Keress egy receptre, vagy összetevőre

ZELLERKRÉMLEVES


A zellerkrémleves egyszerű és finom étel. Már a görögök is előszeretettel fogyasztották a középkorban, hiszen jóhatással van egészségünkre- csökkenti a vérnyomást, koleszterint, vércukorszintet és testsúlyt, baktériumölő, jó hatású reumára és köszvényre, teljes B komplex vitamin tartalma van stb.  

Sokan félnek használni a zellert, mert elég intenzív az íze. Éppen ezért kevés kiegészítő fűszert használjunk hozzá. 
A magvakkal való kombinálást azonban jól tűri, legyen az dió, vagy tökmag :)

Ha nincs dió, kimaradhat. 

Köszönöm a jó receptet R.-nek!



Hozzávalók:

1 db nagyobb fej zeller
1-2 db krumpli
2 db hagyma (vagy 1 nagyobb)
Vaj
Só, bors
Szerecsendió vagy rozmaring
2 ek. darált dió
Tejszín 1 dl

A hagymát kockára vágva karamellizáljuk a vajban. 



Hozzáadjuk a megpucolt és felkockázott zellert és a krumplit. 


Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Ízlés szerint befűszerezzük és hagyjuk puhulni.


Mikor a zöldségek megpuhultak, összeturmixoljuk a tejszínnel és a darált dióval. Ha kell, pótoljuk még vízzel, felfőzzük.


Tálalhatjuk pirított zsemlekockával (fokhagymás), vagy készíthetünk mellé mini sajtos csigákat leveles tésztából és krémsajtból. Nagyon finom lesz, azt megígérhetem.
Jó étvágyat!

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

BÉCSI SZALAGOS FÁNK A HILTON SZÁLLODA VOLT SÉFJÉTŐL


Életem legfinomabb fánkja!!!! Pedig jobbnál jobb, finomabbnál finomabb receptjeim vannak :) Rendkívül könnyed, pihekönnyű, nagyon-nagyon finom, lyukacsos a tésztája, egyszóval gyönyörű fánk!
A recept végén videón is megnézhető a készítése.


Hozzávalók kb. 17-22 db-hoz

600 g liszt (nem számít a minősége)
½ liter tej, langyosan (500-600 ml)
20 g élesztő (2 dkg) (lehet szódával is, de nem olyan jó, mint az élesztővel)
1/2 evőkanál cukor
késhegynyi sertés zsír (attól lesz könnyed)
3 tojás sárgája
1 citrom reszelt héja
pici só
1 l olaj a sütéshez (Margó néni szerint ez 4x használható)
Vaníliás porcukorral megszórjuk. Baracklekvárral kínáljuk.

Érzékkel készítsük :) Meleg tejben elmossuk az élesztőt, pici cukrot. Hozzáadjuk a többi hozzávalót. Nagyon fontos, hogy gyenge, szinte híg legyen a tészta!!! Alig keményebb legyen, mint a galuskatészta. 10 percig kell kidolgozni (nem több, nem kevesebb), alányúlunk, és felfelé húzzuk, így dagasszuk, amíg hólyagos lesz.

Kelesztjük (20 perc). Alaposan alálisztezünk és kézzel elvékonyítjuk a tésztát, szintén kézzel széthúzgáljuk, majd egymásra hajtjuk, hogy vastagabb legyen. Így szaggatjuk ki, ettől lesz szép szalagos. 


No meg nem kell újra összegyúrni és szaggatni. Üvegpoharat lisztbe mártunk, és a tésztából lehúzzuk a fánknyi adagot, lisztes felületre helyezzük. 


Még 20-25 percet kelesztjük. Késpengével fellazítjuk, úgy helyezzük a kicsit pezsgő olajba. Közepes lángon sütjük. Az első felénél lefedve sütjük, ez alatt is kel. 




Margó néni minden titkot megmutat gyönyörű fánkja készítéséről.



Szalainè- Buzdor Julianna írta visszajelzésében az általam nagyon kedvelt Erdélyi Ízőrzők csoportban FBn- nagyon köszönöm ezt a receptet, fantasztikussak lettek ezek a fánkok 😉

Én még ilyen isteni fánkot sosem csináltam, pedig nem vagyok kezdő😉😉😉😀





Facebookon   is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

ÜNNEPI SALÁTA-TEKERCS


Nagyon finom és jól sikerült, gyorsan összedobható és mutatós saláta az ünnepi asztalra.

200 g sózott lazac, vagy egy egész füstölt hal, szálkamentesítve, pl makréla (szkumbrija) vagy hering
3 főtt krumpli (szerintem főtt rizzsel is tökéletes lehet)
2 főtt sárgarépa
3 főtt tojás
100 g majonéz


Az előre megfőzött zöldségekkel kezdtem. Lereszeltem a sárgarépát, külön a krumplit és a főtt tojást.
A tekercshez egy sütőpapírra, kb 20x30 cm méretben, elterítettem előbb a sárgarépát, evőkanállal kicsit elegyengettem. Minden sort lekentem vékonyan majonézzel.
A következő sor a reszelt burgonya volt, rá is majonéz került. Sózzuk, borsozzuk igény szerint.
Beterítettem a tojásokkal + majonéz.
Utoljára a rövidebb oldalrész legszélére raktam a füstölt halszeleteket és óvatosan feltekertem a tekercset.


Kicsit hagytam hűtőben megdermedni.

Kétujjnyi szeletekre vágtam és salátalevélre helyezve tálaltam.



Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

AZU TATÁR MÓDRA, MARHASÜLT ZÖLDSÉG- ÉS SÓS UBORKA RAGUVAL


Az azu- egy nemzeti, tatár étel, amelynek fő összetevője a marhahús (lehet bárány vagy sertés) és sós savanyú uborka (nem ecetes!), kovászos ubi is jó. Hogy táplálóbb legyen, megy még bele sárgarépa és sült burgonya. Laktató, nagyon-nagyon finom egytálétel, nem először készítettem.

Hozzávalók:

½ kg marhahús
2 nagy hagyma
pár sós uborka (3-4 db)
½ kg burgonya (6-7 db)
1-2 cikk fokhagyma
2-3 evőkanál sűrített paradicsompaszta
1 babérlevél
½ teáskanál őrölt bors
1 nagyobb sárgarépa (kb 150 g)
1-1/2 csésze víz, de még jobb a húsleves
½ teáskanál őrölt pirospaprika
1 teáskanál zíra, azaz római kömény (2 sem rontja el)

petrezselyemzöld, kapor

Előkészületek:

A húst előbb vastagabb szeletekre majd vékony, 4-5 cm-es csíkokra vágjuk, a hagymát nagyobb kockára. Az uborkákat kisujjnyira. A sárgarépát vékony karikára. Ha vastagabb, előbb felezhetjük hosszában. 


A zöldeket aprítjuk. A krumplit pedig tetszés szerinti hasábokra, amit az azu készítés közben külön, megfelelő edényben megsütünk.

Elkészítés:

Vaslábasban (vastagabb aljúban, vagy öntöttvasból levő a legjobb, mint pl a bogrács edényünk) olajat hevítünk, darabosabb pl kősót szórunk bele, hogy ne ragadjon le a hús, belerakjuk a húscsíkokat és erős lángon átsütjük. 


Hozzáadjuk a hagymát, a 3 ek paradicsompasztát. Át keverjük és felöntjük húslevessel. 1 órán át pároljuk.


Ekkor keverjük hozzá az uborkát, fűszereket – paprika bors, én tettem teáskanál zírát vagyis római köményt, babér, + 20 percet pároljuk még.



Utoljára kerül bele a sült krumpli, fokhagyma (erősebb lesz az ízhatása), még egy kis petrezselyem (ennek zöldebb marad a színe az ételben)- mindezt még 7 percig hagyjuk a tűzön.




Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

A VILÁG LEGFINOMABB KETCHUP RECEPTJE


Egy régi magyar mondás szerint, olvastam valahol, nincs rossz étel, csak kevés ketchup :D
A ketchup (ejtsd kecsap vagy kecsöp)- egy világszerte népszerű paradicsomos, fűszeres, savanykás mártás. Fiatalasszony korom óta használom ezt a receptet, finomabbat még sehol nem ettem, legfeljebb eme recept szerint elkészítve másnál :) . Hiszen bárki kóstolta ezt a mártást, rögtön vitte a receptjét,  így került el tőlem a világ minden tájára.
Eredetileg idős, kedves szomszédasszonyomtól kaptam, aki sok mindent befőzött télére, emlékére hadd szerepeljen itt lejegyezve a neve hálám jeléül- Ivanyiga Bözsike néni.
Vastagfalú, -aljú edényt használjunk, pl. kuktát. Ez alap mennyiség, érdemes felszorozni, és többet befőzni belőle. Régebben ötszörös adag főtt egyszerre.


Hozzávalók:

1 kg paradicsom (gyakran használtam előre befőzött paradicsomlét, amit direkt félretettem a ketchup befőzéshez)
½ kg húsos paradicsompaprika
300 g hagyma

A hozzávalókat apróra vágjuk, egy óra főzés után kézi húsdarálón ledaráljuk. Vagy pedig mindezt késes mixerben ledaráljuk, de ne teljesen homogénre, és lassú tűzön sűrűre főzzük a fűszerekkel.  Időnként megkeverjük. Adunk még hozzá:

100 g cukrot, 1 dl 9 %-os ecetet, 40 g sót (ez lehet kevesebb is, kóstolni kell, el ne sózzuk).

Fűszeres teatojásba vagy kis gézbe teszünk:

5 db szegfűszeget, őrölt is jó, 1 szár zellerzöldet, bele is tehetjük, de akkor a végén ki kell halászgatni, ezen kívül még 2 babérlevelet, 2 evőkanál mustárt, 2 mokkáskanál darált fekete borsot (kevesebb is lehet).

Lassú tűzön pár óra alatt fő sűrűre, a vége felé már gyakrabban kavarjuk át, mert, ahogy sűrűsödik, könnyebben lekap az alja.
Forrón üvegekbe adagoljuk, tetejére teszünk egy csipet szalicilt, amit bontás után kiskanállal leszedhetünk. Bele is keverhetjük a szalicilt, aki a nátrium benzoesavat kedveli, azt tegyen hozzá. Lezárjuk az üvegeket és száraz dunsztba rakjuk pihenni egy napra.


Vajas- vagy disznózsíros kenyérrel, pizzára, sültkrumpli vagy hús mellé kínáljuk.

Imádom pl. meleg szendvicshez: sütőpapírra helyezett, alul-felül megvajazott kenyérszeletre kolbász vagy szalámi karikák, főtt tojás karikára vágva, ketchup kerül és mindezt bőven megszórom lereszelt keménysajttal. Sütőben készre sütöm kb 10-15 perc alatt, amíg a sajt ráolvad, pirul kicsit). Egy forró boros teával kitűnő vacsora. 


Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők