Keress egy receptre, vagy összetevőre

ÉDES MÁRVÁNYOS KALÁCS SÜTŐTÖK TÖLTELÉKKEL


Ez a mutatós, napsütést idéző kalács eredetileg egy kínai vagy japán oldalon jelent meg, édes és sós változatban is süthető. Rendkívül finom, ajánlom mindenkinek elkészíteni. Puha, kellemes ízű és állagú, nem túl édes finomság. Akinek két formája van, szerintem jobban jár, ha dupla adagot készít, még az is kevés lesz! :)


KALÁCS:

300 g liszt
60 g cukor (sós változatnál annyi cukrot használjunk, amivel felfuttatjuk az élesztőt)
kiskanál só
1,5 teáskanál szárított élesztő vagy egy 50 g-os élesztő 1/3-a,
100 ml tej
80 ml víz
30 g vaj

TÖLTELÉK:

kb 200 g sült tökpüré (megsütünk egy egész, szeletekre vágott sütőtököt és abból lemérjük)
50 g cukor (sós változatnál a cukrot hagyjuk ki, sózzuk, fűszerezzük ízlés szerint)
30 ml tej
15 g vaj
15 g keményítő

10x25 cm-es sütő forma
olaj a forma kikenéséhez

Nyugodtan készíthető a megszokott módon, tálban a dagasztás, élesztő felfuttatása a megszokott módon, én most kenyérsütő gépet használtam a dagasztáshoz és kelesztéshez.
A kenyérsütő üstjébe öntöttem a meleg tejet a vízzel és belemostam az élesztőt, megszórtam kevés cukorral.

10 percig hagytam felfutni, addig is levegőssé szitáltam egy tálba a lisztet. Hozzáadtam a tejes élesztőhöz a lisztet, cukrot, sót és a puha vajat, melyet előtte pár másodpercig mikrohullámú sütőben meglágyítottam. A gép programját elindítottam, miután bedagasztotta a kalácstésztát, hagytam benne megkelni legalább a duplájára.
Addig is elkészítettem a tölteléket- egy mikrózható tálkába sorakoztattam a sütőtököt, cukrot, puha vajat és a keményítőt, hozzáöntöttem a tejet, majd jól átkevertem. 


Ezt a keveréket körülbelül 1 percig melegítettem a mikróban a legnagyobb hőmérsékleten, kivettem, átkevertem és újabb 1 percre visszatettem, újra átkevertem kanállal.

A gépben megkelt tésztát finoman átgyúrtam táblán, letakarva még pihentettem 15 percet. Téglalappá nyújtottam oly módon, hogy a hosszabb része kétszer hosszabb legyen a rövidebb oldalánál. Ráraktam, szétkentem rajta egy kanál hátlapjával a tölteléket, a nyújtott lap szélén 1 cm-t kihagyva. Ha nagyon sűrűnek találják, pár másodpercre mikróba lehet tenni a sütőtökös krémet melegedni, hogy felengedjen és könnyebben kenhető legyen.


A lapot gondolatban hosszában 3 felé osztottam és a bal 1/3-át ráhajtottam a második harmadra.


Erre hajtottam jobbról a 3. harmadot.


Most alulról hajtottam fel 1/3-ot a 2/3-ra, majd felülről a fennmaradt részt lehajtottam rá. 



Letakarva 5 percet pihentettem, magam is közben szusszantva egyet, pihenésképpen kiolajoztam a kb 10x25 cm-es kekszsütőmet.
Körülbelül 1 cm-re nyújtottam a tésztát, olyasmi hosszan, mint a kekszformám, hosszában 2 egyenlő részre vágtam. 
Mindkettőt 3 felé vágtam úgy, hogy a felső részénél 1,5 cm-t nem vágtam végig, egyben hagytam. 


Mindkét tésztát befontam. 


Belehelyeztem a formába az egyiket, aztán ráfektettem a tetejére a másik fonatot. 


Letakarva hagytam a duplájára kelni. A kenyérkét 180-190C fokon írták elő sütni, én, ismerve a sütőmet, 175-180C fok közé állítottam be és 35-37 perc alatt szép barnára sütöttem.



Rácsra téve hagytam kihűlni. Nem bírtam kivárni, amíg kihűl, leszeltem egy szeletkét megkóstolni :) Mennyei volt az íze!


A kész töltött kalács tetejét gyorsan lekentem egy ecset segítségével cukor és tej keverékével (fél dl tej + 1 kávéskanál cukor).



Ez a mennyiség egy szempillantás alatt elfogyott, nemcsak csodaszép, napsütötte kalács, de rendkívül finom is. Az utolsó szeleteket vajjal megkenve ettük. Istenien finom!

Forrás innen, diana1616


Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

SZAMOBORSZKI HÚSSZELETEK SZALONNÁS ZSEMLEGOMBÓCCAL


FENOMENÁLIS lett! Belopta magát a szívembe :) Köszönöm, hvala Saša!!!
FB-n találtam "Sašina kuhinja" oldalán Samoborski kotlet néven ezt az egyszerű és finom húsételt videó recept formában. 2200 like-ot kapott és 687 megosztást ért el a legfrissebb adatok szerint. Szamobor (horvátul Samobor) városka Horvátországban, a Száva folyó jobb partja közelében a Zsumberk-Szamobori-hegység keleti lábánál fekszik, vadászok-halászok kedvelt helye.


4-5 főre készült

1200 g sertéskaraj
só, bors
disznózsír
4 nagy cikk fokhagyma apró kockára vágva
1 csokor petrezselyemzöld
1 teáskanál köménymag (daráltat használtam, szerintem római kömény is jó lehet hozzá)
2 dl fehér bor (volt itthon 2 dl vörösborom)
tettem még bele egy bő evőkanál szárított natúr zöldséget (majdnem mint a delikát, de só- és adalékmentes)

1,200 kg csontos karajt kikanyarítottam, a csontból és leeső húsnyesedékből leves készült.  A húst felszeleteltem, éles késsel centiméternyire bevagdostam körben, kiklopfoltam, mindkét oldalán megsóztam, megborsoztam, beleforgattam lisztbe. 


Disznózsírt (2 bő kisebb fakanálnyit) hevítettem, a szeleteket megpirítottam rajta és kiszedtem egy tálba. 


A maradék zsírban 4 nagyobb cikk apró kockára vágott fokhagymát kicsit átsütöttem és felöntöttem 2 dl vízzel. 


Amikor felforrt, visszahelyeztem a hússzeleteket, megszórtam egy csokor apróra vágott petrezselyemmel, teáskanál darált köménnyel, hozzáöntöttem 2 dl vörösbort (eredetileg fehér bor ment bele), utána sóztam. Időnként megfordítva a húst, fedővel fedve kb fél óra alatt puhára pároltam, közepestől kisebb lángon eme költeményt. A vizet pótoltam. Ha valaki több szaftot szeretne, nagyobb adag folyadékkal, utána fűszerezve megoldható az igény.


Az eredeti receptben rizzsel tálalták.  Kolozsvári rakott káposzta volt előző napokban ebédre, ezért úgy gondoltam, jól illik a zaftos húshoz a zsemlegombóc. Régóta kedvelem Frank Júlia receptjét, a szalonnás zsemlegombócot. Aki nem szereti, vagy nem ehet füstölt szalonnát, készítse nélküle. A hagymát, fokhagymát kihagytam belőle, szerintem a hús zaftja pont eléggé fűszeres.

SZALONNÁS ZSEMLEGOMBÓC

4-5 szelet kenyér, apró kockákra vágva (eredetileg 4 zsemle)
2-3 dl tej
2-3 evőkanál liszt, nekem kétszer ennyi ment rá
2 egész tojás, villával felverve
10 dk füstölt szalonna
1 csokor petrezselyemzöld
1 fej vöröshagyma (kihagytam)
2 gerezd fokhagyma (kihagytam)
só, bors
szerecsendió (kihagytam)
olaj vagy zsír

A kenyérszeleteket előbb keskeny csíkokra, majd apró kockákra vágtam. A szalonnát is felkockáztam, kisütöttem a zsírját, kiszedtem egy kis tálkába. 



A szalonna- plusz még fakanálnyi zsírban megpirítottam a kenyérkockákat, majd leöntöttem a tejjel és hagytam, hogy felszívja.
A tojásokat villával felvertem, + só, bors, hozzáadtam az apróra vágott petrezselyemzöldet és végül a lisztet. 


Csomómentesre kevertem, majd összekevertem az ázott kenyérrel és a szalonnapörccel. Sűrű galuskatésztát kell kapnunk, a liszttel sűríthetjük az állagát, ha szükséges.


Felforraltam a főzővizet, megsóztam. Kb nagyobb diónyira formáztam két tenyerem között a gombócokat, majd a forrásban lévő vízbe raktam, és újra forrástól számított 15 percig főztem. Kiszedtem óvatosan egy mélyebb műanyag szűrőbe, hogy lecsöpögjön.


A hússzeletek mellé tálaltam, a szaftjával meglocsoltam- hihetetlenül finom és mutatós ebéd étel, amely az ünnepi asztalon is megállja a helyét!!!!


Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

ÁFONYÁS KALÁCS SZOKNYÁBAN


Egy mutatós, aranyos formázási ötlettel találkoztam az egyik blogon Krisztinél, megtetszett így hát kipróbáltam. A csinos buktákat finom, házi áfonyalekvárral töltöttem be. Természetesen bármivel tölthető, ami sűrűbb állagú.

600 g liszt

2 dl langyos tej (vagy ha joghurt nélkül, akkor összesen 3 dl tej)
100 g joghurt vagy aludttej

30 g friss élesztő
2 tojás sárgája (a fehérjét zacskóban lefagyasztottam, a zacskót csészébe helyezem és beleöntöm a tojás fehérjét, a zacskóra göböt kötök, ha összegyűlt a megfelelő mennyiség, akkor angyali piskótát sütök, csak fehérjéből) 
3 evőkanál cukor, lehet kicsit több cukorral, édesebbre
5-7 dk puha vaj a végén
1 citrom vagy narancs reszelt héja (kimaradhat)

Sűrű, saját befőzésű áfonyalekvár (vagy más sűrű lekvár, pl. szilvalekvár), de lehet mák, dió, túró

Lekenéshez:

1 tojás sárgája
kevéske tej (1 kávéskanál)


Az élesztőt a langyos, cukros tej egy részében felfuttattam. A dagasztó tálba szitáltam a lisztet, összekevertem a sóval. A közepébe mélyedést készítettem, ide öntöttem a joghurtot, hozzáadtam a felfutott, élesztős tejet, belereszeltem egy citrom héját (úgy hívom- rch), a tojás sárgáját villával elkevertem a maradék tejben és bedagasztottam a tésztát. A legvégén beledolgoztam a puha vajat. Liszttel megszórtam, konyhakendővel letakartam a szép fényes, rugalmas tésztát és hagytam duplájára kelni (kb 1 óra).
A megkelt tésztát finoman átgyúrtam, 10 (lehet 12 vagy 16) egyforma részre osztottam, kis gombócokat formálva. Mindegyikből levágtam hüvelykujjnyi darabot, ebből készül a díszítésünk. A gombócokat kicsit kinyújtottam, a közepükbe tettem egy evőkanál áfonya lekvárt és összecsipegettem az oldalát, összefogtam és gömbbé formáztam. 


Két gáztepsit kibéleltem sütőpapírral és ráhelyeztem a gombóc buktákat. kb 13-14 cm-es rudakat sodortam a maradék tésztákból, nyújtófával kicsit lelapítottam és késsel egyenlően bevagdostam a tészta-szalagokat. A kis szoknyákat a gombócok köré tekertem és a végeiket összecsippentettem. 30 percet kelesztettem meleg helyen, konyhakendővel letakarva. 


A sütőt előmelegítettem 175-180C fokra, a kis kalácsokat lekentem a felvert tejes tojássárgájával.
Kb 30 perc alatt készre sütöttem, rácson hagytam kihűlni.


Nagyon finomak és nagyon mutatósak!!! Másnap kicsit szárazabbak lettek, frissen fogyasztva a legfinomabb, de elfogytak az utolsó morzsáig :)

Köszi a formázási ötletet, Kriszti :)

A fele mennyiségű kisült töltött buktát, kalácsot, le is lehet fagyasztani.

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

ECETES PARADICSOM TÉLÉRE FŰSZEREK NÉLKÜL



Az interneten találtam múlt évben (2015-ben), egy tartósító mentes, egyszerű ecetes paradicsom receptet, amit kipróbáltam. Aki eddig kóstolta, mindenkinek ízlett!!! Sikere pont ebben az egyszerűségben és a jó ízben rejlik. Sokan befőzünk hasonló módon kevés ecettel savanyított paradicsomot, de többnyire hozzáadunk valamilyen fűszert.

Az ecetes paradicsomot nagyon szeretem. Fűszerként, változóan, többnyire: fokhagymát, petrezselyemzöldet, tormát, zellerzöldet, néha pár szelet paprikát, babérlevelet teszek hozzá, néha egy-két szegfűszeget, kaprot, fekete ribiszke vagy meggy levelét, bazsalikomot. Először próbaképpen 2 üveggel főztem be, egyiket egy hét után felbontottam kíváncsiságból, annyira finom volt, hogy rögtön el is fogyott a levével együtt, mert még a annak is kellemes, üdítő, natúr paradicsom íze volt. Ezek után újabb befőzés következett.

Ebből a paradicsomból egy ültömben képes vagyok bármikor megenni egy literes üveggel, annyira finom!!!!

3 literes üvegre számolva a hozzávalók:

Amennyi paradicsom fér az üvegbe, ez kb 2 kg
1,5 liter víz
1 evőkanál só
4-5 evőkanál cukor
70 %-os ecetből 1 teáskanállal - 1 teáskanál esszencia = kb 8 (7,77) teáskanál 9 %-os ecettel


A kertben leszedett vagy vásárolt paradicsomot alaposan megmossuk. Az üvegeket átmossuk, kétszer öblítjük és lecsöpögtetjük tiszta konyharuhán, az üveg fedőket 10 percig átfőzzük vízben, így sterilizáljuk (pici ecetet adok a vízhez, hogy ne vízkövesedjen a fedő).
A paradicsomokat elhelyezzük az üvegekben, rátesszük a fedőket.

Felforraljuk a vizet és leforrázzuk az üvegekbe rakott paradicsomokat. Erre azért van szükség, hogy elpusztítsa a bomláshoz vezető mikroorganizmusokat. 10-15 perc elteltével óvatosan visszaöntjük a lét a paradicsomról a fazékba.

Újra felfőzzük a vizet, belekeverjük a sót és a cukrot, én az ecetet is hozzáadtam, hogy megkóstoljam az ízét, megfelel-e nekem a mennyiség. Utána lehet ízesíteni, ha esetleg mégis kicsit ecetesebben szeretné valaki. Felöntjük az üvegben lévő paradicsomokat vele, hozzáadjuk az ecetet, lezárjuk a fedővel és fejre állítva paplan vagy pokróc alá tesszük, száraz dunsztba, másnapig. Spájzban tároljuk.

Ha nagyobb méretű a szilvaparadicsom, akkor összesen 3x forrázom.

Többen kérdezték, hogy mennyi ecetet használjanak, ha 5% vagy 9%-os ecetük van.
Én így számolom ki- 5%-os ecetből pl. a 70-et elosztom 5-el, az eredmény 14, tehát 14 teáskanál ecetet használok. 9%-osból 8 teáskanálnyi kell, 70-et elosztom 9-el, az eredmény 7,77, vagyis kb 8 teáskanál 9%-os ecet jön ki. 10% ecetből 7 teáskanállal tegyünk, 20%-osból pedig pont feleannyi az arány, mint a 20 %-nál- tehát 3 és fél teáskanál ecet.


Ez is egy finom elrakási mód, az eredeti recept itt is 70%-os ecetet ír elő, a fentiek szerint használjuk azt, amilyen van otthon.

Ecetes paradicsom hóesésben

Annyi paradicsom, amennyi belefér egy 3 literes üvegbe.

reszelt fokhagyma 2 púpos evőkanállal

1 ek só

100 g cukor

1 ek 70%-os ecet



Színültig rakjuk az üvegeket paradicsommal, leforrázzuk forró vízzel. 10 perc múlva leöntjük róla. Újra forraljuk a sóval és cukorral. Addig is lereszeljük a fokhagymát. Amikor felfőtt a víz, lekapcsoljuk alatta a tüzet és belekeverjük az ecetet. A fokhagymát a paradicsomra szórjuk és felöntjük a forró lével, lezárjuk fedővel, fejjel lefelé fordítva száraz dunsztba rakjuk, takarók alá, kihűlésig. Ehhez a fajta befőzéshez semmilyen más fűszer nem szükséges.

Ezt az ecetes paradicsomot pedig már 30 éve főzöm be, nagy kedvenc! 



Előre szólok, nagyon finom savanyúság, a leve kellemes ízű, nyugodtan fogyasztható :) A paradicsom őshazája Közép- és Dél-Amerika. A spanyol és portugál hódítóknak köszönhető paradicsom csodálatos elnevezése még- a szerelem almája. Aztékul xitomatl a neve :)

Magyarországon először az 1600-as évek közepe táján említik Pozsonyban. Likopin tartalma (a paradicsom színanyaga) csökkenti bizonyos daganatos betegségek kialakulását- prosztata, mell, gyomor, hasnyálmirigy, tüdő. Gátolja a szürkehályog kialakulását. Azonban a nyers paradicsomból nehezebben szívódik fel, a hőkezeltből Bálint gazda szerint 2,5x több hasznosul szervezetünkben. Sok más egyéb gyógyhatása is van.

Igyunk sok paradicsomlevet, készítsünk ketchupot, rakjunk el ecetes paradicsomot!

1 literes üveghez:

pár cikk fokhagyma

1 szál zellerzöld

1-2 szál petrezselyemzöld

1-2 babérlevél

pár szem egész fekete bors

torma gyökere, de nem fontos

1 evőkanál só

1 evőkanál cukor

1 evőkanál ecet

(aki szereti a csípőset, természetesen tegyen minden üvegbe egy erős paprikát)



A steril üvegeket sűrűn telerakom nap érlelte érett paradicsommal. Fűszerezem- fokhagyma, 1-2 babérlevél, kapor, egész szemű fekete bors, zeller levél, torma szeletek. Felöntöm vízzel a mérték miatt, fazékba átöntöm a vizet és felforralom. Minden üvegbe hozzáadok- 1 evőkanál sót, 1 evőkanál cukrot, 1 evőkanál ecetet (az ecetet az utolsó forrázáshoz). Nem laposan kell mérni. Könnyű megjegyezni :) Érdemes megkóstolni, megfelel-e az ízlésünknek. A felforrt vizet ráforrázom a paradicsomokra.  Ráhelyezem a fémfedőt. 

Amikor annyira kihűlt (kb 10-15 perc), hogy le tudom önteni a paradicsomról a lét, akkor visszaöntöm a fazékba, majd újraforralom. Másodjára is leforrázom a paradicsomokat és újra visszaöntöm az üvegből a lábasba csak a levét, utoljára forralom fel, de már az ecettel. Rámerítem a paradicsomokra és lezárva száraz dunsztba teszem másnapig. Lehet a tetejére csipetnyi szalicilt vagy Na-benzoátot tenni, én az utóbbi években, nem teszek, eláll.

Az üvegek sterilizálásának több módjáról itt írtam.


Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

KÁPOSZTASALÁTA FINOM ÖNTETTEL


Gyorsan összedobható és nagyon finom, hűsítő káposztasaláta receptet mutatok! Tökéletes húsok mellé kínálva! A receptet Horváthné Magdi osztotta meg, azt írta róla- "Hűsítő káposztasaláta, mámorító öntettel – érdemes rögtön dupla adagot készíteni belőle!"

1 fej káposzta
2 sárgarépa
tettem bele 1 édes-savanyú almát (ki lehet hagyni)
1 fej vöröshagyma
bors

Öntet:

1 teáskanál cukor (vagy méz és kis citromlé)
3 evőkanál tejföl
4 evőkanál majonéz
1 teáskanál édes mustár (én mézes, enyhén csípős mustárt használtam)
friss, apróra vágott petrezselyem az eredeti receptben, avagy kapor, utóbbi illik a káposztához


Összeállítjuk a hozzávalókból az öntetet. A zöldségeket és az almát lereszeljük, a hagymát apróra vágjuk. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Összekeverjük a salátát az öntettel és hűtőben hagyjuk összeérni.

Két legkedvesebb káposzta salátám receptje a "Baconos sertéshús sajtszósszal őzgerincben" recept után van leírva, hogyan készítem. 
Itt pedig leírtam a céklás káposztasaláta receptet. Nagyon finom!!!


Facebookon is követhetőek a receptjeim!

vicuska13.blogspot.hu

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők