Keress egy receptre, vagy összetevőre

DIÓS-MÁKOS-TÚRÓS RÉTESFORMÁTUMÚ PALACSINTATEKERCS









Az eredeti palacsintatekercs dió, túró és meggy-töltelékkel készült, én ezt kicsit átvariáltam.
Nagyon finom, mutatós desszertet kaptam, érdekes és élvezetes volt számomra a készítés folyamata. Gerincforma helyett hosszúkás és mély üvegedényt használtam, ezért elmaradt a bordázat mintája.

Hozzávalók:

eredetileg 18 db palacsinta, nekem elég volt 14 db.  

3 tojásból fele tejjel-fele buborékos ásványvízzel kevés cukorral, sóval palacsintatésztát kevertem. Amíg előkészítettem a töltelékeket, addig hagytam a lisztszemeket megduzzadni.
Palacsintasütőm átmérője 22 cm. Kisebb méretűben sültből természetesen több kell.
Formám mérete: alja 8x25, fent kiszélesedő 11x28, mélysége 7-8 cm.

Töltelékek:

Túrós- 25 dk ment az eredetibe, nekem kevésnek tűnt, ezért megdupláztam.
kevés cukor, reszelt citromhéj, 1 csomag vaníliás cukor, 1 tojás sárgája.

Diós- 300 g darált dió, kevés cukor, egy kk rumesenc, +- ½ dl tejjel leforráztam. Ne legyen híg, arra vigyázzunk! Addig öntögessük hozzá, miközben rögtön átkeverjük, hogy felvegye a szárazanyagot, hogy kellő sűrűségű legyen, összeálljon. Kb összesen bő 1-1,5 dl tejet forraltam fel és feleztem meg, azért írtam a plusz-minuszt.

Mákos- 300 dk darált mák, kevés cukor, maréknyi meggybefőtt.
A tojás fehérjét habbá vertem és felesben lazán hozzákevertem a dió- és a máktöltelékhez.
Kivajaztam a formámat és 4 palacsintával kibéleltem oly formán, hogy lelógjanak oldalt a hosszanti széleken, egy palacsintát kettévágva az oldalakhoz illesztettem, lelógva. Ezekkel a lelógó fülekkel fogjuk egybecsomagolni a töltött tekercseket.

A szerző folpack fólián készítette a roládokat én nem láttam szükségességét, könnyedén tudtam áthelyezni a sütőformába őket. Tehát egy sima felületen a forma hossza szerinti méretben leterítettem 3 palacsintát úgy, hogy részben fedjék egymást. A közepére hosszában rákanalaztam a tölteléket. Ráhajtottam az oldalát, majd először alulról, majd felülről ráhajtogattam a szabadon maradt részeket, rudat formálva. Áthelyeztem a palacsintákkal bélelt üvegtálba. Mindhárom töltelékkel analóg módon jártam el.
15 percig előmelegített 180C fokos sütőben átsütöttem.
Sima aljú hosszúkás tálcára borítottam ki és hagytam kihűlni. Hidegen, főleg másnap a hűtőből kiemelve gyönyörűen szeletelhető! Porcukorral hintve tálaljuk.

Finom, mutatós, kicsit más tálalásban.

A desszert ötletét innen vettem: http://www.oliva.eoldal.hu/cikkek/desszertek/palacsintatekercs.html

Érdekes adatok a palacsintáról:

"A palacsinta szó a Kolozsvári Glosszákban fordul elő először 1577-ben. Olasz származtatását a nyelvtudomány elvetette. Román eredetű jövevényszóként a vlach terminológiából származtatják. Eredetileg vastag lepényt jelentett. Az újkori magyar közkultúrában használatos ’vékony palacsinta’ jelentése jelentéselkülönüléssel jött létre. Ezt a tésztát románul másként nevezik (TESz).
palacsinta szó kiinduló területén, Erdélyben, valóban kétféle palacsinta használatos még a legújabb korban is. Ujjnyi vastag parasztpalacsinta kelt tésztából és urason (urasan) készült vékony palacsinta folyékony, nem kelesztett tésztából. A vastag kelt palacsintának is mindkét oldalát sütötték zsíron, olajon serpenyőben vagy sütőkövön. Nem töltötték, lehetőleg cukorral meghintették. Az erdélyi parasztságnál a 19. század elején a vékony palacsinta is igen elterjedt volt. Serpenyőben vagy sütőkövön sütötték, az utóbbi esetben a Székelyföldön, Alsó-Fehérben kőre-leppencsnek is nevezték. Ha a vékony palacsintát megtöltötték, a szilvaízre, túróra a tészta felét ráterítették (Ponori Thewrewk J. 1829). A palacsinta sütő kő (1759: Háromszéki OklSzj. 1943: 112) lapos kerek kő (később vas), amit a tűzhelyen kövekre vagy vasháromlábra állítottak, zsiradékkal megkenték. A vastag tésztát ráfektették, a hígat öblös fakanállal rátöltötték. A sütőkőre csepegtetett tészta nevét vette át a bukovinai székelyeknél az ujjnyi vastag, kelesztett árpalepény leppalacsinta (árpapalacsinta) elnevezése."
Idézet- Szalál László: Régi ünnepek a konyhában. Minerva Kiadó 1985.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

TÚRÓ GNOCCHI FOKHAGYMÁS SAJTKRÉMES SZÓSSZAL és SZÉKELY MÓDON ELRAKOTT FOKHAGYMAKRÉM




A túróból készült gnocchy (ejtsd nyokki!) sokkal gyorsabban kerül időtényezőt tekintve a tányérunkra, mint a krumplis, de szerintem ráadásul finomabb is! Eddig csak a krumplisat ismertem, még ha több változatban is. Az Ágitól (mági) kapott házi túróból http://vicuska13.blogspot.com/2012/04/finn-turodesszert.html a finn túródesszertet és ezt a rendkívül finom gnocchit állítottam elő, a férjemnek mákos nudliként is tálalva (megszórtam cukros mákkal és pirított morzsával). Mert egyik nap nudlinak ette, másnap meg gnocchiként nagyon lelkesen :). 

Mire lefotóztam volna a mákkal, el is fogyott :D

Ági kéksajt szószt készített hozzá natúr zöldekkel, én más szószt variáltam az ötlete és a hozzávalóim alapján. Tőle „tanultam”, hogy a nudli és a gnocchi ugyanaz, csak tálalásában különböző… Ha édesen készítem nudli, ha sósan gnocchi.

Azt olvastam a gnocchiról, hogy a római légiósok fő tápláléka volt és anno eredetileg nem raktak bele krumplit. Európában elterjedve már burgonya is került bele, hiszen már nem kellett hosszan szállítani, rögtön felhasználhatták.

Hozzávalók:

500 gr túró ( vagy ricotta ), a szárazabb fajtából

250 gr rétesliszt

2 db tojás

20 gr puha vaj (vagy 1 ek olaj)

tengerisó


Sajtkrémes szószhoz (nagyon finom):

1 kanál vaj

100 g tömlős, kenhető, ömlesztett sajtkrém

2-3 cikk fokhagyma

1,5 dl tej

½ dl tejszín

zöldhagyma zöldje apróra vágva

só, bors

Tálaláshoz reszelt trappista sajt.


Egy nagyobb edényben odatettem főni a vizet sóval. A túrót összekevertem a tojással, tengeri sóval, olajjal és a rétes liszttel. A liszt mennyisége függ a túró nedvességtartalmától! Az a fontos, hogy olyan állagú tésztát kapjunk, ami nem ragad a kezünkhöz, de könnyen gyúrható, homogén állagú.

Lisztezett táblán 4 rudat formáztam és késsel egy cm széles darabokra vágtam, lobogó forró vízben, több adagban 4-5 perc alatt készre főztem, szűrőkanállal lecsepegtetve kiemeltem és forró vajba forgattam. Amíg főtt az első adag, felvágtam a következő rudat és már raktam is a forró vízbe. A túróból készült gnocchit nem kell öblíteni!!! Az egyik oldalát meg lehet villával cifrázni, bordázni, ha időnk engedi, de nyugodt lelkiismerettel lehet csak vagdalni, ahogy én is tettem. 

Ezek a mélyedések jobban felveszik magukhoz a sűrű szószt, tehát nem hiábavaló fáradtság. A nudlihozvalót pedig egyesével megsodorhatjuk a tenyerünk között, hogy mindkét vége hegyesebb legyen. Jól fagyasztható, ezért érdemes ráérős hétvégén nagyobb mennyiségben készíteni! Amikor elővesszük felhasználásra, elég forró olajban, lefedve hagyni, hogy felolvadjon, megmelegíteni. És már mehet is rá bármilyen karakteresebb ízű szósz.
A szószhoz még az ősszel eltett erdélyi (székely) módon ledarált fokhagymakrémet használtam, egy bő teáskanálnyit. Megfuttattam a vajon, felöntöttem a tejjel és a tejszínnel, belenyomtam a sajtot, fűszereztem. Kettőt kevertem rajta és készen is volt.

Nem túl fotogén étel, de higgyétek el, Isteni finom volt!!!! 

PS: zöld szárba szöktek a maradék hagymafejek, ollóval levágtam, megmostam, aprítottam és egy zacskóban a mélyhűtőbe raktam. A szószhoz abból használtam...

SZÉKELY MÓDON ELRAKOTT FOKHAGYMAKRÉM
adalékmentes

Még az ősszel nagyobb fokhagymamennyiséget vásároltam és kezdett csírázásnak indulni, de szerencsémre ráakadtam Viki blogjában erre a receptre, nagyon hálás vagyok érte, mert a mai drága és értékes fokhagymafejek igencsak romlandóak:

A fokhagymákat megpucoltam, ledaráltam késes robotgépben és csavaros tetejű üvegekbe nyomkodtam a fokhagymakrémet. Ennyi, rakhatjuk is el a spájzba. Nem romlik, nagyon finom ízre, csak a színe sötét sárgás-barnára vált a hónapok folyamán. Gyomorra, epére nem hat irritálóan, ez sem mindegy, hiszen nagyon egészséges a fogyasztása. Az üvegeket nem szabad telerakni, én 4-5 cm-t is hagytam a fedőig. Kell a hely az intenzív illatnak :D



Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

TAVASZI DUPLÁN MEDVEHAGYMÁS TOJÁSOS NOKEDLI


Sógornőm megörvendeztetett egy nagy zacskónyi medvehagymával, amit Gerecséren kirándulva szedtek, ahol tömegesen nő. Gyönyörű látvány a fák tövében az a rengeteg medvehagyma!


A fotón látható zöld szőnyeg- mind medvehagyma!!!! (medvehagyma "paradicsomot" akartam írni, csak furcsán hangzana :) )
Mivel a hagyományos nokedli semleges ízű étel, ezért kiválóan alkalmas különböző ízesítésekre (spenóttal is szeretem), szószok, húsok mellé tökéletes köret. A medvehagyma íze teljesen új értelmet ad a megszokott nokedlinek. Nálam most dupla alkotóelemként szerepelt, mert a nokedli tésztájába és mellé is került belőle, mivel a hagyma a legkorábbi vitaminforrások egyike, márciusban, áprilisban, májusban szedhető.
A hibernált medve téli álmából ébredve eszegeti ezt a füvet és hamar visszanyeri tőle erejét :)
Nemcsak vadon nő, kertben is termeszthető.


500 g liszt
2 tojás
só, bors
legalább 2-3 dl tej (vagy víz)
1 marék medvehagyma
1 kis csokor petrezselyemzöld
pici olaj

olaj
1 marék medvehagyma
5 tojás

tálaláshoz reszelt trappista sajt (lehet parmezán sajt)

A nokedlihez odatesszük a vizet egy nagyobb fazékban főni, nem kell sózni. A medvehagymát megmossuk, hosszában csíkokra, majd apróra vágjuk, vagy ledaráljuk késes robotgépben. Előkészítjük a galuskaszaggatót és majd használat előtt be lehet vékonyan olajozni, könnyebb lesz elmosogatni :) vagy a forró vízbe mártjuk, akkor meg könnyebb szaggatni. A tojást megmossuk és egy nagyobb tálba ütjük, sózzuk, hozzáadjuk a medvehagymát és petrezselymet, egy pici olajat és annyi tejet vagy vizet (lehet felesben), hogy közepes keménységű tésztát kapjunk, de könnyen tudjuk keverni.
Amikor már majdnem forr a víz, akkor gyorsan összeállítjuk a nokedli tésztáját, melyet nem szabad túlkeverni, kidolgozni- ez a fő titka! Tehát az sem baj, ha csomós marad, tehát éppen csak összekeverjük! Fontos, hogy kellően sós legyen! A szaggatót a forró vízbe mártjuk és a tésztát a lobogó vízbe szaggatjuk, időnként megkeverjük, hogy ne ragadjanak össze a nokedlik, vigyázzunk, ne fusson ki, vegyük lejjebb alatta a lángot. Amint elkezd a tészta térfogata nőni és feljön a víz felszínére, pár perc főzés után leszűrjük, folyó hideg vízzel leöblítjük. Hagyjuk alaposan lecsöpögni a szűrőben.

Ha nagyobb mennyiségű nokedlit szaggatok, akkor szűrés után visszaborítom a fazékba és abban öblítem át a hideg vízzel és apránként leszűröm, tálba öntöm.

Addig is olajat melegítünk, 2-3 percig átforgatjuk, pároljuk benne a másik adag medvehagymát, sózzuk, borsozzuk, ráütjük az 5 tojást, amikor összekap, átkeverjük a galuskával (nokedlivel). Tálaláskor a tetejére szórunk egy kis reszelt sajtot. Még melegen tálaljuk!!!
A medvehagyma-levelektől nagyon kellemes, fűszeres ízű, tonizáló, tavaszt idéző nokedli lett :)


A medvehagyma egy ősi gyógynövény, amit már a németek, kelták és a rómaiak is használták, amely baktériumölő, külsőleg gombaölő hatású, megakadályozza a koleszterin felhalmozódását a vérben, serkenti a szívműködést, csökkenti a vérnyomást és a vércukorszintet és segít normalizálni az anyagcserét, hasznos az érelmeszesedés gyógyításában. Nagy a szerepe a májtisztításban.  Állítólag javítja a memóriát, ha jól emlékszem :) 
Jellegzetessége, hogy ha levelét megdörzsöljük az ujjaink között, akkor fokhagyma illatot áraszt. Ha szagtalan vagy gyöngyvirágillatú, akkor az nem medvehagyma és árt az egészségnek!!!
Nyersen is fogyasztható, keverhetjük joghurtba, salátákba, mártásokba és mártogatósokba, palacsintába és kenyérbe, köretekbe, lasagnet készíthetünk vele, levesben is finom, húsokhoz adhatjuk, sós süteménybe csempészhetjük. Lehet kísérletezni!
Naponta 10 maximum 20 levél fogyasztása ajánlott, ennél nagyobb mennyiség irritálhatja a gyomor nyálkahártyáját. Az a mennyiség, amit nem használunk fel pár nap alatt, jól fagyasztható, szárítható.


FONTOS kiegészítést találtam a Wikipédián:

"FIGYELEM!!
Enyhe vérlemezke- (trombocita-) összecsapódást gátló aktivitással is rendelkezik. Véralvadásgátló szerekkel együtt fogyasztása nem javasolt, mert a vérzés kockázatát fokozza. Ugyanezért nem szabad hagymát enni műtétek előtt, és rendszeres fogyasztása a nem szteroid véralvadásgátlót, gyulladáscsökkentőt szedő betegek számára csak orvosi felügyelettel engedhető meg."

Forrás: wikipédia.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

FINN TÚRÓDESSZERT


Ezt a finom, könnyed túrós desszertet Finnországban nagyon gyakran készítik Húsvétra. Könnyen és gyorsan elkészül. A finneknél a sárga és a zöld a hagyományos húsvéti szín, ezért ehhez az édességhez sárga színű gyümölcsöket használnak.A házi túrót nagyon figyelmes mági blogos barátnőmtől, Ágitól kaptam! Ezúton is szeretettel köszönöm :) . Készült az ajándékból gnocchi és nudli is, később posztolom.

200 ml zsíros tejszín
250 g sárga színű gyümölcs (őszibarack, narancs, ananász)
250 g házi túró
2 evőkanál tojáslikőr (ízlés szerint bármilyen lehet, helyettesíthető 1 evőkanál citromlével)
50 ml cukor
2 teáskanál vaníliás cukor (vagy 1 kávéskanál természetes vanília kivonat)


A gyümölcsöt kis kockákra vágjuk (lehet konzerv is), én ananász konzervet használtam hozzá, ezért leszűrtem a gyümölcsöt.
A túrót felvertem mixerrel a vaníliás cukorral és a likőrrel, hozzákevertem a cukorral habbá vert tejszínt. Az eredeti recept szerint a túrót össze kell keverni a gyümölccsel, de én Karina tanácsára raktam egy sort a pohár aljára és egy sort a túrókrém fölé a tetejére, így esztétikusabb a látványa. 

A recept innen: carina-forum

A fotón látható édes báránykát Tiffanylda, azaz Ildikó blogjátékán nyertem, nagyon szépen köszönöm!

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu 

A VILÁG LEGFINOMABB KÉTEMELETES TÚRÓS SÜTEMÉNYE



A recept  http://elaizik.livejournal.com/458688.html  Elena blogjáról, Izraelből. Gyönyörűek a fotói a sütiről!!!

Egyszerűen nem lehetett szó nélkül elmenni mellette. Az alsó részét mazsolásan szoktam sütni, de ez a felső réteg elcsábított engem is- nagyon finom lett. Az elkészítése meg gyerekjáték, egyszerűen készül és egészséges, hasonlít egy cheescake-re!
20X20 cm-es formába vagy kb.20-22 cm-es körformához. De lehet kis individuális adagokat készíteni kisebb, de mély keksz sütőformákban.
A zárójelben az eredeti hozzávalók, mennyiségek szerepelnek vagy az én megjegyzésem.

Első réteghez:

1 kg túró 25  % zsírtartalommal (750 g 5 % zsírosság)
2 nagy és egy kisebb tojás (2 nagyobb méretű)
2 evőkanál rétes liszt (vagy sima gríz, azaz dara) (vagy helyette + 1 tojás)
1 jó marék lefagyasztott ribizli (szárított áfonya, aszalt barack vagy mazsola, meggy, málna stb.)
1 kis pohár cukor, 100-110 g (2-3 evőkanállal, vagy több, ízlés szerint)
1 kávéskanál vanília kivonat
1 citrom reszelt héja (nem hagyható ki)


Második réteg, a krém:

300 g tejfel
1 tojás
1 jó evőkanál cukor (vagy 2 evőkanál tejkonzerv, azaz sűrített tej)

Bekapcsoljuk a sütőt, 160-170C fokra előmelegítjük.
Az első réteghez összekeverjük a hozzávalókat, az előkészített formánkba simítjuk. Nem kell kikenni semmivel, sütőpapír sem szükséges hozzá. 25-30 percig sütjük, amíg az edény szélén nem lesz feszes, de a közepén továbbra is lágy. Nekem kellett a 30 perc sütés.
Összekeverjük a második réteg összetevőit és ráöntjük a majdnem készre sütött túrórétegre, csúsztatgassuk kicsit az asztalon, hogy egyenletesen elterüljön. Addig sütjük, amíg az öntet megsűrűsödik, ez kb. jó 10 perc.
Kiemeljük a sütőből és éles késsel körbehúzzuk a sütőtál pereménél, elválasztva a süteménytől.

10-15 perccel a sütés után már jóízűen fogyasztható, nem kell arra sem várni, hogy kihűljön, de hidegen is ugyanolyan finom. Megkóstoltam, rendkívül finom- üdítő, nedves, légies, nagyon krémes állagú! Kihűlve természetesen kötöttebb formájú.

A fotón persze még kicsit remegős, de kihűlve már szépen szeletelhető. Hagyunk holnapra is kóstolót, hogy elmondhassam, milyen :)


Lehet nagyobb adag tejfeles krémet tenni rá és belekeverni például pürésített szárított sárgabarackot, látványos és finom lesz! Vajon mákkal készítve milyen lehet?
Persze diétázóknak azért leírom, hogy minél zsírosabb a túró és a tejföl, annál krémesebb az eredmény, de a kevesebb zsírtartalmú hozzávalókkal sem fognak csalódni :) Házi túróból szinte tortát kapunk.

Ki tud ennek ellenállni? A világ legfinomabb túrós desszertje!!!

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu 

ÉDESSÉGAJÁNLATOK HÚSVÉTRA

A takarékoskonyha blog szerzője, Évuska meginvitált ma egy hasznos játékra, amely így Húsvét előtt segít eldönteni, tippeket ad abban, hogy mit is készíthetünk el a közeledő ünnepekre. A következő, régebben felkerült receptekből válogattam össze két listát étel- és édességekkel (azért a régebben felkerültekből, mert a friss ötleteket mostanában majdnem mindenki látta):

1. MÉZES KORONGOK KRÉMMEL TÖLTVE

2. ESZKIMÓ szelet

3. MÁLNÁS A´LA TIRAMISU ROLÁD ADRIENNEK

4. FENSÉGES ÜNNEPI TORTA GYÜMÖLCSÖS-TEJSZÍNES KRÉMMEL

5. HÚSVÉTI NYUSZI TORTA

A blogjátékot Csupacsoki indította el, a tavalyi nagy sikerre való tekintettel. Eredetileg 10 blognak ajánlott továbbadni a stafétát, 10 receptig bármilyen ételt vagy süteményt ajánlani, bemutatni egy válogatást és bejegyzést készíteni minderről. Természetesen ne felejtsük el, ki hívott meg bennünket a játékra :) Játékra fel, bloggerek!
Akinek tetszik az ötlet, magától is kirakhatja ajánlatát! Akiknek tovább adom a stafétát:

1. Márti 
2. Anikó
3. Gizi
4. Tündi
5. magi- Ági 
6. Timi
7. Kiskertem
8. Boszi
9. Sütikuckó
10. Gabi

Előző bejegyzésben szerepelnek az ételek fotókkal, amiket ajánlanék. Kellemes, vidám készülődést Mindenkinek!

vicuska13.blogspot.hu

ÉTELAJÁNLATOK HÚSVÉTRA- folytatás

Mindenkinek örömteli Húsvéti készülődést kívánok :)

1. SÁRGARÉPÁS-SAJTOS HÚSTEKERCSEK


Ez a leveles tésztával készült egyszerű, gyors, de nagyon finom süti nem fért be az előző listába: 5. ANANÁSZ KRIZANTÉMOK




vicuska13.blogspot.hu

HÚSVÉTI HABCSÓKOS FEKETE ERDEI KALÁCS ÚJ KÖNTÖSBEN




Trollanyu hagyományos kalácsa új köntösben receptjének elolvasása után én is belevágtam a kalács elkészítésébe, elvarázsolt a látványa és rögtön a spájzba vittek lábaim tavalyi meggybefőttet keresni. Elhatároztam, ki sem jövök, amíg nem találok valamelyik zugában :) Szerencsém volt!
Tönkölyliszt helyett sima lisztet használtam.
Nagyon keveset módosítottam rajta, az én verziómat írom, a trollanyuét zárójelben jelzem.

KALÁCS:

60 dk liszt
2 tojás sárgája
1 egész tojás
2 dl tejszín
1 dl szoba-hőmérsékletű tej
7 dk cukor
2 csipet só (1 csipet)
1 alaposan megmosott citrom reszelt héja
3 dk élesztő (2,5 dk)
50 g olvasztott vaj
A kalács tetejére:
1 tojás sárgája + fél kávétejszín

TÖLTELÉK:

3 tojás fehérje
80 g porcukor
fél literes üveg meggybefőtt leszűrve
5 db csokis keksz (3-4 db)
1 csomag csoki tortadara (10 dk csoki apróra törve)
(+ tálaláshoz vanília sodó)

Először is leszűrtem a meggyet, legyen ideje jól lecsöpögni. A kekszet darabosra daráltam a késes aprítóban. A nagy méretű gáztepsire sütőpapírt helyeztem. A vajat mikróban megolvasztottam.

Minden tésztához valót beraktam a kenyérsütő gépbe, elindítottam a programot, hagytam megkelni a tésztát és időben, még mielőtt elkezdené sütni a gép, áramtalanítottam és kiemeltem a jól megkelt tésztát. Átgyúrtam, téglalapformára kinyújtottam. A tojás fehérjét habbá vertem és rásimítottam a tésztára. Megszórtam a meggyel, keksszel és a tortadarával.


Rutinosan szerettem volna feltekerni, de nem hagyta magát, ezért finoman, óvatosan próbáltam közelíteni érzékeny lelkületű kalácsomhoz. Amikor sikerült a nagy tekercset megformázni, átemeltem segítséggel az előkészített tepsire, a széleit összecsípve elzártam a bőséges töltelék kíváncsiskodását a külvilág felé. Patkó alakúra hajlítottam, igazgattam. Lelki szemeimmel mosolyogva elképzeltem, milyen aranybarnára fog sülni. Nagyon éles késpengével (lehet pengét használni) harciasan több helyen függőlegesen bevagdostam, inkább az oldalát a teteje felé, nehogy eszébe jusson a tölteléknek, hogy kívül tágasabb :) A bajt jobb megelőzni, mint orvosolni!


A tojássárgájás tejkeverékkel kenőecsettel megsimogattam. 20-25 percet hagytam relaxálni, közben eltakarítottam a konyhában okozott felfordulást és begyújtottam a gázsütőt. 180C fokra állítottam.

Aranybarnára sütöttem kb. 30-35 perc alatt. Gyönyörű lett és ahogy ígérve volt- finom, puha és foszlós!!! Igazi ünnepi Húsvéti kalács!


Legközelebb belecsempészek egy kis málna, ribizli vagy baracklekvárt, már ha belefér, esetleg 1-2 evőkanál holland kakaót :) Egy jó nagy csésze tejjel vagy kakaóval ajánlom fogyasztani. Az Erzsó által ajánlott vaníliás sodó is kiváló kísérője, de nálunk most nem volt igény rá!

Köszönöm, köszönjük a kiváló receptet!
http://trollakonyhamban.blogspot.com/2012/03/habcsokos-fekete-erdo-kalacs.html

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

HÚSVÉTI ZÖLDSÉGES PITE INDIAI FŰSZEREKKEL





A recept a Kifőztük magazin 2012. áprilisi számában jelent meg és részemről szerelem volt első látásra. A recept citromhab blogostól származik, ezúton is köszönöm Neki!

Hozzávalók 22 cm-es tortaformához:

a tésztához:

35o g liszt
150 g vaj és margarin felesben
1 egész tojás
1-2 evőkanál tejföl
1 teáskanál só

a töltelékhez:

egy nagy sárgarépa
egy fej brokkoli
½ üveg zöldborsókonzerv
30 dk tejföl
6 egész tojás
5 dk reszelt sajt

bors

Az eredeti receptben nem szerepeltek ezek a fűszerek, tehát bátran kihagyható, de nekem oda kívánkozott (mennyiség ízlés szerint):

1 teáskanál kurkuma
1 evőkanál római kömény (jeera)
1 bő teáskanál garam masala

Kenéshez:

1 tojás sárgája
1/2 KV tejszín (1 kávéskanál tej)

A tésztát gyors mozdulatokkal összeállítottam és a hűtőbe raktam pihenni.
A sárgarépát előbb lapokra, aztán csíkokra, majd kisebb kockákra vágtam. A karfiolt kisebb darabokra vagdostam. Mindkettőt odatettem kevés sós vízben főni, majd leszűrtem. A zöldborsóból kivettem szűrőkanállal a fele mennyiséget, félretettem.


A 3 tojást a fűszerekkel és a tejfellel jól átkavartam, nem volt itthon, csak szendvicssajtom, abból kettőt belekockáztam. Még maradt 3 darab tojás!
A tortaformát kikentem kevés vajjal. A tészta 2/3-ad részéből akkora körlapot nyújtottam, hogy a forma oldalára is elég legyen. Óvatosan bele-idomítgattam a tésztalapot, derelyevágóval az üvegszélen végigvágtam, hogy egyenletes legyen.


Belesimítottam a zöldségeket és ráöntöttem a tejfölös öntetet, enyhén megrázogattam a formát, hogy egyenletesen elterüljön. Kanállal 3 mélyedést kellett készítenem a közepétől egyenlő távolságra és óvatosan beleütni mindegyikbe 1-1 nyers tojást. Mivel csak a hozzávalókat lobogtatva egy cetlin láttam neki a készítésnek, erről a lényeges momentumról elfeledkeztem. A befedő tésztalapra vágtam késsel 3 keresztalakot, amit benyomtam és ebbe az előkészített üregbe kerültek a nyers tojások. utána került rá a tetejére a díszítés.

A maradék tésztából lecsíptem a díszítéshez egy kis maroknyi tésztát. A többit akkorára nyújtottam, hogy be tudjam fedni az üveg sütőtálat (22 cm átmérőjű). A közepébe kis lyukat vágtam a felesleges gőznek, no és 3 a keresztet a tojásoknak. Befedtem, kidíszítettem virágformákkal és levélkéket vágtam derelyemetszővel. Lekentem a tojássárgája + tejszín keverékkel ecset segítségével.

A sütőt még díszítés előtt előmelegítettem 180C fokra. 50 perc alatt készre sütöttem a pitét.
Nagyon jó lett a pite- látványos, étvágygerjesztő és nagyon finom. Melegen-hidegen egyaránt. Kihűlve még szebben szeletelődik, melegen is, csak lazább szerkezetű, míg hidegen stabilan összeáll.



A hozzászólásokból látom, hogy sokan nem ismerik ezt az indiai fűszerkeveréket, ezért kiegészítem az ismereteim szerint. Az indiai konyha egy ősi és gazdag konyhaművészet! A masala a hindi nyelvben fűszerkeveréket jelent, a garam- csípős vagy közepesen csípőset. A legjobb (lenne) frissen készíteni, mert az egyentartalom és a hosszas tárolás elveszi a dolog lényegét. 

Tehát, mi megy a garam masala fűszerkeverékbe? Az összetétele változatos, függ a helyi és regionális ízesítésektől, a legáltalánosabb összetevői: kardamon, koriander mag, római kömény, pimento paprika, szegfűszeg, fahéj, fekete bors, babérlevél, szerecsendió virág. 

Használhatjuk húsokhoz, halakhoz, rizshez, mártásokhoz, zöldségekhez, joghurtos salátákhoz, húsok pácolásához, de készül garam masalás édesség is- főzés elején vagy a végén adva hozzá. Intenzívebb íz eléréséhez az indiai szakácsok száraz, felforrósított serpenyőben átpirítják a fűszereket, amíg pattogni kezd. Ha egészben pattogtatják ki, akkor utána mozsárban megtörik porrá és jól elzárva tárolják. A citrom és joghurt lágyítja az intenzív ízeket.

Ha ügyesen fűszerezünk, nem fog hiányozni a hús a főétkezésünkből :)

A legjobb - autentikus – indiai ételeket Budapesten a Pándzsáb Tandoori étteremben ettem a Vígszínház mellett. Szeretettel ajánlom!

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim


vicuska13.blogspot.hu

VIRSLIVIRÁG LEVELES TÉSZTÁBAN





Egyszerű és finom!

1 csomag leveles tészta
2 csomag 4 db-os virsli (füstölt ízű pulykavirsli)

Gyorsan elkészíthető harapnivaló reggelire vagy vacsorára, szilveszterre- étvágygerjesztően tálalva :) Klasszikus piknikétel...
A virsliket kettévágtam, a leveles tésztát 16 darabba, a virsli daraboknak megfelelően méretre. Mindegyiket feltekertem és éles késsel keresztbe vágtam. Hogy könnyebb dolgom legyen- két kínai evőpálcikát illesztettem alá, ahogyan a fotón látszik, így nem kellett attól tartanom, hogy a kelleténél mélyebbre vágom.


Kör alakúra formáztam és összecsíptem a tésztavégeket. Össze is lehet szerintem tűzni fogpiszkálóval, csak sütés után nem árt eltávolítani.


Sütőpapírra sorakoztattam a nagy gáztepsin, úgy helyezve el minden kis csomagot, hogy alá kerüljön a tekercs tészta-vége.
Tojás sárgájával lekentem és 175 c fokon 15-20 perc alatt készre sütöttem.


Meg lehet szórni a tetejét szezámmaggal, napraforgómaggal.
Ketchuppal fogyasztható...
Ideális sör mellé kísérőnek :)

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők