Keress egy receptre, vagy összetevőre

GERGŐ-FÉLE HAGYMÁS KENYÉRKE




Univerzális a recept, begyúrjuk és rögtön sütjük!

1 csomag élesztő (42 g)
tej + víz, összesen 250 ml
75 ml olaj
1 fej hagyma apróra
1 tk. só
cukor 1-2 ek.
kb. 0,5 kg liszt (szemre lett adagolva) lehet több, kevesebb

Régi barátunk, Gergely receptje, (aki üstökösként jelenik meg nálunk időnként, aztán évekig nem látjuk), melyet ő maga készített el ittjártakor a konyhámban friss kóstoló gyanánt :) Köszönjük még egyszer, Geri- tényleg nagyon finom!

A hideg folyadék egy részében feloldotta az élesztőt, hozzákeverte fakanállal a cukrot, sót, míg fel nem oldódott, majd a többi hozzávalót. A lisztet a legvégén adta hozzá. ½ órán át fáradhatatlanul gyúrta, gyömöszölte, hol a tálban, hol meg a két keze között, időnként mélyen beszívva a nyers kenyér fenséges illatát: szeretem, mondván… A végén már nem ragadt a tészta a kezéhez, elasztikus, kellemes fogásúvá varázsolta.
Sajátos egyedi recept, tényleg kelesztés nélkül és pihentetés mellőzésével készül. A sütőt a max 250 C fokra állítottuk a dagasztás félidejében. Gergő 300 C fokon szokta sütni. A gáztepsire sütőpapírt terítettem.
Eszembe jutott, hogy van itthon szezámmagom és megszórhatnánk a zsömle-kenyerek tetejét. 6-9 darab lesz ebből a mennyiségből, mérettől függően. Éles késsel serényen bevagdosta keresztben a tetejüket 3x.

Szerény hozzájárulásom volt részemről a szezámmaggal való szórás :) A többi csak megfigyelés :) meg a mosogatás...
A sütő időközben a megfelelő hőfokra melegedett és a tepsi bekerült a sütőbe. A sütő aljába rakott egy kis jénai tálkában vizet. 10 perc múlva frissen illatozott a kész kenyérke az asztalon. Tiszta konyharuhával pár percre letakarta, mondván- át kell járja a gőz.

Gyors és nagyon finom, tömör, magában fogyasztva is kellemes ízű kenyérkék ízét élvezhettük.
Legközelebb én is így fogom sütni! Ha nem teszem bele a hagymát, akkor, gondolom, bármilyen töltelékkel tölthető. De így hagymásan az igazi!

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

TOJÁSLEVES



Egyszerű, olcsó, finom hungarikum, és gyorsan készen van, kb. 760 kalória!

2-3 ek. olaj
3-4 ek. liszt
1 fej hagyma
darált piros paprika
1-2 babérlevél

1 ek. ecet
4-6 tojás
delikát vagy vegeta
őrölt köménymag, csipetnyi
2 literes lábosban olajon megpirítom a lisztet, amikor már elért egy kellemes világosbarna színt, akkor rádobom a reszelt, vagy apróra vágott hagymát. Párat keverek rajta, megszórom a paprikával és rögtön felöntöm vízzel. Ízlés szerint sózom, hozzáadom a babért és az ecetet. Óvatosan, egyesével beleengedem a tojásokat (természetesen a héja nélkül :)) a zubogó vízbe és alacsonyabb hőfokon kb. 10 perc alatt készre főzöm.

Tejföllel vagy anélkül tálalom. A babérlevelet ki szoktam belőle halászni, mert ha benne hagyjuk, akkor megkeseríti a levest ;)

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

 vicuska13.blogspot.hu

TOROS KÁPOSZTA


Igazi magyaros, kiadós, rendkívül finom egytálétel, az étel nevéből is adódik, hogy disznóvágáskor mindenképpen készítik!

1 kg szálas savanyú káposzta (lehetőleg házi)
3 db. babérlevél
10 szem egész bors
0,5 kg csont nélküli tarja(mindenképpen vmi zsírosabb hús legyen: dagadó, lapocka, ami akad)
0,5 kg sertés oldalas
1 nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
disznózsír
2-3 nagy ek. őrölt pirospaprika
só, frissen őrölt fekete bors

Tálaláshoz: tejföl és friss kenyér

Ez egy igazi, egyszerűen elkészíthető téli étel!
Alaposan átmossuk a savanyú káposztát és annyi vízzel, hogy éppen ellepje, feltesszük a tűzre főni, hozzáadjuk a babérleveleket, fekete borsszemeket, és majd egy óra alatt kis lángon megfőzzük. Kuktában főzve kb. 20 perc alatt készen van.
A húst átmossuk és feldaraboljuk.
A serpenyőben megolvasztjuk a zsírt, óvatosan belehelyezzük a húst, átkeverjük, és 1-2 percig átsütjük. Annyi vízzel öntjük fel, hogy a hús ¼-ig érjen.

Most hozzáadhatjuk az apróra vágott hagymát, darált pirospaprikát, a szétnyomott fokhagymát, sót, borsot.
A húst készre, puhára pároljuk.

Amikor készen vagyunk a hússal, a káposztáról leöntjük a levét (hogy fermentációja ne puffasszon) és elegyítjük őket. Egyszerre is készülhet a hús a káposztával, de nem számítható ki a hús puhulási ideje, mert az igencsak változó.
Tejföllel és friss kenyérszeletekkel tálaljuk. Mi inkább tejföl nélkül szeretjük fogyasztani.


A savanyú káposztát az ókori római időkből ismeri az emberiség. Nagy a vitamin-(B1-, B2- és C-vitamin), ásványisó- és rosttartalma.

vicuska13.blogspot.hu

A CITROMOS ÁLOM


Ez egy nagyon finom, pikáns sütemény, amelyet könnyű elkészíteni és persze nem utolsó sorban időben sem hosszadalmas a folyamat- ez a finomság az egész család kedvence! Renáta leányom eperrel is kipróbálta, megállta a helyét-, de más gyümölccsel (málna, narancs stb.) is lehet természetesen kísérletezni. Van ám még egy előnye- nem kell begyújtani a sütőt, a legnagyobb hőségben, nyáron, igazi felüdülés a készítése és a fogyasztása egyaránt.
A mostani apropó az, hogy még Karácsonyról maradt ½ l tejszínem, ami a következő hónapban lejár, a hétvégén pedig jó árban kaptunk a piacon citromot és mindez arra inspirált, hogy újra elkészítsem a citromos álmot.

Hozzávalók:

250 g babapiskóta
½ l tejföl
½ l tejszín (behűtve)
2 darab citrom (alaposan megmosva)
12 ek. porcukor
1 csomag vaníliás cukor

A süteményünk elkészítésében nagy segítségünkre van a mixer habverő része. A tejfölt mindkét fajta cukorral felverjük, hozzákeverjük menet közben a citromok reszelt héját (a szakácsfüzetemben rch) és a kipréselt levét.
A tejszínt a legalacsonyabb fokozaton kemény habbá verjük, vigyázva, nehogy vajjá köpülődjön. Óvatosan, lazán belekeverjük a tejfölt.
A felhasznált edény alját kirakjuk babapiskótával, ez lehet kerek tortaforma, salátástál, téglalap alakú agyag- vagy üvegedény. Rásimítjuk a fele krémet, újra egy sor babapiskóta következik és betakarjuk a krém másik felével.
Díszíthetjük maradék reszelt piskótával vagy citromkarikával, ha van éppen a kiskertünkben- Melissza (citromfű) zöldjével.
Ha akad még felesleges citromunk, egynek a levével belocsolhatjuk a babapiskótákat, úgy hamarabb összeérik a finomságunk.
Ajánlatos egy éjszakára hűtőbe tenni a desszertet!

Mesésen kellemes ízű eme sütemény és a siker garantált!

A receptet Anyukám adta- "Beregi Hírlap" nevű újságból vágta ki anno!
Azóta több alkalommal is elkészítettük eperrel is, hasonló sikerrel!

Facebookon is megtalálhatóak, követhetőek a receptjeim.

vicuska13.blogspot.hu

TÚRÓS KALÁCS


Nagyon finom morzsás (strejzeles) túrós kalácsot sütöttem. A maradék tojásfehérjéből pedig mákkal szórt kókuszos habcsókot. Tökéletes az édes morzsa, más süteményhez, zsömléhez is ajánlom elkészíteni!

Kalácstészta:

150 ml tej
50 ml vaj
3 ek. cukor
¾ ek. só
50 ml langyos víz
1,5 ek. szárított élesztő (kb. 1 csomag)
2 tojás sárgája
2,5 pohár (625 ml) liszt

Töltelék:

50-80 g túró
125 g rikotta (vagy bármilyen lágy sajt)
2 ek. cukor
1 tojás sárgája
½ citrom reszelt héja

Morzsa (strejzel):

2 ek. liszt (25 ml)
1,5 ek. cukor (21 ml)
1 ek. (15 ml) lágyított vaj

A tejet felmelegítettem 2 kk. cukorral, 45 g vajjal és a sóval, míg fel nem oldódott. Langyosra hűtöttem.
Tálban összekevertem a maradék cukrot a langyos vízzel és az élesztővel. Vártam 10 percet, amíg felhabzik. Ekkor hozzáöntöttem a tejes keveréket és tojások sárgáját a két csésze liszttel. Enyhén bedagasztottam. Nem kell megijedni, a massza ragacsos lesz! Lisztezett táblán átgyúrtam, a lisztet apránként adagolva- 10 perc ment rá. A tészta sima legyen. Nekem picit több liszt vált szükségessé, valószínűleg a csésze mérete miatt. Folpackkal letakartam és 1-1,5 órát kelesztettem meleg helyen, amíg 2X-resére emelkedett a térfogata (általában kendővel letakarva a sütőbe teszem az élesztős tésztát 50 C fokra állítva a hőfokot, így a huzatot is elkerüli az ember és biztosítva van a meleg).
Átgyúrtam és 12 részre osztottam a tésztát, mindegyiket kis labdává formáltam és egy zsírpapírral bélelt formában 2,5 cm-re egymástól elhelyezgettem. Felolvasztottam a maradék vajat és lekentem ecsettel a tetejüket. Folpack alatt 1 órát pihent.

A várakozási időben előkészítettem a tölteléket: csak túrót használtam hozzá, minden hozzávalót egy tálba adagoltam és alaposan átkevertem. Pici tejfellel lágyítottam az állagán.
A kis tésztalabdákba, miután megkeltek és majdnem összeértek, az ujjaimmal mélyedést nyomtam a közepébe és beleraktam kb. egy evőkanálnyi tölteléket. Megszórtam a morzsával.

Morzsa: cukor + liszt + puha vaj- kézzel, ujjaim hegyével morzsássá morzsoltam. Nem gyúrjuk!
180C fokon előmelegített sütőben 35 perc alatt megsütöttem.


Porcukorral megszórva jóízűen fogyasztottuk.Nagyon finom!!!


A megmaradt tojásfehérjéből kókuszos habcsók készült mákkal szórva. A 3 tojás fehérjét habbá vertem, hozzáadtam 250 g porcukrot (vagy: 200 g porcukor és 50 g étkezési keményítő), csipet sót, folyamatosan dolgoztattam a mixert. Amikor fejre fordítva sem mozdult a tálból, akkor fakanállal óvatosan hozzákevertem a kókuszreszeléket (máskor darabos diót). Sütőpapírra szétraktam a csomókat és 180 C fokon készre sütöttem. Ha fehér habcsókot szeretnénk, akkor 150 C fokon kell sütni, a sütő ajtaját picit kitámasztva elég hosszú ideig.
A receptet egy internetes újságban találtam: Canadian living

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

TÖLTÖTT KRUMPLI SONKARÓZSÁVAL ÉS SAJTTAL


Hozzávalók:

15 darab krumpli héjastól

3 db. tojás

pár ek. tejföl

15 dkg trappista sajt

feketeerdei sonka 200 g (2 csomaggal)


bors

sok petrezselyemzöld aprítva


A krumplit folyó víz alatt jól megmostam és kuktában 10 perc alatt megpároltam fél deciliter vizet öntve alá és megsózva. Még melegen, de nem forrón, meghámoztam. Ketté vágtam és kiskanállal kivájtam a belsejét. Össze lehet törni, én így hagytam. Az apróra kockázott főtt tojással , tejföllel, petrezselyemmel és sóval, borssal átkevertem.
Betöltöttem a kis ladikokba. Az eredeti recept szerint 2-2 baconbe csomagoljuk egyesével.


Nekem volt Anyukámtól kapott 2 csomag feketeerdei füstölt, szeletelt sonkám. Kevésnek találtam a bugyoláláshoz, ezért kettévágtam, megtekertem és mindegyik csónak tetejére raktam egy ilyen kis rózsát.


Lekentem a tegnapról maradt tojással (sajtos pirog) és megszórtam bőven a reszelt sajttal. 190-200 C fokos sütőben átsütöttem.


Kb. 20 perc alatt kész lett. Tejfellel is tálalható...
Finom és laktató vacsora lett belőle!

A receptet a neten találtam cat.e.rina név alatt.

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

NAGYON SAJTOS PIROG (PITE)



Nagyon finom és nagyon sajtos pirog, melegen és hidegen is kitűnő! Szervezetünknek igazi kálcium-bomba!

Tészta:

200 g liszt
reszelt sajt vagy 200 g
200 g tejföl
csipetnyi szóda (akár el is maradhat)

Töltelék:

lágy sajt, kenősajt 100 g
kemény fajta sajt 100 g
fetasajt 100 g (nekem 200 g trappistám volt)
sok-sok zöld: petrezselyem, aki szereti- kapor és zöldhagyma
bors ízlés szerint
1 tojás

Tetejére:

1 tojás
szezámmag

Fetasajt nem volt itthon, de trappista sajtból akadt 200 g meg egy henger lágy sajt, ami pont 100 g-os. A kemény sajtot lereszeltem és gyors kézzel energikusan összeállítottam a tészta alapot. Folpackba tekertem és a hűtőbe helyeztem 1 órácskára.

A köralakú tepsimbe belevágtam a sütőpapírt és előkészítettem a tölteléket- sajt reszelés, zöldek aprítása… Összekevertem a tojással, borsoztam. Só nem kell bele, a sajtok markáns sós íze pont elég.

A tésztát úgy feleztem meg, hogy a felétől kevéssel többet levettem, nem nyújtottam, hanem kis darabokat lecsipkedtem belőle és a kezemmel szétlapítgattam. Minden ilyen formátlan darabkát puzzle-ként belenyomkodtam a tepsibe úgy, hogy egy egységes kör alakú lapot kaptam. A tölteléket 2 cm-el kisebb köralakban rákentem.


Aztán hirtelen ötlettől vezérelve a hűtőben árválkodó másfél evőkanálnyi ájvárral (padlizsános paprikalekvár, amit imádok) lekentem a felületét. A tészta második felét kör alakúra szétnyomtam a tenyeremmel (lehet egy enyhén megzsírozott vagy olajozott tányéron, akkor nem ragad úgy) és lekentem a tojással. A tojásos felével lefordítva ráborítottam a töltelékre. A széleit lazán összecsipkedtem körbe, miközben megemeltem kicsit a tészta széleit.


Lekentem bőségesen a maradék tojással, nem ment rá mind, azért maradt is, és gazdagon megszórtam a szezámmaggal. 200 C fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt aranybarnára sült…


vicuska13.blogspot.hu

NARANCSTORTA GYÜMÖLCSTORTA FORMÁBAN


Nagyon kedves vendégeinknek készült ez a gyümölcstorta. A piskótarész receptje Édesanyámtól származik, mindig ezt sütöm. Bármilyen gyümölccsel finom! Eper, málna, kiwi, banán, ribizli, meggy, sárgabarack, őszibarack stb, akár vegyesen is.

Tehát, a szükséges hozzávalók:

4 tojás
18 dk cukor
14 dk liszt
1 kk sütőpor
10 dk olvasztott vaj vagy margarin (mikróban)

Krém:

3 dl tej
1 vaníliás pudingpor (banános pudinggal is nagyon finom)
5 dk margarin vagy vaj
porcukor ízlés szerint, nálam 4-5 evőkanállal
pár csepp citromlé
4-5 db narancs
2 tasak gyümölcszselé

A tojást megmossuk, kettéválasztjuk a fehérjét a sárgájától.
A tojás fehérjéből csipet sóval kemény habot verünk, tovább verve hozzáöntögetjük többszöri adagolással a kristálycukrot, utána a tojás sárgáját és a legvégén a lisztet a sütőporral.
Zsírozott tortaformába simítva a masszát 175 C fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük a piskóta-alapot.
A pudingot a szokott módon megfőzzük, hűlni hagyjuk. A margarint vagy vajat a porcukorral habosra keverjük a citromlével. Elegyítjük a pudinggal.

A narancsokat lehámozzuk, felezzük és cikkekre szeleteljük. A fennmaradó levét csészébe öntjük és hozzákeverünk pár kk. porcukrot. Ha feloldódott- meglocsoljuk a piskótát és betöltjük a tortalapot a krémmel. Rárakjuk tetszés szerint a narancsszeleteket és a még meleg zselével belocsoljuk.

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

NAGYON FINOM zaftos, ízletes CSIRKEFASÍRT


Tényleg nagyon zaftos, finom fasírtot sütöttem csirkemellből a következőképpen.

Hozzávalók:

Csirkehús, lehetőleg mell-* 800 g-1 kg
kenyér- 2-3 szelet, okvetlenül fekete, vagy rozskenyér, esetleg félbarna
2 fej hagyma
3-4 cikk fokhagyma
1 tojás (nem fontos)
só és fekete bors ízlés szerint
csipetnyi szerecsendió

Egyszerű és triviális recept, semmi meglepő nincs benne igazán, de mégis nagyon finom, egyfajta újszerű kivitellel a hagyományoshoz képest.

Csirkemell-nyesedéket használtam, csirkemellből készítve a húst felkockázzuk. A kenyér semmiképpen ne fehér legyen és a prézlit is (elsősorban azért, mert túl aprószerű és fehér kenyér alapú) felejtsük el egy kis időre. A kenyérszeletek belsejét szétmorzsoljuk vagy ledaráljuk és száraz serpenyőben ropogósabbra szárítjuk. A húst a hagymával és fokhagymával elektromos darálóba tesszük, párat forgatunk rajta. A homogén masszát átemeljük egy nagyobb tálba, sózzuk, borsozzuk, szerecsendiót hozzá adjuk és igény szerint a tojást is.
A jó fasírt elkészítésének a titka a kidolgozásban van! Ha jól ki van dolgozva, akkor a tojás tulajdonképpen felesleges bele. Ha összekeverjük a hozzávalókat és a hűtőbe tesszük, fél óra alatt a glutén összefogja a tölteléket. Voila! A kidolgozást is megspóroljuk :)

Közepes nagyságú fasírtokat gyártunk, esetleg lisztbe lehet forgatni sütés előtt. Ezt most kihagytam.
Nagyobb mennyiségű, nem túl forró olajban kisütjük, vigyázva, hogy átsüljenek a húsgombócok. Kívül ropogós, belül pedig puha, zaftos!
A felesleges olajat leitatjuk papír kendővel és élvezzük a fasírtunk állagát és ízét!
Bármilyen hússal készíthető, variálható!

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

 vicuska13.blogspot.hu

CSIRKÉS PIROGOK


Tészta:

500 g liszt
20 g élesztő
1 tk. cukor
2 mk. só
2,5-3 dl langyos víz

Töltelék:

1 fej hagyma
400-500 g csirkemellből aprólék
2 ek. petrezselyemzöld aprítva

1 felvert tojás lekenni a tetejét

Egy nagy tálba öntjük a lisztet és a közepében kialakítunk egy mélyedést. Belemorzsoljuk a friss élesztőt, rászórjuk a cukrot és kevergetve hozzáöntünk 1 dl langyos vizet. A maradék vízben feloldjuk a sót.
Amint felfutott az élesztő, ami kb. 10 percnyi idő, jól kidolgozzuk a könnyen gyúrható tésztát. Letakarva konyhakendővel pihenni hagyjuk, amíg a duplájára kel.

Közben a tölteléket előkészítjük- az apróra vágott hagymát kevés olajon átsütjük, beleforgatjuk a csirkedarabkákat (akár le is darálhatjuk, de szerintem olyan jóleső érzés ráharapni a husira). Készre sütjük, pároljuk pici víz hozzáadásával. A végén megszórhatjuk kevés piros paprikával, utána sózzuk és borsozzuk ízlés szerint és a petrezselyemmel megszórjuk. A tűzről leemelve kihűtjük.
Az időközben megkelt tésztát enyhén lisztezett tálán átgyúrjuk és 2-3 mm vastagra kinyújtjuk 2 részletben. 8-10 átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Nekem nincs ekkora méretűm, ezért nagyobb kosárka formát használtam. A korongokra szétosszuk a tölteléket, mindegyiket kettéhajtjuk, ujjainkkal egyenletesen félkörben lenyomkodjuk és villával megcifrázzuk a szélein.

Sütőpapírra rakjuk a gáztepsire és még 20 percet pihentetjük. Lekenjük a villával felvert tojással és 175 C fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük.

darab nem fért rá a lemezre- ezért olajban átsütöttem minden oldalát.
Tejfellel tálaljuk, kínáljuk.

Összesen 23 darab jön ki ebből az adagból. Nagyon finom!!!!

Ugyanígy készülhet gombás töltelékkel is, ahogyan a Fanny konyha is ajánlja.

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők