Mese-finom lett ez a saláta! Az ünnepi asztalon is megállja a helyét!
Nagyon ízlett benne a dió és az aszalt szilva, harmonikusan illeszkedett ízben
a saláta többi összetevőjéhez.
Mese saláta néven (az
íze miatt kaphatta a nevét) is találkoztam már majdnem ugyanezzel a recepttel
az interneten, torta formájú rétegezett salátaként. Például reszelt
tojássárgájával és apróra vágott zöldhagymával díszítették. Jól mutatott :)
500 g csirkecomb (alsó vagy
felső), én csirkemellből készítettem
6 db tojás
5-6 darab burgonya
1 sárgarépa
1 fej hagyma
150 g sampinyon gomba, én
tinórut tettem bele és 3x ennyit
1 gránátalma
2 evőkanál dió
8-12 db aszalt szilva
2 csomag krémsajt (2x 150 g) vagy szendvicshez való
sajtlapok
olaj a sütéshez
jó minőségű majonéz
só
frissen őrölt bors
A csirkemellet húslevesben
megfőztem, miután kihűlt, felkockáztam. Vagy sózott, babérlevéllel ízesített
vízben 40 perc alatt megfőzzük.
Több csirkemellet is kifőzhetünk egyszerre, mert jól fagyasztható!
A gombát szeletekre vágtam, majd
vastagabb csíkokra.
A hagymát apróra vágtam és olajon
megsütöttem. Szűrőkanállal kiemeltem, lecsepegtettem és a visszamaradt olajban kis
lángon átsütöttem kis sóval megszórva a gombát. Miután elpárolgott a nedvesség
belőle, még 5-7 percig pirítjuk.
A csirkehúst összekevertem a
gombával és a hagymával. Sóztam, borsoztam, pár kanál majonézzel előre
összekevertem, így kényelmesebb.
A tojást 10 perc alatt készre
főztem, hideg vízben hagytam lehűlni.
Megszabadítottam a héjuktól és 2
db tojást nagylyukú reszelőn lereszeltem. A többit szétválasztottam fehérje és
sárgája szerint, ezekkel díszítettem a kész salátát.
A krumplit a céklával héjában, a
sárgarépát, de egészben elektromos kuktában 20 perc alatt megpároltam illetve
megfőztem. Hámozás után külön-külön tálba lereszeltem.
Közben a gránátalmát óvatosan
megpucoltam, kiszedegettem a magjait. A csúcsánál késsel megnyitottam és
körbevágtam egy mély tál fölött, mivel nagyon tud spriccelni a szép piros leve.
Levettem a tetejét és bevágtam a hártyák mentén, amik körbeölelik a kis
magokkal teli kamrákat, de csak a fehér húsig. Mint a narancsot vagy mandarint
szoktam- szétszedtem a cikkeket. Kézzel lefejtettem a magokat a gerezdekből. Csak
azért nem szabad félbevágni, mert akkor félbevágjuk a magokat és kifolyik az
értékes leve.
A diót késes darálóban nagyobb
darabokra aprítottam. Lehet éles késsel vágódeszkán.
Az aszalt szilvát meg kell mosni,
leforrázni és 20 perc után leszárítani. Nekem olyan fajta volt, ami a friss és
agyonszárított köztes állapotában van, már félbevágva, nagyon finom! Lehet
beletenni 1-1 negyed diócikket.
A salátát rétegezve, soronként is
össze lehet rakni. Vagy tekercsként, ahogyan én készítettem.
A tekercs esetében a krumpli réteg
nem kevesebb, mint 1 cm
vastag legyen.
Az asztalra terítettem egy nagyobb darab
folpackot.
I. Ráreszeltem a krumplit, sóztam, borsoztam,
majonézzel enyhén lekentem. Ez a réteg a legyen legszélesebb, legalább1, de
akár kétujjnyit hagyjunk ki a rákerülő rétegeknél.
II. A csirke-gomba- hagyma keveréket ráraktam.
Rászórtam egy laza réteg sárgarépát.
III. Dió.
IV. Cékla + só + bors + majonéz.
V. Sajt.
VI. A 2 reszelt tojás + 4 sárgája,
só bors, majonéz.
VII. A saláta egyik hosszanti szélére
zsinórban kiraktam az aszalt szilvát.
A folpack segítségével a szilva oldalától kezdve óvatosan feltekertem.
Egy éjszakára a hűtőbe helyeztem
(min. 3 óra szükséges).
Másnap részben kibontottam és
óvatosan átfordítottam a tálaló tálra. Ki lehet rakni a tetejét sajtlapokkal , de ezt a rés kihagytam. Sűrűn megszórtam a reszelt tojásfehérjével.. Elfelejtettem lekenni előtte
majonézzel :) Tehát előbb a leheletnyi majonéz réteg következik, aztán a tojás
fehérje.
Kiraktam a gránátalma magokkal a
gyöngysort rá.
Tálalásig tortafedővel takarva
hűtőbe helyeztem. Ennek híján hűtés előtt folpackkal le kell takargatni.
A facebook oldalamon is követhető a blogom!
vicuska13.blogspot.hu