogyoróvaj (ledarálunk sós mogyorót robotgépben+ pici vaj vagy olaj, hogy krémesebb legyen, mehet hozzá egy kanálka méz) helyett nyugodtan használhatunk Nutellát vagy egy marék darált diót, itt elsősorban az íz a lényeg.


Ha mindenképpen be akarjuk kapcsolni a sütőt, akkor használjuk a következő zabpelyhes receptet:
Három az egyben vagyis Zabpelyhes keksz háromféle tartalommal


150 g zabpehely
200 g liszt
100 g cukor
120 ml méz (1/2 pohár)
150 g tejföl
1 tojás
100 g vaj
½ teáskanál szódabikarbóna
1 tábla csokoládé
100 g dió (elhagyható)
100 g mazsola

A lisztet a szódával átszitáljuk. A vajat a cukorral nagyon habosra, fehéredésig keverjük. Hozzáadunk egy tojást, majd a tejfölt, a mézet és a zabpelyhet, mindegyik komponens után jól átkeverjük. Apránként a lisztet, nem sűrű állagú tésztát kell kapnunk, ami ragad a kézhez, ezért nem manuálisan elegyítjük.
A sütőt előmelegítjük 200 C fokra, a tepsire sütőpapírt terítünk.
A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, az elsőbe keverjük a reszelt csokit, a 2.-ba a darabos diót, a 3.-ba a mazsolát (esetleg kis fahéjat).
Kanállal kirakjuk a keksznek valót a tepsire 3-5 cm távolságra egymástól, hogy ne ragadjanak egymáshoz. 10-15 percet sütjük 200 C fokon, sütőnktől függően.
Melegen, hidegen nagyon finom 3 féle zabpelyhes kekszet kaptunk! :)

Első recept az orosz foodclub oldaláról, Ljubov Shukacheva receptje.
A második lil-8888-tól a koolinarról.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők