Keress egy receptre, vagy összetevőre

TÖLTÖTT KRUMPLI SONKARÓZSÁVAL ÉS SAJTTAL


Hozzávalók:

15 darab krumpli héjastól

3 db. tojás

pár ek. tejföl

15 dkg trappista sajt

feketeerdei sonka 200 g (2 csomaggal)


bors

sok petrezselyemzöld aprítva


A krumplit folyó víz alatt jól megmostam és kuktában 10 perc alatt megpároltam fél deciliter vizet öntve alá és megsózva. Még melegen, de nem forrón, meghámoztam. Ketté vágtam és kiskanállal kivájtam a belsejét. Össze lehet törni, én így hagytam. Az apróra kockázott főtt tojással , tejföllel, petrezselyemmel és sóval, borssal átkevertem.
Betöltöttem a kis ladikokba. Az eredeti recept szerint 2-2 baconbe csomagoljuk egyesével.


Nekem volt Anyukámtól kapott 2 csomag feketeerdei füstölt, szeletelt sonkám. Kevésnek találtam a bugyoláláshoz, ezért kettévágtam, megtekertem és mindegyik csónak tetejére raktam egy ilyen kis rózsát.


Lekentem a tegnapról maradt tojással (sajtos pirog) és megszórtam bőven a reszelt sajttal. 190-200 C fokos sütőben átsütöttem.


Kb. 20 perc alatt kész lett. Tejfellel is tálalható...
Finom és laktató vacsora lett belőle!

A receptet a neten találtam cat.e.rina név alatt.

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

NAGYON SAJTOS PIROG (PITE)



Nagyon finom és nagyon sajtos pirog, melegen és hidegen is kitűnő! Szervezetünknek igazi kálcium-bomba!

Tészta:

200 g liszt
reszelt sajt vagy 200 g
200 g tejföl
csipetnyi szóda (akár el is maradhat)

Töltelék:

lágy sajt, kenősajt 100 g
kemény fajta sajt 100 g
fetasajt 100 g (nekem 200 g trappistám volt)
sok-sok zöld: petrezselyem, aki szereti- kapor és zöldhagyma
bors ízlés szerint
1 tojás

Tetejére:

1 tojás
szezámmag

Fetasajt nem volt itthon, de trappista sajtból akadt 200 g meg egy henger lágy sajt, ami pont 100 g-os. A kemény sajtot lereszeltem és gyors kézzel energikusan összeállítottam a tészta alapot. Folpackba tekertem és a hűtőbe helyeztem 1 órácskára.

A köralakú tepsimbe belevágtam a sütőpapírt és előkészítettem a tölteléket- sajt reszelés, zöldek aprítása… Összekevertem a tojással, borsoztam. Só nem kell bele, a sajtok markáns sós íze pont elég.

A tésztát úgy feleztem meg, hogy a felétől kevéssel többet levettem, nem nyújtottam, hanem kis darabokat lecsipkedtem belőle és a kezemmel szétlapítgattam. Minden ilyen formátlan darabkát puzzle-ként belenyomkodtam a tepsibe úgy, hogy egy egységes kör alakú lapot kaptam. A tölteléket 2 cm-el kisebb köralakban rákentem.


Aztán hirtelen ötlettől vezérelve a hűtőben árválkodó másfél evőkanálnyi ájvárral (padlizsános paprikalekvár, amit imádok) lekentem a felületét. A tészta második felét kör alakúra szétnyomtam a tenyeremmel (lehet egy enyhén megzsírozott vagy olajozott tányéron, akkor nem ragad úgy) és lekentem a tojással. A tojásos felével lefordítva ráborítottam a töltelékre. A széleit lazán összecsipkedtem körbe, miközben megemeltem kicsit a tészta széleit.


Lekentem bőségesen a maradék tojással, nem ment rá mind, azért maradt is, és gazdagon megszórtam a szezámmaggal. 200 C fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt aranybarnára sült…


vicuska13.blogspot.hu

NARANCSTORTA GYÜMÖLCSTORTA FORMÁBAN


Nagyon kedves vendégeinknek készült ez a gyümölcstorta. A piskótarész receptje Édesanyámtól származik, mindig ezt sütöm. Bármilyen gyümölccsel finom! Eper, málna, kiwi, banán, ribizli, meggy, sárgabarack, őszibarack stb, akár vegyesen is.

Tehát, a szükséges hozzávalók:

4 tojás
18 dk cukor
14 dk liszt
1 kk sütőpor
10 dk olvasztott vaj vagy margarin (mikróban)

Krém:

3 dl tej
1 vaníliás pudingpor (banános pudinggal is nagyon finom)
5 dk margarin vagy vaj
porcukor ízlés szerint, nálam 4-5 evőkanállal
pár csepp citromlé
4-5 db narancs
2 tasak gyümölcszselé

A tojást megmossuk, kettéválasztjuk a fehérjét a sárgájától.
A tojás fehérjéből csipet sóval kemény habot verünk, tovább verve hozzáöntögetjük többszöri adagolással a kristálycukrot, utána a tojás sárgáját és a legvégén a lisztet a sütőporral.
Zsírozott tortaformába simítva a masszát 175 C fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük a piskóta-alapot.
A pudingot a szokott módon megfőzzük, hűlni hagyjuk. A margarint vagy vajat a porcukorral habosra keverjük a citromlével. Elegyítjük a pudinggal.

A narancsokat lehámozzuk, felezzük és cikkekre szeleteljük. A fennmaradó levét csészébe öntjük és hozzákeverünk pár kk. porcukrot. Ha feloldódott- meglocsoljuk a piskótát és betöltjük a tortalapot a krémmel. Rárakjuk tetszés szerint a narancsszeleteket és a még meleg zselével belocsoljuk.

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

NAGYON FINOM zaftos, ízletes CSIRKEFASÍRT


Tényleg nagyon zaftos, finom fasírtot sütöttem csirkemellből a következőképpen.

Hozzávalók:

Csirkehús, lehetőleg mell-* 800 g-1 kg
kenyér- 2-3 szelet, okvetlenül fekete, vagy rozskenyér, esetleg félbarna
2 fej hagyma
3-4 cikk fokhagyma
1 tojás (nem fontos)
só és fekete bors ízlés szerint
csipetnyi szerecsendió

Egyszerű és triviális recept, semmi meglepő nincs benne igazán, de mégis nagyon finom, egyfajta újszerű kivitellel a hagyományoshoz képest.

Csirkemell-nyesedéket használtam, csirkemellből készítve a húst felkockázzuk. A kenyér semmiképpen ne fehér legyen és a prézlit is (elsősorban azért, mert túl aprószerű és fehér kenyér alapú) felejtsük el egy kis időre. A kenyérszeletek belsejét szétmorzsoljuk vagy ledaráljuk és száraz serpenyőben ropogósabbra szárítjuk. A húst a hagymával és fokhagymával elektromos darálóba tesszük, párat forgatunk rajta. A homogén masszát átemeljük egy nagyobb tálba, sózzuk, borsozzuk, szerecsendiót hozzá adjuk és igény szerint a tojást is.
A jó fasírt elkészítésének a titka a kidolgozásban van! Ha jól ki van dolgozva, akkor a tojás tulajdonképpen felesleges bele. Ha összekeverjük a hozzávalókat és a hűtőbe tesszük, fél óra alatt a glutén összefogja a tölteléket. Voila! A kidolgozást is megspóroljuk :)

Közepes nagyságú fasírtokat gyártunk, esetleg lisztbe lehet forgatni sütés előtt. Ezt most kihagytam.
Nagyobb mennyiségű, nem túl forró olajban kisütjük, vigyázva, hogy átsüljenek a húsgombócok. Kívül ropogós, belül pedig puha, zaftos!
A felesleges olajat leitatjuk papír kendővel és élvezzük a fasírtunk állagát és ízét!
Bármilyen hússal készíthető, variálható!

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

 vicuska13.blogspot.hu

CSIRKÉS PIROGOK


Tészta:

500 g liszt
20 g élesztő
1 tk. cukor
2 mk. só
2,5-3 dl langyos víz

Töltelék:

1 fej hagyma
400-500 g csirkemellből aprólék
2 ek. petrezselyemzöld aprítva

1 felvert tojás lekenni a tetejét

Egy nagy tálba öntjük a lisztet és a közepében kialakítunk egy mélyedést. Belemorzsoljuk a friss élesztőt, rászórjuk a cukrot és kevergetve hozzáöntünk 1 dl langyos vizet. A maradék vízben feloldjuk a sót.
Amint felfutott az élesztő, ami kb. 10 percnyi idő, jól kidolgozzuk a könnyen gyúrható tésztát. Letakarva konyhakendővel pihenni hagyjuk, amíg a duplájára kel.

Közben a tölteléket előkészítjük- az apróra vágott hagymát kevés olajon átsütjük, beleforgatjuk a csirkedarabkákat (akár le is darálhatjuk, de szerintem olyan jóleső érzés ráharapni a husira). Készre sütjük, pároljuk pici víz hozzáadásával. A végén megszórhatjuk kevés piros paprikával, utána sózzuk és borsozzuk ízlés szerint és a petrezselyemmel megszórjuk. A tűzről leemelve kihűtjük.
Az időközben megkelt tésztát enyhén lisztezett tálán átgyúrjuk és 2-3 mm vastagra kinyújtjuk 2 részletben. 8-10 átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Nekem nincs ekkora méretűm, ezért nagyobb kosárka formát használtam. A korongokra szétosszuk a tölteléket, mindegyiket kettéhajtjuk, ujjainkkal egyenletesen félkörben lenyomkodjuk és villával megcifrázzuk a szélein.

Sütőpapírra rakjuk a gáztepsire és még 20 percet pihentetjük. Lekenjük a villával felvert tojással és 175 C fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük.

darab nem fért rá a lemezre- ezért olajban átsütöttem minden oldalát.
Tejfellel tálaljuk, kínáljuk.

Összesen 23 darab jön ki ebből az adagból. Nagyon finom!!!!

Ugyanígy készülhet gombás töltelékkel is, ahogyan a Fanny konyha is ajánlja.

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők