Gasztropajtira emlékezünk- Blogkostoló külön fordulóján.
Blogkostoló játék keretein belül a 31. háziasszony
Márti. Úgy gondolta, hogy méltón emlékezzünk meg nemrég
elhunyt bloggertásunkra, sokunk kedvencére, gasztropajtira, teljes nevén Hajdú István Lászlóra. Örömmel veszek részt benne!
Jóízű,
vidám, lebilincselően könnyed stílussal írta le nemcsak az általa készített
ételeket és
felesége nagyszerű süteményeit, de életük egy-egy
mozzanatát is, mindezt egészséges humorral, bár Ő nem volt egészséges. Próbálta
jobbá (lásd- bejegyzései, jó tanácsai a fotózásról) és finomabbá tenni a
világot.
Őt olvasva azt érezte az ember, hogy a családjához tartozó kedves ismerős, annyira
bensőségesek az elbeszélései. Ezeket a kincseket ránk hagyta, megörökített
blogjában. Olvassátok olyan szeretettel, amilyennel gasztropajti lejegyezte,
kipróbált ételeit, süteményeit készítsétek el, nem fogtok benne csalódni!
Csak az hal meg, akit elfelejtenek és akkor majd mind
szegényebbek leszünk, valamivel, ami pótolhatatlan. Hát tegyünk ellene,
emlékezzünk!
Az én választásom a kedvencemre esett, a fokhagymás
oldalasra, amit gasztropajti előző napi pácolás után sütőben sütött meg fólia
alatt. Az általa készített darabosan tört krumpli a hús mellett kisült hagymával egyszerűen
kiváló! Szívből ajánlom elkészíteni, nem eltérve a leírástól, mert tökéletes ízharmónia a végeredmény.
Az eredeti receptet adom közre. Zárójelben írom le az apró változtatásaimat. A fotók sajátjaim.
Még kiegészítésképpen leírom, hogy ez az étel ünnepi ételként megállja a helyét. A fokhagymát mindig a hús mellé adtam, bőséges mennyiségben, mert szeretem az ízét. Nem jutott eszembe megtűzdelni vele az oldalast, mint ahogy gasztropajti ajánlja, pedig így sokkal intenzívebb az íze és ráadásul, mint tudjuk, a fokhagyma gerezdek gyorsan képesek megégni, a hús belsejében krémessé válik, egészben marad- egyszóval mennyei!
Sült oldalas hagymás tört krumplival.
„Hozzávalók:
1 kg oldalas
(én felvágtam, nem egyben sütöttem, hogy
meg tudjon pirulni),
3 fej
vöröshagyma (3 nagy fej hagymám volt),
10 - 12
gerezd fokhagyma,
2 kanál
sertészsír (imádom a pecsenyezsírt, ezért
én 3 bő fakanállal raktam),
1 kanál
étolaj (a páchoz),
1,5 kg krumpli,
1,5 kg krumpli,
2 kanál
tejföl,
kevés tej,
só,
őrölt
bors,
kakukkfű.
A hagymát
felkarikázzuk (én félkarikára vágtam a nagysága miatt), az oldalast
megtűzdeljük fokhagymagerezdekkel, megsózzuk, megborsozzuk. Zárt tálban
éjszakára a hagymakarikákkal együtt, olajjal megöntözve hűtőbe tesszük.
Másnap
a hagymát a tepsi aljára téve, zsírral, fólia alatt az oldalast néhány ág
kakukkfűvel együtt sütőben 45 - 60 percig sütjük. (180C fokon sütöttem 50-55 percet fólia alatt, még 15 percet pirítottam fólia nélkül)
Közben a
meghámozott és felkockázott krumplit enyhén sós vízben megfőzzük. A sült zsír,
amivel ízesíteni fogjuk- sós!
Mikor a
krumpli megfőtt, enyhén összetörjük, (nem krumplipürét készítünk!) a megpuhult
hagymával, kevés sült zsírral, tejföllel, tejjel elkeverjük. (Darabosnak kell
maradnia. Ha a krumpli állaga megkívánja, kevés zsírral javítsunk még rajta).
Az oldalast
tetszés szerinti szeletekre vágjuk a csontok mentén. (Én a kisült oldalas mellől kihalásztam a kakukkfű ágakat)
A hagymás
tört krumplival tálaljuk. Ha szaftosabban szeretjük, kevés pecsenyezsírral is
csorgassuk meg. (A húst kiszedtem egy edénybe, a hagymát átraktam a krumpliba, ezzel együtt kissé áttörtem. Tálaláskor a tört krumplira kanalaztam a pecsenyezsírból 1-2 evőkanálnyit, a többit eltettem későbbi felhasználásra, kenyérre kenni.)
A megmaradt
fűszeres zsír kitűnő reggeli, vacsora friss kenyérre kenve lila hagyma
karikákkal, újhagymával, paprikával, paradicsommal.
Bejegyezte:
István László Hajdú”
Házi savanyúságaimat kínáltam mellé- ecetes uborka, ecetes paradicsom natúr ízben, káposztával töltött almapaprika (rotunda) és reszelt céklasaláta.
Jó étvágyat!
Alapvető fizikai törvény, hogy az energia nem vész el, csak
átalakul. Ő is velünk van, velünk marad írásaiban. Nyugodj békében Gasztropajti
barátunk.
Márti megírta az összefoglalót, sikerült méltóképpen megemlékezni barátunkról, jobbnál jobb és finomabb ételeiből szép csokorral gyűlt össze. Íme a válogatás!
Márti megírta az összefoglalót, sikerült méltóképpen megemlékezni barátunkról, jobbnál jobb és finomabb ételeiből szép csokorral gyűlt össze. Íme a válogatás!
Facebookon is követhetőek a receptjeim :)
vicuska13.blogspot.hu