Nagyon finom mindent bele, ecetes savanyúságot készítettem télére!!!! A
lányom kapta a receptet, miután megkóstolta ismerőseinél az ecetes karfiolt és
azóta is emlegette, hogy ilyen finomat, roppanósat még nem kóstolt.
Vásároltam egy 20 literes műanyag vedret lezárható fedővel. Eredetileg
az első zöldségek megjelenésétől kezdve késő őszig dobálhatjuk a lébe, amit
jónak látunk. Én két hete fogtam bele és egyszerre állítottam össze a piacon és
a kertemben fellelhető zöldségekből.
A savanyúság levét az alábbi hozzávalók szerint állítottam
össze:
5 liter víz
350 g só
500 g cukor
1,5 liter 10 %-os ecet
3 kávéskanál borkén
1 csomag nátrium benzoát
1 csomag friss kapor
2 szál torma
bors, babérlevél, koriandermag, mustármag
A kapott leírás: felforraljuk a vizet, feloldjuk benne a
cukrot, sót, beledobjuk a fűszereket és a többi hozzávalót, majd hagyjuk
teljesen kihűlni.
Zöldségeket megjelenési sorrendjébe tenni a hordóba. Almapaprikát
böködni, cukkinit 2-3-ba, csillagtököt kisebb darabokra vágni, kisdinnyét
böködni. Minden mást csak beledobálni. Mehet bele: cseresznyepaprika,
kishagyma, zöldparadicsom stb.
Én a következő hozzávalókat tettem az ecetes lébe, alaposan
megmosva- kisebb, mutatóujjnyi nagyságú uborkát, kettőbe vágtam hosszában, de
nem végig, mint ahogyan a kovászos uborkánál szoktam, a kisebbeket egészben
hagytam. Karfiolt kisebb-nagyobb rózsáira szedtem (ez már a szeptemberi, kicsit
drágább ugyan, de jobban elálló). Kb 10-15 cm hosszú kis tököket vastagabb
karikára vágtam. Piros paprikákat szeletekben, a magja nélkül. Sárgarépán
hosszában 4 helyen bevágtam késsel, ékben kivágtam egy vékony csíkot- majd karikára
vágtam, ezekkel a 4 sziromú virágokkal megszórtam (ötlet Zsuzsa Nagyné gasztroblogtársamtól). Színével is feldobja a savanyút, mint díszítőelem, és meg is ehető. Idén (2021-ben) került bele negyed cikkekre vágott káposzta is. Már meg is kóstolhattuk. Jó ötlet volt, nagyon finom, roppanós lett. Apró zöld dinnye, az alját keresztbe bevágtam, hogy az alaplé könnyen át tudja járni.
Letakartam egy nagyobb lapos tányérral, hogy a lé alá
kerüljenek a zöldségek. Első napokban átforgattam, hogy mindenütt átjárja a
fűszeres lé a savanyúságot.
Fűszereim: a só jódmentes legyen! Tettem bele 2 csípős
paprikát egészben, tormát, zöldkaprot, szemes borsot, koriandermagot, néhány babérlevelet. Lehet fokhagyma cikkeket.
Pár nap érlelődés után már fogyasztható volt. Fogy is
rohamosan azóta, úgyhogy körül fogok nézni a zöldségpiacon, mit kínálnak még
belevalót, hogy pótoljam. Szerencsére más fajta savanyúságot is befőztem télére
:) Tervezek még almapaprikát is beletenni, akár káposztával töltve is,
szerintem nem rontja el.
Mindenkinek jó befőzést!
PS: Vitamintartalma megmarad, mivel nyersen kerül bele
minden.
Hogy az oldalában keletkező résen ne bújjanak ki a kisebb zöldségek a felszínre, ma 1-1 összekötött zöldkapor csokorral zártam el az útját. Tökéletes és még látványos megoldás is!
A Facebookon Piák Istvánnétól kaptam pár nagyszerű ötletet, Ő savanyított éretlen sütőtököt, csicsókát, kopasz barackot, almát, körtét, fokhagymát (ezt előtte besózza), zellert és szőlőt stb. Még hozzátett egy remek tanácsot: "A párommal szoktam direkt hagyatni nagy uborkákat, azt is kifúrom és káposztával töltöm, mint a paprikát."
A Facebookon Piák Istvánnétól kaptam pár nagyszerű ötletet, Ő savanyított éretlen sütőtököt, csicsókát, kopasz barackot, almát, körtét, fokhagymát (ezt előtte besózza), zellert és szőlőt stb. Még hozzátett egy remek tanácsot: "A párommal szoktam direkt hagyatni nagy uborkákat, azt is kifúrom és káposztával töltöm, mint a paprikát."
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim