Keress egy receptre, vagy összetevőre

"Tetszik a recepted" díj


"Tetszik a recepted" díjat kaptam egy kedves blogtársamtól, trollanyutól , ezúton is még egyszer nagyon köszönöm Neki, ezért a süteményért nyújtotta át.
Az utóbbi időben furcsa anomáliák történtek a blogomon, nem tudtam receptet felrakni, fotókat feltölteni, más blogtársaimnál vizitelve bejegyzést hagyni a finomságaikhoz, de elsősorban nem tudtam megköszönni a díjat a blogomon!

EGY TUCAT FINOM SAJTOS MUFFIN

Sajtfüggőknek szeretettel ajánlom, nagyon finom!!!!

250 g kemény sajt
3 cikk fokhagyma
sok petrezselyemzöld
1/2 piros húsos paprika, maradék

400 g liszt
200 ml tej
2 tojás
30 g vaj
1 púpos kávéskanál só
½ kávéskanál cukor
1 csomag sütőpor (2 kávéskanállal)

A száraz alapanyagokat összekeverjük: liszt+ só+ cukor+ sütőpor.
A vajat felolvasztottam mikróban és hozzáadtam a tojásos tejet. Beleöntöttem a liszthez és lazán összekutyultam, de éppen csak annyira, hogy darabos legyen. Most jöhetett az apró kockára vágott sajt, szétnyomott fokhagyma, apróra vágott petrezselyem és a fél paprika felkockázva.


Lazán kevertem egyet az egészen fakanállal és ¾ részig betöltöttem a muffinformákat. Papírformát használtam, de legközelebb inkább kihagyom, ne kelljen a finom rápirult sajtot lekapirgálni :) Betoltam a tepsit 180 C fokra előmelegített sütőbe és magára hagytam 25 percre.


A maradék 5 dk sajtot serényen lereszeltem, megszórtam a sütőből kiemelt muffinokat és 10 percre visszatoltam a melegbe, hogy ráolvadjon a tetejére.




Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

KEDVENC EPERTORTÁNK



Fiatalkoromtól sütöm ezt a tortát, eperrel is és málnával is egyenrangúan finom! Nagyobbik lányom augusztus végén esedékes születésnapjára kiskorában minden évben ezt a tortát rendelte meg, de május-júniusban sütöttem meg neki, amikor beérett az eper a kertünkben. Bár az elmúlt években kipróbáltam fagyasztott gyümölccsel is, azért a szokás megmaradt, hiszen friss gyümölcsből az igazi :)
Nagyon egyszerű az elkészítése, jól lehűtve mennyei látványt és ízt kapunk.
Bármilyen bevált piskóta recept felhasználható!

Hozzávalók:

5 tojás (fehérje habbá verve)
200 g liszt
250 g cukor
1 csomag sütőpor 12 g-os
3-4 evőkanál forró víz

Úgynevezett töltelék:

200 g vaj (vagy margarin) habosra
150 g porcukor (ízlés szerint)
1 kg eper (1/2 kg-ból is ehető)
ebből néhány eperszem a díszítésre


A piskótához felverjük a tojás fehérjét 50 g cukorral kemény habbá.
A tojás sárgájához adunk 3 evőkanál forró vizet és a maradék 200 g cukrot, amikor habos lesz, apránként és óvatosan beleforgatjuk a lisztet a sütőporral.
170-175 C fokon 20-30 perc alatt készre sütjük (előmelegített sütőben). Kerek tortaforma 24 cm-es vagy téglalap, kocka alakú egyaránt megfelel.
Amikor a piskótánk teljesen kihűlt, levágunk a tetejéről egy lapot és félretesszük. Ha nem magas a piskóta, akkor ne vágjuk le, csak belezzük ki- ha megfelelően magas, akkor ezzel a lappal fogjuk befedni a tortát és a tölteléket, majd kedvünkre díszítjük a tetejét.
Kézzel óvatosan kicsipkedjük a piskótánk belsejét úgy, hogy egy tepsi formát kapjunk- az alja és a 4 oldala épen megmaradjon!


Habosra keverjük a porcukrot a vajjal és belekeverjük a villával félig összetört epret, előtte keveset ne felejtsünk el félretenni a díszítéshez! Szoktam néhány nagyobb szemet kockákra vágni és a pépes résszel együtt beleforgatjuk a kiszedett piskótával. Beleforgatjuk a kiszedett piskótadarabokat- amelyek magukba szívják az eper vagy málna levét, átitatódnak vele.
Kevés cukros vajat félre tehetünk a torta lekenéséhez, de ez nem is fontos, nem baj, ha elfelejtkezünk róla.
Hűtőben tartjuk, jól lehűtve kínáljuk, úgy az igazi!!! Szeletekre vágva kínáljuk :)

Ha fagyasztott gyümölcsöt használunk, előtte pár percre tegyük mikróba, hiszen szükségünk van a gyümölcs levére is.

A kész torta fagyasztható!

Kipróbáltuk meggyel, így is nagyon-nagyon finom!!!!



Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

FÓLIÁS HÚS


A következő kb 40 éves receptem télen- nyáron készíthető, laktató, ízletes, vendégvárónak is alkalmas finomság.

Egyik régi nagy kedvencünk a fóliás hús, amiből időnként meglepetés csomagokat készítettem, variálva a hozzávalókat- csirke-, sertéshús, mellé rizs vagy karikára vágott krumpli. Az állandó komponens a szelet hús, a füstölt szalonna és a hagyma, garnírung gyanánt a burgonya. 

 Mehet a batyuba paprika, paradicsom, főtt tojás, egy szelet savanyú uborka, sonka, gomba, tehát mindenki kedvére variálhatja. Bármilyen salátával és vagy savanyúsággal fogyasztandó! Ha csirkehúst használunk, jó a csirkemell és a comb is, de utóbbit csontozzuk ki.

Annyi fóliadarabot készítünk elő, ahány emberre készítjük a fóliás húst. Mindegyikre rakunk egy-egy szelet füstölt szalonnacsíkot, erre ráterítjük az 1-2 szelet sózott, borsozott húst, amit enyhén kiklopfoltunk, rá kerülnek a hagymakarikák (1-2 fej) vagy zöldhagyma, ezt a réteget is enyhén megsózzuk. Az egészet beborítjuk vékonyra karikázott krumplival. Kevés só megy rá, fűszerek- oregano, kakukkfű stb.
A batyuk száját összenyomjuk középen, ha marad egy kis lyuk a kiáramló gőznek, nem baj, ráhelyezzük őket egymás mellé a nagy gáztepsire és 180-190 C fokon 45-60 perc alatt készre sütjük.


Olyan ízt kap a hús a füstölt szalonnától, mintha szabad tűzön készítettük volna.
Előrelátó emberek fejenként rögtön 2 ínyenc csomagról gondoskodjanak, mert biztosan kevesellni fogják a szimpla fóliás batyut!

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

BACONBA BÚJTATOTT SPÁRGA PETREZSELYMES ÚJKRUMPLIVAL ÉS TÜKÖRTOJÁSSAL



½ kg fehér spárga
1 csomag szeletelt bacon szalonna
vaj

2 kg újkrumpli
1 nagy fej hagyma
édes darált pirospaprika
1 csokor zöldpetrezselyem


ahány fő, annyi tojás
kevés olaj


A spárgát már ősidők óta termesztik, a Kaszpisíkság szikes pusztáin és a Földközi tenger partjain született. A termesztési technikán finomítottak a Római Birodalomban, ami azóta sem változott. Észak-Európában a tizenhatodik századtól termesztik a spárgát, ami nem csak élvezet, hanem hasznos is- gazdag vitaminokban , kalciumot, vasat és káliumot tartalmaz. Alkalmas diétás ételként is, hasznos a vesének és a májnak. Tehát tisztítja a testet, és kiváló vízhajtó, mivel dehidratál, ezért fogyókúrázóknak ajánlott… Igazi úri zöldség!

Ez az étel-kreáció volt a tegnapi vacsoránk.

Június az újkrumpli ideje. Ebben az időben a burgonya különösen gazdag vitaminokban és mikroelemekben. Először is elkészítettem a krumplit, egy vízzel teli tálba raktam a burgonyaszemeket és lekapartam a vékony héját. Ha fiatal a krumpli, nem kell hámozni, eléd egy kis kefével ledörzsölni. Az apróbb szemeket egészben hagytam, a nagyobbakat pedig feleztem. Az apróra vágott hagymát megfuttattam olajon és hozzáadtam az előkészített újkrumplit, kis lángon pároltam inkább, mint főztem. Megszórtam piros paprikával, megsóztam és felöntöttem egy kevés vízzel. Amikor készre puhultak a burgonyaszemek, bőven megszórtam apróra vágott petrezselyemzölddel.
A spárgát megmostam, az alját általában meg szoktam hajlítani és letöröm (ez kb 1 cm-nyi), így szabadulván meg a fás részétől. A vékony felső réteget lehúztam zöldséghámozó késsel (ne legyen szálas, mert akkor élvezhetetlen). Felforraltam vizet sóval és egy kevés cukorral majd a belerakott zöldséget kb. 8 percig főztem, leszűrtem és hideg vízben lehűtöttem. Akkor megtartja a színét, a vitaminokat és a csodálatos ízét. Klasszikus változatban összekötik a sípokat és rüggyel felfelé teszik a rotyogó vízbe, hogy a teteje kiemelkedjen a vízből, hiszen a rügy a legfinomabb része a spárgának, felesleges főzni. Kettévágva bacon szalonnába göngyöltem és egy kivajazott tepsiben előmelegített sütőben 25-30 perc alatt pirosra sütöttem. A spárga amúgy kissé ízetlen voltát nagyon jól feldobja az átsült bacon, isteni párosítás!
Amíg pirultak a tekercsek, serpenyőben, kevés olajon megsütöttem egyenként csillagformájú szilikonban a tükörtojásokat.
Tálaláskor paradicsomot és hagymakarikákat adtam mellé.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

PARÁDÉS TAVASZI RÁNTOTT CSIRKEMELL


Ez a barátunk által kreált étel nem igényel nagy előkészületeket és munkát, mégis jó étvággyal fogyasztható! Kellemes látvány, finom bazsalikom illat lengi körül, amit valamikor régen királyi fűnek neveztek és ami különlegessé teszi ezt a fogást, és mindez ízben- jó baráti viszonyban van a paradicsommal!

2 főre:
1 csirkemell
2 darab tojás
liszt
prézli

fekete bors
olíva olaj

Szósz:

2-3 fej hagyma
fokhagyma
1 doboz koktél paradicsom
2 friss bazsalikom levél

bors
1 zacskó apró mozzarella
trappista (kemény) sajt vagy parmezán vagy gouda

Saláta:

2-3 sárgarépa
1 paprika

KÖRET:

zacskós rizs

Két részre szeljük a csirkemellet vízszintesen és a hagyományos módon kisütjük rántott húsként olíva olajon (aranyszínűre, nem barnára!).
A szószhoz a hagymát nagyon apróra vágjuk, megsütjük, hozzá dobjuk a fokhagymát, belerakjuk a paradicsomokat, a bazsalikomot, sózzuk, borsozzuk.
A lapos tepsit beterítjük sütőpapírral, rárakjuk a két rántott, kisütött csirkemellet, a megfelezett mozzarellákat, és mindenképpen valami kemény sajtot reszelünk rá. Megspricceljük olíva olajjal és berakjuk a 200 C fokra előmelegített sütőbe 8 percre, éppen csak annyi időre, hogy a sajt étvágygerjesztően ráolvadjon.
Közben elkészítjük az előírás szerint a zacskós rizst.
A McDonalds-ban vásárolt fagylalt pohárkájába belenyomkodjuk a kész rizst és ráfordítjuk a tányérra.
A salátához lereszeljük a sárgarépát, a paprikát karikákra vágjuk.

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

KALÁCSKÁK

A fotók telefonnal készültek :)



Egyszerű és gyors kis kalácsok teához, kávéhoz vagy éppen tejjel. Ugyanolyan gyorsasággal is fogy!

300 g sűrű tejföl
12 evőkanál tej
12 evőkanál olaj
150 g cukor
2 vaníliás cukor
csipetnyi só
600-800 g liszt
1 csomag sütőpor

Nekem ebből az adagból 38 darab lett és kétszerre sütöttem, nagyon jó kis ropogtatnivaló.
Mixerrel összekeverjük a hozzávalókat a liszten kívül. Fokozatosan hozzádolgozunk 400 g lisztet, azt is mixerrel. Gyúrótáblára borítjuk a masszát és a maradék liszttel rugalmas tésztát gyúrunk. Kis darabkákra csipkedjük, rudakat sodrunk és körformára illesztve összenyomjuk a két végét.
175 C˚-ra előmelegített sütőben 18-20 perc alatt készre sütjük.
nelja 64 receptje Németországból. Köszönjük, mindkét variáció tetszett!

Másik verziója:

200 g vaj
200 g (pohárnyi) tejföl
100 g cukor
800-1000 g liszt
2 tojás
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
½ kávékanál só
1 narancs (kevés cukros vízben előfőzzük)

A vajat mikróban megolvasztjuk és hagyjuk kihűlni.
Tejföl, cukor, vanília, tojások, a vaj, sütőpor, só, 400 g liszt, apróra vágott narancs- mindezt jól összekeverjük. A maradék liszttel sűrű tésztát gyúrunk, annyi liszttel, amennyi felvesz. Az előző receptben leírtak szerint kalácskákat formázunk és lisztbe hempergetjük. Sütőpapírra szétrakjuk és 200 C fokon 15-20 perc alatt aranyszínűre sütjük.
A tésztába gyúrhatunk kevés mákot, diót vagy mazsolát.
Tejjel fogyasztva különösen ízletes.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

KEDVENCEM- A ZSERBÓ (Gerbeaud) SZELET


Jusztina írta...
"Elkésztettem. A tésztája már tapintásra is nagyon jónak tűnt. amikor nyújtottam akkor is nagyon szépen alakult. Most kisütve remekül néz ki! A Csokit is a te leírásod alapján készítettem kicsit soká tart de jónak néz ki. Majd referálok a gyerekeken hogy ízlik! Boldog karácsonyt!
Elfelejtettem megírni mindenkinek nagyon ízlett! Most a mázat írom le újra, mert a nehezebben kötő mázat szeretném megismételni más sütin. Gyönyörű lett! Most katicás tortára fogom rátenni!"

Köszönettel tartozunk Émile Gerbeaud-nak, aki a az 1800-as évek közepén Svájcból Magyarországra költözött és ezáltal a mi hírnevünket gazdagítja ez a finom sütemény!
Bár többféle recept is létezik, én ezt preferálom és így készítem:

Tészta:

25 g élesztő
50 g langyos tej
1 kávéskanál cukor
250 g vaj vagy margarin
500 g liszt
100 g porcukor
1 tojás
10 g vagyis 1 csomag vaníliás cukor
csipetnyi só
100 g tejföl

Töltelék:

200 g porcukor
300 g darált dió (1 csészényi)
300 g baracklekvár, házival a legfinomabb
1 rch vagyis reszelt citromhéj

Glazúr:

200 g csokoládé
50 g vaj
vagy:
150 g cukor
3 evőkanál holland kakaó
100 g víz
150 g vaj
1 ek olaj

Előkészítjük a hozzávalókat. Összekeverjük az élesztőt a kávéskanálnyi cukorral és a tejjel, hagyjuk 10 percet állni. Ez alatt a lisztet a margarinnal szétdörzsöljük, hozzáadjuk a porcukrot, a felfuttatott élesztőt, tojást, sót és a tejfelt. Az összeállított tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, méretektől függően lehet 4-re is, akkor magasabb lesz. A töltelékhez összekeverjük a diót a porcukorral és a rch-vel (lásd a hozzávalóknál). 30X40-es tepsibe sütőpapírt terítünk.
Enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk az első lapot és átemeljük a tepsibe, lekenjük a baracklekvár felével, megszórjuk a cukros dió fele mennyiségével. Ugyanezt a műveletet rétegenként megismételjük: tészta, lekvár, dió. Befedjük a 3. tésztalappal és enyhén a tenyerünkkel lenyomkodjuk. Villával megszurkáljuk, hogy a felesleges gőz el tudjon illanni.
1 órányi időre pihenni hagyjuk.

180°C-ra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük, és a tepsiben felejtjük hűlni.

A glazúrt gőz fölött készítjük és lekenjük a kihűlt sütemény tetejét.
Én a saját bevált glazúr receptemet használom, bár lassabban köt meg, de szerintem sokkal finomabb.
A cukrot összekeverjük a kakaóval és a vízzel és sűrűsödésig főzzük. Amikor már langyosra hűlt, hozzákevergetjük a vajat és az olajat.

Nagyon finom!!! Nekem 48-50 zserbószeletem lett, attól függően, hogy mekkora szeleteket vágunk.

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

VADAS HÚS KNÉDLIVEL ÉS DINSZTELT KÁPOSZTÁVAL


Gyakori vendég az asztalunkon a vadas knédlivel. Kivétel nélkül mindenki imádja a családban jó bő lére engedett szósszal. A knédlit régebben gőz fölött, vagy vízben- gézbe kötve főztem ki több adagban. Haladva a korral, ma már emeletes párolóedényt használok, így egyszerre van készen a knédli. Jól tűri a fagyasztást kész állapotban, ezért érdemes akár előre is elkészíteni és a húst a párolt káposztával pedig frissen megalkotni.

600-1000 g marhabélszín vagy disznóhús, vadhús
a szószhoz:
1-2 evőkanál mustár
300-500 g tejföl
2-3 evőkanál liszt
cukor, megpirítani
füstölt szalonna

PÁCLÉ:

1 l vízhez
5-6 sárgarépa, legalább
2-3 petrezselyemgyökér (néha elmarad)
1-2 fej hagyma
2-3 babérlevél
3-5 szem borókabogyó
fekete egész bors

citromlé vagy 2 evőkanál ecet
olaj
opcionálisan koriandermag, mustármag

PÁROLT KÁPOSZTA:

olaj
2 fej hagyma
1 fej fehér káposzta
1 fej vöröskáposzta
2-5 evőkanál cukor
1 alma
ecet ízlés szerint (minimum 2-3 evőkanállal)
köménymag

Ezt a receptet használom dinsztelt káposzta eltevéséhez is télére. Isteni finom! Bármilyen hús mellé- csak felbontom és átmelegítem. Készen üvegekbe átteszem, 90 fokon 30 percig automatázom. Utána kiemelem a fazékból és megy a spájzba. Sok időt megspórolok vele.
A befőzőautomata egy nagy fazék, idő és hőmérsékletmérővel felszerelve, amelybe legalább 18 darab 720 ml-es üveg belefér egyszerre. Egészségesen, tartósítómentesen lehet befőzni, akár kész ételeket is.

KNÉDLI (eredeti cseh recept):

500 g liszt
270 g tej vagy meleg víz
25 g élesztő
10 g só
kevés cukor

Családi knédli receptem, ahogy édesanyám is készíti:

1 kg liszt
1 sütőpor
1-1,5 csomag élesztő=5-7,5 dkg
3 evőkanál cukor

langyos víz vagy tej, kb. 4 dl, ne legyen túl lágy a tészta
+ 1 dl olaj
lehet 2 tojás sárgája, de nem muszáj

Bedagasztom és hagyom duplájára megkelni a tésztát, ez kb. 40 perc. Kisebb ovális formájú knédliket formázok, letakarva konyhakendővel újra hagyom kicsit kelni. Körülbelül 12 percet főzöm, párolom gőz fölött, az edényt enyhén megolajozom, hogy ne ragadjon rá a tészta. Nagyobb méretű knédlinek 25 perc gőzölés szükséges. Középen elvágva próbaképpen megnézem, jó e már. Jó rugalmas legyen- akkor jó!

Knédli a párolóedényben
Esetleg egy fordulóra be lehet tenni a mikróba, hogy a közepe is tökéletesen átsüljön, illetve ne maradjon nyers.
A cseh knédli elkészítése analóg módon történik.


Előfordul, hogy egyszerre készítek gőzgombócot és knédlit- egy tésztából, ide másolom a blogoldalamról az elkészítését:

"1 kg finom liszt 
5 dk élesztő 
langyos víz vagy tej, kb. 4 dl, ne legyen túl lágy a tészta 
só (ne legyen sótlan a tészta, mert ízetlen lesz) 
2 bő evőkanál cukor 
5 dk olvasztott margarin vagy 1 dl olaj, de el is maradhat 

lehet 2 tojás sárgája, de nem muszáj, nálam többnyire kimarad 

A lisztet tálba mélyebb dagasztó tálba szitálom, a közepében kialakított mélyedésbe teszem a szétmorzsolt élesztőt, hozzákeverem 1 dl langyos tejhez vagy vízhez a cukrot és ráöntöm, a kezemmel belemosom az élesztőt. Hagyom felfutni. A többi hozzávalóval együtt jól bedagasztom, míg nem ragad már az ujjaimhoz. Közepesen lágy legyen, ezért ha az állag úgy kívánja, pótoljuk a folyadékot.
 
Sokan tojást is használnak az összeállításához, de a sok év tapasztalat megmutatta, hogy felesleges adni hozzá, nem lett rosszabb az állaga. 

Letakarva pihenni hagyom, míg duplájára kel, ez körülbelül 45 perc.
Előkészítem a párologtató edényt, vizet öntök bele és leolajozom ecsettel a felületeket. 
Amikor megkelt a tészta, akkor újra átgyúrom. 

Ebből a mennyiségből 30 gombóc lesz. 3 felé osztom szemre a tésztát és 3 rudat formázok, amit 10 felé vágok, hogy nagyjából egyforma méretű labdát kapjak. Kézzel kicsit meglapítom, beleteszek egy kávéskanálnyi szilvalekvárt és összecsípve fölötte a tésztát- gombócot formálva belőle tálcára rakom es konyhakendővel letakarom. Miután készen van mind, akkor letakarva hagyom újra megkelni, kb. 20 percig. 

Amikor már fő a víz, belerakom ötösével és 15 percig hagyom gőzölődni. Majd újra megismétlem a másik felével is. Ami készen van, olvasztott vajba mártom (vagy akár olajba) és belehempergetem vagy csak egyszerűen megszórom a diós cukorral vagy mákkal.
Amíg nem vettünk párolót, addig egy nagyobb edényben vizet forraltam és lyukacsos megolajozott fém párolóbetéten gőzölögtettem a gombócokat is és a knédlit is fedő alatt 15-20 percig, hogy a víz ne érje. Ha nem töltjük be semmivel- knédliként formázva gőzöljük és vadas hús mellé vagy bármilyen szósszal készített hússal kiváló eledel.

Laktató, egytálételként is megállja a helyét. Fagyasztható! Azt olvastam valahol, hogy a a lengyelek vajjal leöntve és kristálycukorral megszórva tálalják, a szlovákok gyümölcslekvárral, a bajorok vajjal és mákkal fogyasztják."





PÁROLT KÁPOSZTA:

Az apróra vágott hagymát olajom megpárolom, meghintem a cukorral és pirulni, karamellizálódni hagyom. Ha megfelelően megbarnult, hozzákeverem a legyalult káposztákat, majd a reszelt almát, őrölt köményt, sót, ecetet. Lefedve párolom, amíg elfövi a levét, a legvégén kicsit hagyom pirulni, úgy finomabb az íze..

Készítettem már vadast nyelvből és csirkemellből is, nagyon finom úgy is.
A húst úgy szeletelem, mint a rántott húshoz, enyhén kiklopfolom. Elkészítem a páclevet- az egy liter vízbe belereszelem a zöldségeket, klasszikusan karikára szokták vágni amúgy és a végén turmixolják, de én így, egyszerűsítve készítem. Nyáron hideg, télen felfőzött vizet használok. 1-2-3 napig pácolom ebben az ecetes- fűszeres lében a húst, lefedve. Időnként megkeverem. A páclevet leszűrjük, félretesszük. Átsüthetünk a serpenyőben egy kis apróra vágott füstölt szalonnát. El is maradhat. 

A húst a zöldségekkel párolni kezdem, hozzáöntögetve apránként a pác levét. A cukrot serpenyőben kevés olajon karamellizálom és felöntöm a hús alól a szósszal, hozzákeverem a mustárt, ízlés szerint még egy kis ecetet vagy citrom levét. A hússzeletekhez keverem. Amikor már megpuhult, behabarom a tejfeles liszttel, amihez a meleg léből keverek egy keveset, hogy ne kapja össze a tejfölt, ily módon csomómentes lesz. Kis lángon 8-10 percig rottyantom, hogy a liszt íze kifőjön. A babérlevelet kihalászom.

A knédlit felszeletelem, elrendezem a tányéron, ráhelyezem a húst , bőven merek rá a sűrű, pikáns ízű szószból és mellé tálalom az illatozó dinsztelt káposztát. Fennséges már a látványa is, hát még az íze!!!

Burgonyafánk vagy zsemlegombóc illik még a vadashoz.
Vannak fotóim a knédlikészítés folyamatáról, ha rátalálok az archívumomban, feltöltöm a recept mellé.

Gombás knédli szósszal recept
Szilvalekváros és diós kőttes gombóc recept

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

NAGYON FINOM HÚSVÉTI KALÁCS



5 kg liszt
300 g vaj (esetleg margarin vagy fele-fele arányban)
750 g cukor
10 tojás sárgája
150 g élesztő
50 g só
2,5 l savó (tejből túrót készítünk, és a levét használjuk fel a kalácshoz) vagy joghurt
Ha tejet használunk, azért nem ideális, mert akkor nehéz masszát kapunk, a savótól vagy joghurttól nagyon könnyű tésztánk lesz! Szerintem tejfelt is lehet használni.
mazsola
reszelt citromhéj

A mennyiséget arányosan eloszthatjuk, első sütésem 1 kg lisztből készült, másnap 1,5 kg-nyiból sütöttem. A többi hozzávalót arányosan átszámoltam. Második sütésre lett- egy kb 20, egy kb 15 cm átmérőjű magas falú teflonedényben sült kalács és egy kb. 28X12 cm-es kekszforma.
Elsősorban a hozzávalókat előzetesen kivesszük a hűtőből, hogy a felhasználásra egyenletes szobahőmérsékleten legyenek.

A mazsolát alaposan átmostam, átválogattam, beáztattam.
Felfuttattam az élesztőt- mindig élő élesztőt használok, kézzel belemostam a kézmelegségűre langyosított joghurttal (most ezzel készült és tetszett az eredmény) és 2-3 evőkanál cukorral. Amikor felfutott, beleöntöttem az átszitált lisztkupac közepébe készített mélyedésbe. A tojás sárgáját kikevertem a maradék cukorral, a fehérjét elraktam a hűtőbe. Hozzákanalaztam a joghurtot és minimum 25-30 percen át dagasztottam, gyúrtam. Közben, amikor már kezdett a tészta elválni a kezeimtől, beledolgoztam fokozatosan adagolva a kissé megolvasztott vajat és margarint majd a mazsolát is a reszelt citromhéjjal.
Tiszta konyharuhával letakartam a tésztát és hagytam megkelni, ez kb. 2 óra volt. Vigyázzunk arra kelesztéskor, hogy a konyhában egyenletes meleg legyen, kerüljük a huzatos helyet.
A jól megkelt tésztát átgyúrtam és 1/3-ad részig különféle edényekbe raktam. A tetejére hármas vagy négyes fonatokat készítettem, a nagyobb kalácsra keresztet formáztam. Különböző formákat használtam a kalácsok kisütéséhez: üres magasabb konzervdobozok, mélyebb, nem túl széles lábas, hosszúkás kekszforma, kis kerek kekszforma (valamivel nagyobb a muffintól).

Előtte alaposan kikentem margarinnal, lehet olajjal. Meg lehet kenni a tetejét tojás sárgájával. Némelyiket megszórtam mandula forgáccsal.
Amikor a formák pereméig megkelt a tészta, ez kb. egy jó óra- függ a méretektől, akkor 170 C fokra előmelegített sütőbe toltam, és aranysárgára sütöttem egy óra alatt. Félidő után lefedtem alufóliával, hagy ne süljön túl a teteje. Fogpiszkálóval ellenőriztem, átsült-e a kalács.

Hagytam jól kihűlni és becsomagoltam, nehogy kiszáradjanak.
Lehet díszíteni felvert tojásfehérje és cukor keverékével.

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők