Keress egy receptre, vagy összetevőre

VIRSLIVIRÁG LEVELES TÉSZTÁBAN





Egyszerű és finom!

1 csomag leveles tészta
2 csomag 4 db-os virsli (füstölt ízű pulykavirsli)

Gyorsan elkészíthető harapnivaló reggelire vagy vacsorára, szilveszterre- étvágygerjesztően tálalva :) Klasszikus piknikétel...
A virsliket kettévágtam, a leveles tésztát 16 darabba, a virsli daraboknak megfelelően méretre. Mindegyiket feltekertem és éles késsel keresztbe vágtam. Hogy könnyebb dolgom legyen- két kínai evőpálcikát illesztettem alá, ahogyan a fotón látszik, így nem kellett attól tartanom, hogy a kelleténél mélyebbre vágom.


Kör alakúra formáztam és összecsíptem a tésztavégeket. Össze is lehet szerintem tűzni fogpiszkálóval, csak sütés után nem árt eltávolítani.


Sütőpapírra sorakoztattam a nagy gáztepsin, úgy helyezve el minden kis csomagot, hogy alá kerüljön a tekercs tészta-vége.
Tojás sárgájával lekentem és 175 c fokon 15-20 perc alatt készre sütöttem.


Meg lehet szórni a tetejét szezámmaggal, napraforgómaggal.
Ketchuppal fogyasztható...
Ideális sör mellé kísérőnek :)

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

SZÁRITOTT GOMBÁVAL KÉSZÜLT VEGA BORSCSLEVES


Tejfellel és friss kenyérrel vagy fokhagymás pampuskával tálaljuk.

3 nagyobb krumpli
1 nagy sárgarépa
3-4 kisebb cékla
1 fej hagyma
kapor
fél fej káposzta
egy nagy marék szárított gomba
1 paradicsom
darált piros paprika sóval, házi
1-2 babérlevél
1 teáskanál cukor

bors
2 cikk fokhagyma
1-2 kanál citromlé

Bármilyen gomba használható a borscsba- friss, szárított, sósan vagy ecetesen elrakott.

Beáztattam egy kis vízbe a szárított gombát. Egy nagyobb lábasban olajon megfuttattam a hagymát és rádobtam a negyed karikára szeletelt sárgarépát és a gombát is társítottam a csapathoz. Most kéne hozzáadni a reszelt vagy csíkokra vágott céklát, de én a mélyhűtőből vettem elő a főzött, lefagyasztott céklámat és a majdnem kész leveshez adagoltam. A paradicsomot előbb szeletekre, majd kis kockákra vágva adtam hozzá. Plusz a fokhagyma, babérlevelek, a cukor és a citromlé, hogy a zöldségek megtartsák a színűket. Piros paprikával megszórtam és felöntöttem vízzel. Amikor felfőtt, beleengedtem a vágódeszkáról a vékony csíkokra vágott káposztát és a felkockázott krumplit. Felhígítottam a megfelelő sűrűségre. Amikor készen van, megszórjuk a zöld kaporral esetleg petrezselyemzölddel.


PS: 200 g aszalt szilvával főzve azt mondják- katartikusan finom!

A KELET EURÓPAI BORSCSLEVES FOKHAGYMÁS-VAJAS ZSÖMLÉVEL 

TAGANROGI BORSCSLEVES CSIRKÉBŐL ÉS SÓSKÁVAL 


Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

ÜNNEPI DIÓS LAPOK SZILVALEKVÁRRAL

  

Ez egy rendkívül finom, mutatós sütemény- pörkölt dió és szilvalekvár ízzel, a lapok grízes krémmel összefogva!!!! A lapok készítése megegyezik a Kijevi torta lapjaival, de azt nem grízkrémmel töltik. Recept a blogon.

250 g margarin
10 evőkanál porcukor
3 tojás sárgája
5-6 evőkanál tejföl
1 csomag sütőpor
600-700 g liszt

házi szilvalekvár és dió a lapokra

Összeállítjuk a tésztát, összesen 3 lapot nyújtunk ki. A gáztepsi hátát vékonyan kikenjük margarinnal.
Minden kinyújtott lapot még sütés előtt, nyersen lekenünk vékonyan házi szilvalekvárral, a 3 tojás fehérjét habbá verjük és 3 felé elosztva rákenjük a lekvár rétegre, megszórjuk darabos dióval. Több dióval finomabb! Egyenként kisütjük 175-180 C fokon 30 percet (gázfokozat: 3-4 között).
Miután kihűltek, összeállítjuk a süteményt a krémmel.

KRÉM:

½ l tejben megfőzünk 4 púpos evőkanál grízt, én úgy láttam, még 3 evőkanállal elbír, nehogy folyós legyen a krém. Hozzákevertem 250 g cukrot. Hűlni hagytam. 250 g vajat kihabosítottam és elegyítettem a kihűlt főtt grízzel. Azt hittem sok lesz ennyi cukor a krémbe, de tökéletes volt az ízhatás, mert a Szalókáról kapott nagyon finom szilvalekvárom nem túl édes.


Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

KEDVENC KÁVÉS-KARAMELLES SZELETEM

 

 2013 augusztusában  így nézett ki a karamelles szeletem (2 friss fotó)




Ez egy nagyon régi családi recept, én Édesanyámtól kaptam. Gyerekkorom óta egyszerűen imádom!!!


500 g liszt
200 g vaj
100 g cukor
1 egész tojás (elhagyható)
1 sütőpor (vagy 1 kávéskanál szóda)
1 dl tej (akár vízzel is jó, ha nincs otthon éppen tej) vagy 1,5 dl tejfel

30X40 cm-es zsírozott tepsi hátán 4 lapot sütünk. Csak óvatosan, mert hamar megég!

KRÉM:

200 g cukrot karamellizálunk, felöntjük egy 1 dl lefőzött kávéval majd a habarással- 3 ½ dl (350 ml) tejben 6 púpos evőkanál liszt csomómentesre keverve, ezt közepes lángon pár percig kevergetve besűrítjük, majd levesszük a tűzről, áll 10 percet, míg feloldódik az összekapott cukor és a végén belekeverjük a 6 evőkanál kristálycukrot. Jól kikeverjük 200 g vajjal.

Ez a krém nagyon finom piskótába vagy vizes piskótalapok közé kenve is.

Betöltjük a habos karamell krémmel a lapokat, kenhetünk a tetejére is. Darált dióval, porcukorral csokimázzal díszíthetjük.


Ez alkalommal volt egy marék szeletelt mandulám, amit szárazon megpirítottam pár evőkanál cukorral, ráöntöttem egy KV tejszínt és hagytam kihűlni. Megszórtam a süti tetején levő krémet vele.

A háttérben látható sütemény- a mennyei finomságú diós lapok szilvalekvárral. Jön a recept is :)

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

HÚSVÉTI NYUSZI TORTA






Vendégposzt a lányomtól, saját recept, saját kreáció, 2011 Húsvétjára készült :)

Piskóta:

• 6 tojás
• 30 dkg cukor
• 30 dkg liszt
• 1 sütőpor
• 12 evőkanál forró víz
A tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, melyhez apránként adagoljuk a 12 evőkanál forró vizet. Ehhez hozzáadjuk a lisztet és sütőport.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük és óvatosan belekeverjük a fent említett masszába. 175 C°-on 30-35 percig sütjük.

Krém:

• 5 dl narancslé
• 2dl tej
• 2 csomag vanília puding
• 20 dkg cukor
• 2 tojás
• 20 dkg RAMA margarin (vagy vaj)
• 1 narancs reszelt héj
• 1 citrom reszelt héja

A vanília pudingot kevés tejjel, cukorral és a tojással simára keverjük. A maradék tejet és narancslevet közben odatesszük melegíteni és megfőzzük benne a pudingot, melyhez hozzáadjuk a reszelt narancs és citromhéjat.
A margarint habosra keverjük, majd a kihűlt pudinghoz adagoljuk.

Díszítés:

• 0,5 l tejszín
• 2 csomag vaniliás cukor
• cukor - egyéni ízlés szerinti mennyiségben
• 5 dkg étcsoki forgács
• 5 dkg tejcsoki forgács




Elkészítés:
A piskótából kivágjuk a nyuszi-fej-formát késsel. A pofi megformálásából leesett két rész alkotja a nyuszi füleit.
A piskótát 3 lapra vágjuk (a füleket csak ketté szeljük). Belocsoljuk a piskótát cukrozott narancslével, majd krémet teszünk rá. Ezt rétegezve betöltjük a tortát.
A tejszínhabot kemény habbá verjük, hozzáadjuk a vaníliás cukrot és az ízlés szerinti cukor mennyiséget.
A betöltött tortát ezzel a tejszínhabbal vonjuk körbe és a csoki forgácsokkal szórjuk/rajzoljuk ki a nyuszi pofiját. Ízlés szerint egyéb kiegészítőkkel is díszíthető még.


Itt található egy régebbi Nyuszi torta recept :)



vicuska13.blogspot.hu

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők