Ez egy univerzális pillefánk recept- ennél egyszerűbb nem
létezik, mert nem kell dagasztani, sem keleszteni, de még nyújtani sem! Gyorsan
készül, gyorsan fogy!
Rupáner konyhájából, aki még jobban leegyszerűsíti a sütés
menetét, mert átszámolta csésze mércére, tehát a mérleget sem kell előkapni.
Köszönöm, Margó!
Tehát, a mérce 2,5 dl-es csésze.
2 tojás
2-3 lapos ek cukor
1 csomag sütőpor
só
2 csésze tejföl (lehet kefir, joghurt, aludttej), kb 400-500
ml
2 csésze liszt, kb 400-500 g
(mehet bele ízesítésnek vaníliás cukor, citrom reszelt héja)
kókuszzsír vagy olaj a sütéshez (legalább kétujjnyi legyen a
lábas alján)
Egy tejfölös vederben kikevertem a tojásokat a cukorral,
tejföllel, hozzáadtam a sütőport és hozzákevertem fakanállal a lisztet, sűrűbb galuskatészta-szerű
(nokedli) legyen a tészta állaga. Ha kell még liszt, vagy tejfel, pótoljuk
szükség szerint.
Egy mélyebb teflonbevonatú lábasban megmelegítettem a
kókuszzsírt, annyi mennyiségű zsiradék vagy olaj szükséges, hogy a fánkok
ússzanak benne, maguktól meg tudjanak fordulni, ahogy megsült az egyik oldaluk.
Időnként megfordítottam őket, ha úgy láttam, hogy a másik oldal még nem elég
szemet vidító színű. Két evőkanalat használtam a szaggatáshoz, az egyiket
megmártottam a zsírban és egy fél evőkanálnyit (dió nagyságú) kiemeltem a
tésztából és a másik kanál segítségével belecsúsztattam a zsírba. A láng
közepes legyen, hogy a fánkok belseje átsüljön. Függ a gázrózsa méretétől,
nehogy kívülről megpiruljon, belül pedig nyers maradjon. Érdemes egy
próbasütést csinálni.
Kb 30 cm átmérőjű edényemben háromszorra sültek ki a kis
puffancsok. Néha rásegítettem a fordulásra :) ja, fontos még, hogy helyet
hagyjunk neki erre a bukfencre. Amikor megsültek, szép piros színük lett,
nagyobb szűrőlapáttal kiemeltem őket és egy mélyebb tálba terítettem
papírtörlőre, porcukorral meghintettem, megráztam, kicsit feldobáltam őket a
tálban mozgatva, hogy mindenhol körbe ölelje, érje. Máris kanalaztam a
következő adagot a kókuszzsírba.
Lekvárral, bármilyen fánkhoz illő finomsággal kínálható,
nekem egymagában is nagyon ízlett! Pihe-puha, könnyed, nem túl édes fánkocskák
lettek. Másnap is puha maradt, letakarva.
Recept innen.
Közben rájöttem, mennyire ismerős nekem ez a fánk, villámgyors
fánk 15 perc alatt névvel került fel a blogra kb pont két évvel ezelőtt. https://vicuska13.blogspot.com/2015/01/villamgyors-fank-15-perc-alatt.html Az sűrűbb volt a mai fánkocskánál, és rummal,
citromhéjjal ízesítettem. Ez most légiesebb lett, mert több tejfellel készítettem, nagyon finom!!!
Fánkreceptek a blogomon:
Krumplifánk- édesen, sósan
Doughnuts- könnyű és gyors fánk
Az a jó kis szalagos farsangi fánk
Diétás csőrögefánk sütőben, vízzel
Gyors aludttejes csőrögefánk-változat
Cukormentes csőrögefánk, gyorsan készülő
Gizi féle finom csörögefánk
Túrós fánk
Egyik fánk recept jobb, mint a másik, tessék kipróbálni!!!
Facebookon is követhetőek a
receptjeim :)