Keress egy receptre, vagy összetevőre

GYÖNYÖRŰ RÓZSÁK PALACSINTÁBÓL





Palacsintát sütöttem tegnap és úgy terveztem, hogy édes és sós tölteléket is készítek hozzá. Céklát főztem (kuktában 30 perc alatt) és gondoltam, félreteszek 3 főtt gumót és megtöltök vele egy-két palacsintát.
Ágikánál találtam erre a napsütötte gyömbéres sárgarépa/zeller salátára . Mindenképpen szerettem volna elkészíteni és megkóstolni. Így jött létre ez a fúzió! Ezzel a két töltelékkel készültek a Tavasz színeit és hangulatát árasztó rózsáim. Egyszerű, de ugyanakkor dekoratív díszítése lehet egy salátának, hidegtálnak, de önmagában is nagyon finom és egészséges harapnivaló.

A sárgarépás töltelék hozzávalói Ágitól:

300 gr sárgarépa
300 gr zeller
3 cm gyömbér
tengeri só
frissen őrölt bors
olívaolaj
frissen facsart citromlé

A zöldségeket és a gyömbért hámozás után apró lyukú reszelőn lereszeltem, meglocsoltam a frissen facsart citromlével és az olívaolajjal. Sóztam, borsoztam.



Céklás töltelék:

3 cékla
3 cikk fokhagyma

pici bors
majonéz helyett- 2 evőkanál tejföl + 1 kk mustár, pici olaj, 1 mk porcukor, kevés facsart citromlé

A céklát és a fokhagymát lereszeltem, a céklából kézzel kinyomkodtam a levét (amit jóízűen megittam) és befűszereztem.

Két palacsintát megkentem külön-külön a töltelékekkel, feltekertem és kb. 2-3 cm-es részekre vágtam szélesebb éles késsel.


 A széleket levágtam és előkóstolást végezve elégedetten konstatáltam a ízek harmóniáját. Petrezselyemmel lehet díszíteni, a zöld szín jól harmonizál a rózsáinkkal.



Ha nagyobb rózsákat szeretnénk, akkor két palacsinta közé kenjük a tölteléket és a tetejére is- úgy tekerjük fel tekerccsé. Ha az alját összecsípjük, szétnyílnak a rózsaszirmok.
Bármi mással is lehet tölteni és dekorálni- pástétom, főtt tojásból krém, sajtok, rák, hal, spenót. Mindent pürésíteni kell és megfelelően fűszerezni, kenhetővé tenni.



Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

MAJONÉZES TONHALSALÁTA RIZZSEL






1 natúr tonhalfilé konzerv, kb. 200 g-os
2 zöldhagyma
1 lilahagyma
1 fej vöröshagyma
250-300 g rizs megfőzve, átmosva hideg vízben, lecsepegtetve
3 főtt tojás
majonéz

fél citrom leve

Gyorsan készülő saláta könnyű vacsorához- nagyon finom és gyorsan készül!
A rizst mostam, bő, sózott vízben megfőztem, szűrőben hideg vízzel átöblítettem. Hagytam lecsöpögni.
A tojásokat 10 perc alatt megfőztem, hideg vízben hűlni hagytam. Hosszában nyolcadolva, kockákra vágtam., lazán a rizshez kevertem.
A hagymát aprítva hozzáadtam. A tonhalat villával kisebb darabokra tépkedtem, a levével együtt adtam a salátához. Sóztam, picit borsoztam, ráfacsartam a citromlét és a majonézzel elvegyítettem.


Rövid ideig hűtőben hagytam összeérni az ízeket és tálaltam.
Lehet hozzáadni egy levétől lecsepegtetett kukorica konzervet.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu  

GAZDAG SÜTEMÉNY AVAGY CSIKOS KRÉMES


Ennek a süteménynek az a története, hogy a múlt század végén, 1998 havas decemberében a fodrászom megkínált egy nagyon finom, mutatós, „Gazdag sütemény nevű” íz-bombával. Lejegyeztem szépülés közben a receptet, és mostanáig elfelejtkeztem róla. Egyik szakácskönyvemben találtam meg a lefirkantott receptet. 

A gasztroblogok világában rengeteg helyen végig futott a „Csíkos krémes” sütemény, mutatva népszerűségét. A Príma Konyha nevű újságban is megjelent, sőt könyvben is szerepelt már. Megsütöttem, méltán lett népszerű. A két recept valamelyest eltér egymástól, de mégis szinte majdnem ugyanaz. Ezért mindkettőt leírom. Kezdem az általam elkészítettel és folytatom az általam anno csak megkóstolttal. Hamarosan az utóbbira is sort kerítek :)

Először is elkészítjük a krémet, hogy amíg a lapok sülnek, addig töltésre készen álljon a krém:

8 dl tej

8 evőkanál búzadara (gríz)

20 dk margarin vagy vaj

20 dk porcukor

1 evőkanál vaníliás cukor



A tejet a sóval felforraljuk, állandó keverés közben beleöntjük a grízt és kis lángon készre főzzük. Kihűtjük. A vajat a porcukorral és a vaníliással habosra keverjük. Elegyítjük a kihűlt tejbegrízzel, habosra keverjük.
Megjegyzés- soha nem várom meg a gríz tejbe keverése előtt, hogy felforrjon a tej, amikor már meleg, akkor kezdem állandó keverés közben sugárban beleszórni- így soha nem lesz csomós.

A sütőt előmelegítjük 175-180 C fokra. Egymás után 3 lapot sütünk ki. 3 sütőpapírt készítettem ki, amikor kisült a lap, papírral együtt borítottam át egy tálcára és lehúztam róla a papírt. Tepsim mérete: 25x30 cm, de magasabb lap eléréséhez elég a 20x25 cm is.


I.lap:
5 evőkanál kristály cukor
1 tojás
1,5 dl tejfel
5 evőkanál liszt
1 mokkáskanál szóda

5 evőkanál darált mák

II. lap:
5 evőkanál kristály cukor
1 tojás
1,5 dl tejfel
5 evőkanál liszt
1 mokkáskanál szóda

5 evőkanál darált dió

III. lap:
5 evőkanál kristály cukor
1 tojás
1,5 dl tejfel
5 evőkanál liszt
1 mokkáskanál szóda

3 evőkanál holland kakaó

A hozzávalókat összekeverjük, kicsit folyósabb, nagyjából piskóta állagú tészta lett. A lapokat kisméretű tepsiben sütőpapírra simítva 15 perc alatt kisütjük. Amíg sül az egyik, addig össze tudjuk állítani a következőt. Hogy a lapok közepe ne emelkedjen fel (ha nem süt egyenletesen a sütő), rakjunk mellé egy edényben vizet.
Összeállítjuk a süteményt. Kakaós, diós, mákos lap sorrendben raktam össze. A kakaóssal a közepén talán jobban mutat :) A tetejét vékony réteg krémmel kenjük le és megszórjuk dióval vagy tortadarával, de csokimázat is kenhetünk a felső lapra. Megpörköltem darabos diót egy vastagabb falú lábasban és megszórtam 2-3 evőkanál kristálycukorral, hagytam karamellizálódni. Ezzel szórtam meg- szép is, finom is lett :)

Nekem picit tömörnek tűntek a lapok, de ha a régi (fodrászos) receptet veszem figyelembe, akkor már látom, hogy a szalalkáli pont megoldja ezt a hiányosságot. A laphoz használt diót is pörkölni fogom legközelebb, markánsabb ízű lesz. Hogy kevésbé legyen száraz a sütink, úgy gondolom, érdemes átitatni (meglocsolgatni) például citromos sziruppal: 20 ml víz + 60 g cukor + 1 citrom leve- 3-4 percet főzni, vagy ha porcukrot használunk, keverni, amíg feloldódik a cukor. Jó lehet hozzá a tejfeles krém is- tejfelt szűrőben vásznon keresztül lecsepegtetni a savójától és porcukorral habosra keverni. Nagyon finom!














GAZDAG SÜTEMÉNY 1998-BÓL

Esküvőre készült

60 dk cukor
3 tojás
60 dk liszt
6 dl aludttej
3 kávéskanál szalalkáli (tejben felfuttatott)
3 kávéskanál pezsgő (ecetben felfuttatva)
3 evőkanál olaj

Háromfelé osztani, külön lapokban sütni.

1.lap + 6 evőkanál mák
2. lap + apróra vágott pirított dió vagy tortadara
3.lap + 2 evőkanál kakaó

Jól zsírozott tepsiben sütni.


A krém 3 vaníliás- vagy tejszínes puding megfőzve 9 dl tejben és kihűlve összekeverve 25

 dk vaj (vagy margarin) + 25 dk porcukor keverékével.

Tetejére krém kerül, vagy csokimáz vagy kókuszreszelék.


Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

FAHÉJAS KEKSZEK REGGELIRE

Fahéjas keksz


Finom, porlós, nagyon fahéjas!
Ezt a receptet a hlebopechka.ru- n találtam (Коричные булочки к завтраку), ők a "Bon Appétit" étterem oldaláról készítették el.
6-8 darab elkészítéséhez a fele mennyiség elegendő. Én megdupláztam a hozzávalókat a 12 darabos formámhoz. A receptet már felszorozva írtam le. Gazdagítható szárított áfonyával, darabos dióval, vaníliával.

Tehát 12 darabhoz:

kristálycukor 1 csészével
2 tojás
liszt 3 csészével
1 csomag sütőpor (3 teáskanál)

szerecsendió ½ teáskanál
tej vagy tejfel 1 csészével
margarin vagy vaj, mikróban megolvasztva 170 g

A tetejére:

200 g vaj , mikróban megolvasztva

külön:

1 csésze kristálycukor + 2 teáskanál fahéj


A sütőt előmelegítettem 175 C fokra. A formákat kikentem margarinnal.
A tejfelt, a tojást, a felolvasztott (nem forró) vajat fakanállal összekevertem. A száraz hozzávalókat szintén, majd hozzáadtam a tojásos masszát. Alaposan kikevertem.

! Ezt kellett volna tennem, de én a megszokott folyamatot racionalizáltam- a tojást a cukorral jó habosra mixereltem, és apránként felváltva adtam hozzá a többi hozzávalót, de már fakanállal lazán kevergetve.
A formába osztottam a tésztát és betoltam a sütőbe.



30 perc alatt készre sült, gyönyörűen megemelkedett kupola formában a teteje. Picit hagytam hűlni, kiemeltem a kekszeket, mindegyik tetejét az olvasztott vajban egy pillanatra megmártottam, megfürdettem és beleforgattam a fahéjas cukorba.




Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

A PELMENYI ÜNNEPI FORMÁZÁSA FÁZISFOTÓKKAL











A másik formázási módot lefotóztam fázisaiban, remélem érthető lesz, ha nem, akkor bátran lehet kérdezni, segítek!
A körformájú tésztát a közepe felé hajtottam oly módon, hogy egy háromszöget kapjak. Lefordítottam a hajtott oldalt alulra (erről kihagytam a fotót, mert inkább a kész pelmenyiről raktam be egyet :)). Mokkáskanállal pont a közepébe raktam a húst és fölötte összecsíptem a háromszöget, a piramis széleit két ujjammal alulról fölfelé haladva összecsíptem, nyomtam. Az elején letűrt széleket óvatosan kifordítottam alulról kiemelve. Megigazgattam. Gyönyörűen mutat. Főzés közben sem veszítette el a formáját!
Gőzön is készíthető.

A blogspot nem engedett több fotót felrakni az előző bejegyzésben, túl léptem a limitet, ezért ebben az új bejegyzésben található ez a szép formázás!!!

Itt található a receptje!
Szóval, az Uráli pelmeni meghódította Szibériát. A szibériaiak nemzeti étele lett, mert hogy ideálisan illett a zord éghajlati viszonyokhoz, mint hagyományos étel. 
Szibériából aztán a XIV. század végén került Oroszországba, ahol gyorsan kivívta az ínyencek (gurmanok) szeretetét.

Én most nem a hagyományos, ősi uráli pelmenyit készítettem, ahol 3 fajta hús is szerepel. Nálam ledarált csirkemell volt az alapanyag, ez már mai divat szerinti. Az eredeti leírás szerint a teljes harmonikus íz eléréséhez az arány a következő kell, hogy legyen minden kiló húsra- 450 g marha, 350 g bárány- és 200 g sertéshús.

A klasszikus formázás szerint a körré nyújtott tésztára rakjuk a tölteléket és kettőbe hajtva félholdat képezünk belőle, a két végét összecsípve fülecskét képezünk. Ezt is és egy másik módot is megmutatok ma, amit egy orosz főzős műsorban láttam egyszer és feljegyeztem.
Jó hangulatban álljunk neki a készítésének! :)

A tészta receptje szerint pont annyi víz kell bele (űrtartalom), amennyi tojás- régen úgy oldották meg, hogy a feltört tojás héjában mérték ki a vizet.

½ kg liszt
2 tojás

A tojást egy mérőedénybe ütöttem fel, villával homogénebbé kevertem és ugyanannyi mennyiségű jéghideg vízzel öntöttem fel. Összeállítottam a tésztát, de elég száraznak tűnt, ezért pár csepp vizet még hozzáadtam. Az a lényeg, hogy összeálljon egy labdává. Folpackba csomagoltam, letakartam és 2 órán át pihentettem. Ez a száraz tészta nem engedi, hogy elázzon a pelmenyi tésztája főzés közben- de így elkészítve elasztikus, átlátszó vékonyra nyújtható és nem igényli az alálisztezést nyújtás közben.

Ledaráltam ½ kg csirkemellet, 1 cikk fokhagymát (ha sertésből készítem, csak hagymát teszek bele), 1 nagyobb fej hagymát. Sóztam, borsoztam. Adtam hozzá egy kis hideg vizet, hogy zaftosabb legyen.
Miután a tészta kipihente magát, jól átgyúrtam, 3 felé osztottam, egyik darabból rudat formáztam. A többit letakartam, mert gyorsan szárad. Kis darabokra vágtam, mindegyik darabot vékony körré nyújtottam, ráraktam egy kanálkányi fűszerezett húst és megformáztam. Először a közepénél csíptem össze és először jobbra, majd balra haladva, összenyomtam a széleit. Aztán a két végét összecsíptem. Úgy vettem észre, hogy a tészta, a megszokottól szárazabb mivolta miatt, nem ragad össze a széleinél, ezért egy tálkába vizet készítettem magam mellé és az ujjammal megvizeztem mindegyik korong szélének a felét- így már tökéletesen összeillesztődött, főzés közben egy sem nyílt szét. Az uráli pelmeni apróbbra készül, mint a többi fajta. Én az általam megszokott nagyságban alakítottam. A kész pelmenyi alá már hintettem egy kis leheletnyi lisztet, mert hátha mégis leragad a várakozásban, míg mind elkészül (előrelátó prevencióként, pedig tényleg jó arányú a tészta és nem ragadt, mert pár darabon kipróbáltam) :D

Egy nagyobb fazékban sózott vizet forraltam, a pelmenyit beleraktam és forrástól számítva 10-12 percet főztem. Szűrőkanállal kiemelve, jól lecsepegtetve mélyebb tányérra raktam.
Tálalásnál kis ecetet, vajdarabkákat rakunk rá, az uráli pelmenyihez használtam egy kis apróra vágott zöldpetrezselymet. Sót, borsot kínálunk mellé. A vajas, ecetes, borsos lében megfürdetve egy-egy villára tűzött pelmenyit- élvezettel elfogyasztjuk! Imádnivalóan finom!

A hagyományos, klasszikus formázás itt található a blogomon.

Leírom és megmutatom a hagyományos pelmenyi készítésének menetét, ami kézzel van formázva. Ez a legjobb recept szerintem!
Előkészítettem a hozzávalókat:

900 g liszt
3-4 tojás
250 g hideg víz
1 kávéskanál só

700 g darált zsíros disznóhús
3 hagyma ledarálva vagy aprítva
bors
½-1 dl víz, amennyit felvesz a massza

Ebből a mennyiségből kb 100 db lesz.

Egy tálba szitáltam a lisztet, a közepébe mélyedést formáztam, beleütöttem az egész tojásokat, rászórtam a sót és villával kevergetve hozzáöntöttem apránként a vizet. Amikor összeállt a tészta, gyúrótáblán alaposan átgyúrtam, kidolgoztam, amíg nem ragadt már a kezemre. Tállal letakartam. Minimum 20 percet kell pihennie, de akár 2 órát is sziesztázhat, ha más dolgunk akadna.
A darált hússal jól átgyúrtam a hagymát és a fűszereket, majd hozzáöntöttem lassan a vizet, átgyúrtam

A tésztát gondolatban 4 felé osztottam és az első darabot vékonyra kinyújtottam, enyhén alálisztezve. A tészta állaga nagyon jó, rugalmas, kevéske lisztet használtam a nyújtások közben. A maradék tészta pihen a tál alatt, mert ha levegő éri huzamos ideig, akkor kiszárad.
Egy üvegpohárral kiszaggattam a köröket. Villával a közepébe helyeztem a fűszeres darált húst, a mennyiség kb. bő kávéskanálnyi legyen.
A klasszikus formázás szerint a körré nyújtott tésztára raktam a tölteléket és kettőbe hajtva félholdat képeztem belőle, először középen összecsípve majd jobbra, aztán balra haladva a közepétől, a félhold két végét egymásra helyezve és összecsípve fülecskét képeztem.
Felfőztem egy fazék vizet, amikor forrt, megsóztam és belehelyeztem óvatosan a pelmenyiket, lazán megkevertem fakanállal, hogy ne ragadjanak le az edény aljára. Újraforrástól számítva 12 percig főztem, tapasztalat szerint ennyi idő alatt fő meg tökéletesre. Szűrő lapáttal kiemeltem, lecsepegtettem. Forrón tálaltam, vajdarabkákat raktam rá, még sóztuk, borsoztuk ízlés szerint és ecettel megspriccelve jóízűen elfogyasztottuk.

PS:
Ha családi vagy baráti körben nagyobb mennyiséget készítünk, mint amennyit el bírunk fogyasztani, akkor a maradék pelmenyit a következőképpen tudjuk lefagyasztani későbbi felhasználásra.
Szétrakjuk enyhén lisztezett tálcára. A tálca olyan méretű legyen, ami befér a mélyhűtőnkbe.  Ha folpackkal letakarjuk az alsó sort, akkor még egy sor pelmenyit rásorakoztathatunk. 20 percre a mélyhűtőszekrény polcára helyezzük. Amikor kicsit megkapja a fagy, akkor az összeset nyugodtan zacskóba szórjuk és a fagyasztóba rakjuk, így már nem fognak összeragadni. Annyit csomagoljunk egy tasakba, amennyit egyszerre el tudunk fogyasztani. Fogyasztás előtt felforralunk egy fazék vizet, megsózzuk és beleszórjuk a fagyott húsos tésztát. A továbbiakban ugyanúgy járunk el, ahogy a receptben szerepel.

Egy kedves blog olvasóm írta hozzászólásban, hogy- Ukrajnában a pelmenyi főzővízébe só, bors kevés ételízesítő, egy babérlevél és egy kisebb fej egész hagyma kerül. Tálaláskor vajat és kevés ecetet kell rá tenni, ízlés szerint lehet még borsozni! 

facebookon is megtalálhatóak a receptjeim!

vicuska13.blogspot.hu 

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők