Egyszerűen, gyorsan és sokféleképpen elkészíthető diétás
kence kenyérre, pirítósra, tortillába, chipshez, palacsintába, de akár
mártogatósként is nagyon finom. Tejjel, tejszínnel mártásként fogyasztható
húsok, köretek mellé. Cukorbetegek is fogyaszthatják!
A közép-amerikai indiánok
évezredek óta termesztik ezt a rücskös, sötétzöld héjú gyümölcsöt, melyet
aligátorkörtének is neveznek külseje miatt.
Kockára vágva különböző salátákhoz keverhetjük, levest is
készíthetünk belőle, hiszen nagyon egészséges a fogyasztása, bővelkedik
vitaminokban és telítetlen zsírsavakban, csökkenti a koleszterin szintet.
Az avokádó krém illetve guacamole a mexikói konyha
specialitása, az aztékoktól vették át a még a XVI. században.
A receptet Renáta lányomtól kölcsönöztem, ezúttal is
köszönöm! :)
Az alap:
2 db érett avokádó
só, bors- ízlés szerint
½ citrom leve
2-3 cikk fokhagyma lereszelve
2 dl
joghurt (vagy tejföl, majonéz)
Opcionálisan (tehát választható, nem kötelező):
paradicsom (most kimaradt)
100 g
tömlős krémsajt, nálam gouda került bele
koriander zöld, friss, a kertből (mediterrán guacamole-hoz
bazsalikom)
chili
Frissen készítsük el az avokádókrémet, hogy elkerüljük a
barnulását. Vágjuk ketté héjastól az érett, puha avokádót (pár nap alatt az asztalon
pihenve teljesen megpuhul), egy csavaró mozdulattal válasszuk el egymástól a két felet, emeljük ki a hatalmas magját és kanalazzuk ki a
belsejét. Villával összetörjük. Ha van botmixerünk, nyugodtan használjuk az avokádó pépesítéséhez, ki is habosítja. Fakanállal a többi hozzávalóval együtt krémes
állagúra kikavarjuk. Nagyon szép tavaszi színe van.
Mivel az avokádó semleges ízű, ezért nagyon jól ízesíthető!
A mártogatóshoz sárgarépát és szárzellert kínáltam.
Így néz ki, ha minden belekerül a recept szerint: paradicsom, kaliforniai piros paprika, krémsajt, stb.
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim
vicuska13.blogspot.hu