Keress egy receptre, vagy összetevőre

Univerzális krumplifánk köret, élesztős, cukormentes. Húsokhoz, gombához, lekvárosan is



Nekem régóta nagyon nagy kedvencem a krumplifánk, ami attól univerzális, hogy ugyanolyan finom húshoz, tejfölös gombához, vadashoz, mint lekvárral vagy mogyorókrémmel fogyasztva! Másnap is teljes értékű, csak meg kell mikrózni, ha melegen szeretnénk tálalni.

KRUMPLIFÁNK:

50 dk főtt krumpli (megtörve ennyi) (lehet lereszelni)
50 dk liszt (ebben volt 15-20 dk teljes kiörlésű búzaliszt)
2 tojás
2 evőkanál gríz (búzadara)
2 evőkanál olaj vagy sertészsír
45-50 g élesztő
2 dl tej langyosan


A krumpli és a liszt aránya fele-fele legyen. Cukor nem megy a fánkba. Mély tálban összeállítottam, összegyúrtam a hozzávalókat, ne legyen kemény, inkább közepesen lágyabb, elnyújtottam, kiszaggattam. Lehet diónagyságú labdacsokat formázni. Egyszer van kelesztve. Másfél órát pihent konyhakendővel letakarva.

Olajban kisütöttem, hogy ússzon benne (közepes hőfokon, így nem szívja meg magát olajjal), konyhai papírtörlőre kiszedtem egy tálba. Annyit tegyünk az olajba, hogy elférjen, sülés közben még nőni fog. Egyszeri alkalomra fele mennyiség is elég.

A maradékot baracklekvárral majszolgattuk be:



Igazi csemegében volt részünk!!!!

Facebookon is követhetőek a receptjeim :)

vicuska13.blogspot.hu

SAJTOS, BACONOS KENYÉRROLÓ újra



Ezzel a recepttel szeretnék benevezni Katalin blogjátékára "Mindennapi kenyerünk". 

Barátnőm T. Mari küldte nekem anno a receptet, Ő interneten találta. Azóta a család nagy kedvence lett! (2009-től). Mindig nagy sikert arat!

https://vicuska13.blogspot.com/2010/10/sajtos-bacon-szalonnas-kenyerrolo.html

Kenyérroló


Hozzávalók:

750 g liszt

450 ml langyos tej

3 tojás sárgája

40 g friss élesztő

75 ml olaj

15 g só

1,5 kk. cukor


Töltelék:


375 g bacon, kockára vágva

1-2 ek. napraforgó- és tökmag, nagyon finom megpirulva
volt egy csomag pirított kesudióm, egy maréknyit használtam fel,

250 g reszelt sajt, trappista és füstölt sajt vegyesen.


Bekevertetjük a tésztát a kenyérsütő gépben. Technika híján- manuálisan, vagyis kézzel a megszokott módon bedagasztjuk.
A kenyérsütőben alulra kerül a tej a sóval, rászórjuk a lisztet… a legtetejére kerül a megkelt élesztő (az élesztőt feloldjuk kevés langyos tejben, hozzáadunk egy kiskanál cukrot, meghintjük a tetejét liszttel. Összekeverjük-, olyan sűrű palacsintatészta állagú legyen. Állni hagyjuk, amíg a sapkája megemelkedik.)

Labdát formálunk belőle és tiszta konyhakendővel letakarva meleg, huzatmentes helyen kelni hagyjuk.

Körülbelül egy óra múltán duplájára nő. Átemeljük enyhén lisztezett gyúrótáblára és átgyúrjuk. Kinyújtjuk és egyenletesen megszórjuk a sajtokkal, majd a bacon kockákkal.



Nem túl szorosan feltekerjük tekerccsé és felvágjuk háromszögekké. Lekenjük a megmaradt tojásfehérjével. Megszórjuk a magokkal és a maradék reszelt sajttal.


A sütő tepsijébe zsírpapírt terítünk és a rolókat ½ órára 50 C ˚-ra tesszük, hogy még keljen. 170-180 C ˚-ra emelve a hőmérsékletet körülbelül fél óra alatt készre sütjük.
Még pihentetjük 5 percig és rácson hűlni hagyjuk. Nálunk frissen-melegen fogy.
Bacon helyett sonkát is használhatunk, alákenünk egy kis vajat, ettől leveles lesz a hajlatokban.
Nekem nagyon tetszik ezzel a tésztával dolgozni- könnyű, puha és foszlós az eredmény!

Az angol „bacon”, vagyis szalonna szó igazából magyar eredetű. Még az 1850-es években is megtörtént, hogy a nagyon jó minőségű zsírral Bakony erdeinek makkján felhizlalt disznócsordákat a pásztorok „nyugatra” hajtották. Így ismerte meg a világ a jó minőségű magyar eredetű bakonyi húsos szalonnát, vagyis bacont.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

CHAPATI INDIAI KENYÉR



Előfordult már veletek, hogy nem volt idő friss kenyeret venni és nem tudtátok mi legyen a vacsora? 
A csapati/chapati egy élesztő mentes lapos kis kenyérke - gyors és egyszerű megoldás arra, hogy valami újdonság kerüljön az asztalra. Isteni lehet köretként, de a kedvencem a padlizsánkrémmel megkent verzió.

A lányom odavan az indiai kultúráért és ő osztotta meg velem ezt a receptet. 


Hozzávalók: 
140 g sima liszt
140g teljes kiőrlésű liszt
2 ek olaj (én mos olívaolajat használtam
1,5 dl kézmeleg víz (amennyit felvesz a tészta)

A száraz összetevőket egy tálba tesszük, hozzáadjuk az olajat és apránként adagolva a meleg vizet. 
Addig gyúrjuk, amíg a tészta leválik a tál oldaláról és még 5-10 percet. A tészta nem lesz ragadós és ha belenyomjuk az ujjunkat, megmarad a nyoma. Letakarva kb. fél órán át pihentetjük. Elosszuk a tésztát hat részre, kis gombócokat formálunk belőle, majd kinyújtjuk a tésztát kör alakúra. 

Forró palacsintasütőbe tesszük és hagyjuk sülni kb 30 másodpercig, megfordítjuk, majd a másik oldalát is megsütjük, miközben a kenyérkét tiszta konyharuhával megnyomkodjuk. A kenyérkében képződő levegőtől szépen megemelkedik. 
Amikor elkészült ghível megkenjük, majd letakarjuk, hogy a képződő pára puhán tartsa a kenyérkéket. 
Szinte bármihez jó köretként. akár csak teával vagy házi kencékkel is (paprikakrém, padlizsánkrém)

Jó étvágyat!



vicuska13.blogspot.hu

Sütemény tészta (puszedlihez, mézeskrémeshez és mézeskalácshoz)

Norbi dadusának karácsonyi mézessüti receptjei, lejegyezte Tóth Vera előadóművész.

Sütemény tészta (puszedlihez, mézeskrémeshez és mézeskalácshoz)

Hozzávalók:

500g finomliszt
300g méz
200g vaj
2 tojás
15g szódabikarbóna
Mézeskalács fűszer

Ezeket összedolgozzuk.
Mézeskrémes tésztából 3 lapot készítünk. Ezt sütjük meg.

Mézeskrémes töltelék:

5 dl tej
100 g búzadara
25 dkg margarin
20 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
1 db tojássárgája

Töltelék készítése: A tejet felforraljuk és a lassan beleöntjük a grízt, ha megfőtt, keverve kihűtjük. Amikor langyos, hozzáadjuk a cukorral, vaníliás cukorral és tojássárgával habosra kevert margarint.
Lehet úgy hogy az egyik lapra a búzadarás tölteléket kenjük, a másikra pedig sárgabarack lekvárt.

A csokimázhoz
20 dkg étcsokoládé
20 dkg vaj

Forró gőzfürdő fölött kiolvasztjuk a vajjal az étcsokit és ezt kenjük a tetejére.

A tésztákat háromféle hőfokon kell megsütni:
Mézes krémes tészta:

170 fok 20-22 perc
Mézes puszedli tészta:
180 fok 12-15 perc
Mézeskalács tészta:
190 fok 10-12 perc

Máz a puszedlihez,
vagy a mézeskalács díszítésére:

3 tojásfehérje
180g porcukor

Ha nem sűrű, akkor még porcukor hozzáadásával tudjuk sűríteni.
A masszát addig keverjük intenzív mozdulatokkal, míg selyemfényű nem lesz.
A díszített kalácsot vagy puszedlit 100 fokos sütőben 20 perc alatt kiszárítjuk.

A mézes krémest 8 órára hűtőbe tesszük, hogy szépen összeérjen és megpuhuljon a tésztája, utána vágjuk csak meg.

vicuska13.blogspot.hu

SAJTOS FOKHAGYMÁS PARADICSOMKARIKÁK


Nagyon finom harapnivaló, vendégváró, saláta helyett,  hidegtál mellé kínálva, köszönöm az ötletet, Anita Hajnali-Gőczi.

1 rózsaszín paradicsom, érett
100 g kemény sajt, pl. hollandi, ementáli
kb ½ deci majonéz
2-3 cikk fokhagyma
kevés petrezselyemzöld, saját kiegészítésként
és pici bors frissen darálva

A sajtot lereszeltem apró lyukú reszelőn, egy maroknyit félretettem. A fokhagymát, petrezselyemzöldet apróra vágva hozzá kevertem, a majonézzel együtt. Ne legyen se sűrű, se lágy.
A jó érett paradicsomot karikára vágtam. Egy tányérkán elhelyeztem őket és szétosztottam mindegyikre a sajtos keveréket. Leheletnyi borsot daráltam rá. A félretett sajttal megszórtam, hogy borzas legyen. Anita szerint semmilyen más fűszer nem kell rá! Nem lehet eleget csinálni belőle... 😋

Egy hosszúkás francia bagettet karikára vágtam, kevés vajjal megkentem és rátéve egy sajtos paradicsomot, jó étvággyal elfogyasztottuk.

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

HARIRA, MAROKKÓI LEVES CSICSERIBORSÓVAL


Aromás és telt ízű, egészséges étel; egyik kedvencünk, a marokkói HARIRA leves. Alapja csicseriborsó és lencse, sok fűszer, sárgarépa, paradicsom és paprika. Másnapra, amikor összeérnek az ízek, még finomabb az íze! Ismeritek?
Megfázás ellen is alkalmazzák.
Bárányhússal készül eredetileg, csirkével és borjúval is készítettem már, de teljes értékű húsmentes változatban fogyasztva is.
Egyszerű elkészíteni, ha kész csicseriborsót veszünk hozzá, akkor gyorsabb a főzés ideje.
A harirát általában a Ramadán alatt és a böjt megtörésekor, este fogyasztják, ezért is ennyire tartalmas és tápanyagban gazdag étel. Családi ünnepeken is népszerű.

Hozzávalók:

Ha hússal készül, ½ kg bárányhús vagy csirkemell vagy borjúhús, de akár pulyka is
1 nagy fej hagyma
1 teáskanál őrölt gyömbér
2 ek paradicsompüré
1 friss paradicsom, kockázva
3 közepes sárgarépa, csíkokra
1 húsos piros paprika aprítva vagy csíkokra
4 evőkanál vörös vagy zöld lencse (előző este beáztatjuk, 12 óra kell neki)
1-2 teáskanál darált római kömény
½ teáskanál darált pirospaprika
1 teáskanál kurkuma
csipet sáfrány
1 teáskanál őrölt fahéj, vagy fahéjrúd
400 g üveges, főtt csicseriborsó leszűrve, leöblítve (ha szárazzal készítjük, előző este beáztatjuk, a lencsét is)
olaj
só, bors ízlés szerint
½ csokor petrezselyem
½ csokor korianderzöld


Ha tartalmasabbá akarom tenni, cérnametéltet főzök bele (1 ml rizs is mehet, de azt legalább 20 perccel korábban adjuk a leveshez)
tálaláskor ½-1 citrom leve

Megpároljuk az apró kockára vágott hagymát a fele mennyiségű friss zöld- és az őrölt fűszerekkel. Rádobjuk a kis darabokra vágott húst, átforgatjuk, néhány percig pirítjuk. Hozzáadjuk az előzőleg beáztatott hüvelyeseket, a feldarabolt paradicsomot és a paradicsompürét, sárgarépát, amit csíkokra vágunk.
Felöntjük bő 2 liter vízzel, sózzuk, borsozzuk. Kis lángon, lassan jó másfél órát főzzük. Utolsó 10 percben beletesszük a cérnametéltet.
§  Némely verziót vízzel elkevert liszttel sűrítik be – a fenti receptben ez nem szükséges, a lencse és a cérnametélt biztosítja a leves sűrűségét.

A lángot elzárva a legvégén belekeverjük a citrom levét és a maradék zöldeket. Forrón tálaljuk.



Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

KOVÁSZOS UBORKA BEFŐZÉSE TÉLÉRE HÁROM FÉLE MÓDON


A kovászos uborka az egyik legfinomabb és legegyszerűbben elkészíthető savanyúság. Én imádom :) 

Az ember szeretné télen is élvezni, ennek eltevéséhez néhány éve kaptam háromféleképpen elrakott bevált házi receptet. Direkt egy szezonban készítettem el őket, hogy leteszteljem, melyik módszer a jobb, így utólag elmondható, hogy mindhárom recept kiválóan jó, ugyanakkor mindegyik kicsit más.

Az üvegben úgy különböztettem meg a más-más recepttel készült koviubit, hogy ráírtam alkoholos filccel- A, Á, M betűjeleket.

A kovászos uborkát én így szoktam elkészíteni friss fogyasztásra:

a kemény uborkákat alaposan megmosom puha körömkefével, a két végéből levágok egy-egy karikát (érdemes megkóstolni, nem-e keserű, ha igen, addig vágunk le belőle, míg nem lesz jóízű), késsel hosszirányban bevágom két oldalról egymásra merőlegesen, az utolsó egy centit mindkét oldalon egyben hagyva. Ha kisebb méretűek, akkor egyben is hagyható. 3 literes üvegre számítva a kovászos uborkához szükséges- 3 bő (púposan mérve) evőkanál só, 1 csokor kapor szárral és virágfejjel, és sok cikk fokhagyma. 

Az előkészített levet a sóval felfőzzük, langyosan az üveg uborkára öntöm. Tetejére megy egy-két napos kenyérszelet, ha frissen sült, akkor szárazon pirítottat. Kistányérral vagy gézdarabbal lefedem, kb 3 napig hagyom érlelődni a verandán, nem tűző napon. Alá is helyezek egy tálat vagy tányért, hogy ne forrjon majd ki a leve. 

Amikor már egyenletesen világosra bezöldül mindenütt a belseje, készen van, kiszedem az uborkát, ha szükséges, leöblítem, a levét leszűröm. A kimosott üvegbe visszarakom az uborkákat, fokhagymát és a szűrt levet visszaöntöm. Frissen fogyasztáshoz hűtőben tárolom zárt edényben, üvegben vagy lábasban. Hónapokig eláll. Az üdítően finom levét is megszoktuk inni.


Anyukám receptje:

Egyszerű és finom! Az uborkát szokásos módon kovászoljuk, de kenyér nélkül, teszünk az üvegbe fokhagymát, kaprot. Kb 3 nap múlva kiszedjük az uborkákat egy tiszta edénybe, tiszta literes üvegekbe berakjuk, a levet leszűrjük, felforraljuk, ráöntjük az üveg uborkára- 1 liter vízhez 1-1,5 dk sót adunk. A levet újra felforraljuk és kissé lehűlve az üvegekbe merjük. Lezárva spájzoljuk.


Keresztanyum receptje:

Az uborkát 2 napig áztatjuk. Üvegbe szedjük, felöntjük vízzel, hogy lássuk, mennyi folyadékra van szükségünk, ehhez mérünk még + 2 dl-t. 

Alulra-felülre kaprot teszünk, fokhagyma nem kell. Adunk hozzá tormát, meggyfalevelet, literenként 3-5 szem éretlen szőlőt. 3 liter vízhez 9 dkg só kell.

A lét felfőzzük, forrón ráöntjük az üveg uborkára és meleg helyen, gézzel letakarva, állni hagyjuk. Zavaros lesz, de később letisztul. Akkor fémfedővel lezárjuk. Az így készített uborka ropogós lesz és nagyon finom!


Marisz receptje krumplival kovászolva és automatázva:

„Kovászos uborka télire:
Az uborkát ugyanúgy kovászoltam, mint ahogy a friss fogyasztásra szántat csinálom.
Egy csomag kaprot az üveg aljára teszek, 2 - 3 gerezd héjától megtisztított fokhagymát, néhány szem kaprot, néhány babérlevelet, mustármagot, esetleg ha van torma, azt is.
Egy jó nagy, vagy két kisebb krumplit megtisztítva, lekarikázva, és állítva, szorosan az uborkák.
Vizet forralok, minden liter vízhez 1 evőkanál sót adva, és ezt a forró sós vizet ráöntöm az uborkákra. Kistányért teszek az üvegek tetejére és néhány napig "napoztatom" a teraszon. Nem szabad túl erős napfényre tenni, mert akkor elpuhulhatnak az uborkák, inkább gyengén napos, vagy félárnyékban legyenek.
(az uborka a melegtől érik meg, meleg konyhában is megérne, de jót tesz neki a nap).


Az uborkák színe változásán is látható, mikor van kész, de 2-3 nap elég neki. Akkor leszűröm a levet róla, az uborkákat leöblítem, és tiszta üvegbe téve ráöntöm a leszűrt levet. Én a fokhagymagerezdeket is hozzá szoktam tenni, szeretjük. Hűtőben tartva néhány hétig így eláll.
Most az érett kovászos uborkákat öblítés után átraktam több egyliteres üvegbe, felöntöttem a szűrt levükkel, lezártam őket és mentek az automatába 90 fokon 30 percre. Még annyit megjegyzek, hogy az apróbbakat egészben, a nagyobbakat kettőbe, négybe vágva tettem üvegekbe.  Nyolc darab egyliteres uborkám lett.
Az elektromos fazékban nedves gőzölés történik a különféle zöldségeknek és gyümölcsöknek megfelelő hőmérsékleten és ideig, ezért nem kell semmiféle tartósítószer a befőttbe vagy savanyúságba.”


Mindenkinek jó befőzést!!!

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

ZELLERKRÉMLEVES


A zellerkrémleves egyszerű és finom étel. Már a görögök is előszeretettel fogyasztották a középkorban, hiszen jóhatással van egészségünkre- csökkenti a vérnyomást, koleszterint, vércukorszintet és testsúlyt, baktériumölő, jó hatású reumára és köszvényre, teljes B komplex vitamin tartalma van stb.  

Sokan félnek használni a zellert, mert elég intenzív az íze. Éppen ezért kevés kiegészítő fűszert használjunk hozzá. 
A magvakkal való kombinálást azonban jól tűri, legyen az dió, vagy tökmag :)

Ha nincs dió, kimaradhat. 

Köszönöm a jó receptet R.-nek!



Hozzávalók:

1 db nagyobb fej zeller
1-2 db krumpli
2 db hagyma (vagy 1 nagyobb)
Vaj
Só, bors
Szerecsendió vagy rozmaring
2 ek. darált dió
Tejszín 1 dl

A hagymát kockára vágva karamellizáljuk a vajban. 



Hozzáadjuk a megpucolt és felkockázott zellert és a krumplit. 


Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Ízlés szerint befűszerezzük és hagyjuk puhulni.


Mikor a zöldségek megpuhultak, összeturmixoljuk a tejszínnel és a darált dióval. Ha kell, pótoljuk még vízzel, felfőzzük.


Tálalhatjuk pirított zsemlekockával (fokhagymás), vagy készíthetünk mellé mini sajtos csigákat leveles tésztából és krémsajtból. Nagyon finom lesz, azt megígérhetem.
Jó étvágyat!

Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

BÉCSI SZALAGOS FÁNK A HILTON SZÁLLODA VOLT SÉFJÉTŐL


Életem legfinomabb fánkja!!!! Pedig jobbnál jobb, finomabbnál finomabb receptjeim vannak :) Rendkívül könnyed, pihekönnyű, nagyon-nagyon finom, lyukacsos a tésztája, egyszóval gyönyörű fánk!
A recept végén videón is megnézhető a készítése.


Hozzávalók kb. 17-22 db-hoz

600 g liszt (nem számít a minősége)
½ liter tej, langyosan (500-600 ml)
20 g élesztő (2 dkg) (lehet szódával is, de nem olyan jó, mint az élesztővel)
1/2 evőkanál cukor
késhegynyi sertés zsír (attól lesz könnyed)
3 tojás sárgája
1 citrom reszelt héja
pici só
1 l olaj a sütéshez (Margó néni szerint ez 4x használható)
Vaníliás porcukorral megszórjuk. Baracklekvárral kínáljuk.

Érzékkel készítsük :) Meleg tejben elmossuk az élesztőt, pici cukrot. Hozzáadjuk a többi hozzávalót. Nagyon fontos, hogy gyenge, szinte híg legyen a tészta!!! Alig keményebb legyen, mint a galuskatészta. 10 percig kell kidolgozni (nem több, nem kevesebb), alányúlunk, és felfelé húzzuk, így dagasszuk, amíg hólyagos lesz.

Kelesztjük (20 perc). Alaposan alálisztezünk és kézzel elvékonyítjuk a tésztát, szintén kézzel széthúzgáljuk, majd egymásra hajtjuk, hogy vastagabb legyen. Így szaggatjuk ki, ettől lesz szép szalagos. 


No meg nem kell újra összegyúrni és szaggatni. Üvegpoharat lisztbe mártunk, és a tésztából lehúzzuk a fánknyi adagot, lisztes felületre helyezzük. 


Még 20-25 percet kelesztjük. Késpengével fellazítjuk, úgy helyezzük a kicsit pezsgő olajba. Közepes lángon sütjük. Az első felénél lefedve sütjük, ez alatt is kel. 




Margó néni minden titkot megmutat gyönyörű fánkja készítéséről.



Szalainè- Buzdor Julianna írta visszajelzésében az általam nagyon kedvelt Erdélyi Ízőrzők csoportban FBn- nagyon köszönöm ezt a receptet, fantasztikussak lettek ezek a fánkok 😉

Én még ilyen isteni fánkot sosem csináltam, pedig nem vagyok kezdő😉😉😉😀





Facebookon   is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

ÜNNEPI SALÁTA-TEKERCS


Nagyon finom és jól sikerült, gyorsan összedobható és mutatós saláta az ünnepi asztalra.

200 g sózott lazac, vagy egy egész füstölt hal, szálkamentesítve, pl makréla (szkumbrija) vagy hering
3 főtt krumpli (szerintem főtt rizzsel is tökéletes lehet)
2 főtt sárgarépa
3 főtt tojás
100 g majonéz


Az előre megfőzött zöldségekkel kezdtem. Lereszeltem a sárgarépát, külön a krumplit és a főtt tojást.
A tekercshez egy sütőpapírra, kb 20x30 cm méretben, elterítettem előbb a sárgarépát, evőkanállal kicsit elegyengettem. Minden sort lekentem vékonyan majonézzel.
A következő sor a reszelt burgonya volt, rá is majonéz került. Sózzuk, borsozzuk igény szerint.
Beterítettem a tojásokkal + majonéz.
Utoljára a rövidebb oldalrész legszélére raktam a füstölt halszeleteket és óvatosan feltekertem a tekercset.


Kicsit hagytam hűtőben megdermedni.

Kétujjnyi szeletekre vágtam és salátalevélre helyezve tálaltam.



Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim

vicuska13.blogspot.hu

Legnépszerűbb receptjeim:

Közreműködők