Keress egy receptre, vagy összetevőre

ÜNNEPI MISHELLE TORTA AZ ÉN VERZIÓMBAN (MULTILAYERED CAKE)


Elegáns, könnyed, légies, mennyeien finom ízű, nem túl édes, többrétegű torta! A szerzője Mishelle, aki nagyon szeretett volna megalkotni egy különböző ízekből összetett íz-skálát, ami magába foglal egy puha süteményt, krémtölteléket, gyümölcs-zselét és csokoládé glazúrt. És mindezt megkoronázza egy diós praliné alap.

Megvallom, nem kezdőknek való, de nagyon érdekes folyamat volt elkészíteni, a végén rájöttem, hogy  a maga nemében mégis egyszerű, tehát érdemes belevágni, mert minden képzeletet felülmúl a végeredmény.

Minden alkotóeleme egészében felhasználható más torta készítésénél- a ropogós diós-karamelles praliné, a tejszínes főzött  vaníliás- és csokikrém, a meggyes-zselés réteg vagy a tejszínes csokimáz.

Ha előre megsütjük a piskótát és másnap fogunk neki a tortának, sokkal gyorsabban készen van. Nagyon fontos lépés mindent előkészíteni és a leírás szerint összerakni.

A torta alapja egy vaníliás és egy csokis piskótalap.
A töltelék pedig hivatalos nevén bajorkrém és keményre vert tejszínhab (franciául ez a "cre`me bavaroise"). A cukrászatban ganachenak nevezett, nagyon könnyű, 2:1 arányban étcsoki, tejszín alapanyag tartalmú krém. No meg a pikáns, sötétpiros meggyzselé réteg! Fantasztikus!
Egyes részeket pontosan a leírás szerint követtem, másokat kihagytam, vagy átvariáltam, ilyen lett az én Mishelle tortám :)

Használt mértékegységek:

1 pohár liszt = 140 g
1 pohár cukor = 200 g
tej/tejszín/víz = 237 ml


Praliné:

1 pohár cukor
¼ pohár víz
1 evőkanál citromlé
2 pohár dió (lehet mandula, mogyoró)

Vaníliás piskóta lap:

3 szobahőmérsékletű tojás
½ pohár cukor
½ teáskanál vanília esszencia vagy ½ rúd vanília
2 evőkanál keményítő
csipet só

Csokis piskóta:

100 g szobahőmérsékletű vaj vagy margarin
½ pohár cukor
2 szobahőmérsékletű tojás
½ pohár aludtej vagy kefír
60 g csokoládé
½ teáskanál vanília esszencia
2 teáskanál kakaópor
1 pohár liszt
1 teáskanál sütőpor
¼ teáskanál szódabikarbóna
csipet só

Meggyzselés lap:

1 üveg meggybefőtt lével együtt (kevés cukorral) 780 g-os üveggel használtam
15 g zselatinpor
folpack
Lehet fagyasztott meggyet felhasználni. Vagy más gyümölcsöt- eper, málna, mangó.
Legközelebb pürésítve próbálom ki, így is szuper ötlet, de szeletelésnél néha kiesett a meggyszem. Igaz, ez csak esztétikai baki.


Vaníliás és csokoládé krém (ganache):

2 tojás
350 ml tej
4 evőkanál keményítő
½ pohár cukor
1 teáskanál vanília esszencia vagy ½ rúd vanília
100 g csokoládé
2 pohár tejszín (legalább 30%-os legyen)
15 g porzselatin (20 g-ot instantot használtam)

Glazúr:

150 g csokoládé
2 evőkanál tejszín
2 evőkanál víz
1 evőkanál glukóz

MISHELLE TORTA ELKÉSZITÉSE

DIÓS-KARAMELLES PRALINÉ:

Előkészítettem egy sütőpapírt, melyet megvajaztam a kör tortaforma mérete szerint, és mellé egy levajazott nyújtófát. 


A diót durvára daráltam és egy vastag falú serpenyőben (lehet sütőben) kisebb lángon átmelegítettem, kavargatva. Azért kell felmelegíteni, akár kicsit meg is pirítani, mert akkor nem hűti le hirtelen a karamellt és az nem keményedik, köt meg rögtön. Vastag falú lábasban a cukorra öntöttem a vizet és ezt a szirupot hagytam lassan felforrni, karamellizálódni, időnként megkeverve.  


Jó barna legyen, különben ragacsos, ragadós lesz a praliné a torta alatt. A receptben azt írták, nem kell keverni, de én úgy láttam, hogy azért nem árt beiktatni a folyamatba.
Amikor a karamell elérte azt a szép barna színt, amit szerettem volna, a tűzről leemelve belekevertem a diót úgy, hogy minden darabkáját körbeölelje az aranyló, lágy karamell.




Óvatosan kiöntöttem az előkészített papírra, elegyengettem a fakanállal, majd a nyűjtóvával egyenletes,sima lappá tömörítettem. 5-10 perc után egy éles késsel körbevágtam méretre a tortaalj után szabadon. 


Ez a torta legalsó lapja, ami készen is lett! A lehulló részeket késes darálóban ledaráltam apróra- ezzel vontam be a kész torta oldalát.


PISKÓTA

A piskótát analóg módon kell készíteni, mint ahogy előírják a nagykönyvben. Én az egyik receptem szerint készítettem, de soknak találtam a kétféle lapot (így is elég magas lett a torta, szerintem pont megfelelő lett a mérete), ezért közkívánatra csak a kakaós piskótát sütöttem meg a következő módon. A sütőt előmelegítettem kb. 170C fokra (nem hőlégkeveréssel sütöttem, hogy ne szárítsa túl).


6 tojás sárgája
6 tojás fehérje
120 g kr.cukor
120 g liszt
csipet só
½ vaníliarúd magja
1 teáskanál sütőpor
2 evőkanál kakaó (ha sötétebbre szeretnénk, akkor minusz 1 evőkanál liszt + 1 evőkanál kakaó)
lehet fél csomag sütőport (nem tettem)


A lisztbe elegyítettem a kakaót, sütőport és vaníliát. A tojás fehérjét elektromos mixerrel nem túl kemény habbá vertem a sóval és a félidőben hozzáadott cukorral. Fakanállal hozzákevertem az előzőleg habosra kevert sárgáját, majd óvatosan, fakanállal, apránként beleforgattam alulról felfelé, félkörös mozdulatokkal a lisztet. A tortaforma aljába sütőpapírt tettem. 30 perc alatt 165-170C fokon készre sütöttem, megliszteztem a tetejét és kiborítottam rácsra, megfordítva hűlt. Két lapba vágtam.
MEGGYZSELÉ RÉTEG

Kb. tortaalj nagyságú fémedényt kibéleltem folpackkal. A meggyet a levével felfőztem, a tűzről levettem, hozzákevertem az instant zselatinport. Természetesen a leírás szerint használjuk a zselatint, attól függően, hogy milyet alkalmazunk (be kell előtte áztatni, feloldani, melegíteni vagy csak belekeverni).

Beleöntöttem az előkészített edénybe. Kicsit elegyengettem és kitettem a téli hidegbe dermedni a verandára. Nyers magozott meggy, kb. 400 g, esetében 15 percet kell főzni 1 pohárnyi vízben + 1 pohár cukorral, a végén + 30 g zselatin.


GLAZÚR (ezt is kihagytam)

Hűtőben 2 hétig is eláll. 
Egy edényben összekutyulni a tejszínt a vízzel és glukozzal, forrásig hevíteni és ráönteni az előkészített csokoládéra, keverni, amíg az feloldódik. Rögtön fel lehet használni.

Másik recept: 150 g csokoládé, 150 g tejszín, 1 teáskanál méz.

VANILIÁS- ÉS CSOKOLÁDÉKRÉM

Összekevertem a cukrot a keményítővel, beleütöttem a két tojást, csomómentessé tettem. Kevés tejjel higítottam, a többit felfőztem a vaníliával. Vékony sugárban hozzáadtam, folyamatosan kevergetve a tojásos masszát. Kis lángon rövid idő alatt sűrűre főztem (nem forralni!), átöntöttem egy laposabb tálba, folpackkal betakartam oly módon, hogy az a felszínt érje és ment hűsölni a fagyosan hideg verandára. A folpacknak hála nem képződik a tetején hártyaréteg.
Miután minden főzött finomság kihűlt teljesen, utolsó fázisként készítettem el a krémet töltésre.
A hűtőből elővett tejszínt habbá vertem (ez csak nagyon hideg hőfokú tejszínnel sikerül). A csokoládét gőz fölött felolvasztottam. A tejszínbe kevertem az instant Expressz zselatin fixet.
A kihűlt krémhez kevertem a vaníliákat. 1/3-ad és 2/3-ad részre elosztottam a tejszínt és a főzött krémet. A kisebb részbe kevertem a kisebb rész krémet és a felolvadt csokoládét- ez lett a csokis krém. A nagyobb adag tejszínhez a nagyobb adag vaníliás krémet- ez lett a vaníliás krém.
Tulajdonképpen mindent előre el tudunk készíteni, csak a krémet kell frissen, mielőtt összeállítanánk a tortát.

ÖSSZEÁLLITÁS

Alulra kerül a diós-karamelles praliné-lap
1/3 vaníliás krém
½ piskótalap
1/3 vaníliás krém
zselés meggyes lap (a folpackról fellazítottam és óvatosan ráborítottam)
1/3 vaníliás krém
½ piskótalap
csokikrém a tetejére és az oldalára


Ha mindkettő fajta (1 vaníliás és 1 kakaós) piskótát sütjük, akkor a következő a sorrend:
pralinélap, van. krém, van.piskóta, van.krém, zselé, van.krém, csokis piskóta, csokikrém. Apró trükk- hogy ne csúszkáljon esetleg a zseléréteg a krémek között, a krémet picit meg lehet szórni zselatin és porcukor keverékével.

Az oldalára habkártya segítségével rászórtam a darált grillázst.

Ha jól lehűlt, rá lehet kenni a felmelegített glazúrt. Én csak tejszínhabbal diszítettem.

Legalább 3 órát kell pihentetni, de még jobb egy éjjelen át hűtőben tartani. Forró késsel vágtam fel!


Recept innen. 
                               
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

SZILVESZTERI CSÜLÖK LILAKÁPOSZTÁVAL



Isteni finom, zaftos, ízletes ünnepi vacsora- bármikorra.  Bár időigényes étel, de nagyon egyszerű elkészíteni és biztos siker!!!

Ahogyan készítettem:

egy nagyobb csontos, bőrös csülök
1 kg csontos füstölt oldalas
3 fej nagy vöröshagyma
1 fejnyi fokhagymacikk
2-3 babérlevél
szemes bors ízlés szerint
sertés zsír
kevés só


A sütéshez szükséges még:

2 kg héjában főtt krumpli, hámozva
4-5 fej hagyma négybe vágva
1-2 fej fokhagyma cikkei
bors
1 doboz kacsamáj és kacsazsír (nálam kimaradtak)

Párolt lilakáposzta:

2 kis fej lilakáposzta szálasra vágva
2 fej hagyma
olaj
1 dl cukor
2 dl víz
1 dl ecet
1 tk só
1 teáskanál darált köménymag


Először elkészítettem a dinsztelt káposztát. A cukrot egy mély vastag aljú vasedényben napraforgó olajon karamellizáltam, rádobtam a köménymagot, a szálasra vágott hagymát, megsóztam, valamennyit így sütöttem és felöntöttem a vízzel és ecettel. Le se fedve kisebb lángon puhára pároltam. Nekem el is főtte a levét, akkor lekapcsoltam alatta a tüzet. Megkóstoltam, még egy kis köményt adtam hozzá. Aztán újra és újra megkóstoltam, de csak azért, mert már így egymagában is  nagyon finom volt!!! Kénytelen voltam eltenni szem elől, hogy még maradjon a sült csülök mellé is :D Anikó, ez tökéletes recept!

Elektromos kuktában a fűszerekkel készre pároltam a csülköt kevés vízben, 2x félóra alatt. Egyszerre fél óra főzési idő állítható be, kb 40 %-al rövidebb az elkészítési idő benne.
Miután félig kihűlt, a füstölt húst leszedegettem a csontról, a felét eltettem a korhelyleveshez.
Egy nagyobb, mélyebb tespsit kizsíroztam, a közepére helyeztem a bőrös részén beirdalt csülköt, körberaktam a negyedelt és még félbevágott krumpliszeletekkel, sóztam, borsoztam, rászórtam a hagymát, a fokhagyma cikkeket. A visszamaradt füstölt léből öntöttem alá keveset és betoltam a 180C fokra előmelegített sütőbe, légkeverésre- kb. 40 percre. A csülköt párszor meglocsoltam a lével, egyszer megfordítottam.
Már az illata is elvarázsolt!


Méltó étek az ünnepi asztalra! Laktató és finom!
Másnap megismételtük az élvezetét, de akkor már kicsontoztam a megmaradt csülköt, kisebb darabokra vágtam. Másnapra talán fokozottabban finom volt, mert tökéletesen összeértek az ízek.

Recept Anikótól (Zsanuária).
                               
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

GAZDAG KORHELYLEVES


Nagyon finom korhelyleves- füstölt hússal, szárított gombával!!! (wikiszótár szerint definiálva- savanyú káposzta leves kolbásszal megfőve).
Burizzsal (gerslivel) készítve még tartalmasabb, laktatóbb.


½ l savanyú káposzta
füstölt hús, csülökkel párolva a szilveszteri vacsorához (recept később)
egy szál füstölt kolbász (anyukámtól)
1 nagyobb sárgarépa
1 fej hagyma
szárított tinóru gomba, egy nagyobb marékkal
őrölt kömény
csombor, nekem nem volt
lehet egy-két cikk fokhagymát
fűszerpaprika, ha nem paprikás házi kolbászt használunk fel

tálaláshoz tejföl ½ citrom levével
és barna kenyér

A gombát beáztattam egy órára. A savanyú káposztát kicsit átmostam, rövidebb szálakra vágtam. Az apróra vágott hagymát hidegen sajtolt napraforgóolajban megpároltam, rádobtam a káposztát, köményt, némi sót. Hozzákevertem az illatos erdei gombát, a szép barna levével együtt. Felöntöttem kívánt mennyiségű vízzel. Felfőztem. A füstölt hús most kerülne bele, de az enyém már készre volt főzve, ezért a legvégén adtam csak hozzá a leveshez. A félkarikára vágott sárgarépát és a karikázott füstölt kolbászt. Kis lángon főztem. Elkészítettem a végén a rántást a lereszelt fokhagymával, liszttel. Pár perc főzés után tálaltam.
Isteni finom lett és jólesett a sok ünnepi étel után!!! 


Recept innen.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

VIRSLIS PAPUCSOK SAJTTAL


Vendégeknek, ünnepre, szilveszterre vagy csak úgy rágcsálnivalónak mondjuk hétvégi filmnézős délutánra, kirándulásra, piknikre, vacsorára is kitűnő sós sütemény!!!

Gerdivel megbeszéltük, hogy egymás blogjáról készítjük el a virslis harapnivalókat szilveszterre. Nekem nagyon tetszett ízre, külcsínre, bár az én papucsaim kényelmesebb formát vettek fel, némelyik kicsit szétnyílt :) Ő ezeket a virslivirágokat sütötte meg mustárral és ketchuppal, íme, milyen szép virágosrétet varázsolt :)

1 kg liszt
25 dk margarin vagy vaj, vagy sertészsír
2 kiskanál só
35 g friss élesztő
4 dl tej
1 kiskanál cukor
2 egész tojás
egy nagyobb csomag virsli, 3 felé vágtam keresztben (sajtosat vettem)
mustár (mustárt összekevertem mézzel- finom, pikáns lett)
ketchup (nálam csak mézes-mustáros készült)

100-150 g reszelt keménysajt a tetejére

Lereszeltem a sajtot, a virsliket 3 részbe vágtam. 
A lisztet egy nagyobb méretű tálba szitáltam, a közepébe mélyedést készítettem és a fele mennyiségű langyosra melegített cukros tejben felfuttattam az élesztőt. Kb 10-15 perc múlva a többi hozzávalóval együtt rugalmas tésztát gyúrtam, dagasztottam. Fele margarint, fele disznózsírt használtam.
Kendővel letakarva egy órát kelesztettem.
A sütőt előmelegítettem kb 170-180C fokra. A tepsibe sütőpapírt simítottam. A tésztát kétszerre nyújtottam ki, pizzavágó koronggal egyforma négyzetekre vágtam, rákentem egy csík mézes-mustárt, bele helyeztem keresztbe az 1/3-ad virslit, a két szembe levő sarkot összefogva egymásra hajtottam a tésztát, lekentem villával picit felvert tojással és megszórtam a sajttal.



Kb 20 percet sütöttem légkeveréses sütőben.
Érdemes volt babrálni vele, mert nagyon finom harapnivaló lett!!! Köszi, Gerdi :)


Nemcsak frissen kisütve, de másnap is finom volt a maradék virslis papucs.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim 

vicuska13.blogspot.hu

KARÁCSONYI MÁKOS MARCIPÁNOS STOLLEN (MOHNSTOLLEN)


Egy elragadóan finom stollen receptet hoztam megmutatni! A hagyományos stollent (azt mondják, hogy több mint 700 éves a híres Christstollen) általában karácsony előtt 3 héttel szokták sütni. Olyan, mint egy finom édes kalács, de sűrűbb az állaga. Szimbólumként értelmeztetik- mint a fehér ruhába csomagolt kis Jézust :)
Ez a stollen azonban akár frissen sütve is rögtön fogyasztható, élvezetes és eszméletlenül finom ízű, puha, szinte olvad a szájban! Szeretettel ajánlom elkészíteni!!!

2 db 100g-os csokival borított marcipán rudam volt itthon. A mákos töltelékbe csokival együtt reszeltem meg, a tésztájába a csokirétegtől megszabadítva.
Mogyoró helyett diót használtam.


40 g friss élesztő
50 g cukor
kb 500 g liszt
125 ml langyos tej
100 g mazsola
50 g kandírozott narancshéj
50 g kandírozott citromhéj
50 g kicsit darabosabbra darált
erdei mogyoró (nálam dió)
1 vaníliarúd
100 g marcipán
200 g puha vaj (időben kivéve a hűtőből)
opcionálisan csipet só, mert én minden kelt tésztához teszek


 TÖLTELÉK (az eredeti recept készen vásárolt máktölteléket írt):

300 g darált mák
100 g marcipán
180 ml tej
60 g cukor
3 evőkanál méz

A KISÜLT STOLLEN TETEJÉRE:

100 g puha vaj (picivel kevesebb is elég volt)
100 g porcukor

Előkészületek:
A mazsolát és a kandírozott citrusokat le kell önteni 100 ml sötét rummal. A mazsolát többször átmostam lanygos vízben. Ráöntöttem rumesencet, 1 órát hagytam ázni benne. A vékony csíkokra felvágott narancs- és citromhéjat magam készítettem, kevés cukros szirupban főztem még Karácsony előtt (receptet mellékeltem). A rumos áztatást ezért ki is hagytam.


A vanília rudat éles késsel hosszában kettéhasítottam és az illatos magocskákat kikapirgáltam. A diót nem teljesen apróra megdaráltam késes darálóban, tehát néhány fordulattal darálva darabosan hagytam.


Az élesztőt belemorzsoltam a langyos tejbe, hozzáadtam az 50 g cukrot és 200 g lisztet. 30-40 percet letakarva hagytam feljönni. Ezután belekerült a vaníliamag, a lereszelt marcipán, 200 g vaj és a maradék kb 300 g liszt. Összeállítottam a kalácstésztát. Beledolgoztam a mazsolát, diót, narancs- és citromhéjat. 


A tészta puha, engedelmes, nagyon kellemes tapintású és csábítóan illatos lett. 2-2,5 órát kelt konyhakendővel letakarva.

Amíg kelt a kalácstészta, addig a következőképpen készítettem el a máktölteléket. A tejbe kevertem a cukrot ás felfőztem, beleöntöttem a mákot, elkevertem és a tűzről levéve hozzáadtam a mézet is. Felhasználásig tökéletesen ki is hűl. Belereszeltem a marcipán rudat. Nagyon finom lett a töltelék, nehéz neki ellenállni, hogy be ne kóstolgassa az ember :)

A megkelt tésztából lisztezett gyúrótáblán nyújtottam egy 30x45 cm méretű lapot.


Rákentem a máktölteléket és szemben egymással két oldalról feltekertem. Fel lehet tekerni úgy, mint a bejglit szoktuk vagy egymásra hajtani, harmadolva, jobbról és balról. Átemeltem sütőpapírral bélelt tepsibe és még egy órát kelni hagytam, kendővel letakarva. A 175C fokra előmelegített légkeveréses sütőben kb 45 perc alatt készre sütöttem. Az eredeti receptben 1 órát írnak, szerintem légkeverés nélkül sütve kell is annyi. De mindenki alkalmazkodjon a saját sütőjéhez. A sütőből kiemelve még forrón lekentem a puha vajjal és bőségesen, vastag rétegben megszórtam porcukorral.


Nem formában sütöttem, csak sima gáztepsin. A szélessége miatt hosszában középen kettévágva, szeletelve kínáltam.

Ebből a mennyiségből lehet akár 2 rudat formázni. Nagy sikere volt!!! Tényleg nagyon, nagyon, nagyon finom!!!!
Nagy méretű műanyag dobozban, fóliával letakarva tárolom, hogy ki ne száradjon.


Recept innen.

A kandírozott (cukoroldatban) citrom- és narancshéjat így készítem:

Én cukorszirupban főzöm, de nem szárítom. A gyümölcsöket alaposan megmosom, a vékonyabb héjú narancsot a fehér réteggel együtt, a vastagabbat vékonyan szelt fehérhúsával együtt lehámozom, a citromnál csak a sárga héjat, de ezzel a módszerrel rajtahagyva is finom, ráadásul "húsosabb" lesz. 3-4 napig hideg vízben áztatom, naponta friss vízre cserélem.
Az áztató vizet leöntöm és vágódeszkán tetszőlegesen vékony csíkokra vágom a citrusok héját, lehet hosszabban hagyni vagy rövidebbekre vágni. Annyi vizet öntök rá, hogy ellepje és hozzáadom a kristálycukrot, mennyiségre annyit, hogy a vizet pont magába szívja. Felfőzöm, kisebb lángon, időnként megkeverve legalább 10-15 percet rotyogtatom. Elzárom a tüzet alatta, és lefedve másnapig állni hagyom. Ezt a műveletet kb 3-4 napon át minden nap megismétlem, de már rövidítek a főzési időn. Amikor úgy látom, hogy elérte a kellő sűrűséget, akkor üvegbe rakom, és kihűlés után lefedve a hűtőben tárolom. Süteményekhez, krémekbe használom. Nagyon sokáig eláll, sőt, a spájzban tárolva sincs semmi baja, egy évig is elállt már, kibírta romlás nélkül, próbáltam.
Nagyon finom!!!

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim 

vicuska13.blogspot.hu

ÚJÉVI KRISTÁLY-SALÁTA AZ ÜNNEPI ASZTALRA


Bárki könnyen elkészítheti ezt az egyszerű, mutatósan tálalt salátát a karácsonyi vagy szilveszteri asztalra. Mindenki használjon ízlésének megfelelő mennyiséget, az alap hozzávalók listáját megadom. A tradicionális francia-orosz Olivje (Olivier) saláta alapanyagaiból készült, pontos receptje itt található a blogomon.

1 kg héjában főtt burgonya
3-4 főtt tojás
1-2 hagyma
2 savanykás alma
3-4 ecetes savanyú uborka
főtt disznónyelv (vagy főtt csirkemell)
2-3 főtt sárgarépa
főtt zöldborsó (lehet konzerv)
majonéz

tejfel
mustár
citromlé
pici porcukor
őrölt bors

A diszítéshez egy főtt tojás és egy főtt sárgarépa, petrezselyemzöld.

A kristály lapokhoz:

3 evőkanál zselatin        
4 pohár húsleves (sima vízzel hófehér-áttetsző lesz)
fokhagyma
1 babér
pár szemes bors
(vagy elkészített kocsonya leve)

Elkészítettem tetszőleges mennyiségekből a krumplisalátát, mindent kisebb kockára vágtam.
A kristálylapokhoz a meleg húslevesben vagy fűszeresen felfőzött sima vízben feloldjuk a zselatint és egy nagyobb tálcára vagy nagyméretű tányérra, tepsire szétterítjük, ha kellően megkötött az anyag, akkor éles késsel vagy akár pizzavágóval felkockázzuk, nekem téglalapok sikerültek. Én kocsonyát főztem és abból a léből majdnem 4 csészényit dermesztettem nem túl vastag lappá (1-1,5 cm jó) a hűtőben.        
Egy téglalap alakú kerámiaedényt beterítettem folpackkal és belesimítottam a salátát. Lehet rétegenként lerakni és minden sort lekenni a tejfeles-majonézes ízesített keverékkel vagy akár csak majonézzel.

Betettem hűtőbe, hogy kicsit összeálljon. Átborítottam egy lapos tálaló edényre, óvatosan lehúztam róla a folpackot. A salátát kiraktam a kristálylapokkal alulról felfelé, hogy ne csússzanak el és a saláta egyik sarkát kidiszítettem. Kevésnek bizonyult a szemre mért kocsonyalé adag, ezért hézagosan tudtam kirakni a lapokat. Sűrűn még szebben mutat :)


Tálalásig hűtőben tartottam. Sajtos panírban rántotthúst kínáltam mellé, nagyon szeretjük. Aki nem ismeri, annak kedvéért leírom- a megszokott módon panírozom a kiklopfolt, sózott, borsozott karajszeleteket. Liszt, tojás, prézli és reszelt kemény sajt keveréke, pl. trappista. Közepes lángon bő olajban aranysárgára kisütöm. Nagyon finom!


HÁZI MAJONÉZ receptje:

200 ml olaj
2 nyers tojás sárgája
1/3 teáskanál só
1 tk porcukor (saját ízkombinációm)
1/3 teáskanál mustár
6 %-os ecetből 5-6 ek (eredetileg 1 ek)(vagy citromlé)

Botmixerrel vagy mixerrel a legegyszerűbb készíteni- alacsony fordulaton. Vagy manuálisan habverővel...


Kristálylapok és díszítés ötlete Elenától innen.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim 


vicuska13.blogspot.hu

ZSENIÁLIS HÓKIFLI



Ez a hókifli recept egy hagyományon alapuló évszázados családi recept Anikó őseitől, melyet  minden Karácsonykor megsütöttek az ünnepi asztalra. Ezt vettem alapul, de kisebb változtatásokkal készítettem el, az eredeti recept leírása megtekinthető zsanuária blogján

Zárójelbe fogom tenni leírásnál az általa használt mennyiségeket. 3 tepsinyi (72 db) zseniális hókiflink lett!!!! Két évvel ezelőtt sütöttem így először. Nagy kedvencem!

Én csak szilvalekvárral töltöttem, de azzal az igazán finom saját készítésű, hagyományosan, üstben kavart házi szilvalekvárral, amit Szalókán kaptam barátainktól.
Nekem mindig is hiányzott ez az íz és állag, amit megtaláltam eme recept szerint készült hókifliben. 

Természetesen lehet dióval, mákkal, gesztenyével tölteni, de a legnagyobb intenzitással a szilvalekváros fogy.

Látszik a tésztáján, milyen szép leveles
Leírom sorban egymás alá az én hozzávalóimat, zárójelbe tettem az eredeti recept mennyiségeit Anikótól.

Tészta:

60 dk liszt (60 dk)
6 db tojás sárgája (6 db)
200 g tejföl 20%-os (3 kis pohár tejföl, 20%-os)
250 g margarin vagy vaj (- nem használt margarint)
1 evőkanál ecet (- nem használt ecetet)

200-250 g puha disznózsír (200 g)

Töltelék:
szilvalekvár (lehet dió, mák, gesztenye)

Szóráshoz:
porcukor, vaníliás porcukor


Olvastam, hogy az ecet a tésztát sütés után ropogóssá, levelessé teszi, élvezhető finomságú állagot ad. Az ecetes kifli alapján megtoldottam a tészta alapját margarinnal és ecettel.

Előző este egy nagyobb tálban jól összedolgoztam a hozzávalókat a disznózsír kivételével. Deszkára borítottam a lágyabb tésztát és alá lisztezve 6 egyenlő részre osztottam, kis cipóvá formálva.
Egyesével, alá lisztezgetve, kinyújtottam kb. 30 cm hosszúságú téglaláppá, lekentem a zsír 1/6-ával és szorosan feltekertem rúddá, mint a bejglit szokás. Az ily módon előkészített 6 rudat lefolpackozva a hűtőbe tettem pihenni másnapig. Zsanuária (Anikó) 1 órára tette hűtőbe.
A tojás fehérjét egy üvegbe helyezett kis neylon zacskóba gyűjtöttem, majd azt lezárva a mélyhűtőbe raktároztam. Habcsók vagy piskóta készül később belőle.
Másnap a liszttel hintett gyúrótáblára emeltem egy rudat (a többi a hűtőben várt sorsára). Anikó ekkor kente le a zsírral, de én inkább előző napon letudtam ezt a procedúrát, hogy már csak a formázással és sütéssel kelljen foglalkoznom.

Késsel 2 egyenlő, majd azt is 2-2 egyenlő részre vágtam. 4 rudacskát kaptam, mindegyiket háromba vágtam, tehát összesen lett 12 ujjnyi darab tésztám.


Egyesével vágásfelülettel lefelé fordítottam, és kis körformává nyújtottam (a kis hengereket felállítottam, kezemmel kicsit lenyomtam, mielőtt igénybe lett véve a nyújtófa, ettől lesz szép réteges). 


Rátettem a szélére egy kis kanálnyi szilvalekvárt két kanálka segítségével, feltekertem és a két végét összecsípve kiflivé formáztam. 


Sütőpapírra sorakoztattam a tepsin és előmelegített sütőben 180C fokon 20-25 perc alatt készre sütöttem. Világos színe legyen- halvány aranysárga! Amíg sült az első adag, addig előkészítettem a következő sütésre valókat.


Tálalás előtt meghintettem porcukorral a csinos kis hókifliket. Gyorsan fogy :

Nemsokára újra sütöm, mert annyira finom!!!

Ezek a fotók szobában, lámpafénynél készültek.





Még néhány hókifli változat, hogy legyen miből válogatni :)

Élesztős változat tojás nélkül Andi konyhájából, ez is nagyon finom, sütöttem már:

Hókifli

Hozzávalók : 50 dkg rétesliszt, 25 dkg margarin, 2 dl tejföl, 1 ek. porcukor, 2 dkg élesztő, csipet só, ha szükséges 1 – 1.5 dl tej

Az élesztőt kevés langyos, cukros tejben felfuttatjuk.
A lisztben elmorzsoljuk a margarint, majd a többi hozzávalóval tésztát gyúrunk.
Ha a tészta esetleg nem állna össze, kevés langyos tejet lehet még hozzá tenni, míg elérjük a megfelelő állagot.
Kétfelé vesszük, letakarva 15-30 percig pihentetjük.
3 mm vastagságúra nyújtjuk, köröket szaggatunk belőle, majd megtöltjük.

A töltelék lehet bármi, dió, lekvár, mák. Én most gesztenyéset és lekvárosat készítettem.
Feltekerjük, kifliket hajtunk belőlük.
Sütőpapíros tepsin, előmelegített 180 fokos sütőben kb. 15 percig sütjük, még melegen vaníliás porcukorba forgatjuk.
Finom, puha, omlós tészta!

Marika receptje: "A hókiflinek elég sok változata van. Az én Anyukám ( igen szegények voltunk és 3 gyereket nevelt egyedül ) így sütötte: 40 dkg liszt, 25 dk zsír, pici só 6 evőkanál víz, 2 évőkanál ecet. Hagyta állni kb 1 órát. Hetekig eláll. Nem tett bele élesztőt, a tészta így is jó volt. Igaz az élesztősnek puhább a tésztája. Az ecet tette a tésztát könnyűvé ill. az fújta fel. "

Egy másik hozzászóló receptje:

"A hókifli receptje ahogy én tanultam. 1 (teás) bögre liszt, 1 bögre tiszta zsír, 1 bögre tej, 6 kanál cukor. 5 dkg élesztő kevés langyos cukros tejben felfuttatva+annyi liszt amennyit felvesz, hogy gyúrható tészta legyen.
Fél órát keleszteni, elfelezni, kiszaggatni közepes szaggatóval.
Azt töltünk bele, amit csak akarunk, nálunk a lekvár a favorit., de érdemes sietni mert maradék tészta is egyfolytában kel.
A tepsit elég kizsírozni. Jó a sütőpapír is, hisz azt többször fel lehet használni. Amikor szép halvány aranysárga, akkor van kész. A porcukros-vaníliáscukros megforgatás a végén már megegyezik. Egész napos munka. 6-7 tepsiig meg sem állunk, 10 a rekordom :D
És nem, egyáltalán nincs zsír íze, érdekes módon."

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

TÚRÓS TÁSKA (BATYU)


Ezt a finom túrós táskát még 2012 májusában sütöttem először, azóta többször készült, de a fotók még az alkalommal készültek. Régi felvételeket néztem át, rendszereztem a kompjúteren és akkor találtam rá, mint kiderült, a blogomra eddig még nem került fel.

600 g liszt
3,2 dl tej 
1 tojás
1 mk só
2-3 evőkanál cukor
8o g olvasztott vaj
25 g élesztő

a tetejére 1 egész tojás vagy 1 tojás sárgája, villával kicsit lazítva
                
Az élesztőt belemorzsoltam kevés langyos tejben és a cukorral felfuttattam. A lisztet egy mélyebb tálba szitáltam. A maradék tejjel könnyű tésztát dagasztottam, a legvégén beledolgoztam a vajat is.

Konyhakendővel letakarva kétszeresére kelesztettem.
Közben előkészítettem a túrótölteléket. Aki nem szereti a mazsolát, nyugodtan hagyja ki.

500 g túró
2 csapott evőkanál búzadara
4 evőkanál cukor
1 citrom reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor
100 g beáztatott mazsola
2 tojás sárgája
2 tojás fehérje habbá verve
                                             
Mindent összekevertem majd a legvégén óvatosan beleforgattam a tojásfehérje habot.

Lisztezett táblán 3 mm (kb ujjnyi) vastagra kinyújtottam a megkelt tésztát, megkíséreltem 10x10 cm-es négyzetekre vágni (a kinyújtott tésztát a legyegyszerűbb vízszintesen 3 felé négyzetekre és függőlegesen is 3 felé vagy ha téglalap alakúra sikerült elnyújtani, akkor a hosszabb oldalát 4 felé vágni egyenlő oldalú kocka alakra) és a közepébe helyeztem egy-egy bőven mért evőkanál túrótölteléket. Nálam 12 db túrós batyú lett :) Pizzaszeletőt használok a felvágáshoz.
A tészta sarkait kicsit meghuzogattam és összefogva megtekertem.


Sütőpapírral bélelt tepsiben még 20 percet kelesztettem a batyukat, konyhakendővel letakarva.
A sütőt előmelegítettem 180C fokra. A batyuk tetejét lekentem tojás sárgájával.
15-20 perc alatt aranybarnára sütöttem, légkeveréssel elég kb 10-15 perc.


Azelőtt Horváth Ilona receptje szerint készítettem, Ő a friss kapros túrótölteléket ajánlotta , ami ugyanígy a fentiek szerint készül, pici só hozzáadásával és ilyenkor kihagyunk 3 komponenst- a citromhéjat, mazsolát és vaníliás cukrot vagy a megszokottabb formájában- édes töltelékkel.
Porcukorral hintve kínáljuk a finom túrósbélest (mennyi jól csengő elnevezése van).



Recept forrása.


Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők